najmniejszy kawałek) czy nawet dynia, która jest symbolem jesieni, jednak zimą daje piękny kolor potrawom. Na co dzień odżywiam się zdrowo, choć jak każdy mam kilka odstępstw (pysznego, wilgotnego ciasta nie odmówię) od diety, dlatego polecam Wam moje słodkie propozycje na te święta. Boże Narodzenie dla wielu z Was nadal jest kwintesencją tradycji, gdzie króluje barszcz z uszkami, pierogi(...)słodki akcent, a mianowicie racuchy. Jak to wygląda w Waszych domach, gdzie spędzacie święta, czy są one tradycyjne, czy trochę odbiegają od tradycji. Czekam na Wasze historie . 1. Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną W tym zestawieniu nie mogło oczywiście zabraknąć mojego ostatniego przepisu na wilgotne ciasto czekoladowe z mascarpone i kaki. Ciasto czekoladowe zawiera mój ulubiony składnik, którym jest
Słodkie Gotowaniemasła. W dawnych, nie tak przecież odległych czasach, bo pamiętanych przez pokolenie naszych mam i babć, taka dieta obowiązywała przez 4 tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już(...)obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło. Jak zrobić
Niedzielny kucharzSkładniki: Szklanka 250 ml Średnica gwiazdy 24 cm Rozczyn: Mleko letnie 1/2 szklanki Drożdże 25 g Mąka łyżka Cukier łyżka Ciasto: Mąka pszenna 500 g Masło roztopione i przestudzone 50 g Mleko 1/2 szklanki Cukier 3 łyżki Jajko Sól szczypta Dodatkowo: ok. 6 pełnych łyżeczek kremu czekoladowego ok. 3 łyżek lukru do dekoracji lub cukru pudru Do miski przełożyć wszystkie(...)składniki na rozczyn, wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do osobnej miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. wyrobione ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości ok 1h. Po wyrośnięciu ciasto krótko przerobić na blacie posypanym mąką
Kulinarne przygodyChrupiąca ryba ale z ciasta drożdżowego nadziewana pasztetem.Do farszu dodałam gotowy pasztet, grzyby pieczarki i kapustę. Skraca to czas przygotowania a nadzienie jest pyszne. Pasztet można podać także w cieście i zapewniam was że jest pyszny. składniki na ciasto: 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 150 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki wody letniej(...)pieczonego 40 dkg pieczarek 20 dkg kapusty kiszonej 2 ziela angielskie 1 liść laurowy sól, pieprz masło do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżka mleka 2 oliwki czarne Składniki na ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, letnią wodę, łyżkę mąki, mieszam i odstawiam zaczyn na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie przesiewam mąkę do zaczynu
wesoła kuchniaprzez Michael Vais, której blog ElaVegan pełen jest takich cudownych przepisów. Przetłumaczyłem jej pomysł na słodką, wegańską i bezglutenową pizzę z oryginalnymi dodatkami. Smacznego. Ela opisała dokładnie swoje słodkie ciasto na pizzę, więc ja też skupię się na tej części przepisu. Bo jak sugeruje autorka na wierzch można położyć dowolne ulubione dodatki. Sekretem jest tu jednak nietypowe ciasto. CIASTO(...)czyli ¾ kubka mąki ryżowej (jeśli nie musisz mieć przepisu bezglutenowego może być mąką pszenna) 40g czyli ¼ kubka mąki z tapioki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Olej, jeśli ciasto do pizzy będzie za suche DODATKI Ciecierzyca z puszki Świeży szpinak Ser wegański lub tradycyjny Sos do pizzy Oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Obierz i posiekaj batata na kawałki (około
Fleksitarianizm.plcynamonem ciasteczka na pewno będą świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty i posmakują wszystkim gościom. Zrobienie ciasteczek francuskich z cynamonem nie zajmuje dużo czasu, jeśli oczywiście mamy kupione gotowe ciasto francuskie. U mnie ciasto francuskie prawie zawsze jest w lodówce i nie muszę się martwić, że nic nie mam do kawy, a za chwilę przyjdą goście. Wykonanie ciasteczek nie zajmuje(...)efekcie otrzymujemy chrupiący i aromatyczny poczęstunek. Takie ciasteczka sprawdzą się na każdym przyjęciu i na pewno posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeśli nie znajdziecie w swoim sklepie gotowego ciasta francuskiego, podaję również przepis na samodzielne przygotowanie ciasta na ciasteczka. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na ciasteczka francuskie z cynamonem: opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki cukru trzcinowego
Kuchcik gotujeJuż od roku, zbieram się do napisania tego przepisu :) Robię to, na ostatnią chwilę, bo to już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta na piernik. Jeśli jeszcze go nie robiliście, to bardzo Was do tego zachęcam. Ja po raz pierwszy, robiłam w zeszłym roku i byłam nim zachwycona. Postanowiłam, że będzie u nas w każde Boże Narodzenie :) Piernik jest przepyszny(...)tego robimy go wcześniej, więc przed samymi świętami, mamy czas na przygotowanie innych potraw. Ciasto na piernik, robimy już w listopadzie. Pieczemy tydzień przed świętami, a później tylko dekorujemy polewą, lub lukrem. To już dzień lub dwa, przed samymi świętami. Kiedy Wam pasuje, lub kiedy znajdziecie chwilę czasu. Jeszcze mały bonus :) Z tego ciasta można zrobić też pierniczki. Ciasto
Agusiowe smakołykiklasykę i swoje ravioli nadziałam szpinakiem oraz serem ricotta, polałam roztopionym masłem z czosnkiem i siekaną natką pietruszki. Przepis pochodzi z naszego poprzedniego bloga. RAVIOLI ZE SZPINAKIEM Składniki na ciasto 300 g mąki pszennej 3 jajka szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek ciepła woda Składniki na nadzienie 3 łyżki oleju 1 cebula 2-3 ząbki czosnku(...)odrobina soli 2-3 łyżki masła Jak przyrządzić? Mąkę ugniatam z jajkami i szczyptą soli. Gdy składniki się połączą, dodaję ciepłą wodę, około 1/4 szklanki i dalej wyrabiam. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaję jeszcze nieco ciepłej wody. Ugniatam gładkie i twarde ciasto, dodając pod koniec oliwę z oliwek. Formuję kulę z ciasta, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki
W kuchni Karmel-itkismaku jest biały mak, który jest delikatny w smaku, wyróżnia się wysoką jakością, właściwościami oraz walorami smakowymi i wyjątkowym aromatem a w połączeniu z marcepanem to już kosmos ;) Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka drożdży suchych 12 g 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli 25 g masła rozpuszczonego do ciasta 1/2 łyżeczki(...)łyżek posiekanych migdałów i orzechów Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników ( poza masłem) i rozcieramy między palcami. Pod koniec ucierania dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, bardzo krótko tylko do połączenia składników. Ciasto powinno pozostać lepiące. Formujemy z niego prostokąt, owijamy szczelnie folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 h. Schłodzone ciasto wałkujemy cienko
Życie zaczyna się w kuchniSernikobrownie z dynią Wilgotne ciasto czekoladowe z masą serowo dyniową o wspaniałym pomarańczowym aromacie. To brownie wprost rozpływa się w ustach! Do wypieku ciasta użyłam blaszki o wymiarach 20×32 cm Składniki: WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ Masa brownie: 150g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 180g masła 3 jajka 1 łyżka kakao 200g drobnego(...)obieramy ze skórki i blendujemy na mus. Tak przygotowane puree możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możemy je także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów *** *** Przygotowujemy ciasto brownie: czekolady kroimy w kosteczkę *** *** W małym garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na około 1 minutkę. Następnie całość dokładnie mieszamy
Blog z Apetytemcharakterystycznych syrenich tatuaży. Gdy zobaczyłam wspomniany wyżej szyld, od razu w głowie zaświtała mi myśl, aby nawiązać do tego przepisem na popularny w Ameryce tzw. poke cake, czyli ciasto, które nadziewa się płynną galaretką – co w rezultacie daje naprawdę ciekawy efekt wizualny i smakowy. Do tego śmietana, kolorowa posypka i od razu można poczuć się jak w idyllicznej(...)Amara może władać corrosivem/kwasem – wtedy jej tatuaż jest zielony, a jeśli wybierzemy bonus do efektu ognia – to uzyskamy kolor pomarańczowy). Proste, lekkie i przyjemnie słodkie ciasto już na Was czeka, wystarczy je tylko… upiec! CIASTO NADZIANE GALARETKĄ Borderlands 3 Poke cake z niebieską galaretką i bita śmietaną CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 2h CENA: 15 zł LICZBA PORCJI: 8 porcji
Nerds Kitchenuniwersalnym albowiem równie dobrze sprawdza się w daniach wytrawnych jak i w daniach słodkich. Oczywiście z dyni zazwyczaj robię zupy czy makarony z sosem. Robiłam już także muffiny dyniowe , ciasto dyniowe teraz przyszedł czas na pączki. Pączki , które przygotowałam są na bazie ciasta drożdżowego . Do ciasta dodałam kilka dodatkowych składników. Poza dynią użyłam przypraw korzennych i cynamonu. Przyprawy te cudownie(...)łyżeczki cynamonu 100 ml letniego mleka 7 dkg margaryny lub masła bez soli 5 łyżek brązowego cukru 1 jajko 1 żółtko olej słonecznikowy do smażenia dodatkowa mąka do podsypania ciasta Posypka: 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczka cynamonu mielonego Jak zrobić pączki drożdżowe . Pączki ciasto : na talerzyk wyłożyć drożdże , dodać łyżkę cukru. Mieszać do momentu
mecooksodwrotnie… Znajdziemy tu podwójny portret Adolfa H. – ten prawdziwy i ten odbity niczym w negatywie. Jeśli nie znacie też książki, to koniecznie po nią sięgnijcie, a do lektury polecam ciasto szarpaniec negatyw ze śliwkami. Składniki: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, skubaniec nie musi wyrastać) 1 szklanka cukru 2 łyżki(...)kakao 200-250 g śliwek 1 budyń czekoladowy Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (nie upieram się, żeby zagnieść ze składników kulkę ciasta, ale pilnuję, żeby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać 0,5 łyżki kwaśnej śmietany). Odkładam 2 garście do miseczki, a do reszty dodaję kakao
Słodki sentymentDzisiaj przepis na ptysie z nadzieniem w trzech wariacjach smakowych. Ciasto bardzo proste w wykonaniu, smaczne i efektowne. Ciasto: 1 szkl wody 100g masła 1 szkl mąki pszennej szczypta soli 4 jajka Wykonanie: Do gorącej wody dodać masło, rozpuścić, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i mieszać energicznie do powstania gładkiej masy odchodzącej od brzegów garnka. Mieszać jeszcze(...)chwilę na średnim ogniu aby mąka dobrze się zaparzyła. Odstawić masę do przestygnięcia, wystarczy 15 min. Następnie dodać pojedynczo jajka, miksując do powstania gładkiego ciasta. Umieścić je w rękawie cukierniczym i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętajcie, że ciasto mocno urośnie więc należy pozostawić mu dużo przestrzeni wokół. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez
Słodki Blog