ciasto - 160568 przepisów (strona:728/10705)

Szarlota z jabłkami – Przepis 28

Szarlota z jabłkami, znana również jako szarlotka czy apple charlotte, to wyśmienity deser, który łączy w sobie puszyste ciasto i soczyste warstwy jabłek. Jest to przysmak, który często gości na stołach nie tylko ze względu na swój kuszący smak, ale i prostotę wykonania. Przedstawiam przepis, który z pewnością zadowoli wyszukane podniebienia, a jednocześnie zachwyci tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę(...)pieczeniem. Składniki: Ciasto: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. szara reneta) 1/2 szklanki cukru (można zastąpić miodem dla głębszego smaku) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie: rodzynki, orzechy Wykonanie: Przygotowanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem

Taste and Cook
Szarlota z jabłkami – Przepis 26

Szarlota z jabłkami, znana również jako szarlotka czy apple charlotte, to wyśmienity deser, który łączy w sobie puszyste ciasto i soczyste warstwy jabłek. Jest to przysmak, który często gości na stołach nie tylko ze względu na swój kuszący smak, ale i prostotę wykonania. Przedstawiam przepis, który z pewnością zadowoli wyszukane podniebienia, a jednocześnie zachwyci tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę(...)pieczeniem. Składniki: Ciasto: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. szara reneta) 1/2 szklanki cukru (można zastąpić miodem dla głębszego smaku) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie: rodzynki, orzechy Wykonanie: Przygotowanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem

Taste and Cook
Ciasto makowe z jabłkami – prosty i szybki przepis 24

Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Można je upiec rano, a już popołudniu podać gościom. Taki makowiec wychodzi wilgotny, nie za słodki i należy raczej do cięższych ciast, więc jeden kawałek z powodzeniem zaspokoi ochotę na słodycze. Składniki na ciasto makowe z jabłkami: 140 g maku mielonego (szklanka) 260 g mąki pszennej(...)miski dodaj również masę makową i obrane i starte na tarce jabłka. Całość wymieszaj rózgą lub robotem kuchennym. Na koniec do masy dodaj ubite białka jajek i wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 45 minut (do suchego

e-PrzepisyKulinarne
Sernik delikatny o lekko kokosowym samku 32

Sernik bardzo delikatny, polecam Kruche ciasto – Wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia do miski. Dodać pokrojone drobno masło i żółtka. Siekać nożem do połączenia się składników. Na koniec szybko zagnieść ciasto. 3/4 porcji ciasta ułożyć na dnie formy, przygnieść i nakłuć ciasto widelcem. Pozostałe ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)piec 15 minut. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, interwał, czas 2 minuty wyjąć ciasto i szybko zagnieść. reszta jak wyżej Przygotowanie masy serowej – za pomocą robota kuchennego wymieszać wszystkie składniki na gładką masę. na koniec dodać ananasy pokrojone ananasy i delikatnie wymieszać. Wykonanie masy serowej w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki masy serowej

Kuchnia Pokoleń
Makowiec japoński na cieście francuskim 30

Makowiec japoński na cieście francuskim to jeden z prostszych do przygotowania makowców a przy tym bardzo smaczny. Może troche to brzmi jak połączenie kuchni różnych narodów, ale w efekcie dostajemy bardzo polskie ciasto Prosty jest bardzo, bo ułatwiamy sobie tu życie i jako spód używamy gotowego, wypieczonego ciasta francuskiego w formie drożdżówek z ciasta francuskiego – ja wybrałam drożdżówki francuskie(...)syropem klonowym i orzechami a ponieważ są nieduże, potrzebowałam pięciu sztuk. Możecie wybrać inne. Możecie wybrać też ciasto francuskie, wykroić z niego spód i upiec. Masa makowa, którą wylewamy na spód to już makowiec bez ciasta . Efekt jest piękny wizualnie i świetnie smakuje. PRZEPIS MAKOWIEC JAPOŃSKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 5 drożdżówek francuskich z syropek klonowym i orzechami lub inne

Dorota Smakuje
Serowiec gotowany – kuchnia podkarpacka 64

Serowiec gotowany – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski We współczesnym języku ciasto z białego sera (twarogu) powszechnie nazywane jest sernikiem. Jednak w przeszłości częściej używano nazwy serowiec, a regionalnie nawet serownik. Serowiec gotowany różni się od pieczonego tym, że masę serową gotuje się zamiast piec, a żeby była zwarta, zagęszcza się ją mąką ziemniaczaną, którą z czasem zastąpił budyń(...)proszku (którego głównym składnikiem jest skrobia ziemniaczana, więc na jedno wychodzi). Serniki gotowane, w odróżnieniu od pieczonych, wymagają dodatkowych blatów z ciasta, które utrzymają placek w całości. Warstwy gotowanej masy serowej zwykle są dość cienkie ze względu na swoją konsystencję, za to często jest ich w cieście kilka, przełożonych kilkoma cienkimi plackami. W przepisie, który dzisiaj Wam proponuję, jest trochę

Trzeci talerz
Sernik z kratką i rodzynkami 28

serek śmietankowy. Używam go do wszystkich moich serników i zawsze się sprawdza - jeśli Wy również macie swój jeden ulubiony i sprawdzony, tłusty ser, możecie go użyć. Podczas przygotowania kruchego ciasta ważne jest jego odpowiednie schłodzenie - bardzo zimne kruche ciasto przed wstawieniem do pieca gwarantuje najlepszą strukturę ciasta po upieczeniu.  Sernik z kratką i rodzynkami  jest delikatnie pomarańczowo-waniliowy(...)również inne moje przepisy na sernik:) Zobaczcie również przepis na sernik królewski z brzoskwiniami: Sernik z kratką i rodzynkami, składniki: na tortownicę o średnicy 23 cm (lub większą): na ciasto: 250 g mąki, 1 całe jajko, 3 łyżki cukru pudru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 125 g zimnego masła na masę serową: 1kg trzykrotnie mielonego, tłustego sera śmietankowego

Lekcje w kuchni
Szarlotka orkiszowa 32

Szarlotka to ciasto, którego nie trzeba nikomu przedstawiać, ani opisywać. Klasyczna szarlotka przygotowana na mące orkiszowej, która nadaje ciastu delikatnego orzechowego posmaku oraz zdecydowanie lepszych wartości odżywczych niż mąka pszenna.  Składa się z półkruchego spodu, na którym znajduje się duża warstwa soczystych i kwaśnych jabłek smażonych na maśle oraz chrupiącego ciasta tartego na wierzchu. Najlepiej smakuje na ciepło(...)gałką lodów waniliowych. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej  200 g masła  1 jajko  3 łyżki drobnego cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka śmietany 18% szczypta soli  Nadzienie jabłkowe: ok. 2,5 kg jabłek 2 łyżki masła  2 łyżki cukru  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżeczka cynamonu

Kuchnia MagdaLeny
Kolorowy makowiec 30

będzie miał z dobrych 35 lat… a może trochę więcej? Już sama nie wiem, ale wiem, że nadszedł czas na zaprezentowanie go światu Myślę, że kolorowy makowiec będzie idealnym ciastem na święta. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na makowe ciasto: 2,5 szklanki (200ml) mielonego maku 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 8 jajek ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku(...)Żółtka ubijam z cukrem, cały czas miksując dodaję mak i następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubijam białka i dodaję do masy makowej. Całość mieszam łopatką. Ciasto wylewam do blaszki wyłożonej papierem, wielkość 20×30 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 40-45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia

Słodki sentyment
Fit ciasto marchewkowe na płatkach owsianych 33

ciasto marchewkowe stworzyłam jako alternatywę dla tradycyjnego ciasta marchewkowego, zachowując przy tym niesamowity korzenny smak. Zostawiam Wam dziś przepis na ciasto, które nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale także kocha Wasze ciało, bo może być zdrowszym wyborem na coś słodkiego. Jest to więc doskonała propozycja dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem tradycyjnego ciasta marchewkowego bez zbędnych wyrzutów sumienia. Ciasto zostało(...)oleju, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, kardamon, goździki i sól. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mokre składniki do misy z suchymi składnikami. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż składniki będą równomiernie rozłożone. Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek będzie suchy. Po upieczeniu wyjmij ciasto

Eat me! Fit me!
Kawowy Bananowiec 26

Ciasto Kawowy Bananowiec to pachnący kawą deser składający się z kilku warstw. Spód to kawowy biszkopt, który można nasączyć aromatycznym espresso (ja tę czynność pominęłam, ponieważ ciasto po upieczeniu jest wilgotne i dosyć zwarte). Kolejna warstwa to banany przekrojone wzdłuż na pół i ułożone na biszkopcie, które są przykryte kremem śmietanowo-serowym z dodatkiem kawy. Wierzch ciasta posypany jest startą(...)gorzką czekoladą, ale można ją zastąpić kakao. Ciasto Kawowy Bananowiec ma dwie warstwy kremu: jedna to serowo-śmietanowy z dodatkiem rozpuszczonej kawy, a druga warstwa to ubita śmietana z śmietan-fitem. Ja do kremu dodałam serek mascarpone, ale można go zastąpić serem ricotta. Ciasto Kawowy Bananowiec to smaczny, delikatny deser, który sprawdzi się nie tylko do popołudniowej kawy, ale też

Danka Pichci
miodownik z masą grysikową i jabłkami 37

składniki na ciasto miodowe: 650 g mąki 200 g masła 60 g miodu, płynnego 2 jajka 140 g cukru 3 -4 łyżki śmietany 18% 2 płaskie łyżeczki sody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki, przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia) Pieczemy(...)mleka zagotowujemy z cukrem oraz masłem. W pozostałym mleku mieszamy kaszę mannę i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż grysik zgęstnieje. Gotową masą przekładamy ciasto. składniki na warstwę jabłkową: 1300 g jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 1 łyżka masła wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy z masłem. Jeśli

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto szałowa krówka 241

Szałowa krówka to pyszne ciasto bez pieczenia , które przygotujecie w kilkanaście minut! Ciasto składa się z herbatników i krakersów, przełożonych masą śmietankową oraz krówkową. Wierzch ciasta zdobią prażone płatki migdałów. Przepis na ciasto szałowa krówka jest bardzo prosty i szybki, dlatego taki deser idealnie sprawdzi się, gdy wpadną niezapowiedziani goście. CIASTO SZAŁOWA KRÓWKA PRZEPIS Składniki duża paczka herbatników kakaowych duża(...)krakersach rozprowadzam połowę masy krówkowej (możemy ją lekko podgrzać, wtedy się lepiej rozsmarowuje) i układam kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wykładam pozostałą masę i układam herbatniki kakaowe. 5. Wierzch ciasta dekoruję pozostałą masą krówkową i posypuję prażonymi migdałami. Artykuł Ciasto szałowa krówka pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
TOP 15 Najlepszych Przepisów na Pyszne Ciasta 38

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każda okazja na upieczenie ciasta jest odpowiednia. Urodziny, imieniny, czy też zwykła niedziela, to idealny czas na przygotowanie deseru w postaci pysznego ciasta! W dzisiejszym wpisie zgromadziliśmy dla Was 15 najlepszych propozycji na pyszne ciasta, wraz z przepisami. Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z każdym z nich, ponieważ wszystkie są przepyszne. Sprawdźcie sami! Smacznego 1. Ciasto Filadelfia(...)Przepis na: Przepiski.pl 2. Ciasto 7 days Przepis na: ilovebake.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Ciasto czekoladowe z miętowo-budyniowym kremem i landrynkami Przepis na: ostra-na-slodko.pl 4. Ciasto niebo w gębie Przepis na: ilovebake.pl 5. Ciasto ajerkoniakowe z bitą śmietaną kawą i czekoladą Przepis na: mojegotowanie.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł TOP 15 Najlepszych Przepisów na Pyszne Ciasta pochodzi z serwisu Damusia.pl

Damusia.pl