ciasto - 161133 przepisów (strona:715/10743)

Murzynek z orzechami włoskimi 1186

Przepis na tego murzynka powstał całkowicie spontanicznie :) Potrzebowaliśmy szybkie ciasto, które długo utrzyma świeżość, a że mieliśmy dość sporo orzechów włoskich, połączyliśmy obie te opcje. Ciasto jest bardzo proste, bo wystarczy składniki razem zmieszać, a masa orzechowa też nie sprawia większych trudności, chyba że ktoś musi pierw te orzechy obrać :) Ciasto: 3 jajka 1 ¼ szklanki cukru ½ szklanki oleju 600ml kefiru(...)sody 3 szklanki mąki Masa orzechowa: 40 dag orzechów włoskich (można zastąpić mieszanką orzechów włoskich, laskowych i migdałów) 25 dag cukru 30 dag masła 5 łyżek wody Składniki na ciasto dodajemy kolejno do misy. Najpierw wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej, kefir, kakao, mus lub dżem i sodę, całość mieszamy trzepaczką lub drewnianą łyżką. Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy do pozbycia

Smakowy Raj
Ciasto cappuccino bez pieczenia 4122

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto cappuccino bez pieczenia – szybkie, proste, a jakie pyszne! :) Ciasto cappuccino bez pieczenia – Składniki: Składniki na krem: 4 łyżki cukru pudru 5 czubatych łyżek cappuccino śmietankowego 250g mascarpone 2 opakowania śmietan-fix 330ml śmietany kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: ok. 170 – 200g herbatników typu Petit Beurre 330ml śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki(...)cukru pudru 2 opak. śmietan fix 5 kostek białej czekolady 5 kostek mlecznej czekolady   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Ciasto cappuccino bez pieczenia – Wykonanie: Śmietanę kremówkę (330ml) ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix’y, cukier puder i 5 łyżek cappuccino, wymieszać łyżką. Następnie dodać serek mascarpone i miksować na najniższych obrotach do momentu połączenia składników

Kulinarne Przeboje
Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe 133

wracać do tego przepisu! A może następnym razem zrobię wersję "przytuloną" w tortownicy? Hmm... Chyba ponowne wykorzystanie przepisu będzie szybciej niż pierwotnie zakładałam ;) Składniki na 10 sztuk dużych drożdżówek: CIASTO: 100g masła - roztopić 200ml mleka - zmniejszyłam z pierwotnej ilości 250ml, bo obawiałam się zbyt lepkiego ciasta 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka pasty waniliowej 350g mąki pszennej - użyłam luksusowej(...)polecanej do ciast drożdżowych   150g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna 75g cukru  1 całe jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do smarowania drożdżówek przed pieczeniem szczypta soli   NADZIENIE: 50g masła 50g czekolady mlecznej - w oryginalne była gorzka, ja jednak jej nie cierpię... 2 łyżki cynamonu 100g cukru trzcinowego - akurat nie miałam muscovado Masło roztopić

Grunt to przepis!
Chałka żyrafa. 148

minut aż podwoi swoją objętość. Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy pozostały cukier, wlewamy mleko które zostało oraz rozczyn. A także szczyptę soli i masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszą część odkładamy i przykrywamy ściereczką. Kakao mieszamy z mlekiem (30 ml) na papkę, dodajemy do większego kawałka ciasta i zagniatamy(...)składniki się połączyły. (jest to dosyć trudne bo "papka" przechodzi nam wręcz przez palce ale po krótkiej chwili już mamy gładkie ciasto).Ciemne ciasto również przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 min. Po tym czasie ciasto ( białe i czarne) dzielimy na 5 równych części. Każdy biały kawałek rozwałkowujemy na podłużny placek o długości około 50 cm. (ciasto jest bardzo

Radość kipiąca uśmiechem.
Parówki w cieście z serem (ciasto na pizzę) 379

Parówki i ciasto na pizzę mój syn mógłby jeść każdego dnia, ale takiego połączenia codziennie się przecież nie da ! Postanowiłam mu coś wykombinować i 2 w 1 przygotować. Ciasto na pizzę wyrobiłam, ser pokroiłam, parówki poukładałam, przypraw dodałam, ciasto złączyłam i piekarnik na 200 ° C nastawiłam. Po upieczeniu w paski pokroiłam i ketchup dołożyłam.   Dzieci po pasku zjadały(...)chciały, to miały :)   Składniki: 5 szt. parówek Nove z serii Natura, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka suszonej bazylii. 100 g sera żółtego, ciasto: 200 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, ¼ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli, 100 ml ciepłej wody, ponadto: mąka do podsypania, 1 łyżka startego sera żółtego. Przygotowanie: Ciasto: Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier

Moniki Smakołyki
Bułeczki z pieczarkami 223

Zdjęcie nie zbyt piękne, ale nie było czasu na zrobienie innego..Jakiś czas temu znalazłam przepis na chleb bez zagniatania ..z tego samego ciasta można zrobić i chleb i bułeczki i pizzę itd..Zaciekawił mnie sposób przygotowania i to, że ciasto można przechowywać w lodówce nawet 14 dni,a w razie potrzeby wystarczy odkroić lub oderwać potrzebny kawałek ciasta(...)dokładnie obtoczyć go w mące,następnie uformować chleb lub bułki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny.Ja ciasto zrobiłam wieczorem..według przepisu miało rosnąć przez 2 godziny ,a potem należało wstawić je do lodówki.U mnie rosło chyba krócej, nie wiem...wiem , że zasnęłam ..a mąż wrócił z pracy z drugiej zmiany i obudził mnie

Moje domowe kucharzenie
Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem 643

Zapraszam dzisiaj na ostatnio bardzo modne ciasto ze szpinakiem „leśny mech”. Ciekawie się prezentuje, w pięknym zielonym kolorze, z czerwonymi pestkami granatu. W smaku delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ciasto wilgotne i smaczne. Po wyjęciu z piekarnika może trochę opaść, polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz White Rose .     Składniki: 4 jajka 1 szklanka(...)najwyższe obrote przez około 6 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać zmielony szpinak, aromat i dokładnie wymieszać. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średniacy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika

Mała Cukierenka
Tarta ze szpinakiem i pieczonym łososiem 146

Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, zarówno te słodkie, jak i te bardziej wytrawne. Już samo przygotowanie ciasta sprawia mi dużo przyjemności :) Dziś chciałam polecić Wam tartę ze szpinakiem oraz pieczonym łososiem zatopionymi w mleczno-śmietanowo-maślanym sosie. Kruchy spód z dodatkiem parmezanu po brzegi wypełniony jest szpinakowo- łososiowym nadzieniem, które jest niesamowicie delikatne, kremowe, po prostu rozpływające się w ustach. Dodatkowo(...)kluczowy. Prawdziwa ekstaza dla podniebienia! :) Tartę można jeść i na ciepło i po wystudzeniu. Będzie doskonałym pomysłem na obiad, jak i na kolację :) Składniki (na ok. 8 porcji): Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła (schłodzonego) 50 g startego parmezanu 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku mrożonego (liście lub siekany) – można też

MyCookBook.pl
Chleb marchewkowy. Listopadowa Piekarnia. 147

posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka nasion kminku W średniej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże oraz dodajemy sok z marchwi. Mieszamy drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodajemy kolejną łyżkę lub dwie wody. Dorzucamy rodzynki i orzechy. Mieszamy aż się połączą z ciastem. Ja mieszałam całość mikserem(...)hakiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa to od 12 do 18 godzin. U mnie było to 9 h. Blat obsypujemy mąką. Zeskrobujemy ciasto z miski w jednym kawałku. Omączona ręką lub skrobaczką kierujemy brzegi ciasta do środka. Czystą ścierkę kuchenną umieszczamy na blacie i obficie posypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb marchwiowy z orzechami 138

szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie : W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże; dodaj sok z marchwi. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund.  Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie wody. Dodaj rodzynki i orzechy i wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę(...)odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa to od 12 do 18 godzin. Hojnie posyp blat mąką. Skrobaczką lub gumową szpachelką zeskrob ciasto z miski w jednym kawałku. Omączoną ręką lub skrobaczką skieruj brzegi ciasta do środka. Umieść czystą ścierkę kuchenną na blacie roboczym i obficie posyp mąką

Proste Potrawy
Gotowany sernik kajmakowy z gruszkami 410

Gotowany sernik z masą kajmakową i mlekiem w proszku. Dzięki temu masa nabrała charakterystycznego smaku (pyszna!). Idealnie zgrała się z czekoladowym ciastem i gruszkami zatopionymi w pomarańczowej galaretce. CIASTO CIEMNE: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki kawy espresso(...)szklanki cukru 1 szklanka mleka w proszku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka GALARETKA Z GRUSZKAMI: 500g gruszek 1/2 szklanki wody 1 galaretka pomarańczowa Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce rozmącić jajka z płynnymi składnikami i cukrem. W drugiej przesiać suche składniki. Zawartość obu misek połączyć, nie ucierając długo, tylko

https:KKuchniaMniam
Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem 798

Zapraszam dzisiaj na ostatnio bardzo modne ciasto ze szpinakiem „leśny mech”. Ciekawie się prezentuje, w pięknym zielonym kolorze, z czerwonymi pestkami granatu. W smaku delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ciasto wilgotne i smaczne. Po wyjęciu z piekarnika może trochę opaść, polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz White Rose .     Składniki: 4 jajka 1 szklanka(...)najwyższe obrote przez około 6 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać zmielony szpinak, aromat i dokładnie wymieszać. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średniacy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie

Mała Cukierenka
Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko 141

stopni Celsjusza - w takiej temperaturze pieką swoje placki. Ale co z tego jeśli kucharz użyje kiepskich składników, ma lichą wiedzę na temat przygotowania tego, co najważniejsze w pizzy - ciasta. Właściciel Aventino, Patrizio Bolognesi, przyznał, że to na jakim sprzęcie robimy pizzę nie jest aż tak istotne. On sam swoją pizzę wypieka w piecu elektrycznym w temperaturze 280 - 300 stopni Celsjusza(...)tego ma genialne ciasto na pizzę , którego recepturę dopracowywał przez długi czas (rzecz jasna mąka typu 00 jest sprowadzana z Włoch). Sprzęt, którego kucharz użyje ma mu pomóc w zrobieniu cieniutkiej i chrupiącej pizzy - a czy tego dokona w piecu takim, a nie innym, w takiej temperaturze, a nie innej - mniejsza z tym. Ciasto, ciasto, ciasto Byłem mocno zdziwiony

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania