ciasto - 160568 przepisów (strona:692/10705)

Szybki placek z porzeczkami + filmik 396

Proponuję dziś przepis na prosty i szybki placek z owocami , który nie wymaga użycia miksera. Wystarczy kilka składników plus jakieś owoce i mamy gotowe pyszne ciasto . W tym przepisie akurat użyłam porzeczek , ale mogą być każde inne owoce , nawet mrożone (jagody, truskawki, śliwki, rabarbar...). Ten przepis już istnieje na moim blogu , ale w wersji bezglutenowej ->  Bezglutenowy szybki placek(...)małą różnicą - margarynę zamieniłam na masło . To jest naprawdę pyszny owocowy placek . Jeżeli macie nadmiar jakichś owoców, na przykład kwaśnych porzeczek, to jest przepis dla Was - zestawienie słodkiego ciasta ze smakiem kwaśnych owoców - jest genialną kompozycją .  Ogromnie polecam :-) I jak ostatnio ma to miejsce - do przepisu dołączam filmik - na końcu posta. Smacznego :-) * * * Składniki (proporcje na blachę o wymiarach: 21cm

Kawa z mlekiem
ciasto kruche z malinami i budyniem czekoladowym 290

Lato to jest najlepszy czas na ciasto z owocami. Teraz mamy najwięcej możliwości. Czy to na bazarkach czy we własnym ogródku. Marzy mi się malinowy zagajnik, ale na to to jeszcze będę musiała troszeczkę poczekać. Tym czasem korzystam z wysypu malin na straganach i w sklepach.  A jak maliny to i wypieki z nimi. Miałam ochotę na ciasto kruche(...)budyniem i owocami, takie jakie zawsze z Mamą kupowałyśmy w cukierni obok. Zrobiłam coś na podobieństwo, ale że mąki zwykłej nie było to użyłam żytniej a jak ciemne ciasto to i budyń ciemny. I na podobieństwo a w zasadzie przeciwieństwo wyszło to ciasto. Ja czułam smak mąki żytniej, ale towarzystwo, które zajadało się ciastem nie ;) Stąd nie pomogę, ale mogę

Gotowanie z pasją
Przepis na pierogi ruskie z cebulką i boczkiem 502

nowym miejscu na obiedzie zawsze zamawiamy pierogi . Uwielbiamy je. Jednak od pewnego czasu wiemy już że najlepsze pierogi robi moja mama. Dziś podam Ci w tym wpisie przepis na ciasto na pierogi oraz przepis na pierogi ruskie . Bo to właśnie one są mistrzostwem w jej wykonaniu. A wiecie jak zięć (w dodatku mega wybredny) mówi że teściowa gotuje coś fantastycznie(...)nich to, by farsz miał jak to mówię „wyraz” i charakter. A większość które jadłam dotychczas były albo „bezpłciowe” albo zbyt pieprzne. Kolejna rzecz to ciasto. Musi być elastyczne i przede wszystkim delikatne. Należy je bardzo cienko rozwałkować. To praktycznie klucz całego smaku. Ale po kolei. Przepis na ciasto na pierogi Ciasto na pierogi to podstawa

Arbuziaki
Pizza na cieście orkiszowym 98

ciastodrożdżowe #sezam Uwielbiam kuchnię włoską, szczególnie pizzę, ale dzisiaj trochę w innej formie- trochę zdrowszej, bo z dodatkiem mąki orkiszowej. Dla osób, które nie czują jeszcze w rękach wyrabiania ciasta z mąki orkiszowej, można na początek mieszać mąkę orkiszową ze zwykłą mąką. Na pewno to ułatwi sprawę Składniki na ciasto ( 5 porcji- 5 blatów ciasta): 500 g mąki orkiszowej(...)składniki widelcem. Dokładnie i stopniowo zagarniać mąkę do środka podczas wlewania wody z drożdżami- ten etap jest bardzo ważny. Po dokładnym wymieszaniu mąki z resztę składników można zacząć wyrabiać ciasto. Delikatnie i powoli wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie, jednolite i miękkie. Ten etap może trwać nawet dłużej, im dłużej tym lepiej . Wyrobione ciasto włożyć do miski

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
PODWÓJNIE TRUSKAWKOWE PTYSIE RED VELVET 127

Ptysie to ciastka z ciasta parzonego przełożone kremem. Możemy przełożyć  je kremem karpatkowym, patisiere, owocowym czy zwykłem ze śmietaną połączoną z mascarpone. Ciasto wzorowane jest na francuskim chou a la creme. W Wielkopolsce nazywany jest wietrznikiem a w Niemczech Windebutel. Ciastko jest delikatne a a po upieczeniu środek jest pusty.  Ja przygotowałam ptysie z nutą truskawkową. Typowo wiosenny(...)smak. Jak byłam dzieckiem to pamiętam, że mama często przygotowywała mi i siostrze ptysie. Jak widziałam jak miesza drewnianą łyżką ciasto a następnie dodaje jajko po jajku myślałam, że to najtrudniejszy deser świata.  Ciasto przygotowałam z Palma firmy Bielmar . Idealnie sprawiło się podczas przygotowania tradycyjnego ciasta maślanego. Ptysie to wspomnienie dzieciństwa kiedy nie tylko nie było w domach mikserów

Kuchnia w oparach
Drożdżówki z serem i malinami 106

Piekę dużo i chętnie testuję nowe przepisy. Mam jednak ciasta, które upiekłam zaledwie kilka razy, tylko po to, żeby pokazać je na blogu. Ale mam też moich słodkich ulubieńców – ciasta, które mogłabym jeść na okrągło, nie ważne, czy zrobię im wcześniej dobre blogowe/instagramowe zdjęcia. Do takich ciast zdecydowanie należy drożdżowe – koniecznie z kruszonką i owocami :) No uwielbiam(...)prostu! Dziś zatem drożdżówki z serem i malinami, w sam raz do kawy lub do zabrania na wiosenny piknik. A jeśli tak jak ja jesteście fanem drożdżowego ciasta, zapraszam Was serdecznie do zobaczenia wpisów z przepisami na tradycyjny domowy placek drożdżowy z owocami , drożdżowych babeczek np. z rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta drożdżowego w wersji czeko (takie cuda!). Składniki

Ciastkozercy
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 112

Ciasto z truskawkami i rabarbarem Ciasto z truskawkami i rabarbarem -to moja propozycja na szybkie ciasto. Proponowane prze zemnie ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i można je przygotować z dowolnymi owocami. Ja przygotowałam z truskawkami i rabarbarem ponieważ jest teraz na nie sezon. Ciasto z truskawkami i rabarbarem Ciasto które, dzisiaj wam polecam jest bardzo proste w wykonaniu, zajmuje(...)naprawdę kilka chwil. Można go zrobić w trakcie przygotowywaniu obiadu a obiedzie mamy już słodki deser gotowy. Wiem że nie powinno się jeść ciepłych ciast, ale ono jest naprawdę bardzo pyszne i już na ciepło szybki znika. Składniki: 10 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 margaryna Palma

Pomysłowa kuchnia
kora dębowa 321

Cześć! Dzisiejszy dzień przywitał nas piękną pogodą  aż chce się wszystkiego. Tego nam brakowało. Pięknego słońca. Po odpoczynku sobotnim, tzn. sprzątaniu, praniu i innych relaksujących czynnościach, dokończyłam ciasto. Zaczęłam je robić już wczoraj. Lepiej jest jak poleży troszkę i odmięknie zwyczajnie. To ciasto to kora dębowa. Pamiętam kilka lat temu jadłam je u bratowej i moje oczy zapłonęły. Przepyszne(...)się ustawiłam, ale nie zawsze ten ktoś jest pod ręką. Jednego dnia siadłam spokojnie i odreagowałam stresy życiowe namiętnie tłukąc młotkiem w orzechy. Dobra terapia polecam ;) Następnego dnia upiekłam ciasto a znów następnego wykończyłam. Najlepsze było to, że robiąc zakupy przez internet zamówiłam za małą puszkę brzoskwiń. Dziecko wyratowało mnie z opresji całe szczęście i kupiło dużą puszkę. Składniki

Pieprzyć z Fantazją
Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni w majowej piekarni 156

mnóstwem ziaren. Podałam przepis oryginalny jak również przepis po moich zmianach, których tak naprawdę jest niewiele. Wodę zastąpiłam płynem po sfermentowanych ziarnach owsa i być może to spowodowało, że ciasto w foremkach urosło bardzo szybko. Tak szybko rośnie mi tylko ciasto jak robię zaczyn z tartym jabłkiem. Tradycyjnie chleb rośnie u mnie 2,5 godziny a ten wyrósł(...)zostaw na kolejne 5 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie połącz zakwas z podanymi  składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni. Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia. Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę

Leśny Zakątek
Parówki w cieście francuskim z czarnuszką 160

będę pisała o parówkach. Chyba tylko tyle, że wybrałam moim zdaniem najlepsze – z szynki, bez dodatku fosforanów oraz glutaminiany sodu. O cieście francuskim wspominam za każdym razem, gdy go używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym(...)wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który w zasadzie też jest krótki). A czarnuszka ? Jako przyprawa czarnuszka była stosowana przez naszych przodków od niepamiętnych czasów. Nazywana także złotem faraonów, stanowi panaceum na wiele

mojewypiekiinietylko
Ciasto francuskie z kiwi i mascarpone + film 186

Mega proste i mega szybkie w przygotowaniu ciasto francuskie z kiwi i mascarpone to bardzo smaczny i orzeźwiający deser, idealny na upalne dni, stuprocentowy hit na każdym stole . Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce.     składniki na formę 24 x 26 cm opakowanie ciasta francuskiego 1 białko 5-6 kiwi 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany(...)szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu 50 g płatków migdałowych przepis Ciasto francuskie rozwijamy a następnie układamy w blaszce posmarowanej olejem, formując wyższe brzegi. Białko przekładamy do miseczki i dokładnie rozkłócamy trzepaczką, po czym smarujemy nim całe ciasto. Ciasto pieczemy w temp 200 st. C około 10 – 15 minut aż się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie

Smakowite Dania
Szybka pizza na suchych drożdżach 255

Szybka pizza na suchych drożdżach Ta pizza jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu gdyż nie trzeba robić rozczynu z drożdży i czekać, aż ruszy jak w przypadku ciasta na świeżych drożdżach. Wystarczy dobrze zagnieść wszystkie składniki, odstawić do wyrośnięcia i ciasto gotowe. Jako farszu możemy użyć dowolnych ulubionych składników, lub tak jak w moim przypadku wykorzystać zjadliwe rzeczy znalezione(...)podczas sprzątania lodówki Przepis na ciasto pochodzi ze strony „Kiedy mama nie śpi”. Z podanych składników otrzymamy jedną dużą okrągłą pizze, wielkości blachy z wyposażenia piekarnika.   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka suchych drożdży 2 łyżeczki oleju 3/4 szklanki letniej wody szczypta soli 1 płaska łyżeczka cukru   + dodatkowo: sos pomidorowy do posmarowania ciasta, ulubiony

Blog z Apetytem
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem 1127

Kruche maślane ciasto, aksamitny budyń, przełamany kwaśnymi kawałkami rabarbaru... Tak w skrócie można opisać to ciasto. O wiele trudniej jednak opisać wrażenia smakowe, które wywołuje każdy jego kęs. To połączenie struktur, smaków i aromatów tworzy bardzo zgrana kompozycję. Tylko proszę, żeby przygotowując przepis nie podkusiło Was pójście na łatwiznę i zastąpienie domowego budyniu proszkiem z torebki. Z pewnością tak byłoby(...)prościej, ale czy smaczniej? Chodzi bowiem o uzyskanie tej cudownej aksamitnej konsystencji i waniliowego (nie wanilinowego) smaku. Upiekę go jeszcze nie raz:) Składniki: ciasto: 200g mąki tortowej 100g mąki krupczatki 200g masła 2 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% budyń: 800ml mleka 5 żółtek 0,5 szklanki cukru 3 łyżki

Obiad gotowy
Ciasto drożdżowe z gruszkami i kokosową kruszonką 136

Długo szukałam przepisu na domowe ciasto drożdżowe przypominające mi dzieciństwo, tę każdą sobotę pachnącą ciepłymi drożdżami, rozpływającym się w ustach i wręcz gorącym ciastem. W moim rodzinnym domu co sobotę piekło się długie keksówki (zazwyczaj 2,3) ciasta drożdżowego z rodzynkami, znikało jeszcze gorące, choć niezbyt dobrze się kroiło.. nikt na to nie zwracał uwagi.. Przepis podobny(...)smaku znalazłam (tutaj) , upiekłam i mam! Gorące ciasto drożdżowe z chrupiącą pięknie przyrumienioną kokosową kruszonką, której zapach unosi się w całym domu. Pięknie pachnie! Pachnie wiosną, świeżością, smakiem dawnego domu. Ciasto wychodzi obłędnie miękkie, możecie urozmaicać i przygotowywać taką drożdżówkę z serem, dowolnymi owocami, także bakaliami, jak tymi rodzynkami z dzieciństwa…, oczywiście z kruszonkami też można zaszaleć, przyjemnie jest

Zasmakuj Kuchni