Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek

Przepis na : deser

Szarlotka z połówkami jabłek znana również jako szarlotka cesarska to banalne w przygotowaniu, pyszne oraz tanie ciasto – idealne do popołudniowej kawy. Do zrobienia tej szarlotki najlepiej użyć lekko kwaśnych, twardawych jabłek. Prostota jej wykonania polega na tym, że wystarczy zagnieść kruche ciasto z dodatkiem serka homogenizowanego oraz obrać jabłka ze skórki, a następnie wydrążyć gniazda nasienne, nie trzeba ich trzeć na tarce, ani prażyć. Ta szarlotka to w zasadzie owoce w pysznym, kruchym cie...

Czytaj dalej na blogu Gotuj z Prezesem

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.