nadzienie, a truskawki natomiast tradycyjnie powędrowały na wierzch. Tym razem zrezygnowałam z kruszonki, choć jej miłośnicy mogą śmiało zredukować ilość truskawek, zastępując je kruszonką. Niemniej jednak smak i konsystencja ciasta przeszły moje oczekiwania. Wnętrze jest soczyste, słodko-kwaśne, idealnie wyważone ze smakiem słodkich truskawek i ciasta. Wszystkim miłośnikom sezonowych ciast polecam ten przepis! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem(...)truskawkami II: na formę 24x30 ROZCZYN: 40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki tortowej (dobrej klasy) POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA: 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 5 łyżek cukru z wanilią (przepis tutaj ) lub zwykłego cukru szczypta soli 65 g roztopionego masła Mąkę przesiewamy do misy miksera i robimy
Rozpustne gotowanieCiasto z rabarbarem i truskawkami to proste i szybkie ciasto, które zasmakuje każdemu! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 30cm x 25cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z rabarbarem i truskawkami – Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g) pół szklanki oleju 4 duże jajka 1 szklanka cukru (ok. 220g) 16g cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)400g truskawek ok. 500g rabarbaru + 6 łyżek cukru do zasypania cukier puder do oprószenia ciasta *Szklanka = 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z rabarbarem i truskawkami – Wykonanie: Rabarbar umyć, obrać z ewentualnie ciągnących się nitek, pokroić w paseczki. Zasypać 6 łyżkami cukru i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię, wrzucić na nią rabarbar wraz
Kulinarne Przebojepewne smaki do których chętnie wracamy, bo kojarzą nam się z beztroskimi momentami dzieciństwa. Pleśniak to ciasto, które piekłam z moją ciocią (mistrzynią wypieków w naszej rodzinie) kiedy byłam jeszcze małą dziewczynką. W majowym nastroju wracam więc do smaków z dzieciństwa i do mojego pleśniaka dodaję rabarbar, którego piękne zielono-różowe łodygi przytargałam dziś ze straganu. Czy wspominałam już(...)uwielbiam maj? Za rabarbar, szparagi, botwinkę, bez kwitnący za oknem i piękną pogodę. Miłego weekendu kochani! Składniki: Kruche ciasto: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 70 g cukru pudru 200 g zimnego masła 5 żółtek 1-2 łyżki lodowatej wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: 5 białek 170 g cukru szczypta soli słoik dżemu truskawkowego 4 łodygi
Smakowity Blog Kulinarnyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto kruche: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 5 g cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz żółtka i sikamy nożem. Następnie dodajemy masło i wszystko razem siekamy(...)następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do lodówki i schładzamy przez ok. 60 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach ok. 21×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C. przez ok 15 min., aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu cisto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a najlepiej upiec je dzień wcześniej. składniki
Domowy Smak JedzeniaKiedyś udało mi się upiec bardzo fajne ciasto na białkach, więc postanowiłam iść za ciosem i powstało połączenie ciasta z białek z ciastem z żółtek, to tak by nic się nam nie marnowało :) A że fajnie wygląda ciekawie i kolorowo nazwałem je Stokrotka. Pyszne, puszyste i efektowne ciacho. Polecam Ciasto białe: 6 białek 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżkę octu 1 szklankę wiórek kokosowych Ciasto żółte 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa : 200 g masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka śmietany 18 % 1 galaretka 1 szklanka wrzącej wody Wykonanie: Białka ubijam
Ciasteczkowy PotwórDosyć dużo pracy z tym ciastem, ale jest pyszne. Mocno cytrynowa masa, gruszki to daje super smak. Masa cytrynowa – Cytryny sparzyć, wysuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę. Miseczkę położyć na garnuszku z gotującą się wodą. do miski wrzucić startą skórkę z cytryn, masło, cukier, sok z cytryn. Mieszać tak długo, aż masło się rozpuści. Ubić jajka i żółtko na jednolitą(...)wodę i sok z cytryny. Dodać cukier, zagotować. Do gotującej wody wrzucić gruszki i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjąć z syropu i ostudzić. Kruche ciasto Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie gładka masa. Podzielić ciasto na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszą porcję ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Większą część
Kuchnia PokoleńWiele lat wstecz... kuchnia... tata siedzący na krześle i obierający jabłuszka, mama szykująca składniki i mała ja, która tak bardzo chce pomóc w pieczeniu ulubionego ciasta. Nieporadne miksowanie, uśmiechy, pochwały rodziców. A potem, to niecierpliwe wyczekiwanie, aż mama wyciągnie gorący jabłecznik z piekarnika. Ten zapach... jedyny i niezapomniany, cudowny. Cała rodzina zasiada przy stole. Słychać radosne rozmowy, a ja patrzę(...)dumą, bo to moje pierwsze ciasto, przy którym tak dzielnie pomagałam :) Dziś, to ja jestem mamą. Dziś, to moja córeczka miksuje i biega wokół piekarnika wyczekując swojego dzieła. Niby zwykłe ciasto z jabłkami, a ile w nim radości i wspomnień. Również wspomnień związanych z tymi, których z nami już nie ma... To ciasto upiekłam z myślą o córeczce, by miała
Słodkie okruszkiŚwięta coraz bliżej, więc pora na świąteczne przepisy :-) A ponieważ sernik to podstawowe ciasto na Wielkanoc - tak mi się przynajmniej wydaje - to dziś propozycja jednego z szybszych i łatwiejszych w przygotowaniu serników :-) Kiedyś już proponowałam Wam sernik gotowany, a dziś jego zmodyfikowana wersja :-) Gwarantuję, że będzie Wam smakowała, tym bardziej, że macie od razu i szarlotkę :-) :-) :-) SKŁADNIKI Na ciasto(...)wody 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe Na polewę 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g miękkiego masła 2 - 3 łyżki mleka siekane migdały Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem na stolnicy lub w dużej misce, a następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej margarynę i całość rozcieramy w dłoniach aż margaryna połączy się z sypkimi składnikami tworząc grudki
Czary - gary w kuchniŚwięta oprócz tradycyjnych ciast wielkanocnych upiekłam takie oto ciasto. Co prawda ze względu na kruche ciasto z dodatkiem miodu pewnie bardziej pasowałoby na listę ciast na Boże Narodzenie. Tak czy inaczej ciasto okazało się baaaaaardzo pyszne! Kruche ciasto wspaniale pasowało do delikatnego, puszystego kremu. Całości smaku dopełniała masa krówkowa o smaku kukułki i chrupiące orzechy. foremka 24x24cm(...)Ciasto: 250g mąki pszennej, łyżeczka sody oczyszczonej, 100g cukru, 100g masła lub margaryny, jajko, łyżka miodu, łyżka mleka. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, mleko, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonych i wysypanych
Z miłości do słodkościPastelowe 2016-04-06 22:09:02 Ilość porcji: 12 Ciasta siostry Anastazji cieszą się dużą popularnością ze względu na swoją oryginalność i domowy smak. Pastelowe ciasto zaskoczyło wszystkich nie tylko wyglądem, ale i smakiem. W święta cieszyło się dużym uznaniem i cudownie umiliło nam te wspaniałe, rodzinne chwile. Ciasto wygląda na skomplikowane i pracochłonne, ale tak na prawdę jest(...)proste w przygotowaniu. Kolorowe, wiosenne, nie za słodkie ciasto z pewnością Wam zasmakuje. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 1 hr 25 min Czas całkowity 1 hr 55 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 1 hr 25 min Czas całkowity 1 hr 55 min Biszkopt różowy 3 duże jajka 85 g mąki
Wędrówki po kuchniZebra 2016-04-06 23:02:21 Ilość porcji: 12 Puszyste i wilgotne w smaku ciasto, które pamięta jeszcze ponure czasy PRL-u. Zapewne każdy z Was znajdzie go w notesie babci lub mamy. W dzieciństwie byłam zafascynowana tym ciastem, a raczej jego wykonaniem. Byłam przekonana, że mama przygotowując to ciasto włożyła mnóstwo pracy w wykonanie tych zabawnych biało-czarnych(...)pasów. Ciasto jak się okazuje nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, jest proste w przygotowaniu i świetnie pasuje do niedzielnej, popołudniowej kawy. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 15 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 15 min Składniki 510 g mąki + 2 łyżki
Wędrówki po kuchniMalinowo-borówkowa rozkosz to biszkopt z galaretką i owocami oblany białą czekoladą. Wypiek, który podarowałabym swojemu mężusiowi, ponieważ uwielbia lekkie i owocowe biszkopty. Poniższe ciasto to przepis niezawodny na spędzenie romantycznego, a zarazem słodkiego wieczoru dla dwojga. Nie od dziś wiadomo, że maliny to afrodyzjaki :) Malinowo-borówkowa rozkosz to wypiek, który pogodzi skłóconych ze sobą małżonków. Wszystkie smaki poniższego(...)ciasta świetnie współgrają ze sobą. Przed podaniem malinowo-borówkową rozkosz udekorowałam białą czekoladą i różowymi kuleczkami zbożowymi. Jestem pewna, że w tym wydaniu jeszcze bardziej przypadnie mężusiowi do żołądka...a raczej serca :) Przepis dodaję do akcji kulinarnej "Piecz... ot tak... prosto z serca!" . Składniki: biszkopt na formę 20 x 40 cm: 4 duże jajka 4 łyżki drobnego cukru 4 łyżki
Ugotowaćdrugi dzień świąt jadę odwiedzić rodzinę. Chcąc im zrobić przyjemność w niedzielę upiekłam pyszne ciasto z zatapianą masą makową. Mam nadzieję, że "makowe" łasuchy będą szczęśliwe ;) Wam również serdecznie polecam ten przepis. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane masą makową i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec :D Pyszne, puszyste ciasto i duża ilość masy makowej - polecam :) Składniki: (polecana forma - kwadratowa(...)miski przekładamy 200 g miękkiej margaryny, dodajemy drobny cukier, cukier waniliowy i wbijamy 3 jajka. Całość dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dosypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Ciasto wykładamy łyżką do wysmarowanej margaryną i obsypanej kaszą manną tortownicy. Ciasto nie pokryje całej formy, należy je wykładać w odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową. Resztę masy wykładamy
Słodkie okruszkiCiasto, którym oczarujecie swoich domowników i gości. Wysokie, z mnóstwem pysznych warstw, które śmiało starczyłyby na kilka osobnych ciast ;) W całości smakują jednak perfekcyjnie :) Pierwszy raz, dawno temu, jadłam je u cioci, wyprosiłam przepis, którym mogę się z Wami podzielić :) Idealnie wyważony smak, nie jest zbyt słodkie, takie w sam raz :) Zawsze się udaje, pracochłonne, ale nie trudne :) Bardzo polecam(...)ciastem naprawdę zrobicie wrażenie, bardzo dobre wrażenie! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku
Domowa cukiernia Ewyciasto drożdżowe będzie puszyste decydują drożdże. Najlepsze są świeże, nie tylko z nazwy. Ciasto drożdżowe można przygotować na dwa sposoby. Jeśli używamy drożdży świeżych rozcieramy je z cukrem, mlekiem i częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia, a gdy podwoi swoją objętość mieszamy go z pozostałymi składnikami. Ten sposób pozwala na uzyskanie bardziej pulchnego ciasta. Można też od razu(...)wymieszać wszystkie składniki, jednak wtedy ciasto nie będzie tak puszyste, jak z przygotowaniem rozczynu. Po wyrośnięciu ciasta możemy je odpowiednio formować. Można jeszcze pozostawić do wyrośnięcia na czas o połowę krótszy, niż ciasto rosło do podwojenia swojej objętości. Czas pieczenia zależy od rodzaju ciasta. Należy dokładnie przestrzegać czasu podanego w przepisie. Jeśli nie robimy z przepisu to ok. 30 minut
Kucharzyca