ciasto - 160568 przepisów (strona:668/10705)

Jabłecznik cytrynowy 61

Jabłecznik cytrynowy chyba otworzy w tym roku sezon na ciasta typowo jesienne Miałam na to ciasto sporą chęć, chociaż przyznaję, że nie obyło się bez błędów. Na pewno jest to jeden z lepszych przepisów na blaty miodowe jakie do tej pory robiłam. Wychodzą puszyste i nie są zbyt twarde. Zbyt krótko gotowałam jabłka dlatego wcale nie było ławo ciasto pokroić(...)zaważyło to na smaku. Jabłka przelałam na spód gdy były jeszcze ciepłe i chyba to był powód dla którego zbyt szybko się rozmiękł. No i ostatnie moje zażalenie, ciasto wyszło pyszne ale zdecydowanie zbyt słodkie. Moje podsumowanie: uwielbiam jabłeczniki i ten jest świetny ale do lekkich poprawek. Przepis na jabłecznik cytrynowy, blaszka 20×20 cm: Ciasto miodowe

Relaxtime
Spody do pizzy - podstawa kuchni włoskiej 65

zagościć w całym włoskim kraju.  Dziś pizza to znak rozpoznawczy Włoch. Spody do pizzy  Chcąc przyrządzić wspaniałą pizzę, podstawowym składnikiem, na który trzeba zwrócić szczególną uwagę jest ciasto, czyli spód pizzy. W tradycyjnej neapolitańskiej pizzy powinno być ono cienkie i chrupkie jednocześnie.  Aby przygotować idealne ciasto do pizzy potrzebujemy kilka podstawowych składników. Najpierw potrzebujemy coś, dzięki(...)czemu pizza wspaniale wyrośnie, czyli drożdże, które mieszamy z letnią wodą. Pamiętajmy, że woda nie może być zimna, ale także zbyt gorąca, bo ciasto po prostu nie wyrośnie. Drugim składnikiem jest tłuszcz, czyli oliwa z oliwek. Dodając oliwy, ciasto pizzy będzie miało wyraźniejszy smak. Jednakże, jeśli w domu nie posiadamy oliwy z oliwek możemy dodać inny olej. Aby ułatwić wyrabianie

Moja smaczna kuchnia
Maślane ciasto z porzeczką 63

Niedziela! Wierzcie mi, że maślane ciasto z porzeczką upiekłam wczoraj, a porzeczki rosły na krzaczku jeszcze 2 tygodnie temu. Tak, takie świeżutkie trzymałam w lodówce, bo nie mogłam się zdecydować co z nich zrobić. Wybór padł na maślane ciasto. Uwielbiam wypieki na maśle. Są takie aromatyczne! Ciasto na maśle z czerwoną porzeczką to typowe ciasto ucierane. Miękkie masło ucieram(...)cukrem na puszystą masę, a potem dodaję jajka. Maślana masa jest bardzo puszysta. Nic dziwnego, że to ciasto jest takie mięciutkie. Dodałam sporo cukru i dobrze zrobiłam, bo porzeczki mimo, że były słodsze niż te, które wykorzystałam na drożdżówki i muffinki to jednak wymagały odpowiednią ilość cukru. Dodajecie sól do słodkich wypieków? Ja najczęściej piekę na solonym maśle, ale też

codojedzenia
Krucha tarta z porzeczkami i bezą 61

Tarta na spodzie z maślanego kruchego ciasta, wypełniona kwaskowatymi czerwonymi porzeczkami, zwieńczona słodką bezową chmurką. Porzeczkowy przepis o którym nie możesz zapomnieć w sezonie na porzeczkowe zbiory. Do przepisu nadają się zarówno owoce świeżo zerwanych porzeczek, jak i te mrożone – więc śmiało możesz upiec ją również poza sezonem. Jednak kto czekałby tak długo, gdy na wyciągnięcie ręki ma taką(...)cudowną kwaskowato – słodką tartę? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Krucha tarta z porzeczkami i bezą 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 8 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 1 godz.  30 min. Kalorie 330 kcal Słodka, krucha tarta z kwaśną czerwoną porzeczką i bezową chmurką na wierzchu. Tarta obowiązkowa z sezonie

ProstePesto.pl
Ciasto Landrynka 46

Ciasto landrynka to niezwykle proste i bardzo smaczne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Do jego przygotowania potrzebujemy kilku prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. Połączenie biszkoptowego spodu z puszystą masą na bazie sera twarogowego z wiaderka, śmietanki kremówki i galaretki to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto landrynka idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Nie dość, że świetnie smakuje(...)dodatek cudownie prezentuje się na stole. Kto ma ochotę skosztować tego cuda? Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CIASTO LANDRYNKA Składniki Blaszka 24×35 cm MASA 1 kg sera twarogowego 2 galaretki malinowe 1/2 szklanki cukru 500 ml wody 500 ml śmietany kremówki GALARETKA 2 galaretki malinowe 800 ml wody DODATKOWO  ok. 300 g biszkoptów  Wykonanie Blachę wyłożyć

Alle Dobre!
Pszenne chlebki naan z patelni 55

misy. Dodaj pozostałe suche składniki, czyli cukier, sól, drożdże w proszku, proszek do pieczenia, czosnek i wymieszaj łyżką. Teraz pora na mokre składniki, dodaj ciepłe mleko, jogurt i oliwę. Ciasto wyrabiaj początkowo w misie, później wyłóż na kuchenny blat podsypany mąką i tam dokończ, aż uzyskasz gładkość i elastyczność. Ciasto drożdżowe uformowane w kulę ponownie przełóż do misy, okryj bawełnianą(...)ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części (możesz pokroić nożem, będzie łatwiej). Każdą porcję uformuj w płaski placek rozciągając ciasto dłońmi jak na pizzę lub pomagając sobie wałkiem kuchennym. Chlebki smaż na rozgrzanej patelni cienko przesmarowanej olejem do smażenia. Smaż 2 – 3 minut z każdej strony, aż dostaną

ProstePesto.pl
Tort leśny mech 57

cukier waniliowy i s\u00f3l. Miksowa\u0107 razem.\r","Doda\u0107 m\u0105k\u0119 i dok\u0142adnie wymiesza\u0107.\r","Piec 45 minut w 180st.\r","Po wystygni\u0119ciu ciasto przekroi\u0107 na p\u00f3\u0142. Odci\u0105\u0107 wystaj\u0105c\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 ciasta z g\u00f3ry na dekoracyjny \"mech\".\r","Ubi\u0107 \u015bmietank\u0119 z cukrem(...)pudrem. Doda\u0107 serek mascarpone i sok z cytryny.\r","Po\u0142ow\u0119 masy rozsmarowa\u0107 na jednym blacie ciasta. \r","Przykry\u0107 drugim blatem ciasta i posmarowa\u0107 reszt\u0105 masy.\r","Posypa\u0107 okruszkami szpinakowego ciasta niczym \"mchem\".\r","Udekorowa\u0107 owocami."],"recipeYield":"tortownica 24cm","keywords":"cytryna,granat,le\u015bny mech,maliny,masa \u015bmietanowa,masa \u015bmietanowo-mascarpone,mascarpone

Bardzo Gruby Smok
Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską 65

Pierogi chińskie. Pierogi chińskie     Klasyczne pierogi chińskie z soczystym nadzieniem z wieprzowiną i kapustą pekińską w bardzo delikatnym i mięciutkim cieście z mąki pszennej - łatwe do zrobienia i smakują fantastycznie.  Wszystko czego potrzeba do nadzienia na pierożki chińskie to: mielona wieprzowina, najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu kapusta pekińska, bardzo drobno ręcznie posiekana. Kapustę dodajemy do mięsa bezpośrednio(...)sezamowy, przyprawa chińska 5 smaków albo pieprz syczuański  Pierożki chińskie najlepiej smakują podane zaraz po ugotowaniu. W środku wypełnione są niezwykle pysznym rosołem, są mięciutkie, soczyste i delikatne. Ciasto na chińskie pierożki Ciasto na chińskie pierożki Aby przygotować ciasto na chińskie pierożki wystarczy zwykła mąka pszenna i woda. Stosunek mąki do wody wynosi 2:1 wagowo. Aby zrobić około

Moja Książka Kucharska
Czekoladowe brownie z morelami 59

jednego ani drugiego nie dostała akurat w moim sklepie więc zdecydowałam się na morele. Przyznaje nie znam tych owoców za bardzo. A okazało się, że wpasowały się w to ciasto idealnie. Brownie wychodzi ciężkie, słodkie, czekoladowe i gliniaste. A morele były jeszcze lekko kwaskowate dlatego idealnie zrównoważyły ciasto. Przyznaje, że już dawno nie wyszło mi tak idealne brownie. Po prostu(...)dzisiejsza jest dla prawdziwych czekocholików. Czekoladowe brownie składniki na blaszkę 20×20 cm: 200 g masła 200 g czekolady min 75% kakao+ 2-3 kostki posiekane do posypania ciasta 3 jajka 1 szklanka cukru 140 g mąki szczypta soli 200-300 g moreli lub innych owoców Wykonanie: Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Morele przekrawamy

Relaxtime
Zakręcone drożdżówki z jagodami 102

Zakręcone bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką. Najlepsze są na świeżo, prosto wyciągnięte z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe. Różnego rodzaju drożdżówki z jagodami to u mnie pozycja obowiązkowa w sezonie letnim. Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub podczas(...)wakacyjnej wycieczki. Sprawdź też przepis na ⇒ Drożdżówki z budyniem i malinami Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Nadzienie: ok. 500 g jagód 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 1/2 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Pączki drożdżowe z patelni 64

niewielu składników. Przepis pochodzi ze strony:  Trójkątne pączki z patelni | Kuchnia na Wypasie . Natknęłam się na niego na Faceebook'u i postanowiłam wypróbować. Pączki robi się z ciasta jak na tradycyjne pączki, a smaży na patelni jak placki. Ciasto zrobione jest z samych żółtek, bez białek, na mące pszennej. Ja do swoich pączków dodałam trochę olejku cytrynowego i waniliowego(...)świeżych drożdży 250ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru zwykłego 1 mały cukier waniliowy 6 żółtek ok. 500g mąki pszennej tortowej szczypta soli 100g masła 0,5 olejku cytrynowego do ciast 0,5 olejku waniliowego do ciast olej do smażenia cukier puder do posypania opcjonalnie 2-3 łyżki spirytusu (ja nie miałam, więc nie dodawałam) Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do ciepłego

Waniliowe Improwizacje
Knedle ziemniaczane z truskawkami 61

ziemniaków. Odstaw je na jakiś czas by przestygły, najlepiej pod przykryciem zapobiegając wysychaniu ziemniaczanego puree. Z tłuczonych ziemniaków, jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz soli zagnieć dłońmi jednolite ciasto (podobnie jak ciasto na kluseczki śląskie). Z przygotowanej masy odrywaj niewielkie kawałki ciasta, uformuj w kulkę i spłaszczaj dłońmi. Na środku ułóż odszypułkowaną truskawkę i opatul ją szczelnie ciastem, uszczelniając brzegi(...)przestyg\u0142y, najlepiej pod przykryciem zapobiegaj\u0105c wysychaniu ziemniaczanego puree. Z t\u0142uczonych ziemniak\u00f3w, jajek, m\u0105ki pszennej i ziemniaczanej oraz soli zagnie\u0107 d\u0142o\u0144mi jednolite ciasto (podobnie jak ciasto na kluseczki \u015bl\u0105skie).","text":"Ziemniaki ugotuj do mi\u0119kko\u015bci, od razu po ugotowaniu odced\u017a z wody i potraktuj prask\u0105 do ziemniak\u00f3w. Odstaw

ProstePesto.pl
Ekspresowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 59

Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na ekspresowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. Niezwykle smaczne puszyste i wilgotne ciasto, które w zależności od pory roku możecie przygotować z innymi, sezonowymi owocami. Składniki: 500 g rabarbaru 200 g truskawek Ciasto: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 lyzka cukru z wanilia 150 g rozpuszczonego masła 250 g maki pszennej(...)proszku do pieczenia opcjonalnie odrobina cynamonu Cukier puder do posypania ciasta Zapraszam również do obejrzenia ciasta Wykonanie: Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Umyte i pozbawione szypułek truskawki przekroić na pol. W misce utrzeć jajka ze szczypta soli i cukrami, na puszysta masę. Do utartych jajek dodać masło i dobrze wymieszać. Następnie do masy przesiać make i proszek

Pani M - kuchnia smakowita
Szybkie i proste ciasto piknikowe z truskawkami i kokosową kruszonką 66

idzie częste wypady w plener lub nad wodę. Moje dzieciaki zawsze podczas takich rodzinnych wyjazdów upominają się o coś słodkiego. Najlepszym rozwiązaniem jest wtedy spakowanie do piknikowego kosza domowego ciasta, najlepiej takiego z dodatkiem owoców. Dziś przepis na szybkie i proste ciasto piknikowe z truskawkami i kokosową kruszonką . Lekkie, puszyste i wilgotne. Do jego przygotowania potrzeba niewiele składników i pewnością(...)każdy znajdzie je w swojej kuchni. Do ciasta możecie dodać dowolne owoce, z każdymi smakuje wyśmienicie i znika w mgnieniu oka. Ja swoje urozmaiciłam dodatkowo kokosową kruszonkę ale równie dobrze możecie posypać je obficie cukrem pudrem. Jeśli szukacie jednak czegoś innego polecam również drożdżowe ciasto z truskawkami, na które przepis znajdziecie tutaj Składniki: 5 jajek 250 g cukru 1 opakowanie

Fascynacje Ani
Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką 65

Choć może to ciasto nie wygląda tak jakbym sobie tego życzyła (mam na myśli sam spód), to smakowo wyszło bardzo, bardzo dobre. Chyba pierwszy raz udało mi się dostać tak pięknie różowy rabarbar, który wzbogacił całość i wizualnie i smakowo. Kruche ciasto, rabarbar oraz jabłka, pianka białkowa z budyniem oraz kisielem (bo nie mogłam zdecydować się, który z tych produktów(...)wykorzystać) oraz fantastyczna kruszonka. Było pysznie! Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 2/4 szkl. cukru pudru 200 g masła 2 żółtka opcjonalnie – w 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Pianka: 5 białek 1 i 1/3 szkl. drobnego cukru 1 op. kisielu malinowego/truskawkowego lub wiśniowego 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 szkl. oleju 2 jabłka 600 g rabarbaru Kruszonka: 150g

Smaki Na Talerzu