ludzi z miasta Enna tamtejsze dowództwo pułku lotniczego oraz Urząd Lotnictwa Cywilnego. Z lotu rurki z kremowym nadzieniem z sera ricotta, ozdobionej kandyzowanymi wisienkami został nakręcony film . Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Anny Olson . Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej - ½ łyżki drobnego cukru do wypieków - szczypta soli - 120g masła (chłodne, ale nie twarde) - 2 jajka - ½ szklanki białego wina wytrawnego(...)olej roślinny do smażenia - ubite białko do sklejania ciasta Składniki na krem: - 500g ricotty - 150g cukru pudru - 220ml śmietanki kremówki - sok i skórka z 1 limonki - ekstrakt pomarańczowy - niesolone pistacje do ozdoby Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu
mojewypiekiinietylkoMuszę przyznać, że "Pani Walewska", zwana też "Pychotką" jest jednym z moich ulubionych ciast.. Może dlatego, że lubię orzechy, dżem porzeczkowy, bezę, krem budyniowy i ciasto kruche? Nie wiem.. Pamiętam, jak byłam mniejsza moja ciocia robiła to ciasto ale zamiast orzechów, były rodzynki... Ja tak wtedy nie lubiłam tego ciasta. Ale zawsze można znaleźć fajne zamienniki, które czasem(...)okazują się lepsze. Tak samo w tym cieście orzechy można zastąpić migdałami, czy też wcześniej wspomnianymi rodzynkami, to zależy wyłącznie od gustu i preferencji. Dodam, że ciasto jest bardzo długo świeże, a najlepsze jest po "przegryzieniu". Składniki: *Ciasto: 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g cukru pudru 200 g masła (zimnego
Piekę, bo lubięjest najlepsze. Od małego zawsze zostawałam z babcia, gdy mama wychodziła do pracy, pomagałam babci odkąd pamiętam - nawet mam zdjęcie, kiedy mała razem z babcią kręcimy pałką w misce ciasto drożdżowe. Wtedy miało ono totalnie inny smak, ten makowiec to smak tradycji - ciasto drożdżowe które zwinięte jest z domową masą drożdżową - co ważne nie kupną... I jak to powinno być(...)makowcu - więcej maku, czy ciasta? Zawsze maku, przecież to makowiec. Składniki: *ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 5 dkg drożdży (pół kostki) 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki zaparzonych rodzynek *masa makowa: 1/2 kg maku 2 łyżki kaszy manny 3/4 szklanki cukru 1-2 łyżki miodu cukier waniliowy - opakowanie 3 jajka małe
Piekę, bo lubięstół podczas świąt :) ? Zapraszam na mój pierwszy przepis (Karolina) :) Mam nadzieję że przypadnie wam do gustu :) Zapraszam, a przy okazji życzę wesołych świąt! Składniki: (na dużą blachę) Ciasto: - 5 żółtek - 1 kostka masła - 2 szklanki mąki pszennej - 200g cukru pudru - 1 opakowanie cukru waniliowego Krem(bita śmietana): - 0,5l śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru(...)opakowanie cukru waniliowego Reszta składników: - 200g pokruszonych orzechów włoskich - puszka masy kajmakowej Sposób przygotowania: 1. Kruche ciasto Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy do powstania jednolitej masy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na ok. 30-40 minut. 2. Bierzemy się za pieczenie kruchego ciasta
Gotuj Z Muzykąmoim blogu brakowało jeszcze przepisu na makowiec. I oto jest - mój ulubiony z przepisu mojej mamy, która piecze go dość często, nie tylko od święta :) Ponieważ ciasto musi trochę poleżakować, polecam najpierw przygotować mak, sparzyć i zemleć, po południu lub wieczorem przygotować ciasto, a rano go upiec. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 12 dag cukru pudru(...)gęstej śmietany szczypta soli Masa makowa: 1/2 kg maku 12 dag margaryny 30 dag cukru 2 jajka 2 żółtka zapach migdałowy +piana ze wszystkich białek, jakie zostały z przygotowania ciasta i masy makowej (czyli 4) Sposób przygotowania: 1. Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie. 2. Mąkę posiekać z tłuszczem i cukrem, dodać jajka i śmietanę wymieszaną z drożdżami i żółtkami. Zagnieść
Kuchnia domowa AniPodobno przepis na to pyszne ciasto pochodzi od Siostry Anastazji, chociaż chyba trudno dociec, kto był tak na prawdę pierwszym autorem przepisu. Ja znalazłam przepis na blogu Ewy- Z cukrem pudrem , po czym porównałam go z przepisami krążącymi w sieci i po małych modyfikacjach upiekłam (po raz pierwszy(...)Ciasto jest pyszne. Orzechowe blaty (niedokładnie widoczne na zdjęciach, gdyż ciasto kroiłam "na świeżo", kilka godzin po zrobieniu), przełożone kremem budyniowym z delikatnym brzoskwiniowym posmakiem + owoce zalane galaretką tworzą bardzo smaczną całość. Niewielką trudność sprawiły mi jedynie delicje, które przy krojeniu trochę wysuwają się z ciasta. Następnym razem chyba je pominę
Walijskie PichcenieCake with red beans Składniki. 10 dag fasoli czerwonej konserwowej 2 łyżki mleka 5 dag cukru 3 jajka 3 dag mąki ziemniaczanej 7 dag mąki pszennej
Kulinarny karnet Christophera200 g margaryny ( Kasia lub inna do pieczenia ) 250 g mąki tortowej 1/4 szk białego cukru 1/4 szk brązowego cukru Derimara 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ewa w kuchni200 g czekolady mlecznej 100 g białej polewy w drażetkach 3/4 szk mrożonych jagód 200 g drobnego cukru brązowego 150 g margaryny Kasia 1 łyżka kakao
Ewa w kuchniJuż trochę lepiej się czuję więc upiekłam dla swoich facetów pyszne ciacho w kształcie serca. Co prawda do Walentynek jest jeszcze trochę czasu ale może ktoś
Ewa w kuchni