ciasto - 161133 przepisów (strona:709/10743)

Bananowiec z masą śmietanowo - agrestową. 437

Witajcie :) Chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszne i proste ciasto, w sumie miało go nie być bo rozłożyła mnie grypa i miałam nic nie piec, ale jak to mówią dobra gospodyni nie może zostać na niedzielę bez ciasta :) Więc jakoś się zebrałam i stworzyłam coś takiego :) Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : 2 szklanki mąki(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 galaretki agrestowe 4  szklanki wody  8 długich bananów 4 łyżki dżemu malinowego Blaszka o wymiarach 27/36 cm Wykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku, olej, śmietankę i przesiewamy mąkę z proszkiem wszystko delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
pizza na cienkim cieście (pyyyyszna) 286

ekstra. Ten dla mnie jest ekstra. Mówię tu o przepisie na pizzę.  Wiem, pizza to niezwykle proste danie do przygotowania, sukcesem pizzy jest oczywiście jej baza czyli ciasto. Moje ciasto jest niezwykle cienkie, chrupiące, lekkie :-) Po ukrojeniu kawałka pizzy stoi- Magda Gessler była by zadowolona, bo zawsze w kuchennych rewolucjach jak degustuje pizzę, to wspomina, że ciasto powinno stać(...)Jeśli chodzi o pizzę, którą ja robię, to najbardziej klasyczna Capriciosa. Czyli mamy ciasto, sos pomidorowy, mozarellę, szynkę, pieczarki i ser żółty. Ja dodatkowo w boki pizzy daję ser żółty.  Gdy robię pizzę, rozchodzi się z ekspresowym tempie. Jest pyszna, polecam Wam, bo bardzo łatwo ją zrobić, a jak już raz spróbujecie, to będziecie wracać do niej bardzo często

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jabłecznik z suszonymi morelami 171

niedzielny poranek prezentuję przepis na pyszne ciasto z jabłkami i suszonymi morelami. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Doskonale smakuje z filiżanką pachnącej świeżo parzonej kawy.  SKŁADNIKI: 550g mąki, 250g margaryny, 20g drożdży, 1 jajko, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki kakao, 1,2 kg jabłek, 1 łyżeczka(...)cynamonu, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100g suszonych moreli, PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i drożdżami. Dodaję jajko, żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Do drugiej porcji ciasta dodaję kakao i dokładnie zagniatam. Ciasto wkładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szarlotka z dużą ilością jabłek – szarlotka tatrzańska 375

sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl .   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});       Szarlotka z dużą ilością jabłek – szarlotka tatrzańska Składniki: Ciasto: 500g mąki krupczatki 250g schłodzonego masła 1/2 szklanki cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 30g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2-3 łyżki śmietany Dodatkowo(...)jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 2-3 łyżki naturalnego płynnego miodu 6-7 łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką. 2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić

Mała Cukierenka
Jak przygotować ciasto na pierogi? 144

Dziś opowiem Wam o sprawdzonym i bardzo dobrym sposobie na przygotowanie ciasta na pierogi. To ciasto "na bogato", bo z jajkiem. Zazwyczaj robię z samej mąki, wody i szczypty soli, ale taki sposób też musicie poznać:) inne sposoby także znajdziecie na moim blogu. Poniżej opiszę krok po kroku jak przygotować ciasto. Do wykonania tego ciasta na pierogi potrzebujecie: 2 szklanki(...)podsypywania stolnicy 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody (lub bardzo ciepłego mleka) - prawie gorące, lecz ostrożnie, by się nie poparzyć 1 żółtko łyżka oleju szczypta soli Sposób przygotowania ciasta w 5 krokach: KROK 1: Na podsypaną lekko mąką stolnicę wysypcie przesianą przez sitko mąkę i ułóżcie z niej babkę (jak na Wielkanoc) z dziurką w środku. KROK 2: Do środka dziurki

Zasmakuj Kuchni
Rolada biszkoptowa z malinami 189

Mimo upałów, które raczej nie zachęcają do uruchomienia piekarnika, przygotowałam tą wyśmienicie dobrą roladę biszkoptową z nadzieniem z bitej śmietany i malin. Bardzo ale to bardzo miałam ochotę na ciasto, które to będzie bardzo puszyste, delikatne, eleganckie i będzie z malinami na surowo. Chciałam cieszyć się ich świeżym smakiem. Stwierdziłam, że nie ma co kombinować, nie ma sensu ich miksować(...)torty na zimno- bo takie mogę zrobić nie raz z malin mrożonych, ale właśnie tylko teraz możemy nacieszyć oko i kubki smakowe ciastami ze świeżymi owocami. Rolada biszkoptowa to tylko z pozoru trudne ciasto, w rzeczywistości to ciasto robi się jakieś 12 minut, potem piecze, a na drugi dzień robi dowolny krem i tyle. Ja zazwyczaj rolady robię z bitą

SMYKWKUCHNI
Tarta malinowe love 193

moje ulubione owoce sezonowe, bo są smaczne, czasem kwaśne, słodkie,  ale przede wszystkim zdrowe.  Prosto z krzaka najlepiej smakują, a pozostałe w koszyczku lądują  i ciasta, desery ozdabiają gdzie smakowo pierwsze skrzypce grają.  Pozostałe w formie soków w butelki zostają schowane bo herbatki z takim sokiem zimową porą to moje ukochane. Dzisiaj Wam przepis na tarte(...)proponuję i już kolejny deser z udziałem malin szykuję. Składniki: ciasto na formę o średnicy 30 cm : 1 żółtko, 1 jajo, 250 g mąki pszennej, 2 łyżki kakao, opcjonalnie 2-4 łyżki wody, 2 łyżki cukru białego, 100 g masła, szczypta soli, ponadto: 250 g jagody leśnej w syropie (gotowe ze słoika), 200 ml słodkiej śmietanki

Moniki Smakołyki
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami 182

razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli łyżka płynnego miodu 330 g + 20 g wody 18 czarnych oliwek Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Wymieszać(...)starając się rozdzielić zlepione ziarna. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) – składniki powinny się ze sobą wymieszać, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką. Przykryć ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc). Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte (patrz zdjęcia). Odłożyć

Przepisy na domowy ser i chleb
Słonecznikowiec 231

Słonecznikowiec to ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym (lub masą krówkową) i udekorowane prażonym słonecznikiem. Ciasto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania. Rewelacyjne w smaku :) Polecam! P.S. Jeżeli użyjecie mleka skondensowanego to do pokrojenia ciasta będziecie potrzebować bardzo ostrego noża, ponieważ wierzch słonecznikowca będzie dosyć twardy. Składniki na blachę o wymiarach 20 x 40 cm: biszkopt(...)rozpuści się to stopniowo dodawać po jednym żółtku i przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w 180ºC  (aż do zarumienienia ciasta). Upieczony biszkopt ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż na dwie części. Spód ciasta nasączyć rozrobionym sokiem cytrynowym. Do zimnego

Ugotować
leśny mech w formie tortu 295

składniki na ciasto: 300 g mąki krupczatki 230 g cukru 3 jajka 250 ml oleju 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku wykonanie: Szpinak rozmrażamy i w miarę mocno odciskamy z wody. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Następnie wlewamy olej, dodajemy szpinak i miksujemy(...)koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C. przez ok. 50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a najlepiej pozostawiamy do następnego dnia. Następnie równo ścinamy górę ciasta i kruszymy. Ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Bardzo smaczne ciasto z jagodami 140

Bardzo delikatne i pyszne ciasto. Jest to dosyć duża porcja, blaszka o wymiarach 24 x 34 cm Ciasto – miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zostawić 4 łyżki cukru do dodania do białek. Dokładnie utrzeć za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, nie przerywając mieszania. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko(...)bardzo sztywną pianę, jak już są sztywne powoli dodawać cukier. Jeszcze jakiś czas ubijać. Delikatnie wmieszać pianę z białek do masy maślanej. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto do formy. Na górze rozrzucić jagody. Kruszonka – masło, cukier, mąkę ugnieść palcami formując kruszonkę. Rozsypać kruszonkę na całej powierzchni. U góry posypać płatkami migdałów. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Pokoleń
Rogale z makiem 174

które na 100% będą mu smakować. Upiekłam więc mu te wymarzone rogale, na jedno posiedzenie zjadł od razu 4 sztuki, nie pozwolił by ostygły 😉 Rogale (crescent rolls) upiekłam z ciasta „ Crazy Dough for Wverything ”. O tym uniwersalnym cieście do wszystkiego napisałam w przepisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne . Ostatnio nie ma tygodnia abym nie wykorzystała go do domowych wypieków. Ciasto(...)sprawdza się idealnie do wszystkiego, jednak do przygotowania ciasta na rogale zamiast jogurtu wykorzystałam śmietanę 18% z prostej przyczyny, w lodówce nie miałam jogurtu 😉 Przypomnę tylko, że to ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz je też mrozić, więc polecam zrobić ciasto z 1 kg mąki i podzielić na pół, jedną połówkę wykorzystać od razu, a drugą schować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta ze szpinakiem, ricottą i kurczakiem 217

wiem, czy nazwa tarta jest tutaj poprawna. Bliżej temu daniu chyba jednak do quiche. Jeśli przyjrzymy się, jak definiuje to kuchnia francuska, to znajdziemy, iż tarta to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Quiche natomiast różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym masą jajeczną. Chcąc być zatem poprawnym pod względem nazewnictwa przyjmijmy, iż jest(...)właśnie quiche ze szpinakiem, ricottą i szpinakiem. Na quiche praktycznie nie jest potrzebny żaden przepis. Ot standardowe ciasto kruche wyłożone dosłownie jakimkolwiek nadzieniem. Tak się akurat złożyło, że musiałem wykorzystać zalegający w lodówce szpinak i jednocześnie przekonać kogoś, że szpinak jest dobry i naprawdę da się go zjeść. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 8 naprawdę solidnych i sycących porcji. Zapraszam

Jacob Tastes
Bezglutenowy placek ze śliwkami 127

glutenu. Ma się bardzo smacznie, choć nie wyrósł tak bardzo, jak z mąki orkiszowej. W smaku niczego mu nie brakuje, w konsystencji, być może, puszystości. Bardziej przypomina półkruche ciasto, niż zwykły placek.   {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Bezglutenowy placek ze \u015bliwkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-08-02 15:11:22","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads(...)olej kokosowy","10 sztuk \u015bliwki"," mielone migda\u0142y i cukier wanilinowy (do posypania)"],"recipeInstructions":["\u0141\u0105czymy ze sob\u0105 suche sk\u0142adniki, a nast\u0119pnie dodajemy mokre. Wyrabiamy zwarte ciasto. Ciastem wyk\u0142adamy form\u0119 do pieczenia ok. 25x25 cm. Ciasto nie uro\u015bnie tylko troch\u0119.","\u015aliwki myjemy, drylujemy i kroimy na \u0107wiartki. Wyk\u0142adamy na wierzch ciasta

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania