ciasto - 160568 przepisów (strona:660/10705)

Ciasto jajko sadzone 54

Ciasto jajko sadzone to nic innego, jak sernik na zimno, który swoim wyglądem przypomina jajko sadzone. Żółtko to nic innego jak połówki brzoskwiń, a białko to przezroczysta galaretka. Całość faktycznie przypomina tradycyjne jajko sadzone. Ciasto fajnie smakuje i może być ciekawym zaskoczeniem dla naszych gości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Serniczek jest bardzo lekki, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach(...)przepis na ten deser jest bardzo łatwy, a ciasto nie wymaga pieczenia. Przygotowane jest na spodzie z okrągłych biszkoptów, które idealnie pasją do delikatnej masy serowej. Moim zdaniem to najlepszy sernik na zimno z dodatkiem owoców. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CIASTO JAJKO SADZONE Składniki MASA SEROWA 1 kg twarogu z wiaderka 2 galaretki krystaliczne 330 ml śmietanki kremówki

Przepiski.pl
Bezglutenowe bułeczki 36

bezglutenowe. Z czego robione są bułki bezglutenowe? Bezglutenowe pieczywo w dużej mierze opiera się na produktach z kasz np. mąki gryczanej lub mąki jaglanej. Przy dobrze dobranych składnikach otrzymamy ciasto, które po upieczeniu nie będzie za suche ani nie będzie się rozpadać. Z powodzeniem możemy do niego dodawać różnych przypraw oraz ziaren takich jak sezam. Jeżeli chcemy osiągnąć wyjątkowy smak(...)bezglutenowe jak zrobione z migdałów. Wówczas w pieczywie otrzymamy lekki, orzechowy smak. Pieczywo bezglutenowe może być wypiekane również z mieszanki mąk, połączenie smaków wpływa na wyjątkowość pieczywa. Przy przygotowaniu ciasta używamy drożdży, soli, cukru oraz wody podobnie jak przy tradycyjnych wypieku. Kolejność procesu jest dokładnie taka sama. Jedynie wystarczy zmienić mąkę! Nie każdy jednak ma umiejętności kucharskie lub po prostu

Kuchnia MagdaLeny
Wielkanocny mazurek w różnych odsłonach 35

Roman",serif;} Mazurek gości na większości stołów wielkanocnych. Należy do kanonu świątecznych wypieków. Zajmuje centralne miejsce wśród słodkości wraz z rozmaitymi babami oraz sernikami. Najczęściej jest robiony na kruchym cieście. Wyróżnia się intensywną słodkością i wspaniałymi dekoracjami. Oto kilka ciekawostek na temat mazurka oraz przepisy, którym trudno się oprzeć. Jak mazurek trafił na polskie stoły? Mazurek wielkanocny w tradycji chrześcijańskiej(...)pewną symbolikę – stanowi nagrodę za wytrwałość w czterdziestodniowym poście. Taką nagrodę można sobie jednak przyznać zawsze, gdy przyjdzie na to ochota. Chociaż mazurek jest typowo świątecznym ciastem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go w dowolnej chwili dla swojej przyjemności. Wystarczy świąteczne zdobienia w postaci jajek czy kurczaczków zamienić na bardziej uniwersalne. Chociaż mazurek od dawna jest uważany

Obiad gotowy
Pizzerinki na spodzie z serka wiejskiego 121

Przepis na fit pizzerinki z dużą ilością białka. Pizzerinki na spodzie z ciasta na bazie serka wiejskiego. Do przygotowania pizzy nie potrzebujesz drożdży, ciasto nie musi wyrastać, a co za tym idzie przygotujesz je błyskawicznie. Wystarczy wszystko wymieszać za pomocą. Masę wystarczy wymieszaj za pomocą zwykłej łyżki, wyłożyć na blachę do pieczenia i najzwyczajniej upiec. Uwielbiam takie banalnie proste(...)szybkie przepisy. Oboje z mężem byliśmy zaskoczeni że ciasto na pizzę przygotowane z tych składników smakuje tak dobrze, nie przypuszczałam że wyjdzie tak dobre dopóki nie spróbowałam. Jest nieco bardziej wilgotne niż w przypadku tradycyjnej pizzy, ale przepyszne. Na pizzę możesz dać oczywiście Twoje ulubione dodatki, możesz dodać szynkę, paprykę, oliwki, czerwoną cebulę czy paprykę. Jeśli bardzo się spieszysz, zamiast

ProstePesto.pl
Ciasto czekoladowa rozkosz 873

razem przygotowałam niesamowicie smaczne ciasto czekoladowa rozkosz z nutką dżemu porzeczkowego. Jego dodatek fajnie przełamuje słodycz ciasta i fajnie komponuje się z całością.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skąd nazwa ciasta? Głownie z tego, że składa się czekoladowego biszkopta a jego smak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciasto czekoladowa rozkosz wbrew pozorom jest prostym w przygotowaniu wypiekiem, dlatego śmiało możecie zabierać(...)się za pieczenie przy najbliższej okazji. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWA ROZKOSZ Składniki BISZKOPT 5 jajek 120 g mąki pszennej 30 g kakao 160 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA 500 ml śmietanki kremówki 250 g mascarpone o smaku karmelowym 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix DODATKOWO 1 opakowanie herbatników kakaowych

Przepiski.pl
Babka majonezowa 40

Bardzo prosta, bardzo szybka w przygotowaniu babka majonezowa. W niecałe 10 minut mamy gotowe ciasto do pieczenia. Babkę majonezową możemy podać polaną lukrem, albo posypaną cukrem pudrem. Zapraszam Was po mój sprawdzony i wypróbowany przepis na babkę idealny na Wielkanoc. Babka majonezowa to ciasto, które obowiązkowo trzeba spróbować, jest wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Do przygotowania tego deseru(...)delikatnie i powoli mieszamy składniki. Formę do pieczenia, u mnie miała ona średnicę 23 cm smarujemy od środka masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelewamy przygotowane ciasto. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C w opcji góra- dół. Ciasto pieczemy przez 35 minut. Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy tzw. „suchym patyczkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto Czarna Mamba 268

Mocno kakaowe ciasto z kremem o nazwie czarna mamba. Wygląda bardzo elegancko i okazale i pięknie prezentuje się na stole. Ciasto śmiało można przygotować na specjalne okazje, ponieważ jest pyszne. Będzie świetnym wyborem na urodziny najbliższych, a także na święta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto czarna mamba jest bardzo posty. Furorę robi tutaj czarny biszkopt, który fajnie smakuje(...)także pięknie wygląda. Dodatek delikatnego kremu na bazie śmietanki i mascarpone idealnie pasuje do czarnego biszkopta. PRZEPIS NA CIASTO CZARNA MAMBA Składniki CZARNY BISZKOPT 5 jajek rozmiar L 70 g mąki pszennej 50 g ciemnego kakao 160 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru

Przepiski.pl
Pomarańczowiec 51

Pomarańczowiec to bardzo lekkie i smaczne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Urzeka swoim wyglądem, ale i również smakiem, bo ciasto jest naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto pomarańczowiec wcale nie jest skomplikowany a do jego przygotowania potrzeba tylko kilku prostych składników. Do przygotowania tego deseru potrzeba soku pomarańczowego, budyniu, galaretki pomarańczowej oraz śmietanki kremówki(...)Niezbędne będą również herbatniki, którymi będziemy oddzielać poszczególne warstwy ciasta. Ciasto pomarańczowiec sprawdzi się na każdą okazję. Jest lekkie, orzeźwiające, idealne dla każdego! POMARAŃCZOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 45 herbatników maślanych 2 budynie waniliowe 2 galaretki pomarańczowe 1 l soku pomarańczowego 500 ml śmietanki kremówki 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru * składniki na blaszkę

Przepiski.pl
Pączki z adwokatem 41

Lukier: – 1 szklanka cukru pudru – 3 łyżki gorącej wody lub cytryny Przygotowanie: Mąkę pszesiewamy do miski malaksera lub robota kuchennego ( Ja użyłam blendera ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego). Żółtka wybijamy do osobnej miseczki w której będziemy ubijać je z cukrem. Masło rozpuszczamy i studzimy. Przygotowujemy również mleko. Podgrzewamy je do temperatury ok. 35 stopni (Polecam Wam, używać(...)wanilią oraz pół łyżeczką soli na pulchną masę. Odstawiamy. Gdy nasz rozczyn jest już gotowy dodajemy go do pszesianej mąki. Następnie dodajemy również utarte żółtka i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec tego etapu dodajemy spirytus a na samym końcu przelewamy delikatnie przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy jeszcze kilka minut aż będzie elastyczne i dobrze napowietrzone. Jeśli ciasto po wyrobieniu, będzie

I LOVE LIFE
Cynamonowe pączki z brązowym cukrem | PYSZNY PRZEPIS 60

usmażyć pyszne pączki? Co jest ważne przy smażeniu pączków? Aby wyrobić i usmażyć pyszne pączki, należy zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników. Po pierwsze, ważne jest dokładne wymieszanie ciasta, aby nie było grudek i było jednolite. Po drugie, ważne jest użycie dobrej jakości składników, takich jak świeże drożdże i świeże jajka, co zapewni pączkom wyjątkową świeżość i smak. Po trzecie(...)ważne jest odpowiednie wyrośnięcie ciasta. Powinno ono być na tyle elastyczne, żeby można było je formować, ale nie tak gęste, żeby pączki były ciężkie i twarde. Po czwarte, ważne jest użycie odpowiedniej temperatury do smażenia. Pączki powinny być smażone na średniej temperaturze (najlepiej 175-180 stopni Celsjusza), tak aby się równomiernie zarumieniły, ale nie spaliły. Oprócz tych ważnych kroków ważne

Via Gusto
Krajanka z cynamonem lub makiem 74

Chrupiąca krajanka z cynamonem lub makiem. Delikatne, listkujące się ciasto, średnio słodkie. Wciąga od pierwszego kęsa. Nie wiem, które ciasteczka bardziej mi posmakowało. Makowe, czy cynamonowe? Miękki środek, a z wierzchu cieniutka skórka cukrowo-cynamonowa. Czy przepyszna makowa? A jest jeszcze przecież tyle innych możliwości. Posypka z siekanych orzechów włoskich, laskowych, pistacji, sezamu lub cukru z prawdziwą wanilią. A może(...)upiec krajankę na slono. Z kminkiem, czarnuszką i szczyptą grubej soli? Ciasteczka nie są trudne do wykonania. Rozwałkowane na prostokąt ciasto posypujemy, tak od połowy cukrem zmieszanym z cynamonem lub makiem. Składamy, rozwałkowujemy i znowu posypujemy tylko połówkę. Znowu składamy i rozwałkowujemy. Prawie gotowe. Teraz posypujemy już całą powierzchnię mieszanką cukrową. I kroimy na dowolne kształty. U mnie

dolcevitainmykitchen
Ciasto z makiem i bitą śmietaną 41

Dziś dla odmiany coś bardzo prostego, delikatnego, puszystego i leciutkiego. To ciasto zachwyci zarówno dużych jak i małych amatorów słodkości. Delikatne ciasto biszkoptowe na bazie żółtek, stąd jego intensywny kolor, ciasto makowe na białkach i krem na bazie bitej śmietany i galaretki owocowej. Ja użyłam truskawkowej, by przywołać choć aromat ciepłych słonecznych dni, ale tak naprawdę możecie użyć takiej jaką(...)lubicie.  Do wykonania tego ciasta nie są potrzebne żadne specjalne umiejętności i na pewno poradzą sobie z nim nawet osoby z mniejszym doświadczeniem w domowych wypiekach. Jest pyszne, a jednocześnie prezentuje się bardzo efektownie, także będzie cieszyć nie tylko podniebienie ale i oczy. Biszkopt: 2 jajka, 8 żółtek, 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cynamonowe szczęście
Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym. 54

Drożdżówka jest dobra na wszystko :) Przynajmniej dla mnie.  Nie ważne czy na słodko, czy na słono. Uwielbiam ciasto drożdżowe robić  i uwielbiam jeść.  Dziś mam dla Was przepis na słodko.  Słodkie ciasto drożdżowe, posmarowałam kremem czekoladowym zawinęłam,  upiekłam i mogłam zachwycać się jego smakiem.  Do kawy, herbaty, lub mleka idealne.  Składniki(...)drożdży 3 pełne łyżki cukru 500 g. mąki pszennej tortowej 2 jajka 100 g. oleju  Dodatkowo: 3-4 łyżki kremu czekoladowego (u mnie Nutella) cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i drożdże.  Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.  Następnie wsypać mąkę, dodać jajka i wlać olej. Wyrobić ciasto

Agusiowe smakołyki
TARTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI MOZZARELLĄ I CUKINIĄ 32

Mąka pszenna – 300g – Masło – 150g – Woda – 4-5 łyżek – Sól do smaku – Pieprz do smaku PRZEPIS: 1. Z mąki, masła, wody i soli do smaku (około łyżeczki) – wyrób kruche ciasto, uformuj kulkę, owiń w folię spożywczą i umieść na min. 30 min w lodówce. 2. Pomidory, szalotki oraz cukinię pokrój w plasterki. 3. Mozzarellę pokrój w półplasterki. 4. Pomidory suszone(...)posiekaj drobno. Zmieszaj razem, dolej odrobinę oleju z zalewy pomidorów i wody, tworząc pesto. 5. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach. 6. Kiedy przygotujesz wszystkie składniki nadzienia, rozwałkuj ciasto na okrąg około 30 cm, na papierze do pieczenia. 7. Ciasto wraz z papierem przełóż na blachę. Rozsmaruj pesto z suszonych pomidorów, pozostawiając około 3 cm czystego rantu

globuskulinarny
Makowiec z karmelem 36

Makowiec z karmelem Iście świąteczne ciasto. Smakuje rewelacyjnie i jest nie trudne w przygotowaniu, a do tego pięknie prezentuje się na stole. Polecam! Przepis jest na małą blaszkę, jeśli chcecie upiec ciasto w dużej foremce, wystarczy podwoić składniki.       Składniki: * na foremkę o wymiarach 21 x 21 cm Ciasto makowe: 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)miski przekładamy masę makową, dodajemy kaszę manną, żółtka jaj oraz proszek do pieczenia *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Ubite białka dodajemy do ciasta makowego i całość delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 21 x 21 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy

Blog z Apetytem