ciasto - 161133 przepisów (strona:684/10743)

Pyszna i szybka pizza na suchych drożdżach 116

Pyszna i szybka pizza na suchych drożdżach Duża, rodzinna pizza na pysznym cienkim cieście, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ponieważ wykonujemy je na suchych drożdżach. Jako dodatki możemy użyć prawie wszystkiego co znajdziemy w lodówce: szynki, kiełbasy, boczek, sery, warzywa, a nawet owoce – co kto lubi. Polecam!     Składniki: Ciasto: 1 łyżeczka suchych drożdży(...)upodobań: wędliny, sery, warzywa, owoce itp   *** Do miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże, dodajemy sól, cukier, oregano oraz olej i wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być dokładnie i dobrze wyrobione, najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem przez kilka minut *** *** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe

Blog z Apetytem
mazurek śliwka w czekoladzie 89

Głosów: 5   Average: 5/5] składniki na ciasto kruche: 350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka 200 g masła, zimnego 100 g cukru pudru wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy ją do woreczka spożywczego i schładzamy przez ok. 60 min w lodówce. Następnie ciasto dzielimy na części(...)mniejsza część na wałeczki z ciasta). 2/3 ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok.22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Z 1/3 ciasta formujemy cienkie wałeczki i układamy je na kruchym cieście w kształcie kratki. Krawędzie możemy docisnąć widelcem. Pieczemy w ok. 180 st. C na rumiano przez ok. 20 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. składniki na wierzch mazurka

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek z masą czekoladowo-śmietankową z bakaliami 126

Kolejny mazurek Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Tym razem połączyłam jej dwa przepisy. Z jednego wzięłam przepis na ciasto z drugiego przepis na masę. W rezultacie mazurek wszedł wyjątkowo smaczny. Masę można wykorzystać do każdego przepisu na mazurek. Możemy ją dowolnie zmieniać, dodając ulubione bakalie. Masa przed zapiekaniem jest płynna, więc bardzo ważne jest zrobienie odpowiedniego rantu z ciasta w foremce, aby masa(...)wypływała. Zapiekając ciasto nie przedłużajmy czasu pieczenia. Wystarczy te 10 minut. Kiedy ciasto wystygnie masa będzie jeszcze delikatnie wilgotna. Z każdym dniem ciasto jest lepsze. Pamiętajmy, aby ciasto po wystudzeniu owinąć folią spożywczą. Wówczas spód mazurka nie będzie wysychał. Mazurek z masą czekoladowo-śmietankową z bakaliami Potrzebujemy Ciasto z ¼ składników 115g masła, 225g mąki, 60g kwaśnej gęstej śmietany, 2 kopiaste

Leśny Zakątek
Jak odchudzić wielkanocny stół? 93

jajka? Np. pastą z awokado, szpinaku i twarożku, pastą z pomidorów i twarożku, pieczarkami, pastą chrzanową. Dzięki temu przekąska będzie pyszna, zdrowa i dostarczy nam stosunkowo mało kalorii. Upiecz ciasta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nie wszyscy lubię lub potrafią upiec ciasta tylko z mąki pełnoziarnistej. Ale zamiana np. 1/3 lub 1/2 mąki pszennej na pełnoziarnistą będzie bardzo korzystna. Choć paradoksalnie(...)zmniejszy to kaloryczności ciasta, ale dzięki większej zawartości błonnika szybciej odczujemy sytość, więc zjemy o kawałek ciasta mniej 😉 Przygotuj zdrowszą wersję ciasta. Zdrowszą, czyli jaką? Np. brownie z fasoli, pełnoziarniste muffinki czy ciasto marchewkowe lub dyniowe. Powinniśmy raczej unikać ciast z karmelem, polewą kajmakową czy kremami ze śmietany lub masła, gdyż te dodatki bardzo mocno podnoszą kaloryczność, a jednocześnie dostarczają

Z notatnika dietetyka
Najprostszy chleb pszenny. 119

skórki i nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności od Was.  Co ważne z tego przepisu możecie upiec dwa chlebki takie, jak ten na zdjęciu, możecie upiec jeden duży lub ciasto podzielić na małe kulki i uformować bułeczki czy ala bagietki.  Przepis na  PSZENNY CHLEB NA DROŻDŻACH ZACZYN/ STARTER - 150 g mąki chlebowej pszennej typ 750 - 80 g wody(...)cukru - 30 g drożdży W/w składniki wymieszaj w misce i odstaw na 25 minut. Po tym czasie zaczyn podwoi swoją objętość to oznacza, że drożdże są dobre i działają. CIASTO: - cały zaczyn - 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub orkiszowej typ 700 - 320-330 g wody - 2 łyżki miodu - płaska łyżka soli W/w składniki umieść w dzieży robota

SMYKWKUCHNI
Orzechowe ciasto milionera 141

Orzechowe ciasto milionera jest bardzo słodkie . Dlatego jeden kawałek wystarczy nawet największym smakoszom słodyczy – obiecuję. Kruchy spód, masa krówkowa lub kajmakowa wymieszana z masłem orzechowym, a na wierzch gruba warstwa czekolady. Ciasto nie należy do tych eleganckich, które trzymają się z każdej strony idealnie. Po dłuższej chwili poza lodówką, niestety ciężko będzie je pokroić. Jedyny sposób na pokrojenie(...)miarę ładnych (ale jak pysznych) kawałków jest od razu po wyjęciu z lodówki – ja kroję całe ciasto i wkładam do lodówki, a chętni mają już gotowe porcje. Jak można się domyślić po samym wyglądzie, że chętnych do jedzenia nie będzie brakować . Ja upiekłam ciasto w okrągłej foremce, ale oczywiście możecie zrobić to w tradycyjnej prostokątnej lub kwadratowej formie

Słodkie Gotowanie
CIASTO JOGURTOWE Z KAJMAKIEM 115

Polecam Ci przepis na moje pyszne, puszyste ciasto na jogurcie z dodatkiem kajmaku. Sprawdzony przepis, bez miksera, niezawodny, który zawsze wyjdzie. To wypiek, który upieczesz w blaszce lub keksówce. Sprawdzi się na szybki deser ot tak, na święta lub uroczystości domowe. Do ciasta, które jest wyśmienitą bazą do innych wypieków możecie dodać: bakalie rozmaite, owoce świeże, mrożone, także kandyzowane, kakao(...)cynamon, masło orzechowe. Zapraszam po przepis na ciasto jogurtowe, tym razem z dodatkiem masy kajmakowej HELIO . Dzięki słodkiej dekoracji smakuje jeszcze lepiej do popołudniowej kawy lub aromatycznej herbaty:) Ciasto jogurtowe z kajmakiem i płatkami migdałów Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g gęstego jogurtu naturalnego 3 jajka ¾ szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki

Zasmakuj Kuchni
ROGALIKI ŚNIADANIOWE MLECZNO-MAŚLANE 107

uwielbia takie buły... Przepis znaleziony tutaj , totalnie zauroczył mnie ich kształt...Zamieniłam tylko mąkę na orkiszową i zamiast cukru użyłam ksylitolu. Gdyby ktoś miał obawy, że na ksylitolu ciasto drożdżowe nie wyrośnie, to zapewniam, iż jest to nieprawda- sprawdzone po wielokroć... Jak dla mnie są to słodkie rogaliki, dlatego najlepiej smakują same lub z domową konfiturą, moje dziecko twierdzi(...)słodkie nie są, tak więc odczucia bywają różne... Troszkę skomplikowane jest zawijanie ciasta, więc podobnie jak Margarytka posłużę się filmikiem , na którym jest to genialnie pokazane, wytłumaczyć się tego tak łatwo nie da... Z podanych ilości wychodzi 9 dość sporych rogali. Składniki: - 500g mąki pszennej luksusowej,    u mnie 500g orkiszowej typ750 - 25g świeżych drożdży - ok. 180g letniego mleka

Smaczne Zdrowe
Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami 101

również teraz na Walentynki czy Tłusty czwartek, można użyć następujących owoców: granat, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananas, mango, liczi, banany (koniecznie skropione sokiem z cytryny). Torcik posmakuje każdemu kto lubi ciasta wilgotne, jest bardzo, bardzo prosty w wykonaniu. Źródło przepisu Moje Wypieki . [:Listonic] Składniki na torcik o średnicy 20-23 cm Składniki na czekoladowe ciasto: 3 duże jajka (rozmiar(...)miseczki, wymieszać. W drugiej misce rózgą rozbełtać jaja, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt, wymieszać tylko do połączenia składników. Do składników mokrych przesiać suche i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wlać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-55 min (do suchego patyczka). Ciasto urośnie z dużą górką. Ciasto wyjąć, lekko przestudzić, odkleić papier i wystudzić całkowicie na kratce

moj przepis na
Drożdżowe rogaliki z serem 114

połączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce). Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, przełożyć na blat wysmarowany olejem lub wysypany mąką. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Będzie to długo trwało (około 15-20 min intensywnego(...)wyrabiania). Nie należy podsypywać mąką bo z rogalików zrobią się twarde gnieciuchy. Można wyrobić w robocie z hakiem do drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10-20 min). Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić w cieplejsze miejsce, do momentu aż podwoi objętość, w zależności od temperatury w pomieszczeniu może

moj przepis na
Chleb razowy na drożdżach 140

miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). W dużej miski wsypać pozostałe składniki, wszystko wymieszać dodać rozczyn, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku(...)czasem stanie się bardziej miękkie i elastyczne. Nie przejmujcie się jeżeli po 20 min wyrabiania ciasto nadal będzie się kleić, chleby z mąki żytniej troszkę inaczej się zachowują podczas wyrabiania niż chleby z samej mąki pszennej. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości na 1,5 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną

moj przepis na
Bułeczki dynie z makiem bez jajek 122

mąki (odjąć z tych dwóch szklanek), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mak, dodać drożdże, sól, dynię. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić(...)ręcznie, mi to zajęło około 20 min bardzo intensywnego wyrabiania. Z początku ciasto bardzo się klei, a pod koniec wyrabiania już tylko troszeczkę klei się do rąk, nie dosypywałam mąki podczas wyrabiania. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (trwa to zazwyczaj od 0,5 godziny do 2,5 godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko

moj przepis na
Bułeczki prowansalskie (wegańskie) 88

mojprzepisna.pl | Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Pyszne, wilgotne, mięciutkie i aromatyczne bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów, czosnku, oliwy i ziół prowansalskich. Macie ochotę na coś takiego? Nam smakowały bardzo :). Ciasto przygotowałam wczoraj, uformowałam bułeczki, schowałam do lodówki, a dziś z rana wyciągnęłam zimne bułeczki z lodówki i od razu do piekarnika, po 25 min, pyszne śniadanko czekało na moich chłopców. Składniki(...)odstawić na 10 min w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie do dużej miski wsypać resztę mąki, oliwę, zioła, dodać pracujące drożdże, sól, wyrobić na gładkie ciasto, nie klejące się do rąk, elastyczne i mięciutkie. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, kapary odsączyć z zalewy. Dodać do ciasta, krótko wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania