ciasto - 162907 przepisów (strona:728/10861)

Ravioli z kozim serem i kaparami 198

Ravioli bez użycia soli jest przygotowane, bo słony ser kozi i kapary w cieście zostało "schowane". Składniki: ciasto na ravioli: 220 g   mąki pszennej, 2 całe jajka i jedno żółtko,  1 łyżka oliwy z oliwek, pozostałe składniki: 100 g sera koziego ziołowego, świeży tymianek, 2 łyżki masła klarownego, 2 łyżki kapary, 1 jajko,   pieprz czarny świeżo mielony(...)smaku. Przygotowanie:   Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, żółtko, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 5 godz. Możemy je przygotować dzień wcześniej lub rano. Przygotowane ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej. Żeby ciasto się

Moniki Smakołyki
Sernik na ciemnym cieście 148

Kolejny domowy klasyk :) Nie wierzę, że ktoś może go nie znać. Był na stole podczas każdej rodzinnej imprezy, w czasie świąt, urodzin i bez okazji w

bistro mama
Paszteciki z ciasta francuskiego... na ostatnią chwilę 1139

Mam albo mylne wrażenie, albo się starzeję ;) Czy coraz więcej osób pragnie spędzać sylwestrowy wieczór w domowym zaciszu? Gdzie się nie obejrzę, kogo nie zapytam - wszyscy

bistro mama
Rurki z kremem 286

Pierwszy karnawałowy hit w Małej Cukierence to rurki z waniliowym kremem. Delikatne, z chrupkim ciastem przypominjącym ciasto francuskie, które ładnie pachnie podczas pieczenia śmietaną i masłem. Krem waniliowy prawie jak crème pâtissière, dlatego zamiast cukru waniliowego można użyć 2 lasek wanilii. Krem radzę gotować w rondelku z grubym dnem, żeby go nie przypalić, a ciasto proszę nawijać do 2/3 wysokości(...)Bardzo polecam… (przepis z gazety „Claudia”, ciut zmodyfikowany).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou oraz Royal Old England .     Składniki na około 50 sztuk: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 250g masła lub margaryny szczypta soli 1 szklanka kwaśnej śmietany (12% lub 18%) Krem: 900ml mleka 1 opakowanie

Mała Cukierenka
Tang Zhong i brązowy ryż 197

robotem, na najmniejszej prędkości przez 4 - 5 minut). Dodaj roztopione masło i wyrabiaj (albo mieszaj mikserem), aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Zajmie to około 5 - 6 minut. Jesli wyrabiasz ciasto ręcznie, rozciągnij je do postaci sporego kwadratu. Rozsyp na całej jego powierzchni ryż, a następnie złóż ciasto i krótko, ale delikatnie, wrób ryż w ciasto. Jeśli do pracy został zaprzęgnięty(...)robota wsyp ryż i na najniższej prędkości krótko mieszaj. Zarówno ręczne wrabianie ryżu, jak i przy użyciu robota, powinno trwać wyłącznie dopóty, dopóki ryż nie rozmieści się równomiernie w cieście. Po dodaniu ryżu ciasto może stać się odrobinę bardziej lepkie, a to za sprawą zaabsorbowanej przez ryż wody. Uformuj z ciasta kulę, włóż ją do natłuszczonej miski. Odstaw pod przykryciem

Grahamka, weka i kajzerka
To ostatnia chwila na wystartowanie w konkursie na ciasto 105

Jeszcze tylko do 3 stycznia przyjmujemy zgłoszenia na konkurs na świąteczne ciacho! Szykujesz się na sylwestra? Pstryknij fotę swoim wypiekom i wyślij ją nam z przepisem

CoolinarniePL
Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką 235

razem ciasto dla… zapobiegliwych, ale nie tylko. Kto ma ciasto kruche i kruszonkę w zamrażarce, to przygotowanie kruchego placka z mango i migdałową kruszonką nie zajmie mu wiele czasu, a i naczyń do mycia – też będzie miał mniej. Kto nie był zapobiegliwy, niestety, najpierw musi przygotować ciasto kruche i kruszonkę .   Składniki: - ciasto kruche - kruszonka migdałowa - 2 dojrzałe owoce(...)mango - 3 budynie waniliowe bez cukru - 5 łyżek cukru do budyniu - 1,1 litra mleka - słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g) - cukier puder do posypania ciasta   Kto nie ma ciasta gotowego i kruszonki, to przygotowuje z przepisów zamieszczonych na blogu. Kto ma - wyjmuje z zamrażarki. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto ścieramy bezpośrednio do blaszki, na tarce

mojewypiekiinietylko
Ciasto cytrusowe (Quatre-quarts aux agrumes Rachel Khoo) czyli poWeekendowe Łakocie odc.14 129

Miałam bardzo intensywny weekend. Małżon zafundował mi rajd. Odwiedzaliśmy znajomych i rodzinę w zawrotnym tempie. Z jednej strony było miło, z drugiej Blond Hultaj uniemożliwiał spokojne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaki ze Szpinakiem zapiekane w Cieście + łosoś czyli spóźnione Środowe Rybki odc.28 176

Lubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Watykański, papieski, Herman albo po prostu Ciasto Szczęścia czyli Niedzielne Śniadanie odc.23 171

Dawno, dawno temu za górami, za lasami... tak mogłabym zacząć opowieść o mojej przygodzie z tym wypiekiem. Dostałyśmy z mamą słoik zaczynu, karmiłyśmy, pielęgnowałyśmy a potem

Dzieje kuchennej Wiewióry
NieŚwiątecznie mi i Korzenne ciasto z jabłkowym musem i bakaliami czyli poWeekendowe Łakocie odc. 28 204

Przepis znalazłam w kalejdoskopie kulinarnym. I gdyby nie on całkiem nie czułabym nadchodzących Świąt. Wczoraj uświadomiwszy sobie, że to już TYLKO dwa tygodnie... przeraziłam się!!! nie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Walka z Muszkami owocowkami i Orzechowo-czekoladowe ciasto ze sliwkami 138

Zakwas na chleb, małosolne ogórki i świeże owoce takie jak śliwki czy jabłka przyciągają rzesze małych i wrednych muszek. I jak sobie z nimi poradzić? Jak

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orzechowo-czekoladowe ciasto ze sliwkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.57 151

Rozpoczęcie roku pierwszej klasy mamy za sobą. Pogoda nie nastrajała dobrze, denerwowała się nie tylko Córcia. To była nasza pierwsza wyprawa z Synciem bez wózka bo

Dzieje kuchennej Wiewióry

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję