Puszyste ładnie listkujące się ciasto drożdżowe, takie jak robimy do słynnych rogali a’la marcińskich i rozpływająca się w ustach masa serowa, delikatne mięciutkie, zachwycą dorosłych i dzieci, choć są czasochłonne warto je przygotować kiedy ma się czas, podałam je z filiżanką aromatycznej czarnej, aromatycznej herbaty King of Ceylon Sir William's Stworzyło to duet doskonały. Składniki: Ciasto(...)twarogu 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka wiórek kokosowych białych 1 jajko Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem, po czym wlać
Wanilia i Kardamonbyło moje pierwsze podejście do wegańskiego sernika, ale niewątpliwie jedno z lepszych. Masa jest idealnie kremowa, z nutką piernikowych przypraw. Użyłam dynii hokkaido, ale możecie użyć dowolnej. Dodałam do ciasta odrobinę cukru kokosowego – jeśli unikacie cukru w każdej postaci, to spokojnie możecie pominąć ten składnik (ewentualnie dodając więcej Waszego ulubionego słodzidła: erytrytolu, ksylitolu lub stewii). Ciasto jest trochę czasochłonne(...)czasie gdy dynia jest w piekarniku, bierzemy się za przygotowanie spodu do sernika. spód W misce mieszamy wszystkie składniki na spód oprócz 2 łyżeczek oleju kokosowego. Zagniatamy na jednolite ciasto. Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia po czym wykładamy ciastem. Ciasto przebijamy w paru miejscach widelcem. Wsadzamy do piekarnika na 180C, na 18 minut (można piec razem z dynią
Fill The BowlUwielbiam ciasta biszkoptowe przekładane ciekawą masą. Tym razem mam dla Was przepis na ciasto biszkoptowo- kokosowe z masą cappucinową, To jedno z ciast, które mogłabym jeść codziennie. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje nieziemsko. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 8 łyżek oleju, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 1,5 łyżki(...)kakao, Ciasto kokosowe: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 6 łyżek wiórków kokosowych, 1,5 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa cappuccino: 2 opakowania budyniu śmietankowego, 500 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki cappuccino śmietankowego, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe
Tradycyjna kuchnia Kasimoże być coś wspanialszego w jesienny wieczór niż kawałek drożdżowego ciasta z najwspanialszymi domowymi powidłami śliwkowymi? Do tego dobra książka, kubek herbaty lub kakao i nic więcej człowiekowi do szczęścia nie jest potrzebne. Jeśli tak jak ja, macie już domowej spiżarni kilka tuzinów domowych przetworów, to polecam dłużej nie czekać i otworzyć jeden słoiczek już dziś. A następnie(...)posmarować nim wyrośnięte drożdżowe ciasto, zapleść je w kształt wieńca, a na końcu upiec. Cudowny zapach rozniesie się po całym domu i sprowadzi uśmiech na twarzy wszystkich domowników. Na koniec odkrawamy kawałeczek ciasta dla siebie, zasiadamy w fotelu i cieszymy się słodkim zakończeniem dnia. Czy nie brzmi to jak świetny pomysł na dzisiejszy wieczór? :) * SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 600 g mąki
Food SquareChoć kto wie - nawet po 7 latach - może różnie się ułożyć życiu. Na ta specjalną okazję którą w mieszkaniu - sami - świętowaliśmy dziś przygotowałam coś wyjątkowego polędwicę z grzybami w cieście francuskim. Przepis znalazłam w styczniowym wydaniu ,,Kuchni"i od razu mnie urzekł. Puki co polędwica wołowa zostaje w mej głowie w marzeniach (choć nadal wierzę, że jeszcze to się zmieni(...)więc użyłam do tego przepisu polędwicy wieprzowej - i tak wyszło pysznie. Przepis wymaga sporego nakładu pracy - jednak gdy kilka rzeczy zrobimy dzień wcześniej i zamiast robić sami, kupimy gotowe ciasto francuskie okazuje się, że zrobienie tak wykwintnego i pysznego dania zajmie nam duuuużo mniej czasu. POLĘDWICA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki jedna polędwiczka tak około 600 gram łyżka musztardy pieprz, sól
sierotka maRysia w kuchniŚliwki i ciasto drożdżowe z kruszonką , do tego pachnąca, gorąca kawa i czego trzeba więcej? Śliwek jest teraz pod dostatkiem. Polecam zamrozić ich parę kilo, w zimowe dni jak znalazł. Miałam upiec tartę z tym fioletowym owocem. Stwierdziłam jednak, że mam jednak większą ochotę na ciasto drożdżowe. I nie zawiodłam się! Wyszło pyszne i pulchne. Jadłam jeszcze ciepłe(...)łakomstwa to po pierwsze, a po drugie nie mogłam mu się po prostu oprzeć. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej szklanka mleka ( 250 ml ) 1 szklanka cukru ( 250 ml ) 200 g masła 4 jaja cukier wanilinowy 50 g drożdży parę kropli zapachu waniliowego cukier puder do posypania Składniki na kruszonkę: 150 g mąki
potrawyregionalneStefanka to pyszne miodowe ciasto z lekką masą z kaszy manny. Jest idealne na święta, kiedy trzeba przygotować wiele wypieków naraz. Masa jest lekka, nie zawiera typowego dla ciast kremu. Ja przełamałam jej słodycz, smarując jeden placek powidłami śliwkowymi . Można do kremu dodać wiórek kokosowych lub pokruszonych płatków migdałowych. Za każdym razem mamy więc inne pyszne ciasto. Można je upiec(...)właściwie należy dwa-trzy dni przed podaniem. Po tym czasie jest dopiero najlepsze. Po upieczeniu płaty ciasta są twarde a z biegiem czasu staje się pulchne i miękkie. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 2 jaja 150 g miodu 250 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody 250 g masła Składniki na krem
potrawyregionalneKorzystając z moich przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspirację na to ciasto znalazłam na stronie: MniamMniam.pl. Zrobiłam je jednak całkowicie po swojemu. Dodałam bezę (bo szkoda było wyrzucać białka) i tzw. kokosową pierzynkę. Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu a smakuje i wygląda rewelacyjnie. (Blacha(...)ewentualnie większa keksówka) Ciasto: 250g mąki pszennej 120g margaryny 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu (*) Budyń: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy/waniliowy 1 żółtko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Beza: 1 białko 1 łyżka cukru 1 szczypta soli Kokosowa pierzynka
Di gotujeJesiennej dyni czar Ostała mi się resztka dyni z ostatnich zakupów bazarowych. Postanowiłam spożytkować ją w poniższym cieście. Uwielbiam ciasta warzywne, właśnie ze względu na ich nietypowy skład. Degustując takie ciasto, a nie będąc świadomym dokładnej jego zawartości, ciężko się poznać, iż zawiera takie cuda jak marchewkę czy dynię. Ciasta warzywne, według mnie, wcale nie ustępują smakiem typowym cukierniczym słodkościom(...)aromatem. Składniki na średnią blachę o wymiarach LxW 28x24cm: 3 jaja szczypta soli - jej dodatek do jajek sprawia, iż lepiej się ubijają 1 szkl. cukru - jeśli nie planuje się ciasta oblewać polewą, lub dodawać do środka bakalii, koniecznie trzeba oddać więcej cukru, dodatkowe 1/3 szkl 1 mały cukier wanilinowy (16g) 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej 1 i ½ łyżeczki proszku
Grunt to przepis!ciepłego mleka roztrzepane jajko lub mleko do posmarowania Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na około 5 minut (jeśli robimy ciasto ze świeżych drożdży najpierw przygotowujemy rozczyn), po tym czasie dodajemy sól i zagniatamy (ręcznie lub za pomocą miksera) gładkie ciasto. Po około 5 minutach wlewamy letnie masło i zagniatamy kolejne(...)minut. Następnie ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część odkładamy, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką. Kakao mieszamy z mlekiem na papkę, dodajemy wraz z cukrem do większego kawałka ciasta i znów wyrabiamy, aż do całkowitego połączenia. Tak przygotowane ciemne ciasto również oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdy
Rozpustne gotowanieciasto śliwkowe W tym roku, sezon na śliwki był wyjątkowo udany, lecz jak wszystko i on dobiega powoli do końca. Spieszmy się więc, by udało nam się zrobić jeszcze teraz, kruche ciasto ze świeżymi śliwkami. składniki 400 g śliwek 300 g mąki 2/3 kostki masła 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki kakao sposób przygotowania W misce z mąki, masła, czterech żółtek jaj ( białka jaj odkładamy do oddzielnej miski) i trzech łyżek cukru, wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę. Następnie z ciasta formujemy dwie kule ( większą ok 60% ciasta i mniejszą 40%). Większą kulę wstawiamy
Miód i pieprzBardzo smaczne, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Pięknie pachnie owocami, cynamonem i apetycznie wygląda. Jest soczyste i maślane. Przepis jest na sporą blaszkę, a ciasta jest niedużo, dlatego ciasto po upieczeniu jest dosyć cienkie. Podczas pieczenia śliwki mogą puścić dużo soku, ale proszę się tym nie przejmować, tylko piec trochę dłużej, ciasto i tak się uda. Bardzo polecam(...)Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g masła cynamon do posypania Ciasto: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka – osobno żółtka i białka 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek jogurtu naturalnego około 850g
Mała Cukierenkasera i salami - jedyne co ją wyróżnia to przepyszne w smaku, puszyste brzegi, których wnętrze stanowi ciągnący ser. Pizza idealna dla wielbicieli dużych porcji sera i miłośników pulchnego, puszystego ciasta. Domowa Pizza z Salami i Serem w Brzegach (Rantach) - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej(...)Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych. Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie
Słodka StronaDzisiaj zapraszam na szarlotkę z budyniem. Ciasto jest lekkie, proste do zrobienia i bardzo dobre. Składniki: 250 g mąki 80 g cukru płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g margaryny 2 łyżki śmietany 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 kg jabłek 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 czubate łyżki(...)cukru (do budyniu) 650 ml mleka (do budyniu) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w małe kawałki margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach. Dodajemy śmietanę oraz jajko i krótko wyrabiamy (tylko do momentu uzyskania jednolitej masy). 3/4 ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
Smak mojego domuŁatwe ciasto w przygotowaniu i do tego jeszcze takie smaczne. Ciasto podane na porcelanie od Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold Makowa delicja z kremem Składniki: Ciasto 1 8-żółtek 2 całe jajka 0,5 szkl cukru 3/4 - szkl mąki 2- łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto 2 8-białek 1 - szkl cukru 1/2 - szkl mąki 1- łyżkę proszku(...)pieczenia 1/2 szkl mak suchy Krem : 5 łyżek cukier puder 2 szkl woda gotowana 1/2 l śmietana 36% 2 opak galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: Ciasto 1 Żółtka jaj ubić z cukrem i całymi jajkami , na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (25x40), włożyć do piekarnika i piec
Kuchnia Danusi