Wczoraj był Światowy Dzień Pieczenia (18 maja), więc nie trudno się domyśleć, że właśnie ciasto będzie tematem dzisiejszego wpisu Z wyglądu ciasto przypomina trochę słynną W-Z, ale prócz wyglądu to nic ich nie łączy. Ciasto bez masy, może stanowić doskonałą bazę do tortów. Jest łatwe i szybkie do przygotowania. Dodatkowo nie potrzeba do niego wyszukanych składników, wiec można(...)zrobić w każdej chwili. Samo w sobie jest dość słodkie (przynajmniej jak dla mnie) więc najlepiej przekładać go masą o niewielkiej zawartości cukru. Ciasto ucierane z mascarpone Składniki: Ciasto: 1 kostka margaryny (250 g) 1 i 3/4 szklanki cukru (około 270 g) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki wody (125 ml) 7 jajek 2 i 1/2 szklanki mąki (około
PatiGotujewiem czemu, ale za granicą tego typu ciasta nazywają „bread” czyli chleb. Chleb cukiniowy…że niby kanapkę na tym zrobić? Nieeee… Nie pasuje U mnie na blogu zatem przepis będzie pod nazwą ciasto. Pamiętacie zeszłoroczny hit, czyli ciasteczka z cukinią ? Ciastka do tej pory wspominają w pracy mojego męża. To ciasto też będzie hitem Jest ciężkie(...)aromatem korzennym. W smaku nieco piernikowe. Cukinia jest niewyczuwalna. Jeśli zetrzecie ją na drobnej tarce, nie ma opcji, żeby ktoś wpadł na to, jaki jest główny składnik tego ciasta. Słodycz ciastu nadaje żurawina i niewielka ilość cukru kokosowego. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale napotkana żurawina, doskonale nadaje słodkiego smaku danemu kęsowi. Jako tłuszcz, stosujemy olej kokosowy. Ma być zdrowo
Mieszam w GarnkuCześć! Dawno na moim blogu nie było ciasta. W związku z tym, że pojawił się rabarbar – padło na rustykalną tartę. Ciasto robi się dosłownie chwilę! Tarta jest tak brzydka, że aż piękna! I uwaga – znika w kilka chwil po upieczeniu! Składniki: Ciasto Crostata: 175 g mąki pszennej 50 g płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru ¼ łyżeczki soli(...)morskiej 100 g zimnego pokrojonego masła niesolonego 3 łyżki zimnej wody 1 żółtko Nadzienie: 1 kg rabarbaru sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 3 – 4 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Ciasto: Płatki migdałowe zmiel, rozkrusz lub zblenduj. Ja użyłam do tego blendera. W misce umieść mąkę, zmielone migdały, cukier puder i sól morską, całość wymieszaj. Dodaj masło i zagniataj palcami formując kruszonkę
Moja pasja smakuWitam kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo znane ciasto. Znane jest jednak głównie z tego, że produkowane jest w kartonikach do samodzielnego przygotowania z proszku. Ja takich proszkowych ciast nie lubię, wolę przygotować je sama. Mowa o cieście kopiec kreta. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje wspaniale. Polecam Wam mój przepis-najlepszy. Ciasto wyjdzie rewelacyjne SKŁADNIKI(...)przepis na tortownicę 21 cm CIASTO -4 duże jajka -3/4 szkl cukru (szklanka 250ml) -1 1/2 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki ciemnego kakao -10 łyżek wody -10 łyżek oleju MASA -500ml śmietany 30-36 % -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -50g czekolady deserowej PONCZ -łyżka kawy -łyżeczka cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo znane ciasto. Znane jest jednak głównie z tego, że produkowane jest w kartonikach do samodzielnego przygotowania z proszku. Ja takich proszkowych ciast nie lubię, wolę przygotować je sama. Mowa o cieście kopiec kreta. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje wspaniale. Polecam Wam mój przepis-najlepszy. Ciasto wyjdzie rewelacyjne SKŁADNIKI(...)przepis na tortownicę 21 cm CIASTO -4 duże jajka -3/4 szkl cukru (szklanka 250ml) -1 1/2 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki ciemnego kakao -10 łyżek wody -10 łyżek oleju MASA -500ml śmietany 30-36 % -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -50g czekolady deserowej PONCZ -łyżka kawy -łyżeczka cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujego smacznych ogonków liściowych. Kwiaty obcięłam, więc wkrótce rośliny przestaną kumulować energię w kwiatostany i zaczną puszczać kolejne liście. W każdym razie sezon na rabarbar musi być zaznaczony pysznym ciastem. Natchniona mądrością św. Hildegardy z Bingen postanowiłam upiec to ciasto na bazie mąki orkiszowej. W mieszkaniu pięknie pachnie. Ciasto ładnie wyrosło. A jak smakuje! Sami wypróbujcie 😊 Składniki (na formę(...)Kruszonka 130 g mąki orkiszowej typ 630 80 g cukru 100 g masła, które poleżało poza lodówką ok. pół godziny łyżeczka cukru waniliowego Ciasto 2 jajka 150 g cukru 15 g cukru waniliowego 200 ml mleka 100 ml oleju 300 g mąki orkiszowej typ 630 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g ogonków liściowych rabarbaru (masa przed obraniem) Składniki
Weekendy w domu i ogrodziePrzyznam szczerze, że to ciasto zrobiłam…”na oko”! Naprawdę. Był to swoisty eksperyment z mąką kokosową, kokosem i suszoną śliwką, w której spory zapas zaopatrzyły mnie moje dzieciaki, z którymi pracuję w szkole, przynosząc mi kilka paczek ze słowami na ustach: ” Dajemy to pani, bo pani już będzie wiedzieć, co z tym zrobić!”. Śliwki długo(...)czekały na swoją chwilę, aż wreszcie przed świętami miałam czas, aby pokombinować z nowym przepisem. Inspiracją do powstania tego ciasta stał się przepis na ciasto Missisipi, zwane chocolate mud cake. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i mięsiste. W swoim przepisie użyłam mąki kokosowej oraz suszonych sliwek, nadając mu bardziej zimowy smak. Nie żałowałam dobrości – jest tu śmietanka, dobra czekolada, kokos
Raj dla PodniebieniaWitam Was kochani! W ten weekend mam dla Was przepis na nieco zdrowszą wersje ciasta. Postanowiłam trochę pokombinować z ciastami bezglutenowymi i dzisiaj miałam swój debiut :-) Ciasto z mąki bezglutenowej było nieco trudniejsze w przygotowaniu, ale dałam radę 😃😃 Strucla przypomina mi trochę ciasto kruche, a smak ciasta jest nieco inny niż z tradycyjnej białej mąki, ale również smaczny! Na śniadanie(...)opędzlowałam pół blaszki 😁 Niestety mam ten problem, że za każdym razem nie mogę się oderwać od wszelkich wypieków... Składniki (blaszka 30/23): ciasto: mąka bezglutenowa 4,5 szklanki+ mąka do podsypywania, cukier 3 łyżki, żółtka 5 szt, mleko 1,5 szklanki, masło 10 dag, drożdże suche 2 łyżeczki, skórka z cytryny (starta) 1 łyżeczka, nadzienie: dżem lub marmolada 1 mały
kulinarne odsłony patiDziś chciałabym podzielić się z Wami kolejnym pyszny, prostym, a jednak efektownie wyglądającym ciastem. Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem , to wspaniała propozycja zarówno na rodzinne uroczystości, jak i do codziennej kawy lub herbaty. To ciasto łączy w sobie moje ukochane smaki – a la murzynka, sernik i ciekawy, słodki dodatek figi z makiem. Spróbujcie, polecam Życzę Wam miłego(...)może być wodnisty!) 1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g) mała szczypta soli Dodatki: około pół słoiczka konfitury Carskiej Figa z Makiem Eterno (polecam!) cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Ciasto: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku z grubszym dnem wraz z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, wodą i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno
Słodkie okruszkikawę, na kocyk i powiedziała, że czeka na nią mała niespodzianka. Karolina czekając na kawę z ciastkiem nie spodziewała się mnie we własnej osobie, a tym bardziej, pysznego czekoladowego ciasta. Wrażenia bezcenne, a dzięki waśnie tej akcji z Kostką do pieczenia KASIA nie wpadła bym sama na taki pomysł. Kochani do dzieła! Wypiekajcie coś pysznego i pędźcie(...)ukochanej osoby wręczyć jej wypiek. Koniecznie spróbujcie przepis na Czekoladowe ciasto z wariacjami w środku Składniki: Ciasto I 1 kostka do pieczenia Kasia 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru wanilinowego ciasto II 3 jajka 100 ml śmietany 18% 2 łyżki kakao 130 ml kwaśnego dżemu (użyłam
Niezły MłynekKruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką to smakołyk rozpływający się w ustach. Ciasto jest niezwykle kruche, a waliniowa pianka idealnie łączy owoce z ciastem.Z powodzeniem rabarbar można zastąpić innymi owocami np. truskawkami czy jagodami. Uwielbiam ciasta na kruchych spodach, w moim przekonaniu tu nic nie może pójść nie tak. Jeśli nie jesteś biegły/a w kulinariach(...)właśnie tego typu ciasta są idealne na start. Zawsze wychodzą. Składniki: Przepis na blaszkę około 20 cm x 30cm Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Budyniowa pianka: białek 200 g cukru kryształu cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru
Rusty ForkTarta z konfiturą jest jednym z najpopularniejszych ciast we Włoszech, ukochanym przez wszystkich, i tych dużych i tych małych. Tarta zazwyczaj serwowana jest na śniadanie z filiżanką espresso lub podwieczorek ze świeżo wyciskanym sokiem. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu, nie wymaga użycia wielu składników . To nic innego jak zapiekane kruche ciasto(...)konfiturą. Konfitura w połączeniu z kruchym ciastem smakuje wyśmienicie. Smacznego! **** La crostata alla confettura è un classico della cucina italiana. E' u no dei dolci più amati, perfetto sia per una golosa colazione sia come merenda per i bambini. La crostata viene realizzata con pasta frolla e farcita con confettura a piacere. Buon appetito! SKŁADNIKI
La grande e la piccola cuocaParówki w cieście kukurydzianym , czyli Corn dogs podwójnie panierowane. Corn dogi to cienka parówka pokryta ciastem kukurydzianym, nadziana na patyk do szaszłyków i smażona w gorącym oleju. To bardzo szybkie śniadaniowe lub kolacyjne danie na gorąco, podawane z ketchupem i majonezem, ale też doskonała zimna przekąska, którą można zabrać na piknik, idealna na przyjęcie. Dzieci są zawsze zachwycone, gdy jedzą(...)parówki w cieście kukurydzianym. Zaraz odezwą się głosy, że parówki to samo zło, bo większość zawiera MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Ja parówki kupuję od lat u tego samego rzeźnika, który robi je od kilkudziesięciu lat, cały czas smakują mi tak samo. Nie popadajmy w paranoję, niech się uderzy w piersi ten kto nie jadł hot dogów na stacji benzynowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiękną majową niedzielę zapraszam na pyszne ciasto bakaliowe z masą chałwową. Bakaliowa Odyseja to ciasto dla prawdziwych smakoszy. Ucieszy niejedno podniebienie. Z filiżanką dobrej kawy smakuje nieziemsko. SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 8 białek, 2 żółtka, 1 szklanka cukru, 150g drobno posiekanych orzechów włoskich, 150g wiórków kokosowych, 200g rodzynek BIO MAKAR , 2 łyżki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Masa(...)chałwowa: 300g masła, 750ml mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki cukier, 150g chałwy waniliowej, Dodatkowo: 50g wiórków kokosowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do masy dodaję bakalie. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na pół i przelewam
Tradycyjna kuchnia Kasi