ciasto - 161133 przepisów (strona:665/10743)

Pomarańczowiec 56

Pomarańczowiec to bardzo lekkie i smaczne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Urzeka swoim wyglądem, ale i również smakiem, bo ciasto jest naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto pomarańczowiec wcale nie jest skomplikowany a do jego przygotowania potrzeba tylko kilku prostych składników. Do przygotowania tego deseru potrzeba soku pomarańczowego, budyniu, galaretki pomarańczowej oraz śmietanki kremówki(...)Niezbędne będą również herbatniki, którymi będziemy oddzielać poszczególne warstwy ciasta. Ciasto pomarańczowiec sprawdzi się na każdą okazję. Jest lekkie, orzeźwiające, idealne dla każdego! POMARAŃCZOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 45 herbatników maślanych 2 budynie waniliowe 2 galaretki pomarańczowe 1 l soku pomarańczowego 500 ml śmietanki kremówki 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru * składniki na blaszkę

Przepiski.pl
Pączki z adwokatem 52

Lukier: – 1 szklanka cukru pudru – 3 łyżki gorącej wody lub cytryny Przygotowanie: Mąkę pszesiewamy do miski malaksera lub robota kuchennego ( Ja użyłam blendera ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego). Żółtka wybijamy do osobnej miseczki w której będziemy ubijać je z cukrem. Masło rozpuszczamy i studzimy. Przygotowujemy również mleko. Podgrzewamy je do temperatury ok. 35 stopni (Polecam Wam, używać(...)wanilią oraz pół łyżeczką soli na pulchną masę. Odstawiamy. Gdy nasz rozczyn jest już gotowy dodajemy go do pszesianej mąki. Następnie dodajemy również utarte żółtka i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec tego etapu dodajemy spirytus a na samym końcu przelewamy delikatnie przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy jeszcze kilka minut aż będzie elastyczne i dobrze napowietrzone. Jeśli ciasto po wyrobieniu, będzie

I LOVE LIFE
Cynamonowe pączki z brązowym cukrem | PYSZNY PRZEPIS 68

usmażyć pyszne pączki? Co jest ważne przy smażeniu pączków? Aby wyrobić i usmażyć pyszne pączki, należy zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników. Po pierwsze, ważne jest dokładne wymieszanie ciasta, aby nie było grudek i było jednolite. Po drugie, ważne jest użycie dobrej jakości składników, takich jak świeże drożdże i świeże jajka, co zapewni pączkom wyjątkową świeżość i smak. Po trzecie(...)ważne jest odpowiednie wyrośnięcie ciasta. Powinno ono być na tyle elastyczne, żeby można było je formować, ale nie tak gęste, żeby pączki były ciężkie i twarde. Po czwarte, ważne jest użycie odpowiedniej temperatury do smażenia. Pączki powinny być smażone na średniej temperaturze (najlepiej 175-180 stopni Celsjusza), tak aby się równomiernie zarumieniły, ale nie spaliły. Oprócz tych ważnych kroków ważne

Via Gusto
Krajanka z cynamonem lub makiem 81

Chrupiąca krajanka z cynamonem lub makiem. Delikatne, listkujące się ciasto, średnio słodkie. Wciąga od pierwszego kęsa. Nie wiem, które ciasteczka bardziej mi posmakowało. Makowe, czy cynamonowe? Miękki środek, a z wierzchu cieniutka skórka cukrowo-cynamonowa. Czy przepyszna makowa? A jest jeszcze przecież tyle innych możliwości. Posypka z siekanych orzechów włoskich, laskowych, pistacji, sezamu lub cukru z prawdziwą wanilią. A może(...)upiec krajankę na slono. Z kminkiem, czarnuszką i szczyptą grubej soli? Ciasteczka nie są trudne do wykonania. Rozwałkowane na prostokąt ciasto posypujemy, tak od połowy cukrem zmieszanym z cynamonem lub makiem. Składamy, rozwałkowujemy i znowu posypujemy tylko połówkę. Znowu składamy i rozwałkowujemy. Prawie gotowe. Teraz posypujemy już całą powierzchnię mieszanką cukrową. I kroimy na dowolne kształty. U mnie

dolcevitainmykitchen
Ciasto z makiem i bitą śmietaną 45

Dziś dla odmiany coś bardzo prostego, delikatnego, puszystego i leciutkiego. To ciasto zachwyci zarówno dużych jak i małych amatorów słodkości. Delikatne ciasto biszkoptowe na bazie żółtek, stąd jego intensywny kolor, ciasto makowe na białkach i krem na bazie bitej śmietany i galaretki owocowej. Ja użyłam truskawkowej, by przywołać choć aromat ciepłych słonecznych dni, ale tak naprawdę możecie użyć takiej jaką(...)lubicie.  Do wykonania tego ciasta nie są potrzebne żadne specjalne umiejętności i na pewno poradzą sobie z nim nawet osoby z mniejszym doświadczeniem w domowych wypiekach. Jest pyszne, a jednocześnie prezentuje się bardzo efektownie, także będzie cieszyć nie tylko podniebienie ale i oczy. Biszkopt: 2 jajka, 8 żółtek, 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cynamonowe szczęście
Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym. 57

Drożdżówka jest dobra na wszystko :) Przynajmniej dla mnie.  Nie ważne czy na słodko, czy na słono. Uwielbiam ciasto drożdżowe robić  i uwielbiam jeść.  Dziś mam dla Was przepis na słodko.  Słodkie ciasto drożdżowe, posmarowałam kremem czekoladowym zawinęłam,  upiekłam i mogłam zachwycać się jego smakiem.  Do kawy, herbaty, lub mleka idealne.  Składniki(...)drożdży 3 pełne łyżki cukru 500 g. mąki pszennej tortowej 2 jajka 100 g. oleju  Dodatkowo: 3-4 łyżki kremu czekoladowego (u mnie Nutella) cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i drożdże.  Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.  Następnie wsypać mąkę, dodać jajka i wlać olej. Wyrobić ciasto

Agusiowe smakołyki
TARTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI MOZZARELLĄ I CUKINIĄ 36

Mąka pszenna – 300g – Masło – 150g – Woda – 4-5 łyżek – Sól do smaku – Pieprz do smaku PRZEPIS: 1. Z mąki, masła, wody i soli do smaku (około łyżeczki) – wyrób kruche ciasto, uformuj kulkę, owiń w folię spożywczą i umieść na min. 30 min w lodówce. 2. Pomidory, szalotki oraz cukinię pokrój w plasterki. 3. Mozzarellę pokrój w półplasterki. 4. Pomidory suszone(...)posiekaj drobno. Zmieszaj razem, dolej odrobinę oleju z zalewy pomidorów i wody, tworząc pesto. 5. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach. 6. Kiedy przygotujesz wszystkie składniki nadzienia, rozwałkuj ciasto na okrąg około 30 cm, na papierze do pieczenia. 7. Ciasto wraz z papierem przełóż na blachę. Rozsmaruj pesto z suszonych pomidorów, pozostawiając około 3 cm czystego rantu

globuskulinarny
Makowiec z karmelem 40

Makowiec z karmelem Iście świąteczne ciasto. Smakuje rewelacyjnie i jest nie trudne w przygotowaniu, a do tego pięknie prezentuje się na stole. Polecam! Przepis jest na małą blaszkę, jeśli chcecie upiec ciasto w dużej foremce, wystarczy podwoić składniki.       Składniki: * na foremkę o wymiarach 21 x 21 cm Ciasto makowe: 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)miski przekładamy masę makową, dodajemy kaszę manną, żółtka jaj oraz proszek do pieczenia *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Ubite białka dodajemy do ciasta makowego i całość delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 21 x 21 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy

Blog z Apetytem
Roscón de Reyes – hiszpańskie Ciasto Trzech Króli 45

Witajcie kochani 6 stycznia. Dzisiaj chciałam zaprosić was na hiszpańskie ciasto Trzech Króli. Do drożdżowe ciasto z bakaliami formowane na kształt korony i dekorowane na wierzchu suszonymi owocami, migdałami i kolorowymi cukierkami które mają być niczym drogie kamienie zdobiące koronę. W cieście można umieścić też dużą fasolę jaś czy inna niespodziankę np mini figurkę króla – ten kto potem znajdzie(...)swoim kawałku ciasta zostaje królem dnia – bardzo fajna zabawa szczególnie dla dzieci. PRZEPIS ROSCON DE REYES Składniki: 600g mąki pszennej 175g masła roślinnego lub krowiego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego np kokosowego szczypta soli bakalie do ciasta – u mnie garść rodzynek, goji

Dorota Smakuje
Sernik z prażonymi jabłkami i kruszonką 47

Sernik z prażonymi jabłkami i kruszonką Lubicie serniki? A szarlotki? Co powiecie na połączenie tych dwóch ciast Dziś mam dla Was przepis na pyszny sernik z prażonymi jabłkami i kruszonką. Ciasto jest proste w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję. Również na zbliżające się święta. Śmiało mogę napisać, że to jeden z moich ulubionych przepisów na sernik. Drugim jest(...)Dodajemy budyń, znów miksujemy. Następnie dodajemy ser. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Serową masę wykładamy do przygotowanej formy. Na wierch wykładamy prażone jabłka. Na jabłka wykładamy nasze grudki ciasta a la kruszonka. Jak zrobić a la kruszonkę? Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy posiekane masło i żółtka. Wyrabiamy w dłoniach ciasto tworząc grudki a la kruszonkę (rozcierałam masło

Słodkie okruszki
Ciasto piernikowe z pianką 46

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto piernikowe z puszystą pianką i aksamitną polewą czekoladową. Ciasto zachwyca wyglądem i smakiem. To doskonała propozycja na święta Bożego Narodzenia. Świetnie sprawdzi się też na co dzień, czy jako niedzielny deser do kawy. Ciasto piernikowe nie jest trudne w przygotowaniu ani czasochłonne. w smaku jest delikatne i subtelne. Z pewnością przypadnie(...)gustu każdemu wielbicielowi słodkości. Koniecznie musicie wypróbować przepis! CIASTO PIERNIKOWE Z PIANKĄ PRZEPIS Składniki Ciasto 270 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła 4 jajka 200 g kwaśniej śmietany 18% 200 g płynnego miodu 100 g cukru 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika Pianka 250 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa

Alle Dobre!
Makowiec z karmelem 261

Makowiec z karmelem Iście świąteczne ciasto. Smakuje rewelacyjnie i jest nie trudne w przygotowaniu, a do tego pięknie prezentuje się na stole. Polecam! Przepis jest na małą blaszkę, jeśli chcecie upiec ciasto w dużej foremce, wystarczy podwoić składniki.       Składniki: * na foremkę o wymiarach 21 x 21 cm Ciasto makowe: 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)miski przekładamy masę makową, dodajemy kaszę manną, żółtka jaj oraz proszek do pieczenia *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Ubite białka dodajemy do ciasta makowego i całość delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 21 x 21 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy

Blog z Apetytem
Sernik królewski 51

Moje ulubione kruche ciasto, wzbogacone o dodatek kakao, oraz masa serowa, tworzą razem ciasto o nazwie Sernik królewski. Pyszny, nieprzesłodzony. Idealny na każdą okazję, na Święta czy niedzielne popołudnie. Jeżeli chcesz, dodaj trochę więcej cukru pudru lub oprósz nim wierzch ciasta. Ciasto: 400 g mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 250 g masła 150 g cukru pudru 3 żółtka(...)składników formujemy kopczyk, na środku którego robimy wgłębienie, dodajemy żółtka. Początkowo składniki ponownie siekamy nożem, a następnie wyrabiamy dłońmi. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy łyżkę gęstej śmietany. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą owijamy folią spożywczą lub dajemy do woreczka i wstawiamy do schłodzenia, do lodówki. Jedną część schłodzonego ciasta trzemy na dużych oczkach tarki. Rozkładamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto Kinder Bueno – bez pieczenia 64

Ciasto Kinder Bueno to nieziemsko pyszne ciasto bez pieczenia , inspirowane znanym batonikiem. Kinder Bueno to deser, który chodził za mną już od dłuższego czasu i w końcu nadszedł ten dzień i jest. Od razu dzielę się z Wami przepisem, bo naprawdę warto wypróbować. Ciasto jest obłędne w smaku, uzależniające, po zjedzeniu jednego kawałka tych pyszności ma się ochotę na jeszcze(...)jeden. Kinder bueno to ciasto składające się z herbatników, masy budyniowej oraz kremu czekoladowego. Wierzch ciasta udekorowałam orzeszkami i kinderkami. Kinder bueno pięknie się prezentuje i wprost rozpływa się w ustach. Kinder bueno to doskonałe ciasto na każdą okazję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto Kinder Bueno – bez pieczenia: około 450 g herbatników krem budyniowy 3 szklanki mleka

Gotuj z Prezesem
Pizza z szynką i persymoną 46

wypróbowania mojego przepisu na grudniową pizze w świątecznej odsłonie. Smakuje wybornie jeśli jesteście wielbicielami połączeń słodko słonych. Szynka i owoc kaki to pyszne połączenie – do tego cienkie, pyszne ciasto pieczone na kamieniu! Mniam! Do przygotowania ciasta na pizze użyłam specjalnej włoskiej mąki typ 00 Verde – czyli Mąki z miękkich gatunków pszenicy do wypieku pizzy o właściwościach(...)godzin. Czy wiecie, że Siła mąki ma ogromny wpływ na kulinarny efekt. Zobaczcie niżej przykłady siły(W)i do jakich wypieków dobrać poszczególne mąki: * W90-130 – biszkopt, ciasto kruche; * W130-200 – grissini; * W170-200 – lekkie pieczywo; * W220-240 – bardzo popularna mąka, której używa się do bagietek, ciast drożdżowych wymagających krótkiego wyrastania,(hydratacja od 65% do 75%); * W250-310 – makaron jajeczny

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania