ciasto - 163312 przepisów (strona:668/10888)

Karpatka bez pieczenia 102

Chcesz przygotować ciasto bez pieczenia lecz nie masz pomysłu co miałoby to być? Po przeczytaniu tego przepisu jest duża szansa, iż skusisz się na zrobienie łatwej karpatk i z kremem budyniowym i groszkiem ptysiowym. Do przygotowania tejże karpatki bez pieczenia wykorzystałam jedynie kilka składników. Krem budyniowy postanowiłam zrobić na proszku budyniowym, nie sięgając w ogóle po żółtka jajek. Tak przygotowany(...)krem pozwala użyć mniejszą ilość składników przy zachowaniu pysznego smaku ciasta. Groszek ptysiowy posłużył mi do wyłożenia spodu oraz wierzchu ciasta, a jego warstwę znajdującą się na górze oprószyłam delikatnie cukrem pudrem. Karpatka bez pieczenia to ciasto, które zazwyczaj robię przy weekendzie i zajadam się nim na deser , chociaż zdarzyło mi się raz zaserwować je na imieninach. Zachęcam

MeCooks
Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem 85

też na kolację ze znajomymi czy na letni piknik – jestem pewna, że zniknie jako jedna z pierwszych! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Galette z pomidorami. Jak zrobić idealne ciasto kruche? Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem możesz przygotować z gotowym spodem, jeśli jesteś w niedoczasie. Jednak szczerze polecam samodzielne przygotowanie ciasta kruchego . To naprawdę proste, jeśli będziesz pamiętać o tych(...)wskazówkach: Kruche lubi chłód . Masło, które dodajesz do ciasta, powinno być prosto z lodówki, woda lodowata, a Twoje ręce zimne. Po wyrobieniu siup do lodówki (albo nawet zamrażarki) i schładzamy. Krótkie wyrabianie . Żeby ciasto wyszło idealnie kruche, a nie gumowate, należy jak najkrócej z nim pracować. Dzięki temu po pierwsze – ciasto nie ociepli się, po drugie – w cieście

Na-talerzu.pl
Ciasto z niczego 100

Ciasto z niczego  Ciasto z niczego to świetny przepis na deser dla niespodziewanych gości. Przygotujecie je w kilka chwil bez miksera, z podstawowych, tanich składników, które zapewne zawsze macie w domu. Zawsze wychodzi puszyste i wilgotne. Ciasto z niczego uda się idealnie, jeśli będziecie pamiętać o tym, że składników nie mieszamy za długo po dodaniu mąki. Mieszamy tylko(...)połączenia, mogą zostać grudki, zajmuje to dosłownie chwilę. Takie ciasto na szybko na oleju to świetny bazowy przepis, który możecie dowolnie modyfikować w zależności od upodobań i tego co macie w szafkach kuchennych. Możecie dorzucić do ciasta kawałki czekolady, wcisnąć na wierzch kawałki owoców, posypać kruszonką albo część ciasta wymieszać z kakao, tworząc ciemne łatki. Na koniec możecie obsypać ciasto

Lekcje w kuchni
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem 81

letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać żółtko, jajko, wyrośnięty(...)rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką ( ciasto

Opowieści z piekarnika
Biszkopt czekoladowy – przepis i test 88

się na fajny przepis w gazetce, wydawanej przez lokalny sklep spożywczy. Potem znalazłam ten przepis on-line tutaj . Użyte składniki bardzo mi odpowiadały, jednak sposób wykonania przypominał raczej wykonanie ciasta ucieranego, a nie biszkoptu. Mimo wszystko, postanowiłam sprawdzić ten przepis i trochę poeksperymentować w kuchni. Upiekłam dwa ciasta. Jedno ciasto zrobiłam według przepisu z gazetki. Sposób jego wykonania wskazywał bardziej(...)ciasto ucierane niż biszkopt. Tak też wyglądało upieczone ciasto. Jego brzegi były równe, dobrze wypieczone, a ciasto zbite i dość twarde. Niewiele miało wspólnego z gąbczastym biszkoptem tradycyjnym. Za to zapach i smak… mmmniam, trudno się oprzeć. Do wykonanie drugiego ciasta zmodyfikowałam troszkę użyte składniki. Wiedząc, że to za sprawą masła moje ciasto jest twarde, zamieniłam je więc

SmartBake.pl
Chleb pszenny z chrupiącą skórką – prosty przepis. 88

niższe typy nadają chlebom konsystencję bardziej bułkową niż chlebową. Uważam, że mój chlebek był taki akurat. Do wzrostu chlebka użyłam drożdży , czyli biologicznej techniki spulchniania pieczywa. Jak przystało na ciasto drożdżowe chleb wymaga wyrabiania . Chleb pszenny lubi być wyrabiany długo , dzięki czemu ogrzewa się od ciepła naszych rąk, a w wyższej temperaturze drożdże pracują sprawniej. Wszystko o cieście drożdżowym dowiesz(...)się do powstania wypieczonej skór ki. Początkowo chleb jest pieczony w temperaturze 230*C . Z grzałką nastawioną na góra-dół . Dzięki temu nasz chlebek spieka sobie górną część, a ciasto wewnątrz nadal rośnie, przez co na powierzchni chlebka powstają spękania , a chleb jest nawet bardziej pyszny . Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera

SmartBake.pl
Ciasto migdałowe z kremem z pistacji, limonki i prażynką. 113

Ciasto migdałowe z kremem z pistacji , limonkowym i prażynką sezamową (chrupką) powstało bardzo spontanicznie . To zbiór przepisów które już od dawna chciałam wypróbować w tej roli. Ciasto to piekłam dla miłośniczki orzechów, więc taka kompozycja wpisała się idealnie. Co wyróżnia ciasto migdałowe z pośród innych ciast? O biszkopcie migdałowym już się rozpisywałam. Jest pyszny, wilgotny, idealny do przekładania warstw. Swoje(...)czas zastanawiam się tylko dlaczego ja nigdy niw wpadłam na tak oczywisty pomysł. Karmelizowany i uprażony sezam, pokruszone ciasteczka, a do tego jeszcze biała czekolada. Na prawdę pyszne. Print Ciasto pistacjowo - limonkowe na migdałowym biszkopcie. #wprm-recipe-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-rating

SmartBake.pl
Babeczki jagodzianki 159

Witajcie! Mam coś pysznego. Minijagodzianki z foremki na muffinki są delikatne i mięciutkie, no i oczywiście, wypełnione jagodami. JAKIE SKŁADNIKI BĘDĄ POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA MINIJAGODZIANEK? mąka - na ciasto najlepiej użyć pszennej typ 550 (luksusowa lub podobna dedykowana do ciast drożdżowych), albo orkiszowej typ 630-700, natomiast do kruszonki polecam dodać krupczatkę, która doda więcej kruchości i chrupkości drożdże - moim zdaniem(...)chcesz ich użyć, odmierz 5g masło maślanka żółtka jagody - poza sezonem można użyć dobrej jakości (najlepiej domowego) dżemu jagodowego cukier - w tym przepisie użyłam 3 rodzajów cukru - drobnego do ciasta, pudru (do uzyskania gładkiej kruszonki) i waniliowego do jagód (można zastąpić pudrem lub drobnym) budyń waniliowy lub śmietankowy - można zastąpić go mąką ziemniaczaną JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ MINIJAGODZIANKI

Pełny talerz
Jak smażyć w tempurze ? 96

Ryby takie jak krewetki, dorsz czy mintaj doskonale komponują się z chrupiącą otoczką tempury. Również warzywa, takie jak cukinia, papryka czy kalafior, stają się smacznym daniem po zanurzeniu w cieście tempura. Przygotowanie ciasta tempura to kluczowy element tego procesu. W misce łączymy mąkę pszeniczną, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną i zimną wodę, tworząc delikatne i lekkie ciasto. Tajniki Smażenia w Tempurze(...)uzyskać chrupiącą i lekką tempurę, ważne jest zachowanie właściwej temperatury oleju. Zazwyczaj oscyluje ona w okolicach 170-180°C. Składniki powinny być dokładnie osuszone, aby ciasto przywierało do nich lepiej. Smażenie w tempurze to szybki proces – smaż składniki przez około 2-3 minuty, aż ciasto stanie się złociste. Techniki Smażenia w Tempurze Istnieje kilka technik smażenia w tempurze. Możesz zanurzać

Podstawy Gotowania
Ciasto z ciepłymi lodami 99

Przepyszne ciasto z niespodzianką w środku w postaci ciepłych lodów. Ten deser idealnie sprawdzi się na różne okazje jak i bez okazji. Z pewnością zachwyci gości i rodzinę! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto z ciepłymi lodami jest bardzo łatwy i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją i macie pewność, że ciasto wyjdzie idealne. Dodatkowo przygotowaliśmy(...)krótki filmik, który jeszcze bardziej ułatwi Wam przygotowanie tego pysznego deseru. CIASTO Z CIEPŁYMI LODAMI PRZEPIS Składniki Biszkopt 3 jajka 80 g mąki pszennej 80 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 330 ml śmietanki kremówki 30% 600 g serków homogenizowanych 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka brzoskwiniowa 150 ml gorącej wody Dodatkowo

Przepiski.pl
MOJA WZ-TKA 94

Ciasto z mojego dzieciństwa o nazwie ,, WZ- TKA'' zrobione po mojemu :) To szybkie ciasto czekoladowe, bez użycia miksera po prostu wymieszane łyżką a do tego krem na bazie jogurtu i śmietanki z dodatkiem galaretki cytrynowej. Wspaniałe połączenie smaków. Polecam przepis :)  SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM : 25/ 20 CM : CIASTO: 3 jajka 3/4 szklanki dowolnego dżemu lub powidła szklanka mleka(...)cytrynowe opcjonalnie cukier puder do smaku POLEWA: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 łyżki śmietanki 36 % ORAZ: 0,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki lub innego ulubionego WYKONANIE: CIASTO: Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mąkę, sodę kakao przesiewamy i również dodajemy do miski. Mieszamy łyżką, trzepaczką lub mikserem. Tylko do momentu aż składniki się połączą. Blachę wykładamy papierem

Pani na deser
Gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem 118

Gnocchi to włoskie kluski z mąki, ziemniaków i jajka. Ciasto na gnocchi jest niemalże identyczne jak ciasto na nasze kopytka. Różnica pomiędzy gnocchi, a kopytkami leży w kształcie klusek, gdyż kopytka są większych rozmiarów i mają kształt rombu bądź prostokąta. W przeciwieństwie do kopytek, gnocchi są mniejszych rozmiarów i charakteryzują się karbowanym kształtem , który pozwala ugotowanym kluskom absorbować większą ilość(...)dość zwarte. Po ugotowaniu ziemniaki studzę jedynie przez moment, gdyż w momencie łączenia ich z mąką i jajkiem muszą być dobrze ciepłe. Składniki łączę, szybko wyrabiam i robię z ciasta wałki, z których w późniejszym momencie formuję kluski. Po uformowaniu gnocchi podsypuję mąką i odstawiam bez przykrycia na 30 minut, aby nieco wyschły, dzięki czemu nie będą rozpadać się

MeCooks
Śmietankowa Fantazja – pyszne ciasto z kremem krówkowym, galaretką i śmietankową pianką 113

Dziś mam dla Was totalną nowość, a zarazem ciasto, którego połączenie smakowe z całą pewnością zachwyci niejednego łasucha. Ciasto to nazwałam Śmietankowa Fantazja . Delikatny 2-smakowy biszkopt przykry kremem krówkowym, galaretką i śmietankową pianką tworzy fantastyczną całość. Daję sobie rękę uciąć, że zakochacie się w tym smaku! Dla nas zdecydowanie 10 na 10! Spróbujcie! Ps. przepis otrzymała moja mama(...)koleżanki z pracy, nie znam źródła. SKŁADNIKI: CIASTO: * jajko L – 4 szt * cukier – 150 g * mąka pszenna – 160 g * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * kakao – 1 łyżka * olej – 125 ml DODATKOWO: * galaretka przezroczysta – 2 op * masło – 300 g * cukier puder – 60 g * masa krówkowa – 400 g * adwokat

Ostra na Słodko
Szybkie ciasto z borówkami 105

Szybkie ciasto z borówkami to obowiązkowa pozycja do przygotowania w sezonie letnim i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto wychodzi obłędne! Moim zdaniem jest to najprostsze i najszybsze ciasto z borówkami. Idealnie dla każdego, nawet dla osób rozpoczynających swoją przygodę w kuchni! Zapraszam do zapoznania się z przepisem! PRZEPIS NA SZYBKIE CIASTO Z BORÓWKAMI Składniki 4 jajka rozmiar(...)cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Borówki myjemy, osuszamy i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Tortownicę o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na wierzchu układamy borówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka. Artykuł Szybkie ciasto z borówkami pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Leśny mech - deserki w pucharkach 124

Znane i lubiane ciasto leśny mech w formie warstwowych deserów w pucharkach, idealnych na słodki stół, przygotowany na urodziny  chrzciny, wesele czy inne imprezy.  Deserki składają się z dwóch warstw pokruszonego, biszkoptowego ciasta szpinakowego, pomiędzy którymi znajduje się krem cytrynowy oraz owoce - świeże truskawki i borówki.  Do przygotowania biszkoptu szpinakowego użyłam świeżego szpinaku, dzięki temu jego kolor(...)jest bardziej intensywny, niż w przypadku ciasta ze szpinaku mrożonego. Krem cytrynowy to połączenie serka mascarpone ze śmietanką kremówką, z dodatkiem soku oraz tartej skórki z cytryny, dzięki temu wychodzi orzeźwiający i pyszny. Deserki przygotowałam w mini pucharkach 120 ml, w sam raz na dwa kęsy. Z podanych składników wyszło ich około 30 sztuk. Składniki: Szpinakowe ciasto biszkoptowe: 5 jajek

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania