ciasto - 160568 przepisów (strona:706/10705)

Tradycyjne chińskie pierożki jiaozi gotowane na parze 211

Chinach od 2000 lat. W zależności od regionu mogą się nieco różnić składem farszu, ale jeszcze nigdy nie trafiłam na niesmaczne jiaozi. Lepi się z bardzo cienkiego ciasta (im cieńsze tym lepiej), formując na jednym z boków po 3 zakładki. Wg legend przepis na te pierożki te wymyślił Zhang Zhongjing, jeden z najlepszych specjalistów tradycyjnej medycyny chińskiej. Składniki ciasta(...)posiekane lub przeciśnięte przez praskę    1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego (można zastąpić wytrawnym sherry)   1 łyżeczka soli  biały pieprz do smaku Przygotowanie Ciasto Mąkę zalać wrzącą, osoloną wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.  Kiedy mąka przestygnie wyrobić ręcznie elastyczne ciasto lub  przełożyć do automatu. Ustawić program wyrabianie ciasta (trwa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PORK BUNS – SLEEPING DOGS – chińskie bułeczki z grillowaną wieprzowiną 180

koniec pieczenia, gdyż w zależności od rodzaju i grubości kawałka, czas pieczenia może ulec zmianie. Podobnie postępujemy w przypadku grilla. Gotowe mięso odstawiamy do ostygnięcia. 3. ZACZYN NA CIASTO (2 min) Do głębokiej miski wrzucamy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i nieco wody (ok. 1/5 szklanki). Mieszamy do uzyskania konsystencji podobnej do ciasta na naleśniki. Przykrywamy miskę(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby zaczyn podwoił swoją objętość. 4. CIASTO (5 min + 1,5h) Do zaczynu dodajemy makę, sól, olej i pozostałą letnią wodę (2/5 szklanki). Zagniatamy ciasto ok. 5 min do uzyskania miękkiej i gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodajemy nieco więcej mąki. Gdy ciasto jest gotowe, oprószamy je lekko mąką, przykrywamy

Nerds Kitchen
KRUCHY SPÓD DO MAZURKA 203

wstępnego podpiekania możecie uzyć suchego grochu, fasoli lub ryżu. Kolejną rzeczą na którą warto zwrócić uwagę, to doskonałej jakości masło o jak najwyższej zawartości tłuszczu i bardzo dobre schłodzenie ciasta przed pieczeniem. Po zagniataniu, ciasto powinno przejść fazę odpoczynku w lodówce. Stężałe będzie łatwiejsze w obróbce, nie będzie się kruszyć bądź kleić. Po upieczeniu spód będzie miał właściwą konsystencję. Pamiętajcie(...)miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy.  Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami lub mieszamy mikserem (mieszadłem, łopatką), krótko, do momentu, gdy ciasto będzie miało konsystencję kaszy. Możemy także posiekać składniki szerokim nożem na stolnicy. Dodajemy jajko i szybko, mikserem lub ręcznie, zagniatamy gładkie i jednolite ciasto.  Z ciasta formujemy kulę, lekko

cool and minty
Pierogi z jagodami jak u babci! 359

wiem czemu przygotowanie pierogów obrosłą jakąś legendą w ich robieniu. To w gruncie rzeczy chyba najprostsze polskie danie. Polegające na zagnieceniu trzech lub czterech składników w gładkie i elastyczne ciasto. Tj. mąki, letniej wody, żółtek i ewentualnie oleju rzepakowego. Tyle, cała filozofia robienia pierogów polega tylko i wyłącznie na tym aby ciasto nie było za twarde- czyli tępe ciężko(...)się zagniata, albo za miękkie- czyli za lepkie, łatwo się poddaje i ugniata. Do ciasta na pierogi zawsze dobrze jest dodać troszkę oleju rzepakowego, ona nada odpowiedniej elastyczności ciastu, będzie się ono łatwiej nam wałkować i formować.  Zerknijcie na listę składników co Wam jest potrzebne i chodźcie ugotujmy coś razem!  Coś? Ba! Pierogi z jagodami! SKŁADNIKI: CIASTO

SMYKWKUCHNI
Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniami z syropu (Crostata alla crema con ricotta, mascarpone e amarene sciroppate) 132

syropem z wiśni, z kawałkami wiśni dla złamania słodyczy tarty, to moja propozycja na niedzielny deser do kawy. Smacznego :) SKŁADNIKI  Ciasto 250 gr mąki pszennej 50 gr cukru 100 gr masła    2 jaja szczypta soli      Krem 300 gr mascarpone 300 gr ricotty(...)zucchero 100 g di burro 2 uova sale Crema 300 g di mascarpone 300 g di ricotta 200 g di amarene sciroppate 200 ml di sciroppo di amarene PRZYGOTOWANIE Ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Dodajemy 2 jajka i szczyptę soli. Wyrobione ciasto kruche owijamy folią spożywczą

La grande e la piccola cuoca
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 128

have the salmon and cherry tomatoes too. The fish isn’t ‚gotta to be’ in the tart – it’ll taste as good in vegetarian version! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki razowej 2 całe jajka 2 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków(...)trochę za mało dodaj łyżkę wody. Łososia umyj, osusz, włóż do miski zalej marynatą, dokładnie go w niej obtocz i odstaw do lodówki na możliwie jak najdłuższy czas. Teraz ciasto – ja do początkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota

Martyna Cooks
Knedle z truskawkami 137

Uwielbiam wszelkiego rodzaju knedle z truskawkami, śliwkami, morelami… Słodki owoc ukryty w kołderce z ciasta. U mnie standardowo ciasto powinno zawierać ziemniaki, ale moja mama robiła knedle z ciasta niemal identycznego do pierogowego. Najlepsze knedle są ze zrumienioną na maśle bułeczką, ale oczywiście możecie polać je śmietaną czy sosem owocowym. Jeszcze jako dziecko pamiętam, że uwielbiałam posypywać bułkę cukrem(...)Dzisiaj już sporadycznie stosuję to barbarzyńskie przyzwyczajenie Ten mięsisty smak warstwy ciasta z nutką słodyczy w środku…mniam. Smak knedli zawsze będzie mi kojarzył się z dzieciństwem a może powiedźmy okresem podlotkowym. Moja mama robiła je zawsze ze śliwkami, więc knedle często wypadały na obiady pod koniec sierpnia a nierzadko również na początku szkoły. Jak dla mnie są szybsze

Mieszam w Garnku
SERNIK KRÓLEWSKI 117

masa serowa: 1000 g twarogu śmietankowego ze Strzałkowa  5 jaj 150g masła 250g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1 łyża mąki tortowej ciasto: 750 g  mąki tortowej 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 300g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki kakao Zaczynamy od ciasta. Przesiewamy mąkę(...)dodajemy posiekane zimne masło. Wszystko siekamy nożem lub urządzeniem do kruchego ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Należy wyrabiać ciasto jak najkrócej. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Po tym czasie zabieramy się za masę serową. Ciasto może dalej leżeć w zamrażalce. Sera nie trzeba mielić ten który używam jest

KuchcikoweLove
Pszenno- żytni chleb na serwatce z surowymi ziemniakami 143

Składniki: (na 1 duży bochenek)   Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 5 łyżek letniej serwatki (tej pozostałej po twarogu- klik ) 1/2 łyżeczki cukru 40 g mąki pszennej   Ciasto: 200 g mąki pszennej typ 650+ mąka do podsypywania ciasta 200 g mąki żytniej typ 720 cały powyższy rozczyn 200 ml letniej serwatki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu(...)mąki pszennej. Całość dobrze wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut (więcej o rozczynie przeczytasz TUTAJ ).   Ciasto: Obydwie mąki wsypać do dużej miski. Dodać cały wyrośnięty rozczyn, wlać serwatkę, sok z cytryny, ocet, wsypać cukier, sól, przyprawę do chleba oraz oliwę. Całość wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego

Nastoletnie Wypiekanie
Ciastka kocie łapki. 162

Zachwycające swoim wyglądem i smakiem ciasteczka kocie łapki .Tak je nazwałyśmy z córką jak jeszcze siedziały w piekarniku i zostało. Zrobione identycznie jak chałka żyrafa,tyle,że z kruchego ciasta .Cudowne,prawda? . Składniki:na około 20 ciastek. 150 g masła,temperatura pokojowa 250 g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 30 g mielonych migdałów ,jeśli nie macie zastąpcie mąką(...)łyżki ciemnego kakao dodatkowe 2 łyżki mielonych migdałów Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszysty jasny krem . Dodajemy w dwóch częściach mąkę i migdały ,mieszamy tylko połączenia się składników.Ciasto dzielimy na dwie części . Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy .Do drugiej 2 łyżki migdałów i zagniatamy przez chwilę. Obie części ciasta zawijamy w folię i odstawiamy

Ladylaura.
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 248

smakiem i jest prosta w przygotowaniu. Pomimo tego, że jest to danie typu fast food, pizza ta nie jest tłusta i ciężka (nie używam w niej ciężkich serów, a ciasto jest lekkie). Sekretem jej smaku są doskonale dobrane składniki, które podkreślają smak szparagów: czosnek, jajo, słonecznik... Spróbujcie sami! Pizza ze szparagami to zupełnie nadzwyczajna pizza. Moja ulubiona musi(...)mieć bardzo dobre ciasto, delikatne dodatki, które nie zakłócą chrupkiego smaku szparagów oraz obowiązkowo bardzo dużo kremowego, migdałowego sosu Pizza ze szparagami to zupełnie nadzwyczajna pizza. Moja ulubiona musi mieć bardzo dobre ciasto, delikatne dodatki, które nie zakłócą chrupkiego smaku szparagów oraz obowiązkowo bardzo dużo kremowego, migdałowego Składniki ciasta na pizzę: (ilość na 2 blachy pizzy

Ale Proste