jesienną chandrę ;-) Składniki -40 dag zielonego groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki) -pęczek natki pietruszki -cebula -ząbek czosnku -2 łyżki masła -litr buliony warzywnego -sól, biały pierz, słodka mielona papryka -1/2 szkl. śmietany -duży ziemniak Przygotowanie Świeży groszek przebrać, sparzyć wrzątkiem na sicie. Groszek z puszki osączyć z zalewy. Mrożony rozmrozić, osączyć. Natkę umyć, posiekać. Cebulę i czosnek(...)solą i pieprzem. Ziemniak obrać, umyć, pokroić i małą kostkę. Dodać do zupy, gotować jeszcze około 10 minut. Gotową zupę rozlać do talerzy. Każdą porcję ozdobić odrobiną śmietany, oprószyć mieloną papryką, udekorować gałązkami natki. Zamiast ziemniaków zupę można podać z groszkiem ptysiowym lub zrumienionymi na maśle grzankami. Smacznego
Zielona Kuchniamięsa mielonego robimy głównie klopsiki(...)spaghetti. Ja ostatnio zapiekłam je w keksówce z pieczarkami, wyszło bardzo soczyste, idealne do obiadu lub po prostu na kanapkę. Składniki 1 kg wołowego mięsa mielonego 500 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki majeranku 1 łyżka sosu worcestershire (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, jajko, majeranek, doprawiamy ostrą
Delusional Trinecebule 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub chili 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki octu 10% 2 łyżki cukru Przygotowanie: Pomidory myjemy, układamy na blaszce piekarnika, wstawiamy na około 30-40 minut do piekarnika nagrzanego
Życie zaczyna się w kuchniJeśli lubicie aromatyczne kawałeczki kurczaka, smażone w głębokim tłuszczu, mam dla Was propozycję, na przygotowane tak piersi z kurczaka, otoczone w panierce z mielonej ciecierzycy. Mięso smażone w głębokim tłuszczu jest delikatne, miękkie i soczyste. Panierka z ciecierzycy jest cennym źródłem białka i ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła(...)curry 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju Na panierkę: 1 jajko około 130 g mielonej ciecierzycy (polecam Panier z ciecierzycy firmy Mamut ) Wykonanie: Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy
Smak mojego domubiała cebula, 250 g boczniaków ostrygowatych, 1 duży pasternak, ok. 4 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, ¼ łyżeczki cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona chili świeżo mielona do smaku, ser grana padano, świeża zielona pietruszka. Przygotowanie: Oczyszczone i osuszone boczniaki (same kapelusze, bez nóżek) kroimy na paski, a cebulę w kostkę. Pasternak obieramy za pomocą
Moniki Smakołykiszklanka płatków owsianych 1/2 szklanki płatków jaglanych 3/4 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia dr Gaja 7 łyżek lnu mielonego dr Gaja 1 łyżeczka soli Słona Iwona 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka miodu 1 i 3/4 szklanki wody Wykonanie(...)Olej kokosowy roztapiany w rondelku i mieszamy z wodą oraz miodem. W misce mieszamy składniki suche: płatki owsiane, płatki jaglane, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia, len mielony oraz sól. Następnie składniki mokre dodajemy do składników suchych i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie, masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia MagdaLenyswoim ulubionym sposobem na lasagne z makaronem Lubella – pomysłów jest co najmniej 1000!” Tak brzmi zadanie konkursowe, które postanowiłam potraktować bardzo dosłownie;) Poza tradycyjną lazanią, z mięsem mielonym i beszamelem, ta ze szpinakiem jest bowiem moją ULUBIONĄ. Kilka warstw makaronu lasagne Lubella przełożone są dobrze doprawioną warstwą szpinakową z serem ricotta, ementalerem(...)oraz kukurydzą. Dodałam również do jednej w warstw kilka suszonych pomidorów – tak dla smaku, aromatu i koloru:) Taka lasagne ze szpinakiem w niczym nie ustępuje tej z mięsem mielonym. Jest doskonała, pyszna i sycąca. #lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne Szpinak: 700-750g szpinaku (u mnie mrożony, rozdrobniony) 2 średniej wielkości cebule 3-4 ząbki czosnku 250 ml śmietany
Smaki Na Talerzupęczek rozmarynu 1 natka pietruszki 300 ml białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml rosołu lub bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili masło klarowane pieprz, sól * PRZYGOTOWANIE Kurczaka podziel na części (możesz także użyć samych nóżek i podudzi). Przygotuj mieszankę przypraw: wymieszaj słodką wędzoną paprykę, kumin, kolendrę
Food Squarekomosą ryżową i prażonymi migdałami okazało się strzałem w dziesiątkę. SKŁADNIKI: - 200 g komosy ryżowej -10 marchewek - 1/4 szklanki migdałów bez skórki - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1 łyżeczka mielonej kolendry - 3 łyżki syropu klonowego - 5 -6 łyżek oliwy z oliwek - 1/3 łyżeczki soli himalajskiej - szczypta chili - po garść rukoli na porcję Komosę przepłakuj pod wodą i ugotuj według
SMYKWKUCHNIkefir dzięki żywym kulturom bakterii doskonale reguluje pracę jelit. Składniki: (na dwa duże koktajle) Banan 1 szt Kefir szklanka Masło orzechowe 1 czubata łyżeczka Cynamon mielony szczypta Mielony len lub błonnik 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Banana kroimy w mniejsze kawałki. Owoce, masło orzechowe, kefir, cynamon i len umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy na gładko. Serwujemy udekorowane
Pyry na Gazśmietany, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz świeżo mielony, łyżka oleju. Przygotowanie: Plastry schabu rozpłaszczam ręką, każdy przekrawam na pół. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron, dobrze wcieram w mięso. Mięso podsmażam na oleju do momentu zarumienienia, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę i boczek kroję w kostkę, pieczarki w plasterki. Paprykę
JejKuchniabrokuł (500 g) 1 cukinia (500 g) 3 ziemniaki (500 g) 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 200 g wędzonego łososia mały pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i zalać dużą ilością wody. Włączyć palnik i gotować, aż ziemniaki zaczną już delikatnie(...)cukinię. Całość gotować do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyłowić liście laurowe i ziele angielskie, po czym zblendować warzywa (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z łososiem i posiekaną natką pietruszki. Uwagi: Moja zupa miała rzadką konsystencję, ale jeżeli wolicie, to można dodać mniej wody i zrobić zupę krem
Passions hobbies lifeSkładniki : 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, najlepsza grubo mielona 1/2 szklanki mąki tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ostra, mielona papryka - połowa płaskiej łyżeczki szczypta soli, pół łyżeczki cukru łyżka oleju 2 łyżeczki posiekanego koperku , najlepiej świeżego 1/2 szklanki mleka- u mnie ryżowe tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Łączymy mąki, proszek, sól, cukier, paprykę, koperek Dolewamy mleko
Proste Potrawymąki 500 ml rosołu drobiowego 3 kapelusze suszonych grzybów 10-15 szt marynowanych cebulek perłowych 2-3 marchewki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 główka czosnku mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pałki z kurczaka solimy. Pokrojony w kostkę boczek wrzucamy na rozgrzane masło (1/4 porcji), smażymy(...)powstały grudki. Zalewamy tym kurczaka, dodajemy suszone grzyby, cebulki, marchewki skrojone na cienkie plasterki, liść laurowy, ziele angielskie, przekrojoną na pół (nie obraną) główkę czosnku, oprószamy solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne przykrywamy, dusimy 60 min w temperaturze 170°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchencebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka kawaśnej śmietany 18% 1 łyżka posiekanej bazylii świeżo mielony pieprz 0,5 szklanki wody w której gotował się makaron Łosoś: 300 g filetu łososia 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyzka octu ryżowego 0,5 łyżki(...)chwili dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cukinię pokrojoną w kostkę i smażyć, aż cukinia delikatnie zmięknie. 6) Dodać sos sojowy, sok z limonki, miód, śmietanę i świeżo mielony pieprz do smaku (można użyć sosu spod łososia i wtedy doprawić wg uznania). 7) Następnie dodać ugotowany makaron, wodę, w której się gotował oraz posiekaną bazylię, a na koniec przygotowanego
Fitsweet.me