ciasto - 163312 przepisów (strona:737/10888)

Śliwkowiec ciasto sypane 136

Szybkie ciasto ze śliwkami bez miksera Dziś genialny, stary przepis na szybkie ciasto ze śliwkami. Takie bez brudzenia rąk, bez miksera i bez jajek. To mój śliwkowiec ciasto sypane z owocami na kruchym spodzie. Cudownie kwaśne, wilgotne śliwki i kruche słodkie ciasto bez oleju z chrupiącą skórką. Szybkie ciasto z kaszy manny i owoców Do każdego ciasta sypanego z owocami(...)owocami i budyniem daję dużo owoców. To owoce nadają wilgoci ciastu. Jeżeli łatwe ciasto ze śliwkami to tylko sypane, bez miksowania, zagniatania tylko wymieszać. Zapraszam na przepis 🙂     Śliwkowiec ciasto przepis mąka pszenna uniwersalna 1,5 szklanki kasza manna 1,5 szklanki śliwki już bez pestek około 1,3 – 1,5 kg cukier 1 szklanka proszek do pieczenia

Dieta moja pasja
klasyczny, pyszny sernik na kruchym cieście z kratką i lukrem-HIT najlepszy +FILM 930

Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na jeden z najpyszniejszych serników jakie są , zdecydowanie moja top lista. Mowa o serniku na kruchym cieście z kratką, polany lukrem cytrynowym. Dodatkowo ciasto kruche  posmarowałam dżemem porzeczkowym który nadał ładny wygląd i urozmaicił smak sernika. Sernik jest niezwykle delikatny, wilgotny, zawsze się udaje, jest wysoki, konkretny. Bardzo polecam na każdą(...)okazję czy to spotkanie rodzinne, impreza czy święta :)  Zapraszam na film z jego przygotowaniem krok po kroku  SKŁADNIKI *blaszka 25x35cm używam szklanki 250ml  CIASTO  -3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -4 żółtka (białka odkładamy do masy serowej) -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szkl cukru pudru  -2 łyżeczki proszku

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżówki z truskawkami 73

Mięciutkie, puszyste ciasto drożdżowe, soczyste owoce i kruszonka, czyli drożdżówki z truskawkami to domowe wypieki, którym trudno się oprzeć. Delikatne drożdżówki z truskawkami to smaczny dodatek do popołudniowej kawy, świetnie też będą smakowały z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasto na drożdżówki z truskawkami można zrobić z drożdży suszonych (jak u mnie) lub ze świeżych. Dając świeże drożdże należy najpierw(...)zrobić zaczyn. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na mniejsze porcje formując okrągłe bułeczki. Można to zrobić tak, jak ja – formując wałek, następnie podzielić go na równe części lub odrywać po kawałku ciasta i formować bułeczki w dłoniach. Jeżeli chcemy, aby drożdżówki były idealnie równe to każdą część ciasta można zważyć na wadze. U mnie z poniższego przepisu wyszło 9 drożdżówek

Danka Pichci
Szybkie ciasto z truskawkami 66

Szybkie ciasto z truskawkami Szybkie, słodkie, proste ciasto z truskawkami . Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Takie proste ciasto z truskawkami śmiało możecie też zapakować i zabrać ze sobą np. na piknik na świeżym powietrzu. Jak przygotować proste ciasto z truskawkami? Składniki: 140 g mąki pszennej 4 jajka klasy M 150 g cukru 1 płaska łyżka cukru waniliowego z prawdziwą(...)wanilią 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia około 7-8 truskawek cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę z proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i wbijamy 4 jajka. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką (można też wszystko krótko zmiksować). Dno tortownicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną. Do tortownicy wlewamy

Słodkie okruszki
ciasto z kremem śmietankowym truskawkami i galaretką 66

następnie żółtka cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodajemy olej. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 25-30 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed(...)składanie ciasta. składniki na krem śmietankowy z mascarpone: 500 ml śmietanki kremówki 30% 500 g serka typu mascarpone 70 g cukru pudru lub do smaku 1-2 łyżeczki cukru z wanilią wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym i miksujemy na gęsty krem. Gotowy wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki i truskawek. składniki na wierzch

Domowy Smak Jedzenia
ciasto cytrusek 65

białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka i olej, cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 25-30 min. składniki na krem z soku(...)wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo pomarańczowy budyń i miksujemy na gładki krem. Ok. 2/3 kremy wykładamy na pierwszy biszkopt, przykrywamy go drugim biszkoptem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta (przy pomocy widelca możemy zrobić na kremie wzorek). dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie

Domowy Smak Jedzenia
wiśniowa chmurka 61

składniki na ciasto kruche: 150 g mąki 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim foremkę (ok. 23x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 190 st. C na rumiano. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. składniki na warstwę z galaretką i wiśniami: 3 galaretki wiśniowe(...)być mrożone lub z syropu wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy owoce. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją razem z owocami na ciasto kruche. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki aby galaretka całkiem stężała. składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka typu mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia
Kostka Banoffee 77

Kostka Banoffee to efektywnie wyglądający i smaczny deser. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne lub świąteczny stół. Kostka Banoffee to ciasto warstwowe, w którym spód stanowi biszkopt, kolejne warstwy to banany przykryte kremem śmietanowo-serowym, krakersy, kajmak i na wierzchu ciasta ubita śmietana kremówka. Tak więc kostka Banoffee to ciasto obłędnie kremowe i słodkie, ale nie przesłodzone, ponieważ(...)słone krakersy przełamują słodycz masy krówkowej. Kostka Banoffee to deser, który najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu, kiedy krakersy zmiękną i wówczas ciasto można ładnie pokroić. Połączenie bananów, kajmaku i ubitej śmietany kremówki zawsze się sprawdza, tak też jest w przypadku ciasta kostka Banoffee – wszystkie składniki świetnie się ze soba komponują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Kostkę Banoffee

Danka Pichci
10 przepisów na pyszne serniki na Wielkanoc 141

Zobacz pomysły na serniki na Wielkanoc – proste i pyszne przepisy, które warto przygotować na świąteczny stół! Sernik bez pieczenia, sernik gotowany, sernik z rodzynkami na kruchym cieście, sernik pieczony w kąpieli wodnej i inne niezwykłe przepisy. Zainspiruj się i zaskocz bliskich na Wielkanoc. Poniżej znajdziesz 10 pysznych przepisów, a wśród nich: sernik z matchą i granatem gotowany sernik(...)brzoskwiniami sernik na kruchym cieście karmelowy sernik na zimno Zobacz również przepisy na sałatki na Wielkanoc – https://viagusto.pl/salatki-na-wielkanoc-12-przepisow/ A tutaj znajdziesz wszystkie polecane przepisy na Wielkanoc . PRZEPISY NA SERNIKI NA WIELKANOC Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Tradycyjny sernik krakowski z kratką Przepis na sernik krakowski z kratką – czyli tradycyjny przepis na dużą

Via Gusto
Zakręcane ciasto drożdżowe z dżemem 65

Król (albo królowa) domowych ciast  czyli ciasto drożdżowe. Tu w wersji zakręcanej z dżemem truskawkowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Bardzo efektowne w przekroju, świetnie się sprawdzi na każdą okazję, nawet elegancką. Niedługo święta wielkanocne więc jak już planujecie menu to weźcie tę propozycję pod uwagę. Wszyscy będą zachwyceni, zaręczam. Zakręcane ciasto drożdżowe z dżemem 4 szklanki(...)wyrabiać dalsze 5 minut. Przełożyć do miski wysypanej mąką, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, lekko podsypać mąką i wyrobić ręką, uformować kulą i podzielić ciasto na połowę. Z podanych proporcji wyjdą dwa mniejsze drożdżowe ciasta – będą potrzebne dwie podłużne formy

Smaczny zeszyt
Jabłecznik przekładany – kuchnia podkarpacka 146

Jabłecznik przekładany – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Pułanki, gmina Frysztak, powiat strzyżowski Sezon na ciasta z jabłkami trwa cały rok dzięki temu, że jabłka dobrze się sezonują. Dlatego od pokoleń królują one w lokalnej kuchnia jako jeden z najpopularniejszych składników do przekładania ciast (tuż obok białego sera, kaszy manny czy powideł). Od gatunku jabłek zależy, w jakim stopniu rozpadną się one podczas(...)smażenia i jak zwarta będzie ich konsystencja. Zwykle do przekładania ciast używa się szarej renety albo antonówki. Oba te gatunki charakteryzują się winnym, lekko kwaśnym smakiem i chrupiącym miąższem. Aby zachować spójność warstwy jabłek gospodynie często mieszają je z żelatyną albo galaretką w proszku. Jednak przepis gospodyń z Pułanek nie zawiera żadnych dodatkowych składników poza cukrem i odrobiną wody. Gorące

Trzeci talerz
bardzo łatwa kremówka vel napoleonka 123

składniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 1000 ml mleka 500 ml śmietanki kremówki 30% 180 g cukru 3 budynie waniliowe (120 g) dodatkowo: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Przekładamy na największą blaszkę z piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia). Delikatnie nacinamy lub nakłuwamy widelcem. Pieczemy w ok. 190 st. C przez ok. 20-25 min. Podczas pieczenia obserwujemy(...)ciasto, gdy się bardzo „wybałusza” to przekłuwamy patyczkiem do szaszłyków. Upieczone odstawiamy do wystudzenia. Z drugim ciastem postępujemy tak samo lub tniemy na kawałki (wielkości porcji jakie chcemy podać) i tak samo pieczemy. 700 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz śmietanką kremówką. Budynie dokładnie mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Kokosanka 394

Ciasto kokosanka to obłędny wypiek, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ciasto pięknie prezentuje się na talerzu i rewelacyjnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak i bez okazji. Ciasto kokosanka składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego pyszną masą kawową. Wierzch zdobi chrupiąca beza z dodatkiem wiórek kokosowych. Jeśli szukacie przepisu na wyjątkowy deser , ciasto kokosanka będzie idealnym wyborem(...)cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio puszysta i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i przesypać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 25 minut. Beza Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę

Alle Dobre!
Ciasto Izaura – murzynek z serem 74

Ciasto Izaura – murzynek z serem To ciasto to moje wspomnienie z dzieciństwa, bardzo było wtedy modne i można je było zjeść na niejednej rodzinnej imprezie czy w święta. Moja rodzina bardzo lubi murzynki a i serniki również, więc połączenie tych dwóch ciast w jednem jest oczywiście pysznym rozwiązaniem! Znacie to ciasto? Smakuje wam takie połączenie? PRZEPIS CIASTO IZAURA Składniki(...)blaszkę 35x25cm: Ciasto: 4 jajka 250g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao ciemnego 5 łyżek wody Masa serowa: pół kg sera białego mielonego 1/2 szkl cukru 2 jaja 1 czubata łyżka mąki 50g masła roztopionego Jak zrobić ciasto Izaura: Do garnka wrzucamy masło, cukier

Dorota Smakuje