ciasto - 160568 przepisów (strona:719/10705)

Ciasto przekładane galaretką z gruszkowo-rabarbarowego musu 192

Składniki (mała forma) : Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Galaretka: 1 pęczek rabarbaru 4

A Ty Smakuj Mnie
Truskawkowy amoniaczek 402

Pyszne ciasto które ma wiele zalet :) nie jest pracochłonne w wykonaniu, jest tanie i przepyszne ,najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się przegryzą a ciasto na wilgotnieje od masy jabłkowej. Idealnie smakuje z kubkiem gorącej kawy lub herbaty ... Składniki: 4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny(...)łyżeczki amoniaku 1 szkl śmietany Wykonanie ciasta: Amoniak namoczyć w śmietanie ( proponuję w większym naczyniu bo w małym szybko nam wykipi :)) Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz margarynę rozetrzeć razem, dodać jajka i śmietanę z amoniakiem, zagnieść ciasto. Zazwyczaj trzeba je podsypać jeszcze mąką. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze jest przyjemne w dotyku i elastyczne. Dzielimy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Boczniaki w cieście naleśnikowym 159

Boczniaki to dla mnie kulinarna nowość. Chyba nie jadłam, albo nie pamiętam. Zresztą nie przepadam za grzybami, zupę grzybową jem raz w roku i trochę częściej

Zdrowa Kuchnia Sowy
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 161

Bazując na bardzo delikatnym i lubianym przez nas   truskawkowcu    zmieniłam w nim m.in.owoce, pominęłam ciastka, dodatek kremówki ( w skrócie: uprościłam i odchudziłam poprzednią wersję). To ciasto jest bardzo dietetyczne, bardzo owocowe i baaardzo smaczne. Dodatkowo błyskawicznie się je przygotowuje. Można je degustować już po dobrym schłodzeniu, jednak pełnię smaku i idealną konsystencję uzyskuje dopiero na drugi dzień(...)ciasto z gatunku tych, które z każdym dniem smakują coraz lepiej. Pyszne, bardzo delikatne, wilgotne, nic tylko zajadać. Można je przygotować w pełni sezonu owocowego ale można tak jak i ja posłużyć się owocami mrożonymi. Ja użyłam do jego przygotowania 750g mrożonych owoców mieszanych (jeżyny, maliny, porzeczki czerwone i czarne) i 750g truskawek. Rodzaj użytych owoców jest dowolny. Moje owoce

Smaczne Zdrowe
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 222

rozpuszczenia drożdży. Następnie dosypujemy kilka łyżek mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. 2. CIASTO (5 + 50 min) Do wyrośniętego zaczynu dodajemy oleju, mieszanki mleka z wodą oraz kilka łyżek koncentratu buraczanego – kolor mikstury musi być mocno różowy. Mieszamy, a następnie dodajemy jeszcze mąki oraz soli(...)Jeszcze chwilę mieszamy masę widelcem, a następnie wyrabiamy ciasto rękoma ok. 3 min, w miarę potrzeby podsypujemy trochę mąki (ciasto ma być lekko klejące, dlatego nie przesadzajcie). Kiedy ciasto jest gładkie i miękkie, formujemy je w kulę, lekko oprószamy mąką, umieszczamy w misce oraz przykrywamy ścierką lub talerzem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu podwojenia jego objętości czyli

Nerds Kitchen
Pałeczki razowe z kabanosami 160

macie pomysłu na przekąskę, to zapraszam na moje kabanosy w cieście razowym. Ilość pałeczek zależy od długości kabanosów. Moje miały dł. 20 cm więc z ciasta przygotowałam 10 szt.,   ale jeśli użyjecie krótszych kabanosów,   to będziecie mieć ich więcej. Pamiętać należy że wałeczki z ciasta powinny być o połowę dłuższe niż kabanosy . Składniki na 10 pałeczek: 10 cienkich(...)soli himalajskiej, ¼ łyżeczki cukru, 20 ml oleju rzepakowego, 350 g mąki pszennej razowej, ½   łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego, 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu, ponadto: 1 jajko do posmarowania ciasta, 30 – 40 g startego sera żółtego.   Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, solą, 200 ml ciepłej wody i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Moniki Smakołyki
Ciasto snikers 212

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dzisiaj miałam taki dzień, że wszystko szło mi pod górkę. Ciasto drożdżowe nie chciało mi wyrosnąć ale mimo to zaryzykowałam i postanowiłam je upiec. Całe szczęście, że nie wylądowało w koszu bo upiekło się wspaniale. Teraz   podam przepis(...)drożdżowe ciasto lecz wspaniałe kruche ciasto z kremem. Coś dla miłośników kajmaku i orzechów. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej żeby się przegryzło. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam, jest przepyszne. Należy przygotować blachę o wielkości 25x35 cm. ( Dobrze by było, żeby były trzy blachy takiej samej wielkości, ja miałam jedną) Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej ½ szklanki cukru

Na słodko lub wytrawnie
Pizza wiejska z mozzarellą 110

Moją pizzę piekłam na kamieniu do pizzy, który po nagrzaniu dobrze trzyma ciepło, dzięki temu spód pizzy jest chrupiący. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 550 ok. 250 ml ciepłej wody (ale nie gorącej) 3 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów 3 łyżki suszonej bazylii ząbek czosnku(...)zastąpić kiełbaskę salami) jedna średniej wielkości cebula garść oliwek jakich kto lubi (ja pomieszałam czarne z zielonymi) 150 g pieczarek opakowanie mozzarelli 125 g żółtego sera wędzonego Wykonanie: Ciasto: W połowie szklanki wody rozrabiamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy i czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. W dużej misce mieszamy mąkę, oliwę sól. Jak drożdże "ruszą" dodajemy

IMPRESJA SMAKU
Tarta z jabłkami pod śmietanowo – bananową kołderką 156

kuchni, zaglądałam do lodówki,    przeglądałam szafki i jest - upiekę tartę. Przygotowałam sobie kartkę i długopis, bo wiedziałam, że będzie to moja improwizacja. I się nie pomyliłam. Do ciasta dodałam, czekoladę i sok z mandarynki. A pomysł na wierzch tarty przyszedł w trakcie jej pieczenia. Powiem szczerze, że sama byłam zaskoczona. Zaraz po upieczeniu ukroiłam sobie kawałek(...)okazało się, że ciasto było niesamowicie kruche, a masa rozpływała się w ustach.    Zimna również smakowała wyśmienicie. Smakowała! bo wczoraj ją zrobiłam, a dzisiaj już jej nie ma.   Składniki: ciasto na formę (ok. 26 cm) 250 g mąki, 120 g masła, 2 kopiaste łyżki cukry pudru, 1 żółtko, szczypta soli, 20 g startej gorzkiej czekolady

Moniki Smakołyki
Ravioli z kozim serem i kaparami 177

Ravioli bez użycia soli jest przygotowane, bo słony ser kozi i kapary w cieście zostało "schowane". Składniki: ciasto na ravioli: 220 g   mąki pszennej, 2 całe jajka i jedno żółtko,  1 łyżka oliwy z oliwek, pozostałe składniki: 100 g sera koziego ziołowego, świeży tymianek, 2 łyżki masła klarownego, 2 łyżki kapary, 1 jajko,   pieprz czarny świeżo mielony(...)smaku. Przygotowanie:   Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, żółtko, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 5 godz. Możemy je przygotować dzień wcześniej lub rano. Przygotowane ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej. Żeby ciasto się

Moniki Smakołyki
Sernik na ciemnym cieście 121

Kolejny domowy klasyk :) Nie wierzę, że ktoś może go nie znać. Był na stole podczas każdej rodzinnej imprezy, w czasie świąt, urodzin i bez okazji w

bistro mama
Paszteciki z ciasta francuskiego... na ostatnią chwilę 1106

Mam albo mylne wrażenie, albo się starzeję ;) Czy coraz więcej osób pragnie spędzać sylwestrowy wieczór w domowym zaciszu? Gdzie się nie obejrzę, kogo nie zapytam - wszyscy

bistro mama
Rurki z kremem 234

Pierwszy karnawałowy hit w Małej Cukierence to rurki z waniliowym kremem. Delikatne, z chrupkim ciastem przypominjącym ciasto francuskie, które ładnie pachnie podczas pieczenia śmietaną i masłem. Krem waniliowy prawie jak crème pâtissière, dlatego zamiast cukru waniliowego można użyć 2 lasek wanilii. Krem radzę gotować w rondelku z grubym dnem, żeby go nie przypalić, a ciasto proszę nawijać do 2/3 wysokości(...)Bardzo polecam… (przepis z gazety „Claudia”, ciut zmodyfikowany).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou oraz Royal Old England .     Składniki na około 50 sztuk: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 250g masła lub margaryny szczypta soli 1 szklanka kwaśnej śmietany (12% lub 18%) Krem: 900ml mleka 1 opakowanie

Mała Cukierenka
Tang Zhong i brązowy ryż 180

robotem, na najmniejszej prędkości przez 4 - 5 minut). Dodaj roztopione masło i wyrabiaj (albo mieszaj mikserem), aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Zajmie to około 5 - 6 minut. Jesli wyrabiasz ciasto ręcznie, rozciągnij je do postaci sporego kwadratu. Rozsyp na całej jego powierzchni ryż, a następnie złóż ciasto i krótko, ale delikatnie, wrób ryż w ciasto. Jeśli do pracy został zaprzęgnięty(...)robota wsyp ryż i na najniższej prędkości krótko mieszaj. Zarówno ręczne wrabianie ryżu, jak i przy użyciu robota, powinno trwać wyłącznie dopóty, dopóki ryż nie rozmieści się równomiernie w cieście. Po dodaniu ryżu ciasto może stać się odrobinę bardziej lepkie, a to za sprawą zaabsorbowanej przez ryż wody. Uformuj z ciasta kulę, włóż ją do natłuszczonej miski. Odstaw pod przykryciem

Grahamka, weka i kajzerka