ciasto - 160568 przepisów (strona:667/10705)

Paszteciki z kapustą 60

problemie. Jak zawijać paszteciki z kapustą? Paszteciki z tego przepisu można zwijać na kilka sposobów. Możesz skleić je w taki sposób jak zaproponowałam poniżej, ale dobrym sposobem będzie rozwałkowanie ciasta, rozłożenie na nim farszu, a następnie zwinięcie jak roladę i pokrojenie na plastry. Możesz też pokroić ciasto na kwadraty, a później zlepić z nich wypełnione farszem trójkąty lub pierożki(...)naprawdę każdy kształt będzie dobry o ile finalnie otrzymasz ciasto, które otacza nadzienie z kapusty. Z czym podać paszteciki z kapustą? Każdy kto próbował kiedyś tych pasztecików z pewnością wie, że niewiele trzeba, aby zmienić je w doskonałą przekąskę. Tak naprawdę można je podawać bez jakichkolwiek dodatków, a i tak ekspresowo znikną z talerzy. Są też jednym z moich ulubionych

okolicepalnika.pl
Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem 233

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z wiśniami i makiem. Wygląda fantastycznie, jest wilgotne, aromatyczne, owocowe. Ładnie się kroi i będzie wspaniałą ozdobą stołu. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby dodawać ostudzoną galaretkę. W przepisie użyłam wyśmienitej Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie. Biszkopt udał się puszysty(...)Smokiem powstaje z bielma ziarna, dlatego jest tak wyjątkowo biała. Powstaje z wyselekcjonowanej pszenicy. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem Składniki Biszkopt: 5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka 170g cukru 100g suchego maku, niemielonego 170g mąki tortowej, użyłam Mąki ze Smokiem – z Polskich

Mała Cukierenka
Turecki chlebek pita 47

Jest wprost stworzony do nadziewania. Piecze się go z prostego drożdżowego ciasta, które w piekarniku rośnie w oczach, tworząc kieszonkę. Pomieści ona sporo naszego ulubionego farszu z warzyw, mięsa albo sera. Oto jak należy przygotować turecki chlebek pita (krok po kroku). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Turecki chlebek pita 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Pieczywo Kuchnia: Turecka Trudność(...)Łatwe Porcje 12 porcje Przygotowanie 2 godz.  Pieczenie 15 min. Kalorie 210 kcal Jest wprost stworzony do nadziewania. Piecze się go z prostego drożdżowego ciasta, które w piekarniku rośnie w oczach, tworząc kieszonkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750) 1 łyżeczka soli (płaska) 10 g suszonych drożdży 300 ml ciepłej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

ProstePesto.pl
BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM I ORZESZKAMI ZIEMNYMI 95

każdym razem, gdy upiekę brownie, zachwyca mnie to, jak genialne w swojej prostocie jest to ciasto. Tym razem przygotowałam je w wersji z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Nie będę Wam pisać wszystkich zalet tego ciasta, bo nie skończyłabym do wieczora... 😅 Dla mnie to po prostu BAJKA. Brownie smakuje cudownie, a połączenie mokrego, czekoladowego ciasta oraz pysznego masła orzechowego jest(...)prostu obłędne. Wierzch ciasta posypałam sporą ilością orzeszków ziemnych i  odrobiną soli, dzięki czemu mięciutkie brownie wspaniale chrupało, a delikatnie wyczuwalna sól podkreśliła smak całości.  Standardowo brownie przygotowuję z mieszanki czekolad: mlecznej i gorzkiej w proporcji 50/50. Kiedy mam ochotę na coś naprawdę ekstremalnie czekoladowego, wtedy używam tylko gorzkiej czekolady. Jednak najbardziej smakuje mi połączenie pół na pół

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernik staropolski KRÓL świątecznego stołu 72

jest za wcześnie. Jest prawie ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Moje pracuje już w zaciemnionej spiżarce od drugiego tygodnia listopada. Długo tylko planowałam przygotowanie tego ciasta, a kiedy już raz spróbowałam, wiem, że, jak keks,  będzie zawsze w naszym repertuarze na Boże Narodzenie. Przepisów  w sieci jest wiele, większość prawie identyczna. Różni je ewentualnie(...)rodzaj użytego tłuszczu, drobne zmiany w wadze użytego cukru. W mojej domowej książce Kuchnia Polska jest smalec, ja robiłam pół na pół z masłem. Generalnie chodzi o zrobienie ciasta minimum  2 tygodnie przed świętami, ale moim zdaniem połowa listopada to lepszy czas. Po co zadowalać się smakiem dobrym, jeśli można mieć doskonały?   Z poniższych składników piekę

I tu będę miała takie te
Migdałowa dama 56

Migdałowa dama to szybkie i proste ciasto bez pieczenia z pyszną masą śmietanową i kajmakiem. Do przygotowania tego ciasta użyłam dwóch rodzajów herbatników, maślanych oraz kakaowych. Całe ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie. Składniki są idealnie wyważone, a masa kajmakowa nadaje mu nutki słodyczy. Ciasto migdałowa dama to idealny deser na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju domowe(...)imprezy, imieniny, urodziny, a nawet na święta. Będzie świetną opcją dla osób, które nie lubią piec, ponieważ ciasto migdałowa dama można przygotować bez użycia piekarnika. Zapraszam także do wypróbowania innych przepisów na ciasta bez pieczenia , które znajdziecie na blogu. PRZEPIS NA CIASTO MIGDAŁOWA DAMA Składniki 12 herbatników maślanych 24 herbatniki kakaowe 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki

Alle Dobre!
PREZENTOWNIK! 10 POMYSŁÓW NA PREZENT DO KUCHNI! 73

wielkie marzenie kulinarne, które spełnił mój mąż kilka lat temu na Mikołaja, pamiętam o tym do dziś! Zakup tego urządzenia naprawdę zmienia w kuchni absolutnie wszystko, od teraz każde ciasto robi się niemalże samo, w robocie przygotowuje gofry, naleśniki, pancakes, ciasto na makaron, pizzę, chleby. Używam go nieprzerwanie od kilku lat i nadal jestem jego olbrzymią fanką. Kocham go również(...)vintage wygląd i za możliwość nieustannego rozbudowywania go o kolejne elementy. Wybrałam model Artisan, dzięki czemu mogę przygotowywać nawet bardzo duże porcja ciasta np. na dwa bochenki chleba czy kilka pizz, przydaje się zawsze wtedy kiedy mamy gości! Bez problemu ten robot możesz zakupić na Allegro , dzięki wielu aukcjom możesz również rozbudowywać go o kolejne elementy np. dodatkowa misa, wyciskarka

SMYKWKUCHNI
Wenezuelski świąteczny chleb z szynką 45

Wenezueli nadziewa się zwykle szynką i oliwkami, ale czasem też innymi dodatkami, takimi jak papryka, bekon, rodzynki, orzechy. a także orzechy czy kapary. Proporcje dodatków i sposób przygotowania ciasta mogą się nieco różnić. Do swojego chleba dodałam ser mozzarella. Ciasto wypiekamy wspólnie w ramach listopadowej piekarni Amber Opis i zdjęcia przygotowania chleba na blogu: Bizcochos y Sancochos Składniki CIASTO(...)proszku, pozostałej części ciepłej wody i lekko ubitego jajka. Mieszamy, najlepiej w mikserze z  hakiem. W miarę wyrabiania dodajemy małymi porcjami masło. Przestajemy wyrabiać, jak ciasto wchłonie masło, będzie gładkie i nie będzie przyklejało się do rąk. Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 do 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy

Tajemnice Smaku
Rogale marcińskie 57

pierwszy raz spróbowałam rogali świętomarcińskich, byłam absolutnie zachwycona ich smakiem. Może dlatego że lubię wszystko z makiem i lubię ciasto półfrancuskie. Ale najprawdopodobniej dlatego, że te dwie rzeczy połączone w jednym rogalu sprawiły, że wręcz je pokochałam. Jeszcze kilka lat temu rogale na Świętego Marcina można było kupić jedynie w Poznaniu, skąd właśnie pochodzą. Tradycja wypiekania rogali, jaką znamy dziś(...)swej dobroci i chęci pomagania biednym. Jak głosi legenda, pewnego dnia święty odwiedzając wiernych na swoim białym koniu zgubił podkowę, którą podniósł miejscowy cukiernik i na jej kształt uformował ciasto z migdałami. We mszy uczestniczył cukiernik Józef Melzer, który pracował w jednej z poznańskich cukierni. To on namówił swojego szefa, aby powrócić do tradycji. Bogatsi poznaniacy mogli kupić sobie smakołyk

Obiad gotowy
Naleśniki z mięsem z rosołu i warzywami 59

mięsem z rosołu, to przygotuj te pyszne naleśniki z indyjskim farszem. Pyszne naleśniki z indyjskim farszem z mięsa z rosołu i warzyw na obiad lub ciepłą kolację.   Ciasto na naleśniki z mięsem z rosołu i warzywami proporcje na 8-10 sztuk dość dużych naleśników z solidną porcją farszu. 1 czubata szklanka mąki pszennej uniwersalnej 3 jajka 1 szklanka mleka(...)przez 2-3 minuty, do chwili kiedy w masie nie ma już grudek. Dodaj olej lub masło, szczyptę soli i miksuj przez chwilę, aż składniki się połączą. 2. Odstaw ciasto na około pół godziny, żeby odpoczęło. Nie jest to niezbędne, ale dzięki temu ciasto na naleśniki ma lepszą konsystencję. 3. Naleśniki smażę na mocno nagrzanej patelni. Czas nagrzewania patelni będzie

Cztery Fajery
Bagietka jak z piekarni 65

Kupowałam bagietki z piekarnik, i zakochałam się w nich. Pomyślałam sobie a może tak zrobić samemu. Chciałam żeby wyszły, chrupiące, rumiane z pęcherzykami ciasta. Wydawało mi się to nie możliwe. Bo ciasto po wyrośnięciu i wyrobieniu dobrym powinno mieć właśnie takie pęcherzyki jak bańki mydlane.Nie muszę pisać jaki niebiański zapach rozchodzi się po całym domu.Do zrobienia ich użyłam Mąkę Szymanowską(...)Polskie Młyny na allegro składniki ciasto: 1 kg mąki typ 480 Polskie Młyny 25 g drożdży 2 łyżeczki soli szczypta cukru 660 ml letniej wody Drożdże przekładam do miski, wlewam 60 ml wody letniej , dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut aż wyrośnie.  Sól rozpuszczam

wesoła kuchnia
Chleb orkiszowy z dynią z okazji Światowego Dnia Chleba 79

dyni. Jeśli ugotujemy dynię zgodnie z przepisem dynia bez dodatku wody dobrze się zmiksuje łącznie ze skórą. Jeden przepis ale dwie niewiele różniące się ilością wody i mąki ciasta właściwe ze względu na sposób przygotowania dyni.  Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne nie dosypujcie mąki bo brzegi foremki nie pozwolą na rozjechanie się ciasta. W tym jego urok(...)ciasto jest dobrze nawodnione. Ciasto z dynią pieczoną ma bardziej intensywny kolor. Chleb z dynią Hokkaido, 2 foremki  11,5 x 24,5 Zaczyn, wieczór na dzień przed pieczeniem chleba 2 łyżki aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki orkiszowej typ 630, 250g wody. Fermentacja zaczynu 12-14 godzin Ciasto właściwe z dynią pieczoną 490g zaczynu, całość, 390g

Leśny Zakątek
Sernik z brzoskwiniami 55

Dodaj do koszyka Książka Zapach Świąt Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE Dodaj do koszyka A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: sernik tradycyjny sernik z jagodami sernik z borówkami sernik z malinami sernik z kajmakiem blok czekoladowy Pyszny sernik z bezą Sernik z bezą Sernik(...)karmelem Sernik pomarańczowy Sernik z rodzynkami Sernik z wiśniami Sernik piernikowy Sernik dyniowy Sernik z porzeczkami Sernik malinowy sypana szarlotka SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Przygotowanie: 2 h + 1 h na ciasto w zamrażarce Składniki spód: – 480 g mąki pszennej – 200 g zimnego masła – 2 czubate łyżki cukru pudru – 4 żółtka – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki

nietylkopasta.pl
Robot kuchenny planetarny GOTIE – recenzja sprzętu 53

robota planetarnego jest oczywiście mocny silnik. To on napędza obroty mieszadeł. Najlepsze roboty kuchenne planetarne są wyposażone w moc, która pozwala im na wykonywanie tak wymagających zadań, jak zagniatanie ciasta na pizzę czy chleb. W każdym dobrym robocie planetarnym powinna być możliwość regulacji obrotów i dostosowania ich do przygotowywanej potrawy. Robot planetarny powinien równie dobrze radzić sobie z ubijaniem białek(...)mieszaniem delikatnego ciasta na biszkopt. Czym sugerować się przy wyborze robota planetarnego do kuchni? Oferta dostępnych robotów planetarnych na rynku jest bogata. Który wybrać? Czym się kierować? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na moc robota, pojemność misy, regulację prędkości, mieszadła i markę (ona też ma znaczenie). Warto też by robot był wyposażony w pokrywę, która zapobiega chlapaniu. Nie bez znaczenia

Słodkie okruszki