moim stole. Bardzo je lubimy. Ich wykonanie jest może i trochę czasochłonne, ale warto je zrobić. Tym razem u mnie najprostsze ziemniaczane z dużą ilością cebulki i szczypiorku, na cieście pszenno-orkiszowym. To ciasto jest doskonałe. Pierogi polecam na piątkowy obiad i nie tylko :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka ciepłej(...)kroimy w kostkę, smażymy na maśle lub margarynie do miękkości i ładnego zrumienienia. Dodajemy z tłuszczem do ziemniaków, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy. 2. Ciasto: Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby
IzabelawkuchniDzisiaj dzielę się z Wami recepturą na ciasto na pierogi. Ciasto pszenno-orkiszowe z olejem. Jest to najlepsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam. Mięciutkie i delikatne. Idealnie się wałkuje, nawet nie trzeba zbytnio mąki do posypywania, bo się nie przykleja do stolnicy i do wałka. Doskonale się klei przy lepieniu, nic dodać, nic ująć...idealne. Bardzo polecam, koniecznie spróbujcie(...)Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie ciasta na pierogi: 1. Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. 2. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną
Izabelawkuchnirogaliki na słodko wypiekane, to pewnie są czymś nadziane, może jednak z samego ciasta są przygotowane, gdzie smaki w sobie ma schowane. Ja do ciasta drożdżowego wiórki kokosowe dodałam, a cukrem migdałowym nutę migdałową uzyskałam. Ciasto ekspresowo wyrobione, trójkąty dzięki formie z tekturki wykrojone, wszystkie równiarko pozwijane i w piekarniku wypiekane. Cukrem pudrem tylko oprószone i ze smakiem(...)puder, cukier migdałowy i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól, jajka, wiórka kokosowe, mieszamy za pomocą robota z haczykiem (można też dużą drewnianą łyżką). Wsypujemy pozostała mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3-4 części, nie używane przykrywamy np. folią spożywczą, żeby nie obsychało. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości min. 16 cm i dowolnej długości, nieco grubsze niż
Moniki Smakołykiodwrotnie… Znajdziemy tu podwójny portret Adolfa H. – ten prawdziwy i ten odbity niczym w negatywie. Jeśli nie znacie też książki, to koniecznie po nią sięgnijcie, a do lektury polecam ciasto szarpaniec negatyw ze śliwkami. Składniki: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, skubaniec nie musi wyrastać) 1 szklanka cukru 2 łyżki(...)kakao 200-250 g śliwek 1 budyń czekoladowy Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (nie upieram się, żeby zagnieść ze składników kulkę ciasta, ale pilnuję, żeby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać 0,5 łyżki kwaśnej śmietany). Odkładam 2 garście do miseczki, a do reszty dodaję kakao
Słodki sentymentMałeckiego, który urzekał mnie w poprzednich powieściach. Tarta cytrynowa jest bohaterem jednego z rozdziałów, pięknego i wzruszającego. Przekonajcie się sami, z kawałkiem tarty cytrynowej przy boku Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki 140 g masła 1 czubata łyżka cukru pudru 2 żółtka (z białek możecie zrobić bezy migdałowe ) Skórka otarta z cytryny 1 szczypta soli Uwaga: szklanka pojemności(...)Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na kształt koła o średnicy 26 cm. Blaszkę do tarty (użyłam tortownicę 24 cm) smaruję masłem i układam w niej rozwałkowane ciasto. Formuję około 3 cm boczek. Ciasto nakłuwam wielokrotnie widelcem. Blaszkę wkładam do zamrażarki i w tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blaszkę przekładam bezpośrednio z zamrażarki
Słodki sentymentwspaniale. Jest idealny do przygotowania kanapki, pasuje do gulaszy, zup, dań z grochu i oczywiście do każdego indyjskiego posiłku. Przepis na chlebek naan jest prosty i mało pracochłonny. Ciasto wyrasta w nocy w lodówce. Sekretem jego niezwykłego smaku jest właśnie długa fermentacja, dlatego ciasto na chleb robię wieczorem. Rano wystarczy wyjąć je z lodówki i upiec naan. Jeszcze nigdy(...)mieszam ze sobą mąkę z solą. Dodaję spienione drożdże, chwilę mieszam łyżką, po czym dodaję rozbełtane jajko, olej i jogurt. Miksuję na niskich obrotach około 5-6 minut, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i miękkie. Dość dużą miskę natłuszczam leciutko olejem, przekładam do niej ciasto, przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na około 9-10 godzin. 3. Rano
Cztery Fajerymiksuję na puszystą masę. Następnie dodaję jajko i miksuję, tak aby jajko połączyło się z masą. Następnie dodaję mąklę i miksuję do momentu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wykładam na blat, formuję kulkę i odrywam kawałeczek ciasta do którego dodaję barwnik i przez chwilę wyrabiam, tak aby barwnik równomiernie rozprowadził się w cieście. Blat podsypuję mąką i jasne(...)ciasto rozwałkowuję na grubość około 5 milimetrów, ciasto należy delikatnie wałkować ponieważ jest dość delikatne i miękkie i gdy mocniej naciśniemy wałkiem to będzie się rozrywać. Teraz z czerwonego ciasta robię małe kuleczki i wciskam delikatnie w rozwałkowane ciasto. Po ułożeniu czerwonych kuleczek, wałkuję ciasto na grubość około 3 milimetrów. Jeżeli podczas wałkowania czerwone kuleczki się przykleją do wałka
Uwaga Babcia Gotujezapieczone z żółtym serem, tzw. serowe szpecle czyli ” käse spätzle”. Do przygotowania spetzli służy specjalne urządzenie. Jest to rodzaj tarki z dziurkami, z pojemnikiem, do którego wlewamy ciasto. Całość kładziemy na garnek z wrzącą wodą i przesuwamy po tarce tym pojemnikiem, tak aby do garnka, przez dziurki wpadały gotowe kluski. Takie urządzenie możemy zakupić w sklepach internetowych(...)podczas wyjazdów do Niemiec lub Austrii. Szukając pomysłów w sieci na zastąpienie tego urządzenia, natrafiłam na pewne propozycje. Ciasto możemy wlać do metalowego durszlaka, ustawić go na garnku z wrzącą wodą i przecierać przez dziurki silikonową lub drewnianą łyżką. Innym rozwiązaniem jest metalowa tarka do warzyw o dużych oczkach, wystarczy położyć ją nad garnkiem odwrotną (tępą) stroną i szpatułką
Tajemnice SmakuDziś kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Niestety gotowego, bo tak jest szybciej i wygodniej. Pewnie niektórzy z Was mnie za to skrytykują, ale czasem idę na łatwiznę, bo zrobienie ciasta francuskiego wydaje mi się bardzo pracochłonne i trudne. Kiedyś jeszcze w dzieciństwie podjęłam się tej próby, niestety nieudanej i zraziłam się. Dlatego korzystam w tym przypadku z gotowca. (adsbygoogle(...)bułeczki z serem jak zwykle powstały z powodu czyszczenia lodówki. Miałam ser, który za kilka dni straciłby ważność i żeby uniknąć zmarnowania i wyrzucenia go, postanowiłam zapakować go w ciasto francuskie, które też już jakiś czas odpoczywało na półce. Poza tym jak zwykle mało czasu na wypieki i konieczność podzielenia uwagi na opiekę nad dziećmi pozwoiło na wyczarowanie tych szybkich
Waniliowe ImprowizacjeMałeckiego, który urzekał mnie w poprzednich powieściach. Tarta cytrynowa jest bohaterem jednego z rozdziałów, pięknego i wzruszającego. Przekonajcie się sami, z kawałkiem tarty cytrynowej przy boku Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki 140 g masła 1 czubata łyżka cukru pudru 2 żółtka (z białek możecie zrobić bezy migdałowe ) Skórka otarta z cytryny 1 szczypta soli Wszystkie składniki wkładam(...)miski i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na kształt koła o średnicy 26 cm. Blaszkę do tarty (użyłam tortownicę 24 cm) smaruję masłem i układam w niej rozwałkowane ciasto. Formuję około 3 cm boczek. Ciasto nakłuwam wielokrotnie widelcem. Blaszkę wkładam do zamrażarki i w tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blaszkę przekładam bezpośrednio z zamrażarki do piekarnika i piekę
Słodki sentymentblogu znajduje się już kilka przepisów na ciasto pierogowe: zaparzane, na maślance , ciasto z jajkiem , ciasto z kwaśną śmietaną . Lecz jeśli chodzi o Wigilię, to zawsze stawiam na klasykę, czyli ciasto na samej wodzie i mące, bez jajka. Ciasto jest bardzo elastyczne, plastyczne, dobrze się wałkuje na ulubione grubości - cieniutkie ciasto, lub grubsze jak kto woli. Proporcje(...)proste na każdą część mąki przypada połowa porcji wody, do tego olej i sól. To wszystko :) Na zdjęciach znajdują się ulepione wczoraj z tego ciasta uszka z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami oraz pierogi ruskie. Serdecznie polecam :) Składniki (około 50 szt): 500 g mąki pszennej (najlepsza T500) 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki oleju 3/4 łyżeczki soli Przygotowanie
Kocham..lubię..gotuję..domowego czerwonego barszczu. Takie paszteciki śmiało możecie postawić obok tradycyjnych pierogów czy uszek. Paszteciki grzybowe sprawdzą się również na Sylwestra i inne przyjęcia. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty. Ciasto drożdżowe wychodzi miękkie i dobrze się z nim pracuje. A farsz, to wyłącznie dwa podstawowe składniki i przyprawy. Szczerze polecam Wam moje paszteciki grzybowe. Składniki: Na farsz: około(...)suszonych podgrzybków Leśne Skarby 2 mniejsze cebule lub 1,5 dużej świeżo mielony pieprz i sól do smaku około 2 łyżki masła Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików 1 jajko do wysmarowania pasztecików Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą
Słodkie okruszkiCzasem przeceniamy swoje możliwości i zdarza nam się … upiec za dużo ciasta. Ten problem pojawia się szczególnie w okresie poświątecznym. Po dwudniowym obżarstwie przychodzi ten moment, gdy zadajemy sobie pytanie: Co zrobić z poświątecznym ciastem? Co zrobić z poświątecznym ciastem? Opcji jest kilka: jeść go dalej (ale ile można), podzielić się (ale z kim, skoro większość ludzi(...)czasie ma zdecydowanie ciasta dość). Pozostaje opcja numer 3: zamiana ciasta na inne pyszności. Mam dziś dla Was przepis na cake balls to pyszne kuleczki, które możecie przygotować z nadmiaru piernika , keksu lub biszkoptu Cake balls Składniki na 18 pralinek Składniki: dowolna ilość ciasta typu piernik, biszkopt lub keks dżem lub dowolne powidła (ilość taka, aby związać ciasto) 3 łyżki
365 dni dookoła kuchnibloga Smaczny Kąsek i tylko z tego przepisu piekę krakowski. Polecam ten przepis cytując go niemal dokładnie. Zmieniam czasami dodatki pomniejszając też ilość cukru. Sernik krakowski Potrzebujemy Ciasto na spód i kratkę • 250 g mąki orkiszowej jasnej, • 125 g organicznego cukru pudru, • Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, • 125 g twardego masła, • 1 całe jajko. Mąkę siekamy z masłem dodajemy(...)pozostałe składniki, szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i nadajemy kształt prostokątnej bryły i wkładamy do lodówki. Ciasto można zagnieść na dzień przed pieczeniem sernika. Masa serowa • 1 kg białego sera, • 8 jajek, oddzielić żółtka od białek, • 100 g miękkiego masła, • 250 g organicznego cukru pudru, dałam 180 g, • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, • Naturalny zapach / cukier z prawdziwą wanilią
Leśny Zakątek