ciasto - 162020 przepisów (strona:740/10802)

Ciasto Michałek-pyszne,wilgotne i delikatne +FILM 41

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasto Michałek. Jest to moja wersja tego wypieku. Ciasto zachwyca smakiem, jest niesamowicie delikatne, wilgotne. Składa się z pysznego kremu z dodatkiem cukierków Michałków, delikatnego biszkoptu nasączonego kawą, dżemu porzeczkowego oraz śmietanki. Całość rewelacyjnie smakuje, pięknie wygląda. Bardzo zapraszam i polecam  Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku(...)masła ŚMIETANKA -500ml śmietanki 30 lub 36% -4 kopiaste łyżki cukru pudru -150ml wrzątku -1,5 łyżki żelatyny DODATKOWO -ok 5 cukierków michałki do posypania ciasta -kawałek czekolady (ja użyłam z orzechami) do posypania ciasta -trochę kawy do nasączenia biszkoptu -4-5 łyżek dżemu porzeczkowego  Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia bazy kremu. Do miski dajemy 250ml mleka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Mazurek z pianką 29

pianką pochodzi ze „ słodkosentymentowego ” zeszytu i wymyka się trochę definicji tradycyjnego mazurka. To takie trochę inne wydanie mazurka, które potrafi zachwycić. Zobaczcie sami ? UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 1/3 szklanki mąki tortowej ½ szklanki cukru 240 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego Mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia(...)żółtka i cukier waniliowy umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Następnie ciasto dzielę w proporcji 2/3 do 1/3 i do mniejszej części dodaję kakao i wyrabiam. Obydwa ciasta owijam folią i wkładam na 20 minut do lodówki. Następnie ciasto białe dzielę mniej więcej w proporcji 3/5 na 2/5 (po prostu chodzi o to, aby jedna część była trochę większa niż

Słodki sentyment
Ciasto czekoladowe z kokosem 31

Przepyszne ciasto czekoladowe z kokosem, a dokładniej z zapiekaną i chrupiącą kokosową skórką. Świetny smak i różne struktury ciasta. Myślę, że posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za kokosem. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto czekoladowe: 1 ¾ szklanki Mąki Szymanowskiej uniwersalnej 480 (jeśli nie masz Mąki Szymanowskiej u siebie w sklepie, tutaj możesz zamówić z dostawą do domu(...)utartego masła dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz śmietanę z mleczkiem kokosowym cały czas ucierając. Następnie wbijam po jednym jajku, a na koniec dodaję rozpuszczoną czekoladę. Ciasto mieszam do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia (możesz użyć też tortownicy z tulejką ), przekładam ciasto do foremki, wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Słodki sentyment
Sernik kokosowy 29

Sernik kokosowy na serkach homogenizowanych w czekoladowym cieście – to świetny przepis znaleziony w „mamusiowych zasobach” ? Koniecznie musicie spróbować ? UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki tortowej 3 czubate łyżki cukru pudru 2 żółtka 200 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam(...)ciasto. Dno tortownicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. 2/3 ciasta „wylepiam” dno i boczki tortownicy i tortownicę wstawiam na 15 minut do zamrażarki. 1/3 ciasta wkładam również do zamrażarki.   Po 15 minutach wyciągam tortownicę z zamrażarki i wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut

Słodki sentyment
Ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym 37

pochodzące podobno ze Szwajcarii ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym zabierze nas w pyszną podróż, bo cóż może być lepszego, niż poznawanie nowych miejsc i smaków… Ciasto jest łatwe i bardzo smaczne. Wystarczy zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że zajadamy je wśród cudownych szwajcarskich górskich szczytów, ech… No to zaczynamy… Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki(...)połowy cytryny 200 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam, formuję kulkę i wkładam ją do lodówki na 30 minut. Blaszkę 25 x 40 cm smaruję tłuszczem i posypuję mąką. Ciasto rozwałkowuję i wykładam do blaszki tworząc 2,5 cm rant z każdej strony. Ciasto wstawiam do zamrażarki i nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam blaszkę z zamrażarki i wstawiam bezpośrednio

Słodki sentyment
Baklawa 32

zawsze tak samo doskonały smak. Baklawa to deser z kuchni Bliskiego Wschodu. Szczególnie lubiana jest w Turcji, Grecji, Bułgarii, na Bałkanach… To mnóstwo pysznych orzechów i miodu ukrytych w cieście filo . Można się zakochać Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 opakowanie ciasta filo (u mnie 300g) ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki drobno siekanych pistacji, ½ szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych(...)szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 120 g masła Przygotowanie: Ciasto wyciągam pół godziny wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej. Orzechy i migdały mieszam w miseczce. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystygnięcia. Cukier mieszam z cynamonem. Blaty ciasta filo kroję na pół. Dobieram blaszkę do wielkości przekrojonych blatów. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam pierwszy blat ciasta i smaruję

Słodki sentyment
Topfenstrudel czyli strudel serowy 29

Topfenstrudel czyli strudel serowy ma w Austrii swoją długą tradycję. Topfenstrudel możecie przygotować ze specjalnego ciasta na strudel, ale również na cieście francuskim. Ta wersja jest szybsza i równie pyszna. I dzisiaj zaproponuję Wam strudel serowy właśnie w takim wydaniu (Przepis pochodzi ze strony gutekueche.at, ale przeszedł drobne zmiany ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 jajka 1 szczypta(...)masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 garście rodzynek (jeśli lubicie, ja pomijam) 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 2 łyżki kaszy manny Żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Ciasto wyciągam 30 minut wcześniej z lodówki i rozkładam je na papierze do pieczenia. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka , twaróg, rum, rozpuszczone masło, cukier waniliowy

Słodki sentyment
Eklery z kremem budyniowym 32

miało się zaledwie kilka lat Ten deser trzeba koniecznie zrobić w domu. Z podanych składników wyjdzie około 10 sztuk około 12 cm eklerów. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto parzone: ½ szklanki wody 2 łyżki masła 1 szczypta soli ½ szklanki mąki 3 średnie jajka Przygotowanie: Wodę i masło zagotowuję, następnie dodaję na raz mąkę i energicznie mieszam, aż utworzy się(...)kulka ciasta, która będzie odchodzić od brzegów garnka. Ściągam garnek z kuchenki i od razu dodaję jedno jajko. Miksuję i odstawiam ciasto do przestygnięcia. Do przestygniętego ciasta dodaję po jednym jajku, za każdym razem mieszam do całkowitego połączenia się składników. Teraz odstawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia – to ważne Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Całkowicie zimne ciasto przekładam do worka cukierniczego

Słodki sentyment
Ciasto Gąska 29

Poddałam się „ gęsiowemu szaleństwu ” i zrobiłam ciasto Gąska – bialutkie i żółciutkie – jak rasowa gęś Przeplatają się tutaj przepyszne smaki mango i kokosa, a kulki rafaello symbolizują wystający gęsi kuperek. To ciasto jest delikatne i przepyszne, a do tego łatwe i każdy sobie z nim poradzi. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt na blaszkę 30 x 35 cm: 5 jajek(...)połowę i dodaję po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową, ziemniaczaną i kurkumę mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt wystygnie, wyrównuję go z góry i kroję na dwa blaty. Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej wody

Słodki sentyment
Kolorowy makowiec 42

będzie miał z dobrych 35 lat… a może trochę więcej? Już sama nie wiem, ale wiem, że nadszedł czas na zaprezentowanie go światu Myślę, że kolorowy makowiec będzie idealnym ciastem na święta. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na makowe ciasto: 2,5 szklanki (200 g) mielonego maku 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 8 jajek ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku(...)Żółtka ubijam z cukrem, cały czas miksując dodaję mak i następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubijam białka i dodaję do masy makowej. Całość mieszam łopatką. Ciasto wylewam do blaszki wyłożonej papierem, wielkość 20×30 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 40-45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia

Słodki sentyment
Ciasto Królewiec/Królewicz- miodowo biszkoptowe -mięciutkie, łatwe i przepyszne +FILM 235

Cześć, witam Was serdecznie po świątecznej przerwie i w nowym roku :)  Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast-królewiec. Klasyczne ciasto miodowo biszkoptowe przełożone masą budyniową na gorąco, z powidłami i polewą czekoladową. Jest łatwe do zrobienia, pięknie wygląda. Wychodzi mięciutkie, wysokie i po prostu przepyszne. Zapraszam *zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku(...)margaryny lub masła DODATKOWO powidła śliwkowe  SPODY Składniki na spody dajemy do miski, zagniatamy np robotem z hakiem lub rękami. Jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką. Ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożone papierem do pieczenia Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szarlota z jabłkami – Przepis 37

Szarlota z jabłkami, znana również jako szarlotka czy apple charlotte, to wyśmienity deser, który łączy w sobie puszyste ciasto i soczyste warstwy jabłek. Jest to przysmak, który często gości na stołach nie tylko ze względu na swój kuszący smak, ale i prostotę wykonania. Przedstawiam przepis, który z pewnością zadowoli wyszukane podniebienia, a jednocześnie zachwyci tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę(...)pieczeniem. Składniki: Ciasto: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. szara reneta) 1/2 szklanki cukru (można zastąpić miodem dla głębszego smaku) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie: rodzynki, orzechy Wykonanie: Przygotowanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem

Taste and Cook
Szarlota z jabłkami – Przepis 35

Szarlota z jabłkami, znana również jako szarlotka czy apple charlotte, to wyśmienity deser, który łączy w sobie puszyste ciasto i soczyste warstwy jabłek. Jest to przysmak, który często gości na stołach nie tylko ze względu na swój kuszący smak, ale i prostotę wykonania. Przedstawiam przepis, który z pewnością zadowoli wyszukane podniebienia, a jednocześnie zachwyci tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę(...)pieczeniem. Składniki: Ciasto: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. szara reneta) 1/2 szklanki cukru (można zastąpić miodem dla głębszego smaku) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie: rodzynki, orzechy Wykonanie: Przygotowanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem

Taste and Cook
Ciasto makowe z jabłkami – prosty i szybki przepis 36

Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Można je upiec rano, a już popołudniu podać gościom. Taki makowiec wychodzi wilgotny, nie za słodki i należy raczej do cięższych ciast, więc jeden kawałek z powodzeniem zaspokoi ochotę na słodycze. Składniki na ciasto makowe z jabłkami: 140 g maku mielonego (szklanka) 260 g mąki pszennej(...)miski dodaj również masę makową i obrane i starte na tarce jabłka. Całość wymieszaj rózgą lub robotem kuchennym. Na koniec do masy dodaj ubite białka jajek i wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 45 minut (do suchego

e-PrzepisyKulinarne