ciasto - 161133 przepisów (strona:710/10743)

Mieszany chleb na miodzie i zakwasie z oliwkami 140

razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli łyżka płynnego miodu 330 g + 20 g wody 18 czarnych oliwek Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Wymieszać(...)starając się rozdzielić zlepione ziarna. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) - składniki powinny się ze sobą wymieszać, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką. Przykryć ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc). Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte (patrz zdjęcia). Odłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto malinowe z polewą adwokatową 589

Smaczne ciasto z malinami, kremem śmietanowym i polewą adwokatową. Jest z nim trochę zachodu, ponieważ musimy przygotować sporo różnych warstw, ale ciasto prezentuje się bardzo apetycznie. Nie jest za słodkie, lekko cytrynowe, dobrze schłodzone, orzeźwia. Do jego przygotowania możemy zrobić biszkopt bez masła, jak na przykład w przepisie „ Biszkopt z musem truskawkowym ”, polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams(...)kolekcji Royal Old England oraz White Rose .     Ciasto malinowe z polewą adwokatową Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 150g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 4 jajka skórka starta z 1/2 niedużej cytryny 280g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml

Mała Cukierenka
Leśny tort z kremem jagodowym 417

Leśny tort z kremem jagodowym. Przypomnę, że ten torcik zajął III miejsce w konkursie „Słodko, Oryginalnie i Urodzinowo" . Co tu dużo pisać... przepis dopracowany w 100%. Trzy blaty szpinakowego ciasta przełożone kremem jagodowym z kostkami galaretek. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała ;) Galaretki jagodowe zastąpiłam leśnymi (tylko takie udało mi się znaleźć), w kremie zmniejszyłam ilość cukru pudru, oprócz(...)Pani Monice bardzo dziękuję i jeszcze raz gratuluję wyróżnienia, a Wam serdecznie polecam wypróbować ten przepis!     Składniki: (na tortownice o średnicy 28 cm)   Ciasto szpinakowe: 6 jajek 1,5 szkl cukru 1 szkl oleju 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (16 g) 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

Nastoletnie Wypiekanie
Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami 224

Ciasto drożdżowe z lekką nutą kokosową i aromatycznymi leśnymi owocami. Jak na drożdżowca ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Dzięki polewie z mascarpone owoce zostały wciągnięte przez ciasto i są nie tylko na wierzchu, ale też w środku. Ciasto długo zachowuje swoją świeżość, nawet do paru dni. Pyszne, polecam! 1 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/3 szklanki cukru(...)drożdże zaczną się pienić. Mąkę przesiać do misy, dodając sól i cukier. Wlać spieniony zaczyn drożdżowy, lekko rozmącone żółtka i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagniatać ciasto, aż zacznie odchodzić od miski. Będzie luźne i klejące. Na początku może się wydawać jakby było zważone. Przełożyć do formy (∅ 23 cm) wysmarowanej masłem, rozciągając równo ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

https:KKuchniaMniam
Słoneczna pizza na cebulowym cieście wg mojego męża 349

Uwielbiam pizze w wykonaniu mojego męża. Sama też czasem ją piekę, ale zawsze uważałam, że jego smakuję o wiele lepiej. W szczególności, że jego ciasto nigdy nie jest „zwykłe”. Zawsze ma jakiś pyszny, nadający wspaniałego smaku dodatek. Dziś mąż zaserwował mi i rodzinie słoneczną pizzę na cebulowym cieście. Coś wspaniałego. Już samo ciasto bez dodatków smakuje wybornie(...)szczypta soli i pieprzu około 1 łyżeczki oleju ketchup żółty ser Przygotowanie: Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy. Do miski (u mnie specjalna do drożdżowego ciasta) wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, olej, przyprawy (sól i pieprz) oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość zagniatamy ręką, aż z ciasto utworzy się zwarta kula. Jeśli będzie taka potrzeba można

Słodkie okruszki
Jagodzianki- najlepsze! 195

nich jeszcze takiego niesamowitego?? Ich nieziemski zapach roznoszący się po domu. Od razu wiadomo, że jagodzianki w piecu :) Polecam!     Składniki: (na ok. 12 dużych jagodzianek)   Ciasto: 500 g mąki pszennej+ odrobina do podsypywania 1 łyżka mąki żytniej razowej typ 2000 30 g świeżych drożdży szczypta soli 4 żółtka 1/2 szkl cukru 200 ml letniego mleka(...)jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 2-3 łyżki wody 1 łyżki soku z cytryny     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniego mleka. Dodać 1-2 łyżki mąki pszennej oraz szczyptę cukru. Całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoi swoją

Nastoletnie Wypiekanie
Tradycyjne chińskie pierożki jiaozi gotowane na parze 220

Chinach od 2000 lat. W zależności od regionu mogą się nieco różnić składem farszu, ale jeszcze nigdy nie trafiłam na niesmaczne jiaozi. Lepi się z bardzo cienkiego ciasta (im cieńsze tym lepiej), formując na jednym z boków po 3 zakładki. Wg legend przepis na te pierożki te wymyślił Zhang Zhongjing, jeden z najlepszych specjalistów tradycyjnej medycyny chińskiej. Składniki ciasta(...)posiekane lub przeciśnięte przez praskę    1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego (można zastąpić wytrawnym sherry)   1 łyżeczka soli  biały pieprz do smaku Przygotowanie Ciasto Mąkę zalać wrzącą, osoloną wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.  Kiedy mąka przestygnie wyrobić ręcznie elastyczne ciasto lub  przełożyć do automatu. Ustawić program wyrabianie ciasta (trwa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PORK BUNS – SLEEPING DOGS – chińskie bułeczki z grillowaną wieprzowiną 189

koniec pieczenia, gdyż w zależności od rodzaju i grubości kawałka, czas pieczenia może ulec zmianie. Podobnie postępujemy w przypadku grilla. Gotowe mięso odstawiamy do ostygnięcia. 3. ZACZYN NA CIASTO (2 min) Do głębokiej miski wrzucamy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i nieco wody (ok. 1/5 szklanki). Mieszamy do uzyskania konsystencji podobnej do ciasta na naleśniki. Przykrywamy miskę(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby zaczyn podwoił swoją objętość. 4. CIASTO (5 min + 1,5h) Do zaczynu dodajemy makę, sól, olej i pozostałą letnią wodę (2/5 szklanki). Zagniatamy ciasto ok. 5 min do uzyskania miękkiej i gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodajemy nieco więcej mąki. Gdy ciasto jest gotowe, oprószamy je lekko mąką, przykrywamy

Nerds Kitchen
KRUCHY SPÓD DO MAZURKA 207

wstępnego podpiekania możecie uzyć suchego grochu, fasoli lub ryżu. Kolejną rzeczą na którą warto zwrócić uwagę, to doskonałej jakości masło o jak najwyższej zawartości tłuszczu i bardzo dobre schłodzenie ciasta przed pieczeniem. Po zagniataniu, ciasto powinno przejść fazę odpoczynku w lodówce. Stężałe będzie łatwiejsze w obróbce, nie będzie się kruszyć bądź kleić. Po upieczeniu spód będzie miał właściwą konsystencję. Pamiętajcie(...)miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy.  Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami lub mieszamy mikserem (mieszadłem, łopatką), krótko, do momentu, gdy ciasto będzie miało konsystencję kaszy. Możemy także posiekać składniki szerokim nożem na stolnicy. Dodajemy jajko i szybko, mikserem lub ręcznie, zagniatamy gładkie i jednolite ciasto.  Z ciasta formujemy kulę, lekko

cool and minty
Pierogi z jagodami jak u babci! 364

wiem czemu przygotowanie pierogów obrosłą jakąś legendą w ich robieniu. To w gruncie rzeczy chyba najprostsze polskie danie. Polegające na zagnieceniu trzech lub czterech składników w gładkie i elastyczne ciasto. Tj. mąki, letniej wody, żółtek i ewentualnie oleju rzepakowego. Tyle, cała filozofia robienia pierogów polega tylko i wyłącznie na tym aby ciasto nie było za twarde- czyli tępe ciężko(...)się zagniata, albo za miękkie- czyli za lepkie, łatwo się poddaje i ugniata. Do ciasta na pierogi zawsze dobrze jest dodać troszkę oleju rzepakowego, ona nada odpowiedniej elastyczności ciastu, będzie się ono łatwiej nam wałkować i formować.  Zerknijcie na listę składników co Wam jest potrzebne i chodźcie ugotujmy coś razem!  Coś? Ba! Pierogi z jagodami! SKŁADNIKI: CIASTO

SMYKWKUCHNI
Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniami z syropu (Crostata alla crema con ricotta, mascarpone e amarene sciroppate) 143

syropem z wiśni, z kawałkami wiśni dla złamania słodyczy tarty, to moja propozycja na niedzielny deser do kawy. Smacznego :) SKŁADNIKI  Ciasto 250 gr mąki pszennej 50 gr cukru 100 gr masła    2 jaja szczypta soli      Krem 300 gr mascarpone 300 gr ricotty(...)zucchero 100 g di burro 2 uova sale Crema 300 g di mascarpone 300 g di ricotta 200 g di amarene sciroppate 200 ml di sciroppo di amarene PRZYGOTOWANIE Ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Dodajemy 2 jajka i szczyptę soli. Wyrobione ciasto kruche owijamy folią spożywczą

La grande e la piccola cuoca
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 132

have the salmon and cherry tomatoes too. The fish isn’t ‚gotta to be’ in the tart – it’ll taste as good in vegetarian version! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki razowej 2 całe jajka 2 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków(...)trochę za mało dodaj łyżkę wody. Łososia umyj, osusz, włóż do miski zalej marynatą, dokładnie go w niej obtocz i odstaw do lodówki na możliwie jak najdłuższy czas. Teraz ciasto – ja do początkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota

Martyna Cooks
Knedle z truskawkami 146

Uwielbiam wszelkiego rodzaju knedle z truskawkami, śliwkami, morelami… Słodki owoc ukryty w kołderce z ciasta. U mnie standardowo ciasto powinno zawierać ziemniaki, ale moja mama robiła knedle z ciasta niemal identycznego do pierogowego. Najlepsze knedle są ze zrumienioną na maśle bułeczką, ale oczywiście możecie polać je śmietaną czy sosem owocowym. Jeszcze jako dziecko pamiętam, że uwielbiałam posypywać bułkę cukrem(...)Dzisiaj już sporadycznie stosuję to barbarzyńskie przyzwyczajenie Ten mięsisty smak warstwy ciasta z nutką słodyczy w środku…mniam. Smak knedli zawsze będzie mi kojarzył się z dzieciństwem a może powiedźmy okresem podlotkowym. Moja mama robiła je zawsze ze śliwkami, więc knedle często wypadały na obiady pod koniec sierpnia a nierzadko również na początku szkoły. Jak dla mnie są szybsze

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania