Składniki : 1/2 grejpfruta 3 plasterki świeżego ananasa 3 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka nasion sezamu szczypta kurkumy mielonej szczypta cynamonu mielonego Sposób wykonania : G rejpfruta i ananasa obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą konsystencję. Rozlej do szklanek wypij. R ada : Warto pozostawić białe błonki z grejpfruta, zawierają one pektyny, które wpływają
Przepisy i porady kulinarneolej 2 łyżki, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, sól 1,5 łyżeczki, pieprz 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, cząber 1 łyżeczka, kurkuma pół łyżeczki, kolendra mielona pół łyżeczki, cytryna 1,5 szt, czosnek 2 ząbki, woda 1 szklanka, Sposób przygotowania: Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i polewamy oliwą. Następnie kurczaka nacieramy całego bardzo dokładnie wszystkimi przyprawami
kulinarne odsłony patiSKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 4 UDKA Z KURCZAKA OLEJ WIELKOPOLSKI 2 PAPRYKI 1 CEBULA 3 ŁYŻKI NATKI PIETRUSZKI 3 ŁYŻKI PAPRYKI MIELONEJ SŁODKIEJ 2 ŁYŻKI PAPRYKI MIELONEJ OSTREJ PIEPRZ SÓL 2 ŁYŻKI WEGETY 1/2 SZKLANKI WODY PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myjemy. Dokładnie nacieramy przyprawami. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso . Paprykę kroimy w słupki
Gotowanie Patkismakują wyśmienicie! Idealna propozycja na podwieczorek lub kolację 😊 Składniki: 500-600 g batatów 2 jajka 2-3 łyżki mąki pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta pieprzu 1 mała cebula olej do smażenia Wykonanie: Bataty obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy(...)tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy starte bataty, dodajemy cebulę, jajka, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką mieloną i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wykładamy cienko masę ziemniaczaną, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor
Kuchnia MagdaLenyNajbardziej popularny amerykański fast food - klasyczne burgery z mielonego mięsa wołowego, które doprawiamy tylko solą przed smażeniem i ewentualnie pieprzem przed podaniem. Podstawowy przepis nie jest skomplikowany, a gotowe burgery serwowujemy w opieczonej bułce z sałatą, pomidorem i czerwoną cebulą oraz dwoma sosami. Oczywiście dodatki można zmieniać według własnych upodobań :) Składniki na 4 burgery: 4 bułki do burgerów(...)Burgery posolić i upiec na rozgrzanej patelni grillowej po około 3 minuty z każdej strony lub na zwykłej lekko natłuszczonej patelni. Usmażone mięso odłożyć, żeby chwilę odpoczęło. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Bułki przeciąć na pół i zrumienić również na grillu lub w piekarniku. Spód bułki posmarować majonezem lub musztardą, a górę ketchupem. Na spodzie ułożyć ulubioną sałatę, następnie
wyzwania kuchenneobiadu wybrałam pęczak i puree ziemniaczano – marchewkowe a dodatki jakie Wy wybierzecie zależą wyłącznie od Was. Składniki: na 8 porcji 700 g fileta z indyka 370 g indyka mielonego 1 małe jajko 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 50 g suszonych pomidorów w oleju ( odsączonych ) Garść suszonych grzybów leśnych Mały pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Wykonanie: Grzyby suszone namaczamy w gorącej(...)Filet z indyka kroimy aby uzyskać jak największą powierzchnię do rolady. Rozbijamy przez folię. Staramy się aby nie uszkodzić mięsa. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Do mielonego mięsa dodajemy jajko. Grzyby, pomidory i pietruszkę siekamy. Dodajemy do farszu. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Równomiernie wykładamy na rozbitego fileta i zawijamy roladę
Smaki Ewyciacha. To ciasto jogurtowe z mielonymi migdałami i cynamonem, a na wierzch dodatkowo wyłożyłam cienko pokrojone jabłko. Smak ma naprawdę rewelacyjny. Składniki: 1 czubata szklanka mąki 2/3 szklanki mielonych migdałów 2 jajka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki cukru 1 płaska łyżka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Kuchnia domowa Animięsa mielonego z szynki - 200g pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego - 1 cebula - słodka papryka (przyprawa) - oregano - majeranek - sól morska - pieprz świeżo mielony - kapary (2 łyżki) - rukola (garść) Sposób przygotowania: - mięso usmaż na oleju rzepakowym Wielkopolskim , doprawiając według uznania solą morską, świeżym pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką, - usmażone mięso przełóż do garnka
MintTastecebula 2 duże marchewki 5-6 pieczarek 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól, pieprz Soczewicę opłukać, wrzucić do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody i gotować, aż się rozpadnie i wchłonie praktycznie całą wodę. Przestudzić. Cebulę obrać
Simply Foodpokrojonego w kostkę) 60ml zimnej wody łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 15-20 pomidorków koktajlowych 4 jajka 100ml śmietany 12% 125g świeżej ricotty 50g tartego parmezanu sól świeżo mielony pieprz posiekane liście bazylii i oregano (łyżka ziół) Przygotować kruche ciasto. Mąkę i sól wsypać do średniej wielkości miski, dodać rozdrobnione masło i rozcierać palcami do wymieszania składników. Dodać(...)tartę, żeby zaoszczędzić na czasie. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Jajka utrzeć ze śmietaną i serami (ricottą i parmezanem) na gładką masę Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dodać posiekane zioła. Wylać masę na spód i ułożyć pomidorki koktajlowe na tarcie kładąc je przecięciem do dołu. Piec ok. 50 minut, aż do czasu kiedy masa jajeczna
Dietologzalewy olejowej 4 gotowane na twardo jajka 1 duża czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasolki 2 ogórki kiszone 3 dag startego drobno sera cheddar Sól himalajska do smaku Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku Domowy majonez: 2 żółtka jaj od „szczęśliwych kurek” ¾ szklanki oleju rzepakowego Wielkopolski 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1 łyżka octu ½ łyżeczki cukru ¼ łyżeczki soli Dekoracja: natka(...)szklanych pucharków wyłożyć połowę czerwonej warstwy warzywnej , posmarować cienką warstwą domowego majonezu wyłożyć masę śledziowo jajeczną a na wierzch rozłożyć ponownie czerwoną, udekorować porządnym kleksem majonezu posypać mielonym kolorowym pieprzem udekorować natka pietruszki. Dobrze schłodzoną podawać na stół. Smacznego! Przepis bierze udział w akcji podejmij kulinarne wyzwanie Oleju Wielkopolskiego więcej informacji na stronie : http://www.olejkonwenanse.pl/ #OlejKonwenanse
Wanilia i Kardamonząbki czosnku - ok.10cm białej części pora - 3/4 szklanki grysiku orkiszowego (lub bułki tartej, lub np.kaszki kukurydzianej) - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżki carnej soli Kala Namak (zwykłej mniej) - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 4 plastry boczku (można pominąć, ale to właśnie on nadaje super smaczku kotletom, dla wegan i wegetarian polecam dodatek wędzonej papryki) - olej do smażenia kotletów(...)gotować na świeżo. Przekładam do dużej miski i duszę dokładnie praską do ziemniaków. Dodaję cebulę z porem i czosnkiem, sól Kala Namak, mąkę ziemniaczaną, grysik orkiszowy, sporo świeżo mielonego pieprzu i całość mieszam łyżką. Nabieram łyżkę masy i dłońmi formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i odkładam na talerz. U mnie wychodzi za każdym razem 15 sztuk. Gotowe kotlety
Smaczne Zdrowetrzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 20 g miodu 100 g masła 100 ml soku z mandarynek 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka zielonych nasion anyżu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 225 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g orzechów włoskich dodatkowo: 15 g pestek dyni syrop: 20 g miodu 100 ml soku z mandarynek
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka. Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych prowadzących sprzedaż mąki albo artykułów do produkcji domowego piwa. Pamiętajcie tylko, że musi być mielony, a nie śrutowany, a do pizzy najlepiej nadaje się słód jasny. 11.20 Po 20 minutach rozrywamy w dłoniach powstałe twarde ciasto na mniejsze kawałki, wlewamy do niego rozpuszczone(...)300g mąki manitoba* 100% 550ml wody w temperaturze pokojowej 55% 2g drożdży suszonych 0,2% 20 g soli drobnej 2% 30g oliwy 3% opcjonalnie: 15g słodu diastatycznego mielonego (pszennego lub jęczmiennego, jasnego) 1,5% * Manitoby użyjcie wtedy, gdy chcecie pizzę fermentować w lodówce dłużej niż 24h, przy krótszym czasie wystarczy sama mąka 00, choć można też manitobę zamienić
Karo in the Kitchenkorzeń pietruszki 2 marchewki 1 czerwona cebula 2-3 gałązki natki selera 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz 1 duży jogurt naturalny opcjonalnie 1 mały pęczek natki pietruszki WYKONANIE Buraki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewki ostrugać i pokroić w plasterki. Korzeń selera(...)średnim ogniu. W wywaru wyciągnąć korzeń pietruszki i selera, liście laurowe, ziele angielskie, natkę selera, a pozostałe warzywa zmiksować blenderem na jednolity krem. Zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z jogurtem naturalnym i opcjonalnie można dodać odrobinę umytej i posiekanej natki pietruszki
Passions hobbies life