ciasto - 162020 przepisów (strona:678/10802)

Szybkie przekąski z ciasta francuskiego 61

Małe zapiekaneczki z ciasta francuskiego to szybka i smaczna przekąska, idealna na każdą okazję. Będą świetnym pomysłem na imprezę, a także domowe przyjęcia w gronie znajomych. Przekąski z ciasta francuskiego z tego przepisu są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można je wykonać w zaledwie 10 minut. Do ich przygotowania potrzebujemy kilku prostych składników, które z pewnością każdy(...)posiada w swojej lodówce. Zapraszam na przepis! Poniżej zobaczycie jak w szybki i łatwy sposób przygotować domowe przekąski z ciasta francuskiego. Z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. PRZEPIS NA SZYBKIE PRZEKĄSKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g żółtego sera 6 plastrów szynki pęczek szczypiorku ketchup majonez Wykonanie Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Następnie kroimy na prostokąty

Alle Dobre!
Choinka drożdżowa z makiem 63

pszennej 20g drożdży 2 jajka (1 całe + jedno żółtko) 60g cukru 50g masła 1 łyżeczka soli Kilka kropli olejku waniliowego 300g gotowej masy makowej Dodatkowo jedno jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem Lukier: 1 łyżki wody 1 łyżki soku z cytryny 55g cukru pudru Choinka drożdżowa z makiem Przygotowanie: Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, czekamy(...)minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajka, wsypujemy cukier, sól oraz dodajemy kilka kropli olejku waniliowego, wsypujemy również mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe. W trakcie wyrabiania, po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy roztopione i ostudzone masło. Do wyrabiania ciasta najwygodniej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte

Księga-Smaku
Rolada piernikowa 74

rolada piernikowa idealnie wpasowuje się w nastrój nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Bazą rolady jest ciasto piernikowe, które przełożyłam prostym kremem przygotowanym z serka mascarpone, bitej śmietany, cukru oraz cynamonu. Samo upieczenie ciasta piernikowego jest szybkie. Ciasto zrobić można w mniej niż 10 minut, do tego dochodzi 25 minut pieczenia. Nieco dłużej należy zaczekać na wystygnięcie zwiniętego ciasta w kształt rolady(...)ucierania. Na koniec wmieszać wszystkie suche składniki uprzednio przesiane przez sitko. Suchych składników nie dodawać na raz, a w mniejszych porcjach. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie je rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić blachę z ciastem. Piec przez 15 minut . Po upieczeniu ciasto odstawić na 5 minut, po czym

MeCooks
Trochę inny makowiec 93

Moja wersja krucho-drożdżowego makowca na kruchym cieście z lekkim kremem i owocami.    Ciasto kruche: mąka pszenna 500 g margaryna 250 g cukier 95 g 1 jajko śmietana 18 % 5 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka szczypta soli + 50 g rodzynek Makowiec krucho-drożdżowy: mąka pszenna 400 g drożdże 50 g kwaśna śmietana(...)śmietana 18 % 250 g sok z cytryny do smaku, ew. skórka z cytryny Masa makowa 500 g    Blacha 21 X 33 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Ciasto. kruche. Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Dodać rodzynki moczone w rumie, zagnieść. Ciastem wyłożyć blachę i włożyć do lodówki. Makowiec. Do przesianej

Smaczne moje
Placki z kiszonej kapusty 86

przepis na fuczki bieszczadzkie.  Placki z kiszonej kapusty nazywane fuczki to smaczne i tanie danie kuchni ukraińskiej i polskiej popularne w Bieszczadach. Proste placki z kapusty kiszonej i ciasta naleśnikowego są dobrą alternatywą dla placków ziemniaczych. Fuczki to zarazem doskonały pomysł na szybki i tani obiad, bo zrobisz je błyskawicznie, ale zjesz jeszcze szybciej. Placki z kiszonej kapusty smaży(...)kiszonej kapusty to potrawa należąca do klasyki kuchni ukraińskiej. Przepis na placki z kiszonej kapusty czyli fuczki jest bardzo prosty. Wystarczy posiekać kiszoną kapustę i cebulę, wymieszać je z ciastem naleśnikowym i usmażyć.  Bieszczadzkie fuczki z kiszonej kapusty są popularnym daniem kuchni ukraińskiej i polskiej. Placki z kiszonej kapusty - bieszczadzkie fuczki moja szklanka ma 250 ml pojemności

Cztery Fajery
Paszteciki z kapustą 69

problemie. Jak zawijać paszteciki z kapustą? Paszteciki z tego przepisu można zwijać na kilka sposobów. Możesz skleić je w taki sposób jak zaproponowałam poniżej, ale dobrym sposobem będzie rozwałkowanie ciasta, rozłożenie na nim farszu, a następnie zwinięcie jak roladę i pokrojenie na plastry. Możesz też pokroić ciasto na kwadraty, a później zlepić z nich wypełnione farszem trójkąty lub pierożki(...)naprawdę każdy kształt będzie dobry o ile finalnie otrzymasz ciasto, które otacza nadzienie z kapusty. Z czym podać paszteciki z kapustą? Każdy kto próbował kiedyś tych pasztecików z pewnością wie, że niewiele trzeba, aby zmienić je w doskonałą przekąskę. Tak naprawdę można je podawać bez jakichkolwiek dodatków, a i tak ekspresowo znikną z talerzy. Są też jednym z moich ulubionych

okolicepalnika.pl
Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem 256

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z wiśniami i makiem. Wygląda fantastycznie, jest wilgotne, aromatyczne, owocowe. Ładnie się kroi i będzie wspaniałą ozdobą stołu. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby dodawać ostudzoną galaretkę. W przepisie użyłam wyśmienitej Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie. Biszkopt udał się puszysty(...)Smokiem powstaje z bielma ziarna, dlatego jest tak wyjątkowo biała. Powstaje z wyselekcjonowanej pszenicy. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem Składniki Biszkopt: 5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka 170g cukru 100g suchego maku, niemielonego 170g mąki tortowej, użyłam Mąki ze Smokiem – z Polskich

Mała Cukierenka
Turecki chlebek pita 63

Jest wprost stworzony do nadziewania. Piecze się go z prostego drożdżowego ciasta, które w piekarniku rośnie w oczach, tworząc kieszonkę. Pomieści ona sporo naszego ulubionego farszu z warzyw, mięsa albo sera. Oto jak należy przygotować turecki chlebek pita (krok po kroku). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Turecki chlebek pita 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Pieczywo Kuchnia: Turecka Trudność(...)Łatwe Porcje 12 porcje Przygotowanie 2 godz.  Pieczenie 15 min. Kalorie 210 kcal Jest wprost stworzony do nadziewania. Piecze się go z prostego drożdżowego ciasta, które w piekarniku rośnie w oczach, tworząc kieszonkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750) 1 łyżeczka soli (płaska) 10 g suszonych drożdży 300 ml ciepłej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

ProstePesto.pl
BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM I ORZESZKAMI ZIEMNYMI 107

każdym razem, gdy upiekę brownie, zachwyca mnie to, jak genialne w swojej prostocie jest to ciasto. Tym razem przygotowałam je w wersji z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Nie będę Wam pisać wszystkich zalet tego ciasta, bo nie skończyłabym do wieczora... 😅 Dla mnie to po prostu BAJKA. Brownie smakuje cudownie, a połączenie mokrego, czekoladowego ciasta oraz pysznego masła orzechowego jest(...)prostu obłędne. Wierzch ciasta posypałam sporą ilością orzeszków ziemnych i  odrobiną soli, dzięki czemu mięciutkie brownie wspaniale chrupało, a delikatnie wyczuwalna sól podkreśliła smak całości.  Standardowo brownie przygotowuję z mieszanki czekolad: mlecznej i gorzkiej w proporcji 50/50. Kiedy mam ochotę na coś naprawdę ekstremalnie czekoladowego, wtedy używam tylko gorzkiej czekolady. Jednak najbardziej smakuje mi połączenie pół na pół

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernik staropolski KRÓL świątecznego stołu 84

jest za wcześnie. Jest prawie ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Moje pracuje już w zaciemnionej spiżarce od drugiego tygodnia listopada. Długo tylko planowałam przygotowanie tego ciasta, a kiedy już raz spróbowałam, wiem, że, jak keks,  będzie zawsze w naszym repertuarze na Boże Narodzenie. Przepisów  w sieci jest wiele, większość prawie identyczna. Różni je ewentualnie(...)rodzaj użytego tłuszczu, drobne zmiany w wadze użytego cukru. W mojej domowej książce Kuchnia Polska jest smalec, ja robiłam pół na pół z masłem. Generalnie chodzi o zrobienie ciasta minimum  2 tygodnie przed świętami, ale moim zdaniem połowa listopada to lepszy czas. Po co zadowalać się smakiem dobrym, jeśli można mieć doskonały?   Z poniższych składników piekę

I tu będę miała takie te