Kruche ciasto z pianką z białek i budyniem, a do tego ulubione truskawki. Wykonanie ciasta – Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać razem. Do mąki wrzucić zimne masło, żółtka i siekać nożem. Siekać tak długo aż masło wymiesza się z mąką. Wtedy można szybko zagnieść rękoma na jednolitą masę. Nie robić tego długo, tylko do połączenia się składników(...)Ciasto podzielić na dwie części, ale jedna z nich musi być większa. Włożyć ciasta do osobnych woreczków i włożyć do zamrażarki na 15 minut. Większe ciasto pokruszyć na spód i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 10 minut. W tym czasie przygotować piankę – białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek podczas ubijania wsypywać
Kuchnia PokoleńWczoraj był Światowy Dzień Pieczenia (18 maja), więc nie trudno się domyśleć, że właśnie ciasto będzie tematem dzisiejszego wpisu Z wyglądu ciasto przypomina trochę słynną W-Z, ale prócz wyglądu to nic ich nie łączy. Ciasto bez masy, może stanowić doskonałą bazę do tortów. Jest łatwe i szybkie do przygotowania. Dodatkowo nie potrzeba do niego wyszukanych składników, wiec można(...)zrobić w każdej chwili. Samo w sobie jest dość słodkie (przynajmniej jak dla mnie) więc najlepiej przekładać go masą o niewielkiej zawartości cukru. Ciasto ucierane z mascarpone Składniki: Ciasto: 1 kostka margaryny (250 g) 1 i 3/4 szklanki cukru (około 270 g) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki wody (125 ml) 7 jajek 2 i 1/2 szklanki mąki (około
PatiGotujewiem czemu, ale za granicą tego typu ciasta nazywają „bread” czyli chleb. Chleb cukiniowy…że niby kanapkę na tym zrobić? Nieeee… Nie pasuje U mnie na blogu zatem przepis będzie pod nazwą ciasto. Pamiętacie zeszłoroczny hit, czyli ciasteczka z cukinią ? Ciastka do tej pory wspominają w pracy mojego męża. To ciasto też będzie hitem Jest ciężkie(...)aromatem korzennym. W smaku nieco piernikowe. Cukinia jest niewyczuwalna. Jeśli zetrzecie ją na drobnej tarce, nie ma opcji, żeby ktoś wpadł na to, jaki jest główny składnik tego ciasta. Słodycz ciastu nadaje żurawina i niewielka ilość cukru kokosowego. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale napotkana żurawina, doskonale nadaje słodkiego smaku danemu kęsowi. Jako tłuszcz, stosujemy olej kokosowy. Ma być zdrowo
Mieszam w GarnkuCześć! Dawno na moim blogu nie było ciasta. W związku z tym, że pojawił się rabarbar – padło na rustykalną tartę. Ciasto robi się dosłownie chwilę! Tarta jest tak brzydka, że aż piękna! I uwaga – znika w kilka chwil po upieczeniu! Składniki: Ciasto Crostata: 175 g mąki pszennej 50 g płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru ¼ łyżeczki soli(...)morskiej 100 g zimnego pokrojonego masła niesolonego 3 łyżki zimnej wody 1 żółtko Nadzienie: 1 kg rabarbaru sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 3 – 4 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Ciasto: Płatki migdałowe zmiel, rozkrusz lub zblenduj. Ja użyłam do tego blendera. W misce umieść mąkę, zmielone migdały, cukier puder i sól morską, całość wymieszaj. Dodaj masło i zagniataj palcami formując kruszonkę
Moja pasja smakuWitam kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo znane ciasto. Znane jest jednak głównie z tego, że produkowane jest w kartonikach do samodzielnego przygotowania z proszku. Ja takich proszkowych ciast nie lubię, wolę przygotować je sama. Mowa o cieście kopiec kreta. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje wspaniale. Polecam Wam mój przepis-najlepszy. Ciasto wyjdzie rewelacyjne SKŁADNIKI(...)przepis na tortownicę 21 cm CIASTO -4 duże jajka -3/4 szkl cukru (szklanka 250ml) -1 1/2 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki ciemnego kakao -10 łyżek wody -10 łyżek oleju MASA -500ml śmietany 30-36 % -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -50g czekolady deserowej PONCZ -łyżka kawy -łyżeczka cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo znane ciasto. Znane jest jednak głównie z tego, że produkowane jest w kartonikach do samodzielnego przygotowania z proszku. Ja takich proszkowych ciast nie lubię, wolę przygotować je sama. Mowa o cieście kopiec kreta. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje wspaniale. Polecam Wam mój przepis-najlepszy. Ciasto wyjdzie rewelacyjne SKŁADNIKI(...)przepis na tortownicę 21 cm CIASTO -4 duże jajka -3/4 szkl cukru (szklanka 250ml) -1 1/2 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki ciemnego kakao -10 łyżek wody -10 łyżek oleju MASA -500ml śmietany 30-36 % -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -50g czekolady deserowej PONCZ -łyżka kawy -łyżeczka cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujego smacznych ogonków liściowych. Kwiaty obcięłam, więc wkrótce rośliny przestaną kumulować energię w kwiatostany i zaczną puszczać kolejne liście. W każdym razie sezon na rabarbar musi być zaznaczony pysznym ciastem. Natchniona mądrością św. Hildegardy z Bingen postanowiłam upiec to ciasto na bazie mąki orkiszowej. W mieszkaniu pięknie pachnie. Ciasto ładnie wyrosło. A jak smakuje! Sami wypróbujcie 😊 Składniki (na formę(...)Kruszonka 130 g mąki orkiszowej typ 630 80 g cukru 100 g masła, które poleżało poza lodówką ok. pół godziny łyżeczka cukru waniliowego Ciasto 2 jajka 150 g cukru 15 g cukru waniliowego 200 ml mleka 100 ml oleju 300 g mąki orkiszowej typ 630 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g ogonków liściowych rabarbaru (masa przed obraniem) Składniki
Weekendy w domu i ogrodziePrzyznam szczerze, że to ciasto zrobiłam…”na oko”! Naprawdę. Był to swoisty eksperyment z mąką kokosową, kokosem i suszoną śliwką, w której spory zapas zaopatrzyły mnie moje dzieciaki, z którymi pracuję w szkole, przynosząc mi kilka paczek ze słowami na ustach: ” Dajemy to pani, bo pani już będzie wiedzieć, co z tym zrobić!”. Śliwki długo(...)czekały na swoją chwilę, aż wreszcie przed świętami miałam czas, aby pokombinować z nowym przepisem. Inspiracją do powstania tego ciasta stał się przepis na ciasto Missisipi, zwane chocolate mud cake. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i mięsiste. W swoim przepisie użyłam mąki kokosowej oraz suszonych sliwek, nadając mu bardziej zimowy smak. Nie żałowałam dobrości – jest tu śmietanka, dobra czekolada, kokos
Raj dla PodniebieniaWitam Was kochani! W ten weekend mam dla Was przepis na nieco zdrowszą wersje ciasta. Postanowiłam trochę pokombinować z ciastami bezglutenowymi i dzisiaj miałam swój debiut :-) Ciasto z mąki bezglutenowej było nieco trudniejsze w przygotowaniu, ale dałam radę 😃😃 Strucla przypomina mi trochę ciasto kruche, a smak ciasta jest nieco inny niż z tradycyjnej białej mąki, ale również smaczny! Na śniadanie(...)opędzlowałam pół blaszki 😁 Niestety mam ten problem, że za każdym razem nie mogę się oderwać od wszelkich wypieków... Składniki (blaszka 30/23): ciasto: mąka bezglutenowa 4,5 szklanki+ mąka do podsypywania, cukier 3 łyżki, żółtka 5 szt, mleko 1,5 szklanki, masło 10 dag, drożdże suche 2 łyżeczki, skórka z cytryny (starta) 1 łyżeczka, nadzienie: dżem lub marmolada 1 mały
kulinarne odsłony patiDziś chciałabym podzielić się z Wami kolejnym pyszny, prostym, a jednak efektownie wyglądającym ciastem. Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem , to wspaniała propozycja zarówno na rodzinne uroczystości, jak i do codziennej kawy lub herbaty. To ciasto łączy w sobie moje ukochane smaki – a la murzynka, sernik i ciekawy, słodki dodatek figi z makiem. Spróbujcie, polecam Życzę Wam miłego(...)może być wodnisty!) 1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g) mała szczypta soli Dodatki: około pół słoiczka konfitury Carskiej Figa z Makiem Eterno (polecam!) cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Ciasto: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku z grubszym dnem wraz z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, wodą i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno
Słodkie okruszkikawę, na kocyk i powiedziała, że czeka na nią mała niespodzianka. Karolina czekając na kawę z ciastkiem nie spodziewała się mnie we własnej osobie, a tym bardziej, pysznego czekoladowego ciasta. Wrażenia bezcenne, a dzięki waśnie tej akcji z Kostką do pieczenia KASIA nie wpadła bym sama na taki pomysł. Kochani do dzieła! Wypiekajcie coś pysznego i pędźcie(...)ukochanej osoby wręczyć jej wypiek. Koniecznie spróbujcie przepis na Czekoladowe ciasto z wariacjami w środku Składniki: Ciasto I 1 kostka do pieczenia Kasia 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru wanilinowego ciasto II 3 jajka 100 ml śmietany 18% 2 łyżki kakao 130 ml kwaśnego dżemu (użyłam
Niezły MłynekKruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką to smakołyk rozpływający się w ustach. Ciasto jest niezwykle kruche, a waliniowa pianka idealnie łączy owoce z ciastem.Z powodzeniem rabarbar można zastąpić innymi owocami np. truskawkami czy jagodami. Uwielbiam ciasta na kruchych spodach, w moim przekonaniu tu nic nie może pójść nie tak. Jeśli nie jesteś biegły/a w kulinariach(...)właśnie tego typu ciasta są idealne na start. Zawsze wychodzą. Składniki: Przepis na blaszkę około 20 cm x 30cm Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Budyniowa pianka: białek 200 g cukru kryształu cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru
Rusty ForkTarta z konfiturą jest jednym z najpopularniejszych ciast we Włoszech, ukochanym przez wszystkich, i tych dużych i tych małych. Tarta zazwyczaj serwowana jest na śniadanie z filiżanką espresso lub podwieczorek ze świeżo wyciskanym sokiem. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu, nie wymaga użycia wielu składników . To nic innego jak zapiekane kruche ciasto(...)konfiturą. Konfitura w połączeniu z kruchym ciastem smakuje wyśmienicie. Smacznego! **** La crostata alla confettura è un classico della cucina italiana. E' u no dei dolci più amati, perfetto sia per una golosa colazione sia come merenda per i bambini. La crostata viene realizzata con pasta frolla e farcita con confettura a piacere. Buon appetito! SKŁADNIKI
La grande e la piccola cuocaParówki w cieście kukurydzianym , czyli Corn dogs podwójnie panierowane. Corn dogi to cienka parówka pokryta ciastem kukurydzianym, nadziana na patyk do szaszłyków i smażona w gorącym oleju. To bardzo szybkie śniadaniowe lub kolacyjne danie na gorąco, podawane z ketchupem i majonezem, ale też doskonała zimna przekąska, którą można zabrać na piknik, idealna na przyjęcie. Dzieci są zawsze zachwycone, gdy jedzą(...)parówki w cieście kukurydzianym. Zaraz odezwą się głosy, że parówki to samo zło, bo większość zawiera MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Ja parówki kupuję od lat u tego samego rzeźnika, który robi je od kilkudziesięciu lat, cały czas smakują mi tak samo. Nie popadajmy w paranoję, niech się uderzy w piersi ten kto nie jadł hot dogów na stacji benzynowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię