ciasto - 160568 przepisów (strona:679/10705)

Szarlotka 70

okres, dzieląc się znakomitym i prostym przepisem na efektowną szarlotkę – koniecznie przygotujcie ją w Waszych domach!  Lista zakupów 2 i ⅔ szklanki mąki pszennej ⅔ szklanki cukru (⅓ do ciasta, ⅓ do nadzienia) 2 kg jabłek 200 g miękkiego masła (160 g do ciasta, 40 g do nadzienia) 2 jajka 4 łyżki mleka ¼ szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżeczki proszku(...)dużej misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, 160 g masła, ⅓ szklanki cukru i jajka. Całość wyrabiamy najpierw w misce, a potem na podsypanej mąką stolnicy. Uwaga – ciasto będzie kleiste, ale takie właśnie musi być – nie dodajemy do niego zbyt dużo mąki, by zbyt mocno nie stwardniało. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną z nich zawijamy w folię

Proste-przepisy.pl
Chleb pszenno razowy z nasionami na drożdżach 79

przyjemne z pożytecznym. Wczoraj wreszcie zdobyłam drożdże. Pojechałam rowerem w sam raz na otwarcie sklepu, więc świeże drożdże jeszcze zastałam. Dzisiaj od samego rana wzięłam się za przygotowywanie chlebowego ciasta. Zaplanowałam upiec bułki i chleb z formy. Okazuje się, że ten przepis na chleb jest bardzo uniwersalny, bułki i chleb wyszły idealne. Dzisiaj pokażę Wam jaki pyszny chleb upiekłam. Jest(...)chleb z nasionami, pszenno razowy z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek. Uwielbiam chleb ze smakiem, a temu naprawdę go nie brakuje. Podstawą tego przepisu jest jest ciasto na chleb z nasionami, które można modyfikować na wiele sposobów. Jeśli lubicie oliwki doprawcie ciasto oliwkami kalamata. Jeśli wolicie suszone pomidory, wybierzcie je. Ja dodałam i oliwki i pomidory. Ten chleb jest idealny

codojedzenia
Kolorowy "oszukany "sernik 147

Robiłam ten oszukany sernik na święta, z początku miałam zrobić po prostu z jedną masą "serową", ale w trakcie robienia pomyślałam,żeby  "ubarwić" ciasto tak jak pisanki.No i masę serową a dokładniej śmietanową ,bo to sernik ze śmietany podzieliłam na trzy części i do każdej z nich dodałam inny barwnik.Wyszło kolorowo, fajny efekt , a ciasto też wyszło smakowite.No(...)końcowego, przez swoją nieuwagę niechcący usunęłam. Inne moje oszukane serniki możecie zobaczyć tutaj - klik  , a tutaj - klik  są inne serniki -gotowane, pieczone , na zimno, przekładane itd. Kruche ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1 kostka margaryny 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szkl, cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 6 białek 1,5 szkl cukru 3 budynie śmietankowe

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt tradycyjny 81

Biszkopt to pyszne, puszyste i cudownie lekkie ciasto. Wykorzystywane to wszelkiego rodzaju tortów, rolad, oraz jako baza do ciast. Można go przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Poprzez dodawanie różnorodnych składników do tego wspaniałego ciasta, możemy uzyskać wiele ciekawych połączeń smakowych. Poniższy przepis jest efektem mojej kilkumiesięcznej pracy nad idealnymi proporcjami tego ciasta. Wiele jaj zużyłam, aby uzyskać odpowiednią puszystość(...)popełniłam wiele błędów. Dziś wiem co robiłam źle. Na szczęście podeszłam do pieczenia jak do procesu chemicznego, pozwoliło mi to poznać wszystkie jego tajniki. Biszkopt jest pierwszym i podstawowym ciastem, który został przeze mnie odtajniony. Jestem pewna, że nie tylko ja korzystam z tego przepisu, sama wzorowałam się na przepisie z książki Elaine MacGregor „Cake Decorating Course”. Przepis

SmartBake.pl
Biszkopt czekoladowy – przepis i test 65

się na fajny przepis w gazetce, wydawanej przez lokalny sklep spożywczy. Potem znalazłam ten przepis on-line tutaj . Użyte składniki bardzo mi odpowiadały, jednak sposób wykonania przypominał raczej wykonanie ciasta ucieranego, a nie biszkoptu. Mimo wszystko, postanowiłam sprawdzić ten przepis i trochę poeksperymentować w kuchni. Upiekłam dwa ciasta. Jedno ciasto zrobiłam według przepisu z gazetki. Sposób jego wykonania wskazywał bardziej(...)ciasto ucierane niż biszkopt. Tak też wyglądało upieczone ciasto. Jego brzegi były równe, dobrze wypieczone, a ciasto zbite i dość twarde. Niewiele miało wspólnego z gąbczastym biszkoptem tradycyjnym. Za to zapach i smak… mmmniam, trudno się oprzeć. Do wykonanie drugiego ciasta zmodyfikowałam troszkę użyte składniki. Wiedząc, że to za sprawą masła moje ciasto jest twarde, zamieniłam je więc

SmartBake.pl
Chleb pszenny z chrupiącą skórką – prosty przepis. 90

niższe typy nadają chlebom konsystencję bardziej bułkową niż chlebową. Uważam, że mój chlebek był taki akurat. Do wzrostu chlebka użyłam drożdży , czyli biologicznej techniki spulchniania pieczywa. Jak przystało na ciasto drożdżowe chleb wymaga wyrabiania . Chleb pszenny lubi być wyrabiany długo , dzięki czemu ogrzewa się od ciepła naszych rąk, a w wyższej temperaturze drożdże pracują sprawniej. Wszystko o cieście drożdżowym dowiesz(...)się do powstania wypieczonej skór ki. Początkowo chleb jest pieczony w temperaturze 230*C . Z grzałką nastawioną na góra-dół . Dzięki temu nasz chlebek spieka sobie górną część, a ciasto wewnątrz nadal rośnie, przez co na powierzchni chlebka powstają spękania , a chleb jest nawet bardziej pyszny . Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera

SmartBake.pl
Maślany mazurek wielkanocny z białą czekoladą 87

kandyzowan\u0105 sk\u00f3rk\u0105 pomara\u0144czow\u0105. Ma\u015blany kruchy sp\u00f3d.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/mazurek-wielkanocny.jpg","recipeCategory":["Przepis na"],"recipeCuisine":[],"keywords":["bia\u0142a czekolada","ciasto wielkanocne","kruche ciasto","ma\u015blany mazurek","mazurek","mazurek wielkanocny","sk\u00f3rka pomara\u0144czowa","wielkanoc","wielkanocne przepisy"],"datePublished":"2020-04-11T19:38:42+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize(...)Zagniatamy r\u0119cznie do po\u0142\u0105czenia sk\u0142adnik\u00f3w i uzyskania jednolitej konsystencji."},{"@type":"HowToStep","text":"Brytfann\u0119 wyk\u0142adamy papierem do pieczenia. K\u0142adziemy na ni\u0105 ciasto i dok\u0142adnie rozci\u0105gamy. Mo\u017cemy to zrobi\u0107 r\u0119cznie lub u\u0142atwi\u0107 r\u00f3wnomierne rozci\u0105ganie poprzez wa\u0142kowanie. W tym celu najlepiej po\u0142o\u017cy

ProstePesto.pl
Pyszna i szybka pizza na suchych drożdżach 108

Pyszna i szybka pizza na suchych drożdżach Duża, rodzinna pizza na pysznym cienkim cieście, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ponieważ wykonujemy je na suchych drożdżach. Jako dodatki możemy użyć prawie wszystkiego co znajdziemy w lodówce: szynki, kiełbasy, boczek, sery, warzywa, a nawet owoce – co kto lubi. Polecam!     Składniki: Ciasto: 1 łyżeczka suchych drożdży(...)upodobań: wędliny, sery, warzywa, owoce itp   *** Do miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże, dodajemy sól, cukier, oregano oraz olej i wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być dokładnie i dobrze wyrobione, najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem przez kilka minut *** *** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe

Blog z Apetytem
mazurek śliwka w czekoladzie 83

Głosów: 5   Average: 5/5] składniki na ciasto kruche: 350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka 200 g masła, zimnego 100 g cukru pudru wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy ją do woreczka spożywczego i schładzamy przez ok. 60 min w lodówce. Następnie ciasto dzielimy na części(...)mniejsza część na wałeczki z ciasta). 2/3 ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok.22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Z 1/3 ciasta formujemy cienkie wałeczki i układamy je na kruchym cieście w kształcie kratki. Krawędzie możemy docisnąć widelcem. Pieczemy w ok. 180 st. C na rumiano przez ok. 20 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. składniki na wierzch mazurka

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek z masą czekoladowo-śmietankową z bakaliami 121

Kolejny mazurek Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Tym razem połączyłam jej dwa przepisy. Z jednego wzięłam przepis na ciasto z drugiego przepis na masę. W rezultacie mazurek wszedł wyjątkowo smaczny. Masę można wykorzystać do każdego przepisu na mazurek. Możemy ją dowolnie zmieniać, dodając ulubione bakalie. Masa przed zapiekaniem jest płynna, więc bardzo ważne jest zrobienie odpowiedniego rantu z ciasta w foremce, aby masa(...)wypływała. Zapiekając ciasto nie przedłużajmy czasu pieczenia. Wystarczy te 10 minut. Kiedy ciasto wystygnie masa będzie jeszcze delikatnie wilgotna. Z każdym dniem ciasto jest lepsze. Pamiętajmy, aby ciasto po wystudzeniu owinąć folią spożywczą. Wówczas spód mazurka nie będzie wysychał. Mazurek z masą czekoladowo-śmietankową z bakaliami Potrzebujemy Ciasto z ¼ składników 115g masła, 225g mąki, 60g kwaśnej gęstej śmietany, 2 kopiaste

Leśny Zakątek
Jak odchudzić wielkanocny stół? 91

jajka? Np. pastą z awokado, szpinaku i twarożku, pastą z pomidorów i twarożku, pieczarkami, pastą chrzanową. Dzięki temu przekąska będzie pyszna, zdrowa i dostarczy nam stosunkowo mało kalorii. Upiecz ciasta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nie wszyscy lubię lub potrafią upiec ciasta tylko z mąki pełnoziarnistej. Ale zamiana np. 1/3 lub 1/2 mąki pszennej na pełnoziarnistą będzie bardzo korzystna. Choć paradoksalnie(...)zmniejszy to kaloryczności ciasta, ale dzięki większej zawartości błonnika szybciej odczujemy sytość, więc zjemy o kawałek ciasta mniej 😉 Przygotuj zdrowszą wersję ciasta. Zdrowszą, czyli jaką? Np. brownie z fasoli, pełnoziarniste muffinki czy ciasto marchewkowe lub dyniowe. Powinniśmy raczej unikać ciast z karmelem, polewą kajmakową czy kremami ze śmietany lub masła, gdyż te dodatki bardzo mocno podnoszą kaloryczność, a jednocześnie dostarczają

Z notatnika dietetyka
Najprostszy chleb pszenny. 117

skórki i nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności od Was.  Co ważne z tego przepisu możecie upiec dwa chlebki takie, jak ten na zdjęciu, możecie upiec jeden duży lub ciasto podzielić na małe kulki i uformować bułeczki czy ala bagietki.  Przepis na  PSZENNY CHLEB NA DROŻDŻACH ZACZYN/ STARTER - 150 g mąki chlebowej pszennej typ 750 - 80 g wody(...)cukru - 30 g drożdży W/w składniki wymieszaj w misce i odstaw na 25 minut. Po tym czasie zaczyn podwoi swoją objętość to oznacza, że drożdże są dobre i działają. CIASTO: - cały zaczyn - 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub orkiszowej typ 700 - 320-330 g wody - 2 łyżki miodu - płaska łyżka soli W/w składniki umieść w dzieży robota

SMYKWKUCHNI
Orzechowe ciasto milionera 130

Orzechowe ciasto milionera jest bardzo słodkie . Dlatego jeden kawałek wystarczy nawet największym smakoszom słodyczy – obiecuję. Kruchy spód, masa krówkowa lub kajmakowa wymieszana z masłem orzechowym, a na wierzch gruba warstwa czekolady. Ciasto nie należy do tych eleganckich, które trzymają się z każdej strony idealnie. Po dłuższej chwili poza lodówką, niestety ciężko będzie je pokroić. Jedyny sposób na pokrojenie(...)miarę ładnych (ale jak pysznych) kawałków jest od razu po wyjęciu z lodówki – ja kroję całe ciasto i wkładam do lodówki, a chętni mają już gotowe porcje. Jak można się domyślić po samym wyglądzie, że chętnych do jedzenia nie będzie brakować . Ja upiekłam ciasto w okrągłej foremce, ale oczywiście możecie zrobić to w tradycyjnej prostokątnej lub kwadratowej formie

Słodkie Gotowanie
CIASTO JOGURTOWE Z KAJMAKIEM 112

Polecam Ci przepis na moje pyszne, puszyste ciasto na jogurcie z dodatkiem kajmaku. Sprawdzony przepis, bez miksera, niezawodny, który zawsze wyjdzie. To wypiek, który upieczesz w blaszce lub keksówce. Sprawdzi się na szybki deser ot tak, na święta lub uroczystości domowe. Do ciasta, które jest wyśmienitą bazą do innych wypieków możecie dodać: bakalie rozmaite, owoce świeże, mrożone, także kandyzowane, kakao(...)cynamon, masło orzechowe. Zapraszam po przepis na ciasto jogurtowe, tym razem z dodatkiem masy kajmakowej HELIO . Dzięki słodkiej dekoracji smakuje jeszcze lepiej do popołudniowej kawy lub aromatycznej herbaty:) Ciasto jogurtowe z kajmakiem i płatkami migdałów Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g gęstego jogurtu naturalnego 3 jajka ¾ szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki

Zasmakuj Kuchni