Torcik czekoladowy Pyszny i efektowny tort złożony z kakaowego biszkoptu, kremu czekoladowego, masy śmietankowej oraz polewy z czekolady i udekorowany świeżymi truskawkami. Ciasto nie jest trudne do wykonania ale dosyć czasochłonne. Prace jednak można podzielić sobie na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zrobić krem oraz masę wierzchnią i przełożyć ciasto oraz udekorować. Składniki: Biszkopt(...)lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy *** *** Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolite ciasto *** *** Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 centymetry (wcześniej dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem
Blog z ApetytemCiasto czekoladowe z dodatkiem czerwonego wina, na nim pianka z czarnych winogron bezpestkowych i pianka z bitej śmietany. Wierzch udekorowałam polewą czekoladową i winogronami. Całość smakuje nieziemsko! Dodatek czerwonego wina podkręca smak ciasta, dzięki czemu smakuje wyjątkowo i oryginalnie. Wszystko współgra doskonale Ciasto winogronowe polecam do nektaru wieloowocowego Hortex, kawy lub herbaty. Składniki: Ciasto czekoladowe: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki(...)łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Polewa czekoladowa: 25 g czekolady deserowej 25 g czekolady mlecznej 30 g śmietany kremówki 30% Dodatkowo: winogrona do dekoracji nektar wieloowocowy Hortex Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: Do rondelka wlać olej i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Ostudzić. Jajko z cukrem ubić na puszystą masę. Wlać olej
Oryginalny smakCiasto drożdżowe z serem i owocami Dziś mam coś dla miłośników drożdżówek z serem, owocami i kruszonką. Pyszne, świeżutkie, mięciutkie i puszyste ciasto, idealne do popołudniowej kawki. Polecam! Użyłam blaszki o wymiarach 31×31 centymetrów Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru szczypta soli 1 szklanka mleka 3 jajka 50g świeżych drożdży 50g masła(...)cukier waniliowy *** *** Do suchych składników dodajemy masę jajeczną z drożdżami i całość mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy jeszcze ciepłe rozpuszczone masło i mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników *** *** Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy do wyrośnięcia – na pół godziny w ciepłe miejsce *** *** W międzyczasie przygotowujemy masę serową: Do sera dodajemy żółtka, cukier oraz budyń (proszek
Blog z Apetytemwaniliowym sosem. Niektórzy nazywają taką tartę budyniową. Dla mnie jednak francuska tarta z jabłkami to tarta z sosem z prawdziwej śmietanki i jajek. Francuska tarta to również nieco inne ciasto. Spód do ciasta jest zawsze chrupiący i kruchy. Tarta z jabłkami , szarlotka czy ciasto z jabłkami to moje ulubione ciasta, bo uwielbiam jabłka i wszystko co z nich można zrobić(...)Waniliowy sos to idealny sos do ciasta z owocami. Zamiast jabłek można wykorzystać inne owoce. Piekę podobne ciasto z truskawkami . Francuska tarta z jabłkami 12 porcji Składniki: 270 g pszennej mąki 100 g cukru 1 jajko ½ łyżeczki soli 160 g masła, zimnego Nadzienie 8 kwaśnych jabłek 2 łyżki masła 1 łyżka rumu 1 łyżeczka cynamonu 200 g cukru 3 jajka
codojedzeniaWitam Was bardzo cieplutko :) Na wielkanocny stół polecam Wam pyszne ciasto, bardzo pomarańczowe i herbaciane. Mocno wilgotne i takie idealne w smaku. Z bardzo chrupiącą skórką. Upiekłam i od razu zjedliśmy, no może jeden kawałeczek został na drugi dzień. Koniecznie musicie spróbować tego ciasta. Użyjcie ulubionej herbaty o pomarańczowym smaku. Ja użyłam mojej ulubionej ORANGE&GINGER, którą otrzymałam(...)TEEKANNE i właśnie ją Wam polecam. To ciasto jest idealne na świąteczny stół, podwieczorek czy poczęstunek dla gości. Zapewniam, że uda się każdemu. Upieczcie koniecznie, a ja smacznych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 15 dag masła lub margaryny pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki gorącej
Izabelawkuchniprezencie dynie, którą upiekłyśmy i zamroziłyśmy z myślą o serniku. Jednak nie wypada już robić jesiennych wypieków, dlatego serniczek zyskał jeszcze owocki kojarzące się z ciepłym słoneczkiem. Kakaowe ciasto z dodatkiem masła orzechowego oraz sernik dyniowy z cynamonem plus owoce i biała czekolada.... to przepis na wiosenne ciasto sprzątające zimowe zamrażarki 😎 Składniki (23x24 cm): Ciasto orzechowe(...)dyniowy -400g serka homogenizowanego -500g twarogu -140g puree z dyni pieczonej -2 duże jajka -ksylitol -50g skrobi -cynamon Dodatkowo -truskawki, borówki -biała czekolada (do ozdoby) CIASTO ORZECHOWE 1. Zmielone płatki, mąkę kokosową, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. 2. Napój/mleko i ksylitol podgrzać w garnuszku (aby ksylitol się rozpuścił ale całość nie zagotowała
Candy Pandasprzepisy na jej zdrowszą wersję 😉 Jeżeli chcemy zmniejszyć jeszcze kaloryczność tej pizzy, to możemy zrezygnować z dodawania sera camembert. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 15 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka oregano Dodatki: 2-4 łyżki zielonego(...)pesto 1 świeży brokuł 200-250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) garść świeżego szpinaku 100 g sera camembert naturalnego ok. 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min, aż zacznie się pienić. Do miski wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodajemy sól, rozczyn oraz
Kuchnia MagdaLenyBardzo łatwe do przygotowania ciasto bez pieczenia, słodko – kwaśne, orzeźwiające, bardzo smaczne. Spód ciasta przygotowałam z popularnych u nas w domu sucharków, które lekko nasączyłam i posmarowałam warstwą domowej czekośliwki, ale akurat dżem możecie wybrać dowolny ulubiony. Potem warstwa ubitej kremówki z kawałkami czekolady a la straciatella. Ciasto bez pieczenia zwieńczyłam galaretką w której zatopiłam czereśnie mrożone latem (muszę(...)przyznać, że mrożone czereśnie rewelacyjnie sprawdzają mi się do tego typu ciast i tortów, więc będę co sezon je zamrażać). Zamiast czereśni możecie użyć tu do tego ciasta bez pieczenia wiśni czy mrożonych porzeczek – też będzie pysznie! PRZEPIS NA CIASTO BEZ PIECZENIA NA SUCHARKACH Składniki na ciasto bez pieczenia na sucharkach: 10 sucharków kilka łyżek mleka 1 słoik (330ml
Dorota SmakujeŻyczę smacznego. Zamiast żelatyny do kremu można dodać dwa śmietan-fixy. Wykonanie ciasta – do miski wrzucić jajka, dodać cukier, szczyptę soli. Ubić na masa jajeczna będzie puszysta i kremowa. Dodać kakao i proszek budyniowy, wymieszać dokładnie. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i wmieszać do masy. Masa musi być gładka bez grudek. Pieczenie – blaszkę okrągłą(...)wymiarach 20-23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką lub bułką tartą. Wylać ciasto do formy. Nagrzać piekarnik do 175 C i piec 20-30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po upieczeniu ciasto zostawić na 10 minut w formie. Następnie wyjąć i ostudzić. Przygotowanie masy wiśniowej – odcedzić wiśnie. Soku powinno być około 450 ml. Jeżeli jest mniej uzupełnić wodą
Kuchnia PokoleńPrzepis na pierogi z mięsem Mówiąc o pierogach, na samym początku warto powiedzieć co nie co o cieście. Jak zrobić ciasto na pierogi? Ciasto na pierogi musi być elastyczne, musi się dobrze sklejać i ogólnie nie stwarzać problemów przy lepieniu pierogów, a później ma bardzo dobrze smakować i nie być twarde jak kamień, bo nie ma w pierogach(...)gorszego, moim zdaniem, od grubego twardego ciasta. Moje ciasto na pierogi z olejem jest bardzo plastyczne i elastyczne. Wałkuje się je niezwykle łatwo, wymaga nieco podsypywania mąką, ale mimo to łatwo daje się sklejać i przy gotowaniu ani jeden pieróg nie pęka. To bardzo ważne. Ciasto na pierogi bez jajka, jak wynika z mojego doświadczenia, jest bardziej miękkie
MamaOskarkaZapraszam na bardzo pyszne ciasto, idealne na podwieczorek. Takie do wykonania w 15 minut plus pieczenie, ostatnio bardzo lubię przygotowywać mniej pracochłonne ciasta. A okazało się, że mam jeszcze całą szufladę zamrożonych jagód kamczackich, tyle na mroził mój mąż gdy byłam w maju w szpitalu, teraz muszę je spożytkować, bo szkoda żeby się zmarnowały. Padło więc na ciasto, proste, szybkie(...)pyszne. Upieczcie koniecznie. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 duże jajka pół szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 szklanka jagód kamczackich ( świeżych lub mrożonych ) 2 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta Wykonanie pysznego ciasta z jagodami: 1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier
IzabelawkuchniŁabędzi puch to ciasto znane już przez nasze babcie. Do jego wykonania używa się m.in. czerstwego pieczywa, co dla niektórych może być sporym zaskoczeniem :) Łabędzi puch należy do słodko-kwaśnych ciast. Słoki krem równoważony jest przez kwaskowaty posmak czarnej porzeczki. Jeśli wolicie słodkie ciasta, to czarną porzeczkę możecie zastąpić dżemem jagodowym lub borówkowym. Jak dla mnie ciasto najlepsze jest(...)drugi dzień, gdy smaki nieco się już przegryzą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Łabędzi puch – Składniki: Łabędzi puch – składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru – ok. 150 g 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 – ok. 100 g 1/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (2 średnio-czubate łyżki) – ok. 45 g szczypta soli Łabędzi puch – składniki na krem
Kulinarne Przebojebajgle to jakieś 5-6 minut pracy i 25 minut pieczenia – jeśli przyzwyczailiście się do drożdżowego ciasta które wymaga zagniatania, czekania na podwojenie objętości, kolejnego formowania i kolejnego czekania – to szybkie domowe pieczywo bez drożdży na pewno będzie miłą odmianą. Podobne w smaku do prawdziwych, drożdżowych i gotowanych w sodowej wodzie klasycznych bajgli, pszenne bajgle z dwóch składników są naprawdę(...)pracę w kuchni! DOMOWA MĄKA SAMOROSNĄCA Na każde 500g mąki pszennej T500 lub T550 bierzemy 25g proszku do pieczenia i 10g soli. Z tej ilości mąki otrzymacie 930g ciasta na 12 bajgli (po 77g ciasta na bajgiel) – łatwo żonglować tymi proporcjami i upiec 6-12-18 czy 24 bajgle na zapas – świetnie się mrożą. Mąkę dwukrotnie przesiewamy z proszkiem
Karo in the Kitchen