ciasto - 162020 przepisów (strona:706/10802)

Piątek: Calzone z warzywami 112

Calzone to nic innego jak zawijana pizza i tak jak w przypadku pizzy kluczem do sukcesu jest ciasto. Reszta to absolutnie kwestia gustu, a w naszym przypadku również tego co zostało w lodówce. Calzone, jak pizza, może być z cienkiego, lub grubego ciasta. My wolimy cienkie jak pergamin. Lepiej smakuje wtedy warzywne nadzienie. Czas: 2 h (z czego(...)minut to czas, w którym rośnie ciasto. Samo przygotowanie i pieczenie to około 25 minut) Poziom trudności: łatwe Szacowana cena dla 2 osób: nie podajemy ceny – bo cały urok calzone polega na tym, że zużywamy to co akurat mamy w lodówce Zobacz menu na tydzień – leftovers, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Ciasto 153 g mąki 00 (jeśli

Niedzielny kucharz
Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka 193

przepis, którego głównym składnikiem jest smalec – my używamy gęsiego- ale pokażemy go Wam innym razem, bo wymaga więcej pracy. Placki według tej receptury wyrabiamy ledwie kilka minut. Potem ciasto leżakuje trochę, a potem rozwałkowane trafia na rozgrzaną patelnię. Obserwowanie nadymających się pod wpływem temperatury jak baloniki placków to jeden z fajniejszych spektakli kulinarnych. Oczywiście, powtórzmy to raz jeszcze, możecie(...)przepis. Z naszym na pewno Wam się uda. Nasz sprawdzony przepis na domowe tortille Czas: 45 minut Poziom trudności: Średni Szacowna cena dla 2 osób: ok. 17 zł Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki (2 miarki albo 480 ml) 3/4 szklanki ciepłego mleka (3/4 miarki lub 180 ml) 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy

Niedzielny kucharz
Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków 223

przypadku ich kuzynek, czyli klusek śląskich, sprawa jest prosta: tłuczesz ziemniaki, wyjmujesz jedną czwartą i wsypujesz w puste miejsce mąkę ziemniaczaną. Z gnocchi problem polega na tym, że ciasto składa się z ziemniaków i mąki pszennej. Dodacie jej za dużo i kluski będzie można spokojnie słać do ministra Macierewicza jako dobrą jakościowo amunicję dla obrony terytorialnej, bo będą twarde(...)używając dokładnie tej samej odmiany możecie trafić na bardziej wodniste bulwy, wymagające większej ilości mąki. Kluseczki miękkie jak puch Robienie gnocchi wymaga pewnej wprawy, pozwalającej ocenić czy trzeba do ciasta dodać jeszcze trochę mąki. Wiemy, że brzmi to mocno zniechęcająco, ale wierzcie, że warto włożyć w lepienie klusek trochę wysiłku, bo potrafią się one pięknie odwdzięczyć za wkład pracy. Gnocchi

Niedzielny kucharz
Brownie bananowe (ciasto czekoladowe paleo) 229

stronie PaleoSMAK były już 4 przepisy na brownie (ciasto czekoladowe paleo) oraz 5 przepisów na chleby bananowe (zobacz przepisy paleo: na ciasta i na chleby ), ale nie było do tej pory przepisu na brownie bananowe. A szkoda, bo to przepyszne ciasto czekoladowe i do tego bez glutenu, nabiału (laktozy i kazeiny) oraz orzechów ! Przepis na bananowe brownie paleo – ciasto(...)łyżki olej kokosowy – 4 łyżki ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka soda oczyszczona – ½ łyżeczki sól ( kłodawska lub himalajska ) – ½ łyżeczki To bardzo proste ciasto – zmieszaj wszystkie składniki razem blenderem i gotowe! Ilość mąki kokosowej zależy od wielkości bananów – gdy będą duże albo naprawdę dojrzałe, rozważ dodanie jednej albo dwóch łyżki mąki, żeby uzyskać prawidłową

PaleoSMAK
zakręcona pizza margherita – ekspresowa z ciasta francuskiego 204

składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 150 g sera mozzarella lub dowolnie innego ulubionego ok. 150 ml sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego lub ketchupu oregano, suszone 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wodą wykonanie: Z każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy dwa jednakowe kwadraty (u mnie 25x25cm) a następnie ścinamy kąty formując koło. Pierwsze wycięte koło z ciasta umieszczamy na blaszce(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim sos, posypujemy oregano a następnie startym serem. Przykrywamy drugim, wyciętym ciastem. Na środku umieszczamy szklankę. Ostrym nożem wycinamy paski, przecinając dwie warstwy ciasta a następnie skręcamy je wokół własnej osi. Sklejamy końce. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 200 st. C, przez ok. 15 min., lub do zrumienienia. Podajemy na ciepło z ketchupem

Domowy Smak Jedzenia
Tartaletki z gruszkami i orzechami. 136

rzeczy słodkich. No cóż, taka już ze mnie słodka dziewczyna ;) Zatem, żeby potwierdzić tę tezę, przygotowałam gruszkową tartę z orzechami włoskimi w wersji mini. Przy okazji wykorzystałam zapas kruchego ciasta, czekający na swój moment  w zamrażarce. Było go za mało na pełnowymiarową tartę, ale w sam raz na deser dla czterech osób. Takie tartaletki możecie przygotować w dowolnym małym(...)naczyniu, także w kokilkach. Połączenie gruszek i orzechów włoskich sprawdza się zawsze. Idealnie do nich pasuje także ser pleśniowy. Ale wtedy nie byłoby już na słodko ;) Składniki: Ciasto:   (najlepiej wykorzystać zapas mrożonego ciasta, przepis poniżej uwzględnia proporcje dla pełnowymiarowego naczynia na tartę) 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej

zadanie-gotowanie
Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) 256

przyprawy do pierników (ja używam Kotanyi) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, siekać do momentu, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą kulę. Ciasto można również wyrobić ręcznie, w tym celu olej rozpuścić, wystudzić, wymieszać z syropem, mąki wysypać na stolnicę, dodać sodę, przyprawę, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić(...)przez 2 godziny w lodówce, dzięki czemu będzie się z nim lepiej pracować. Ja nie chowałam ciasta, bo troszkę się śpieszyłam. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na grubość około 1-2 mm, im cieniej, tym będą bardziej chrupiące, wycinać kształty foremkami. Pierniczki delikatnie przenosić na blachę. Ciasto może się kleić więc warto solidnie podsypywać mąką podczas wałkowania

moj przepis na
Kruche ciasto z jabłkami i karmelem z orzechami 261

Zdecydowanie ciasto, które zrobiło furorę (ulubione słowo mojej mamy :)) podczas tych Świąt Bożego Narodzenia. Kruche blaty przełożone masą jabłkową a wierzch udekorowany karmelem z orzechami. Ja nie wiem czy do szczęścia potrzeba i czegoś więcej oprócz większej ilości takich ciast. Podzielne, pyszne i aż trudno się od niego oderwać. Ja nie wyobrażam sobie kolejnych Świąt bez tego luksusowego jabłecznika(...)Składniki (na blachę o wymiarach 20 cm x 20 cm): Ciasto kruche: 1/2 kilograma mąki tortowej  1/2 szklanki cukru pudru  2 żółtka  1 jajko  3 łyżki śmietany  250 gram masła  2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli  Masa jabłkowa: 2 kg jabłek  2 galaretki cytrynowe  Masa orzechowa: 200 gram orzechów

Mango Papaja
Keks 173

Jednym z moich postanowień na 2018 rok jest nauka pieczenia ciast. Ja sama. Żadnych kursów za ciężki pieniążek, tylko ja, składniki i przepis. Najprawdopodobniej trafi mnie szlag po dwóch tygodniach. Już wiem, że będę musiała zainwestować w utensylia kuchenne typu nowe foremki i cała reszta szajsu, które sprawiają, że podczas pieczenia nie masz ochoty wejść do wanny z włączonym tosterem(...)zyska najbardziej wkurzoną kucharkę świata! Do tej pory wychodzą mi ciasta ucierane, ciasta typu „wrzucić i zamieszać” oraz muffiny, bo te też jakoś akrobacji artystycznych nie wymagają. Jednym z takich ciast jest keks. W większości domów piecze się go na Boże Narodzenie, ale u mnie Pan Keks wjeżdża na noworoczny stół. Mój keks jest bogaty w bakalie, kandyzowane skórki cytrusów

ladykitchen
ciasto Cygan s. Anastazji 180

składniki na ciasto makowe: 300 g maku suchego 150 g masła, miękkiego 100 g miodu płynnego 250 g cukru pudru 6 żółtek 50 g kakao 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na noc do napęcznienie. Następnie odlewamy nadmiar wody i mielimy. Masło z cukrem oraz z żółtkami ucieramy na puszystą(...)Dodajemy wymieszane z sobą sodę, kakao, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwa równe blaty. (Możemy również składniki podzielić

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto ze śliwkami kalifornijskimi + film 120

Pyszne, słodkie, nieskomplikowane w przygotowaniu ciasto ze śliwkami kalifornijskimi na spodzie makowym, przełożone masą budyniową i biszkoptami oraz śliwkami w czekoladzie, to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia. Dla wzbogacenia smaku śliwki można nasączyć w ulubionym alkoholu. Ciasto ze śliwkami najlepiej wykonać dzień wcześniej przed podaniem, wtedy warstwy się ze sobą przegryzą i stworzą doskonałą całość.     składniki(...)formę 22 x 28 cm ciasto 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g suchego maku masa 500 ml mleka 3 żółtka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru kryształu 150 g masła 20 okrągłych biszkoptów śliwki w czekoladzie 3/4 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady

Smakowite Dania
Sernik krakowski 2824

ponieważ tego przepisu brakowało mi w kolekcji, zdecydowałam się na pyszny, klasyczny sernik krakowski. Piecze się go w dużej prostokątnej formie, z dodatkiem skórki pomarańczowej i rodzynek, na kruchym cieście. Wierzch ciasta, dekoruję się wałeczkami z ciasta kruchego, posmarowanymi lukrem. Niestety jest to jeden z nielicznych serników, do którego nie polecam sera w kubełku. Trudno - chcemy mieć pyszny sernik - trzeba(...)mielić ser :) Jego dużą zaletą jest fakt, że długo zachowuje swoją świeżość. Wystarczy przechowywać go w chłodnym miejscu i nie koniecznie musi to być lodówka. Składniki na kruche ciasto: 350 g mąki pszennej odrobina soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 1/2 szklanki cukru 170 g masła 1 jajko 2 żółtka Masa serowa: 1 kg tłustego twarogu

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania