Bakława - ciasto filo z orzechowym nadzieniem

Bakława - ciasto filo z orzechowym nadzieniem

Bakława - ciasto filo z orzechowym nadzieniem

Baklawa to ciasto składające się z płatów ciasta filo nadzianych orzechami włoskimi. Po raz pierwszy przygotowała, danie z użyciem ciasta filo. Niestety - jak dla mnie jest ono zbyt kruche i chrupkie. Kwestia gustu :) Warto dodać, że baklawa to przysmak kuchni tureckiej.  Składniki na małą tortownicę: 300 g ciasta filo 150 g orzechów włoskich 1 kostka (200 g) rozpuszczonego masła 2 łyżeczki cynamonu syrop 200 g cukru 1/2 szklanki wody 1 opakowanie cukru waniliowego sok z połowy cytryny Na samym początku r... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ugotować

Autor

Mariola MoskalMariola Moskal

Dwudziestopięciolatka, która uwielbia zapach drożdżowego ciasta i ... kawy! Próbuje zdrowo się odżywiać i prowadzić aktywny tryb życia :)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, orzechy, ciasto z orzechami, ciasto z masa, ciasta z masa, jak zrobić wodę z cytryna, kruche ciasto, przepisy na kruche ciasto, ciasto kruche, kruche ciasta, masło orzechowe, dania na gorąco

Inne przepisy z Ugotować

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.