ciasto - 160568 przepisów (strona:672/10705)

Bułeczki prowansalskie (wegańskie) 59

mojprzepisna.pl | Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Pyszne, wilgotne, mięciutkie i aromatyczne bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów, czosnku, oliwy i ziół prowansalskich. Macie ochotę na coś takiego? Nam smakowały bardzo :). Ciasto przygotowałam wczoraj, uformowałam bułeczki, schowałam do lodówki, a dziś z rana wyciągnęłam zimne bułeczki z lodówki i od razu do piekarnika, po 25 min, pyszne śniadanko czekało na moich chłopców. Składniki(...)odstawić na 10 min w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie do dużej miski wsypać resztę mąki, oliwę, zioła, dodać pracujące drożdże, sól, wyrobić na gładkie ciasto, nie klejące się do rąk, elastyczne i mięciutkie. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, kapary odsączyć z zalewy. Dodać do ciasta, krótko wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć

moj przepis na
Maślane rogaliki 54

pieczeniem) Do dużej miski przesiać mąkę (najpierw 400 g) i sól, wymieszać. W mniejszej misce wymieszać, drożdże, mleko, jajko, żółtko, cukier. W mące zrobić dołek, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ma być gładkie, lśniące i elastyczne, dodać roztopione masło, ponownie wyrobić. Ciasto będzie się lekko kleić do rąk, ale tak ma być, nie należy zbytnio podsypywać mąką, bo wyjdzie zbyt(...)twarde i suche, ja podczas wyrabiania podsypałam 50 g. Ja ciasto wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowego. Ciasto odstawić do podwojenia objętości, przykryte folią spożywczą, może to zająć od 1 godziny do 2,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na blat wysypany mąką. podzielić na dwie części. Z każdej części uformować okrągły bochenek, rozwałkować na grubość około

moj przepis na
Tarta śmietankowa ze szpinakiem 52

przygotować wcześniej i później odgrzać, równie dobrze smakuje na zimno. U mnie podana ze szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Polecam! Składniki na formę do tarty o średnicy 30 cm: Ciasto: 300 g mąki (u mnie po 100 g ryżowej, orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej) 150 g zimnego masła 1 całe jajko 1 żółtko 1/4 łyżeczki soli Formę do pieczenia wysmarować(...)powstała kruszonka, dodać sól, posiekać, dodać żółtka, jajka, zagnieść. Można również wszystkie składniki umieścić w malakserze z ostrzami w kształcie litery „S” i posiekać, tak aby powstało ciasto o konsystencji bardzo mokrej kruszonki. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lekko posypując mąką. Rozwałkować na wielkość o 3 cm większą niż dolna średnica formy. Oderwać papier z jednej strony

moj przepis na
Grahamki na podmłodzie 58

letniej przegotowanej wody 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Składniki na podmłodę dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej chlebowej 100 g otrębów pszennych 200 – 300 g letniej przegotowanej wody 10 g soli Podmłodę wymieszać, odstawić na 30-60 min. Otręby namoczyć(...)wody, odstawić na 15 min. Dodać podmłodę, dodać 400 g mąki, sól. Wyrobić, jeżeli będzie potrzeba dosypać mąki lub dolać wody, ja dolewałam ok 100 g wody. Ciasto wyrobić na gładką i elastyczną masę. Można wyrabiać ręcznie, ok. 7 minut, lub w robocie z hakiem do drożdżowego, na niskich obrotach przez 15 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić

moj przepis na
Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) 56

przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą kulę. Ciasto można również wyrobić ręcznie, w tym celu olej rozpuścić, wystudzić, wymieszać z syropem, mąki wysypać na stolnicę, dodać sodę, przyprawę, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić(...)przez 2 godziny w lodówce, dzięki czemu będzie się z nim lepiej pracować. Ja nie chowałam ciasta, bo troszkę się śpieszyłam. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na grubość około 1-2 mm, im cieniej, tym będą bardziej chrupiące, wycinać kształty foremkami. Pierniczki delikatnie przenosić na blachę. Ciasto może się kleić więc warto solidnie podsypywać mąką podczas wałkowania

moj przepis na
Idealne ciasto do pierogów 60

Wiadomo że kluczem do przygotowania pysznych pierogów jest nie tylko farsz ale i ciasto. Dobre ciasto na pierogi powinno być elastyczne, lepkie, gładkie oraz bardzo miękkie. Ciasto na pierogi powinno się dobrze formować oraz nie stwarzać problemów przy sklejaniu pierogów. Idealne proporcje między mąka a woda powinny zagwarantować , że ciasto nie rozpłynie się i nie rozklei podczas gotowania. Rezygnacja(...)dodatku jajek do ciasta zapewnia że ciasto ma bardziej plastyczną konsystencję oraz nie lepi się do rąk Składniki : 500 g mąki pszennej 125 ml przegotowanej letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlewać  małymi porcjami letnią przegotowaną wodę. Wymieszać oba składniki, do momentu ich połączenia. Ciasto najlepiej zagniatać rękoma, można jednak używać do tego także

Pomysłowa kuchnia
Ptysie z bitą śmietaną 84

Ptysie to słodkie wypieki przygotowane z ciasta parzonego. Ciasto parzone uzyskuje się poprzez zaparzenie mąki w gorącej wodzie połączonej z tłuszczem. Ciasto to wywodzi się z Francji a jego nazywa w języku francuskim “choux” oznacza kapustę, gdyż ptysie po upieczeniu kształtem i wyglądem przypominają małe kapustki. Idealne ptysie po upieczeniu powinny być lekko przypieczone, lekkie oraz suche(...)wsypać przesianą mąkę i mieszać przez około 30 sekund, aby mąka połączyła się z płynnymi składnikami. Kolejno, wstawić garnek na ogień i mieszając nieustannie gotować przez 1-2 minuty. Ciasto powinno być lekko szkliste, odchodzące od garnka i nie może być w nim grudek mąki. Gotowe ciasto należy wystudzić, co najmniej do temperatury około 160 stopni Celsjusza , gdyż w momencie

MeCooks
Chaczapuri imeretynskie z serem! 72

rodzaje sera: koryciński i ze Strzałkowa śmietankowy, te dwa sery na prawdę bardzo dobrze oddają smak prawdziwego gruzińskiego chaczapuri. Oczywiście ser to jedna rzecz ale druga to ciasto! Bardzo chciałam odtworzyć smak tego prawdziwego niewiarygodnego ciasta gruzińskiego, podczas rozmowy z jednym z właścicieli restauracji gruzińskich dowiedziałam się jaka mąka jest używana do wypieku - używa się mąki pszennej tortowej. Resztę musiałam(...)wymyślić sama i powiem Wam tak- mamy to! Jestem no kurczę bardzo z siebie zadowolona bo zrobiłam takie ciasto na chaczapuri, jakie jadałm w Gruzji! Zatem zapraszam Was na gruzińskie chaczapurii imeretyńskie.  PRZEPIS CHACZAPURI IMERETYNSKIE Z SEREM - 500 g mąki tortowej pszennej - 110 g masła - 1/2 łyżeczki soli - 150 g mleka - 200 g wody - 20 g drożdży świeżych *spotkacie

SMYKWKUCHNI
Oponki bez smażenia z piekarnika – donaty z piekarnika - pyszne i puszyste 88

przestudzonego – około 8 łyżek roztopionego 2 żółtka (rozmiar L) 1 całe jajko (rozmiar L) 80 g cukru – około 6 łyżek 30 g drożdży świeżych otarta skóra z jednej cytryny (ciasto ma ładniejszy aromat i lepszy smak) szczypta soli 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego oraz okrągłe foremki – ja użyłam o średnicy 9 cm i kieliszka o średnicy(...)letniego mleka i dużą łyżkę mąki. Mieszam, miskę nakrywam ściereczką i dostawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować. Po około 15 minutach: Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), i mieszam łyżką tak aby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło, i jeszcze

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto walentynkowe serduszko 80

Ciasto walentynkowe serduszko Pyszne i w miarę proste w przygotowaniu romantyczne ciacho, idealne na dzień zakochanych!       Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 płaskie łyżki cukru 4 płaskie łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao szczypta soli Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżki(...)jeszcze krótko miksujemy, do połączenia się składników *** *** Następnie do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i kakao, całość mieszamy łyżką *** *** Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka *** *** Po wyjęciu z piekarnika odwracamy biszkopt i odrywamy

Blog z Apetytem
Faworki 82

dzieciństwa, zawsze robiłyśmy je w Sylwestra i często jeszcze w trakcie karnawału. Z tamtych czasów pamiętam ogrom pracy jaką ja i moja siostra wkładałyśmy w „bicie” ciasta, to najbardziej nielubiana przez nas część procesu tworzenia tych pysznych słodkości. A co lubiłyśmy najbardziej? Oczywiście jedzenie i zawijanie faworków, każda z nas później starała się rozpoznać te zrobione przez siebie(...)pączki – mini pączki serowe – bułeczki cynamonowe – najlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy – ciasto zebra FAWORKI Przygotowanie : około 3 h Składniki: – 300 g mąki pszennej – 4 żółtka – 1 łyżka spirytusu – po 1/2 łyżeczki cukru i soli – 6 łyżek śmietany

nietylkopasta.pl
Ciasto krówka bez pieczenia 82

Proste ciasto krówka bez pieczenia, na bazie budyniu i herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej. Smakuje rewelacyjnie, a dodatek orzechów doskonale przełamuje miękki, kremowy budyń. Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa i chyba dam nieco odpocząć piekarnikowi w tym roku Jeśli nie udało wam się kupić masy krówkowej, ale posiadacie skondensowane mleko słodzone, tutaj przeczytacie jak przygotować kajmak. Więcej przepisów(...)ciasta znajdziecie tutaj Przepis na ciasto krówka bez pieczenia Składniki 2 szklanki mleka (500 ml) opakowanie budyniu śmietankoweg o (na 500ml mleka) łyżeczka mąki ziemniaczanej (12 g) 3 łyżki cukru (36 g) kostka masła w temp. pokojowej (200g) szczypta soli 200-300 g herbatników puszka masy kajmakowej (krówkowej)* (400 – 500 g) 50g orzechów (włoskich, laskowych, ziemnych) * opcjonalnie można użyć

WegePrzepis
Walentynkowa rolada z sercem 282

środki każdego z nich (fot.1) . Deskę pokrytą papierem z serduszkami umieścić w lodówce na kilkanaście minut. Dzięki temu masa nieco stwardnieje i nie będzie się mieszała z zasadniczym ciastem na roladę. Piekarnik nagrzać do temp. 180°C.  Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubijać na wysokich obrotach przez ok. 5 - 7 minut, aż masa będzie jasna(...)jednak jej nie mamy, wystarczy sama blaszka z piekarnika. Przygotowaną różową masę na roladę, wyłożyć na papier z serduszkami i delikatnie wyrównać powierzchnię  (fot.3) . Należy starać się wylewać ciasto w taki sposób, żeby nie uszkodzić serduszek. Zbyt gwałtowne przeciąganie ciasta na wzór, może go uszkodzić. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 12 minut (grzanie góra-dół). Wyjąć

Świat Ciasta
Karnawałowe sprężynki - serpentynki – smakowite faworki w innym kształcie 😋😋😋 110

słodka przekąska, mało ze jest smaczna to i ładnie się prezentuje. Sprężynki są kruche, smaczne i w miarę proste w przygotowaniu 😊. A jeżeli nie mamy rurek to z tego ciasta możemy również zrobić faworki o klasycznym wyglądzie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sprężynek będziemy potrzebowali: 250 g mąki pszennej – (typ od 400 do 550) – to jest 1 szklanka(...)Karnawałowe sprężynki Przygotowanie: Do miski wsypuję mąkę, cukier puder i dodaję masło. Składniki łączę ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki przypominające kruszonkę. Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i zagniatam przez chwilę w misce, tak żeby składniki się połączyły. W następnym kroku, ciasto wykładam na blat delikatnie podsypany mąką i wyrabiam przez chwilę, tak żeby ciasto się stało gładkie

Uwaga Babcia Gotuje
Domowy kebab drobiowy w bułce z własnego wypieku 70

suche składniki przemieszaj ze sobą. Wlej mokre składniki: jogurt naturalny, ciepłą wodę i oliwę. Wymieszaj łyżką, następnie wyłóż na blat podsypany mąką i wyrabiaj ręcznie 10 minut. Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie, bez grudek i nie klejące do dłoni. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do misy obsypanej mąką. Wierzch ciasta oprósz mąką, okryj bawełnianą ścierką. Odstaw na 2 godziny(...)ciepłe miejsce (najlepiej w okolicy ciepłego kaloryfera) do zwiększenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny, przekrój nożem na 4 równe części. Z każdej uformuj dużą, płaską bułkę o średnicy 15 – 20 centymetrów (najlepiej nie grubszą niż 1 centymetr). Zbyt gruba bułka zdominuje smak i sprawi że kebab będzie suchy. Uformowane bułki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia

ProstePesto.pl