Drobne wyjaśnienie. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY.

Drobne wyjaśnienie. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY.

Drobne wyjaśnienie. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY.

Przy ostatnim wspisie, czyli poście o CZEKOLADOWYM SERNIKU BEZ SERA (klik), podałam, że przepis jest mój, autorski.Pod postem Majana napisała mi, że takie same ciasto znane jest jako "Styropian". Karmelitko, ciasto wygląda naprawdę pysznie, ale pomysł jest już znany jako ciasto styropian. Tylko,że styropian robione jest z budyniem waniliowym, a u Ciebie zmianą jest budyń czekoladowy. Pozdrawiam:) Zaintrygowana tą uwagą, sprawdziłam to i... rzeczywiście, taki sam przepis spotkałambądź bardzo zbliżony na innych ... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu W kuchni Karmel-itki

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Idealny sernik - co zrobić, by nie opadł i nie pękał

Trudno znaleźć idealny przepis na sernik i jak już wydaje nam się, że znaleźliśmy, bo upieczeniu ciasto opada.

Czytaj dalej...

Autor

KarmelitkaKarmelitka

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ser, ciasto, ryby, sernik, ryba, budyń, pieczenie, wegańskie, cukier, deser, desery, torty, tort, czekoladowa, mąka, styropian ciasto, ciasto z masa, pyszne ciasto, ryba w ciescie, ciasto z białek , lekkie ciasto, lekka, ciasta z masa, sernik pieczony, ciasto z kawą, ciasto z bezami, ciasto czekoladowe, ciasta czekoladowe, sernik z budyniem, sernik bez pieczenia

Inne przepisy z W kuchni Karmel-itki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
whiness, 6 sierpnia 2012 23:54:45

Czasem tak jest, że nieświadomie robi się bardzo podobne ciasto. ;) Tyle ich jest... A to tutaj kusi, oj, kusi. Nie powinnam oglądać go na noc ;p

Asiek, 7 sierpnia 2012 00:10:18

Bo to niestety tak jest, że już prawie wszystko ktoś kiedyś wymyślił. Ja tamtego ciasta też nie znałam i nigdy nie robiłam. Ale najważniejsze, żeby wobec siebie być w porządku:)Pozdrawiam serdecznie!:)

kaczodajnia.blogspot.com, 7 sierpnia 2012 00:11:17

Myślę, że nie ma za co przepraszać. Przepis zapewne nie był taki sam, tylko pomysł ten sam. Mnie często się tak zdarza, że wpadnę na jakiś pomysł, wypróbuję a później przypadkiem trafiam na coś podobnego w internecie. Po prostu wszystko było już ugotowane i my wpadamy tylko na podobne pomysły:) Gorzej gdy wszystko jest kopiuj-wklej a ktoś utrzymuje że to jego przepisPozdrawiam

Madame Edith, 7 sierpnia 2012 00:15:12

Karmel-itko,zgadzam się w 100% z Asiek.Jest tyle przepisów, czasami trudno ustalić który był pierwszy. I tak większość czerpie z tradycyjnych receptur.Nic nie zmieni faktu, że Twoje ciasto jest świetne, a nazwa "sernik bez sera" o wiele bardziej mnie przekonuje, niż "styropian" :)Serdecznie Cię pozdrawiam,Edith

Sugar Plum Fairy, 7 sierpnia 2012 00:20:29

Też się zgadzam, że styropian to nie jest najbardziej trafiona nazwa dla takiego dobrego ciacha.. :)

Kaś, 7 sierpnia 2012 00:29:00

robiłam już styropian tyle że w wersji z ciasteczkami oreo. Delicje <3 Przy okazji zapraszam na mojego bloga poświęconego pieczeniu i mojej chorobie.pozdrawiam :)http://bakememuffin.blogspot.com.es/

aleglodomorek, 7 sierpnia 2012 00:42:53

Ja w życiu nie spotkałam się z przepisem na styropian ;) Zgadzam się z kaczodajnią, chyba już nie da się zrobić czegoś nowego, a ewentualnie można kombinować z czymś podobnym!

Magda, 7 sierpnia 2012 01:18:41

o! :D sernik bez sera - magiczny wypiek! podoba mi sie! ^^

Majana, 7 sierpnia 2012 08:45:58

Karmelitko... ,ależ mnie zaskoczyłaś tym wpisem! Pozytywnie.Wiesz, mnie nie chodzi o to, by kogoś urazić,ale musiałam szczerze napisać Ci o tym. Bardzo się cieszę,że tak to przyjęłaś.Jasne,że kiedyś ktoś już coś wymyślił,daną recepturę itp, ale nazywanie przepisu autorskim zobowiązuje do tego, by to sprawdzić. Takie jest moje zdanie. Kawowa wersja bardzo mi się podoba, chętnie skorzystam, bo ciasto wydaje się być bardzo pyszne. Wygląda pięknie.Pozdrawiam serdecznie.Majana

Marzena, 7 sierpnia 2012 11:02:49

Mam przepis z Niemiec właśnie ze śmitaną i budyniem. Kiedyś zrobiłam córce do szkoły i pani chciała przepis na ten pyszny sernik, a tam nie było ani grama sera. Twój mi się też bardzo podoba i chętnie wypróbuję, bo sama jestem ciekawa czy smak ma podobny do mojego śmietanowca:-)

Aleksandra, 7 sierpnia 2012 11:09:59

Pysznie wygląda, wcześniej nigdzie się nie spotkałam z takim przepisem, a twoja nazwa o niebo apetyczniejsza niż skrzypiący styropian :)

Patyska, 7 sierpnia 2012 12:35:00

Autorski czy nie - na pewno smakowity :)A swoją drogą trudno o nieplagiat w dzisiejszych czasach :)

Amy, 7 sierpnia 2012 13:54:38

Jak dla mnie pozostaje autorski;). Pomysł ten sam, ale przepis już na pewno nieco inny:).Uwielbiam serniki, takiego jeszcze nie piekłam:)

Evitaa, 7 sierpnia 2012 16:50:24

Wygląda niesamowicie i podoba mi się połączenie smaków waniliowego i kawowego. Powiem Ci, że znałam sernik bez sera, na jogurcie zamiast śmietany. Ale styropianu też nie. Myślę, że wielu z nas robi czasem bardzo podobne ciasta, kremy, desery, nawet nie mając tego świadomości. A potem nawet ciekawie jest odkryć, że gdzieś indziej to samo (lub coś podobnego) istnieje już pod utrwaloną nazwą.Pozdrawiam!

Natalia, 7 sierpnia 2012 16:51:23

Mniejsza o nazwę, wygląda super

Kasia, 7 sierpnia 2012 17:59:25

Karmelitko, sernik wygląda pysznie :))Przyznam, że i ja znam taki sernik bez sera, chociaż nie spod nazwy 'styropian', a zwykłe 'sernik bez sera'. Zostałam takowym poczęstowana ponad rok temu na jednej z imprez :)) Ale zdaję sobie sprawę, jak często wpadamy na jakiś szybki pomysł w kuchni, coś czymś zastępując, nie zdając sobie sprawy, że pewnie ktoś kiedyś coś takiego podał. Ja też tak mam :) Chyba wszyscy tak mamy!! Nie mniej, podałaś nam swoje proporcje, swoje wykonanie, a nawet wyjaśniłaś co i jak, nie chcąc nikogo urazić. Ja tam się nie gniewam :P I proszę więcej o przepisów autorskich :) Buziaki kochana!!

Karmel-itka., 7 sierpnia 2012 23:26:33

obie macie rację, dziś wymyślić coś nowego jest niesłychanie trudno ;]

Karmel-itka., 7 sierpnia 2012 23:27:13

takiego plagiatu "kopiuj-wklej"... nie, nie zdzierżyłbym, a niawet się nie dopuszczę! nigdy, o nie.

Karmel-itka., 7 sierpnia 2012 23:27:43

noo... też mi się bardziej podba "sernik bez sera" xd

Karmel-itka., 7 sierpnia 2012 23:33:42

ja też nie, więc troszkę się zadziwiłam na komentarz Majanki.

Karmel-itka., 7 sierpnia 2012 23:34:25

lubię zaskakiwać.i mieć czyste sumienie - uważałam ten krok za słuszny ;]

Karmel-itka., 7 sierpnia 2012 23:35:20

mhm, ma coś w sobie, nie można go rozróżnić!

Karmel-itka., 7 sierpnia 2012 23:35:33

miło, że tak sądzisz ;]

Karmel-itka., 7 sierpnia 2012 23:35:57

no, dziś to trudno. bycie kreatywnym i oryginalnym graniczy z cudem xd

Karmel-itka., 7 sierpnia 2012 23:36:11

chyba masz troszkę racji xd

Karmel-itka., 7 sierpnia 2012 23:36:36

oj, ile razy zdarza mi się natknąć na coś tutalnie podobnego!

Karmel-itka., 7 sierpnia 2012 23:36:47

miło mi ;]

Karmel-itka., 7 sierpnia 2012 23:37:17

oj, dziękuję za te miłe słowa!będą przepisy moje, będzie ich coraz więcej!

teenager ;), 8 sierpnia 2012 07:27:00

pycha kolejny do przygotowania trafia na moją listę ;)

kuchenny bałagan, 8 sierpnia 2012 11:02:08

pycha, poproszę kawałeczek :)

Ola, 8 sierpnia 2012 11:02:12

Kochana, nie musisz się tłumaczyć bo przeglądając Twojego bloga widać gołym okiem, że masz głowę pełną pomysłów. Nie ma takiej rzeczy, ani takiego ciasta, które już gdzieś kiedyś nie widniało (choć pod inną nazwą). A jednak Twój przepis mimo wszystko trochę się różni, więc w dzisiejszych czasach zawsze bazuje się na jakiejś bazie, która jest uniwersalna i o nią opiera resztę skłaników.Ja dalej pozostaję fanką Twojego bloga :)

Ola, 8 sierpnia 2012 11:02:47

bazuje się na jakiejś bazie... ale to pięknie ujęłam ;D

Karmel-itka., 8 sierpnia 2012 20:01:19

bazowanie na bazie, no co xd trochę masło maślane, ale każdy wie, o co chodzi.

Karmel-itka., 8 sierpnia 2012 20:01:51

i bardzo Ci dziękuję za te miłe słowa. cieszę się, że podoba Ci się moja strona ;]

Ervisha, 8 sierpnia 2012 22:01:46

czy on przypomina lekko ptasie mleczko ?

Aga w kuchni, 8 sierpnia 2012 22:39:56

mmmm zgłodniałam :D

Agata Pachla, 8 sierpnia 2012 23:34:16

Ile razy wydawało mi się, że "odkryłam Amerykę", a kilka dni później trafiłam na podobny przepis :) Nie mniej jednak, Twoje ciasto jest tak kuszące, że dodaję je do ulubionych z nadzieją, że kiedyś będę miała okazję go wypróbować :)

Karmel-itka., 9 sierpnia 2012 00:03:10

zgadza się ;]

Karmel-itka., 9 sierpnia 2012 00:03:47

takie "przebudzenie" jest okrutne xdmiło mi, że przepis przypadł Ci do gustu ;]

Kate, 27 sierpnia 2012 00:38:53

Ten komentarz został usunięty przez autora.

Kate, 27 sierpnia 2012 00:39:40

Zrobiłam to ciacho z jogurtami greckimi. Wyszło pyszne!