ciasto - 162258 przepisów (strona:715/10818)

Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi 372

pory lepiłam pierogi jedynie z mamą. Zdarzało mi się oczywiście próbować lepić pierogi lecz zawsze coś było nie tak. Z pewnością moją zmorą było ciasto, na które nie miałam odpowiedniego przepisu. Jedni dodają jajka, inni śmietanę. Są Ci, którzy robią ciasto jedynie z mąki i wody, inni natomiast dodają całą masę składników, której nie da się spamiętać. Ufałam każdemu przepisowi(...)liczyłam, że to właśnie ten będzie dalej ze mną kroczył przez życie. Nic bardziej mylnego. Nadal uparcie szukałam i znalazłam To na odpowiednim cieście się dzisiaj skupimy, bo wiem jak wiele osób nadal poszukuje. Ciasto składa się z trzech składników: mąki, wody i rozpuszczonego masła. Jest idealnie plastyczne, świetnie się wałkuje, nie rwie się. Nie potrzebowałam nawet mąki do podsypywania

Mango Papaja
Ciasto czekoladowe z musem śliwkowo-migdałowym 206

Ciasto czekoladowe z delikatnym musem śliwkowym z dodatkiem uprażonych i zmielonych migdałów, nutką cynamonu oraz polewą czekoladową z żelatyną. Wyśmienite i niebanalne połączenie smaków… Należy jednak pamiętać aby śliwki użyte do musu były dojrzałe i smaczne, w przeciwnym razie mus będzie trochę za kwaśny. Składniki: Ciasto czekoladowe: 1 duże jajko 1 szklanka mąki (z małą górką) 1/2 szklanki cukru(...)Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 100 g śmietany kremówki 30 % 1/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: likier amaretto do nasączenia ciasta Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: W rondelku podgrzać mleko, wyłączyć ogień i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Jajko z cukrem ubić na bardzo puszystą masę, dodać olej, mleko

Oryginalny smak
Pagórki jabłkowe 218

Zmobilizowałam się do wspólnego pieczenia w akcji "Ciasto na niedzielę" . Od długiego czasu obiecywałam sobie upieczenie tego ciasta. A że teraz mamy pyszne jesienne jabłka to i pora odpowiednia. Ciasto jest pyszne, jedynie dla początkujących może być trochę problem z położeniem górnej warstwy. Ale nie zrażajcie się bo warto. Przepis na ciasto od Jolanty . Składniki: 80 dkg mąki pszennej T500(...)tartej Lukier: 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąką dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, śmietanę, cukier puder i końcówką do ciast ucieranych zmiksować. Ciasto wyjąć na stolnicę zagnieść kulę i  podzielić na pięć części. Trzy części ciasta rozwałkować, rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi i oprószyć

Ala piecze i gotuje
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 154

Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość(...)miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać żółtko i szybko

Mała Cukierenka
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 172

Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość(...)miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać żółtko i szybko

Mała Cukierenka
Rabarbar. Ciasto na obiad, gdy znudzi Ci się ryż. 223

drugiej kawy. Szukałam rozwiązania.... A to nie było wcale łatwe, ponieważ staram się jeść owoce tylko do śniadania, unikać nabiału oraz cukru. Jak to wszystko pogodzić i jeszcze ZJEŚĆ CIASTO?  Zainspirowałam się poprzednim przepisem, własnym makro i TADA! JAGLANE CIASTO Z RABARBAREM MA TYLKO 300kcal B28 W25 T15 Wariacji było kilka. Za każdym razem nie wytrzymywałam napięcia pstrykającego aparatu(...)szybko zjadałam ciasto! Pierwszy eksperyment był z 2 białkami, odżywką białkową  i rabarbarem. Drugi był z jajkiem, białkiem i rabarbarem. Trzebi był z jajkiem, białkiem, rabarbarem i orzechami. Który najbardziej smakował? Sama nie wiem, dużo się nie różniły :D Głównie chodziło mi o to by ciasto było zwarte i odchodziło bez problemu od naczynia. Składników jest 6, czas wykonania

fitolarun.blogspot.com
Kremówka 114

wnież masę śmietankową i to połączenie jest bajeczne w smaku. Zapewniam, że nie warto rezygnować z masy śmietanowej !!! Przepis pochodzi z niezawodnego jak do tej pory blogu Moje Wypieki . Ciasto jest proste w wykonaniu a efekt przekrocztł moje oczekiwania, gdyż ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni. Składniki (na 12 dużych kremówek) : 2 płaty ciasta francuskiego (użyłam(...)płatów po 275 g - kupione  w biedronce) Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się

cucinare
Naleśniki-zeberki, z serem i z truskawkami 237

rzeczywiście- mimo połowy marca truskawki okazały się naprawdę pachnące, soczyste i słodkie. Ale i tak wszyscy wiemy że to nasze, polskie, czerwcowe- są najlepsze! Zaczynamy pracę od naszykowania ciasta na naleśniki- 3 całe jajka, mąkę, olej lub rozpuszczone masło i mleko mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek, mikserem ręcznym lub rózgą. Ciasto naleśnikowe lubi sobie odpocząć- możecie o nim zapomnieć(...)godzinkę- za ten czas mąka uwolni gluten, zagęszczając tym samym konsystencję ciasta. Możemy w tym czasie naszykować serowe nadzienie. Oddzielamy białka od żółtek, do dwóch osobnych suchych misek. Do żółtek dodajemy 2 stołowe łyżki cukru i cukier z wanilią, ucieramy jak najbielszy, puszysty kogel mogel. Do gotowego dodajemy ekstrakt waniliowy lub jeśli mamy- ziarna z połowy rozciętej laski wanilii

Karo in the Kitchen
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 163

tylko i wyłącznie o przeróżnych typach makaronu, o jego doborze do poszczególnych sosów, z 350 przepisami na jego wariacje Odważcie potrzebną ilość mąki (pszennej lub pszennej pomieszanej z semoliną, ciasto z samej semoliny sprawi, że makaron będzie dużo twardszy i trochę bardziej chropowaty). Przesiejcie ją na blat/stolnicę, formując wysoki kopczyk. Szczyt kopca rozgarnijcie tworząc duże wgłębienie i wlejcie(...)lekko roztrzepane całe jajka wraz z żółtkiem i solą. Stopniowo wgarniajcie dłonią mąkę do jajek, najlepiej ruchem okrężnym. Po połączeniu zagniećcie ciasto. Ciasto to wyrabiamy ręcznie około 10 minut. Jeśli mieszanka jest zbyt miękka – dodajcie odrobinę mąki, podsypując ją. Jeśli zbyt twarda – zwilżajcie ręce wodą i dalej wyrabiajcie, w ten sposób nawilżycie ciasto. Finalnie powinno być bardzo twarde

Karo in the Kitchen
Odrywany chleb ziołowo-czosnkowy 191

silnej woli, żeby nie zjeść go całego na ciepło zaraz po wyjęciu z pieca. Pamiętacie przepis na pizzę w godzinę? Do zrobienia tego chleba będziemy używali dokładnie tego samego ciasta, potraktujemy je tylko nieco inaczej. Ja wszystko zrobiłam w misie Kitchen Aida, ale możecie ciasto zagnieść ręcznie, zajmie to tyle samo czasu. Zaczynamy od wsypania do wody cukru, wlania oliwy(...)które jakby nie było, są żywymi organizmami. Po 5 minutach gdy drożdże zastartują i się lekko spienią, dosypujemy mąkę z solą i całość 8 minut zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Może być tak, że Wasza mąka albo wchłonie więcej wody albo ciasto będzie za mokre– dolewajcie wtedy ciepłą wodę po 1 łyżce do ciasta, albo

Karo in the Kitchen
Racuchy drożdżowe z kremem malinowym 230

Puszyste racuchy z mocno malinowym kremem na bazie serka mascarpone. Kładziony na gorących racuchach zaczyna się fantastycznie rozpuszczać. Do tego świeże maliny i pyszny letni obiad gotowy ;) CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 25g drożdży świeżych 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka KREM: 200g malin + 200g do dekoracji 1/4 szklanki cukru 125g serka mascarpone Maliny zasypać w garnuszku(...)małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a maliny rozpadną. Należy mieszać co jakiś czas. Gorące przetrzeć przez sito i odstawić do wystudzenia. Można to zrobić w czasie, kiedy ciasto na racuchy odstawimy do wyrośnięcia. Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki (składniki odjęte od podanych ilości) Odstawić w ciepłe miejsce na parę minut. Białka

https:KKuchniaMniam
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 189

Sezon na śliwki w pełni , więc jak tu nie połączyć kwaskowatych śliwek ze słodkim budyniem i kruchym ciastem. Śliwki miałam bardzo soczyste dlatego zabarwiły troszkę budyń ale w niczym to nie przeszkadzało bo ciasto było naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 kostka(...)masła lub margaryny Masa: 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru Dodatkowo: 0,5 kg śliwek cukier puder do posypania cynamon Wykonanie: Z podanych składników wyrobić ciasto. Jeśli będzie się kleić, dosypać trochę mąki, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i przełożyć na blachę. Z 3 szklanek mleka odlać 1/4 szklanki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto Czekoladowo – Buraczkowe z Maślanym Kremem Czekoladowym 200

tego ciasta podchodziłam dość opornie. Miałam ku temu dwa powody. Pierwszy z nich: ciasto z buraczkami to nie mój faworyt. W prawdzie robiłam go tylko raz ale niestety smak tego ciasta, jak dla mnie nie do przeskoczenia. Drugi powód: krem maślany. Zapałałam zbyt dużą sympatią do kremów śmietankowych i tym sposobem kremy maślane zeszły na plan dalszy. Nie byłabym jednak(...)sobą gdybym czegoś nie zrobiła z przekory, z nadzieją, że tym razem ciasto z buraczkami, przełożone dodatkowo kremem maślanym zachwyci moje kubki smakowe, i z czystym sumieniem będę mogła je Wam polecić. Nie uwierzycie – ciasto jest obłędnie genialne. Smak buraczków niewyczuwalny. Mocno czekoladowe, wilgotne, z kremem maślanym wręcz rozpływające się w ustach. Będę Was po stokroć namawiać do wypróbowania

Made By Mom And Son
Jak odczarować lato porzeczką 142

trzeba jakiś czarów, magii ludycznej, która odczaruje lato. To może magia porzeczkowa- widziałam jeszcze dziś w jednym warzywniaku delikwentki. To już końcówka, ale nic nie zaszkodzi wrzucić w ciasto. A jedząc zamknąć oczy i czekać aż kwaskowe lato samo przyjdzie. Uwielbiam patrzeć na czerwone porzeczki na krzaczku- wyglądają jak klejnoty, a ich kolor nie ma sobie równych. Czasem nawet skuszę(...)wystarczającą ilość owoców, zrobię powtórkę z rozrywki. A ta niewielka ilość, która udała się w tym roku nawiązała niezwykłą współpracę z bezową pianką. Takie kwaskowe owoce idealnie przełamują słodycz ciasta- przekonajcie się sami jakie rasowe ciasto wyszło. TARTA Z BEZĄ I PORZECZKAMI (wg "Ciasta Domowe" wydawnictwo Buchmann) tłuszcz do wysmarowania formy 200g mąki pszennej 2 żółtka 100g cukru 100g zimnego

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania