Składniki: 2 polędwiczki z indyka 1 czerwona papryka 2 małe marchewki 1/2 mozzarelli sól, papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oliwa Mięso płuczemy, nacinamy robiąc małe kieszonki na górze, nacieramy oliwą(...)posypujemy z każdej strony, przyprawami. Do kieszonek wkładamy plastry mozzarelli, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Paprykę kroimy w paski, marchewkę obieramy i przekrawamy na pół. Posypujemy solą oraz papryką ostrą mieloną. Przekładamy do naszego mięsa i zapiekamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut. Podajemy z ziemniaczkami z bazylią . Smacznego
Moje-pitraszeniespróbujcie kremu z mango. To połączenie jest cudowne. Lekko kwaskowaty i orzeźwiający smak mango idealnie dopełnia słodycz żółtego buraka. Zupę doprawiłam odrobiną kurkumy. Podałam z kaszą kuskus, którą doprawiłam mieloną kolendrą. Nadal nie jestem pewna, czy zjadłam danie wytrawne(...)deser ;) 2 porcje ok. 300 g 0,5 litra wody 2 żółte buraki, obrane, pokrojone na równe części 1 mniejsze mango 2 łyżki kaszy kuskus sól, kurkuma, kolendra mielona Buraki gotujemy w wodzie z solą i kurkumą. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną połowę mango. Gdy buraki będą miękkie, całość miksujemy na krem. Kuskus doprawiamy kolendrą, zalewamy wodą
Kucharzycapiwa , Warka – najlepsza bo słodka marynata : 1 łyżka suszonego majeranku 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego , także mielonego 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatki : 2 główki czosnku ziemniaki podgotowane w łupinkach ( półtwarde ) marchewka ( także lekko podgotowana -twardawa ;)) pasternak ( jak pozostałe -podgotowany ) 2 cebule surowe
Ogrodnik w podróżymarchewki 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 20 dkg posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki dżemu z gorzkich pomarańczy Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Spód okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem
Kuchnia na wzgórzunadmiar, który wyrósł nam w ogródku. Składniki: 2-3 ząbki czosnku 100g natki pietruszki (około 2 pęczków) 100g łuskanych orzechów włoskich 6-8 łyżek oliwy z oliwek sól, świeżo mielony czarny pieprz makaron tagliatelle sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. W czasie kiedy gotuje się makaron prażymy orzechy na suchej patelni(...)łupinek, kroimy i rozcieramy nożem na desce do krojenia Blendujemy orzechy z natką pietruszki, czosnkiem i oliwą. Pesto powinno mieć półpłynną konsystencję. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Makaron mieszamy z pesto. Całość posypujemy płatkami papryki
Pyry na Gazwłoszczyzna 1/2 pęczka, kapusta biała 1/4 główki, ziemniaki 7 sztuk, papryka 3 sztuki/kolorowe, groszek konserwowy 1 puszka, masło 1/4 kostki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta - ile potrzeba kapustę drobno pokroić, ziemniaki obrane pokroić w kostkę, włoszczyznę razem z nacią selera i obraną w rozdrabniaczu rozdrobnić, wszystko zalać(...)woda i gotować z 15 minut dodać pokrojone papryki kolorowe, kostki rosołowe, kucharka, dodać masło, wlać z puszki groszek z zalewą, gotować z 10 minut na koniec wsypać pieprz mielony, podawać ze śmietaną - zupa jest lekka, smaczna...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMój synuś je uwielbia. Dla mnie zbyt ostre, on jest zachwycony. Na 4 słoiczki zużyłam: 1 kg malutkich ogórków 2 łyżki soli 1 czubata łyżka ostrej mielonej papryki 10 ząbków czosnku Składniki na zalewę: 1 szkl octu 1/2 kg cukru 1/4 szkl oleju Ogórki kroję na ćwiartki. Umieszczam w misce. Solę i zostawiam na 4 godziny żeby ogórki puściły(...)chwilę żeby składniki się przeżarły. Gotuję zalewę. Cukier musi się rozpuścić. Umieszczam ogórki w słoiku, zalewam zalewą i pasteryzuję 10 minut. Doskonałe do obiadu – świetnie smakują do mielonych z ziemniakami Artykuł Krokodylki czyli ogórki na zimę na ostro pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plszklanki mąki 1 /3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 /2 szklanki jogurtu naturalnego 110 g masła 1 łyżka proszku do pieczenia Szczypta soli 20 dag nektarynek 2 łyżki mielonych pistacji lub migdałów Kruszonka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 łyżki cukru np. trzcinowego 1 łyżka cukru wanilinowego PRZYGOTOWANIE: Do jednej miski wsypuję mąkę, sól oraz(...)jogurt. Dalej miksuję. Na koniec dodaję mąkę z drugiej miski. Mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie układam obrane i pokrojone w plastry nektarynki. Kolejno posypuję mielonymi pistacjami można użyć również migdałów. Na koniec łącze składniki kruszonki i dokładnie posypuję ciasto. Piekę w 180 stopniach ok 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzę
Gotowanie Patkiletniej wody 20 g oleju MCT lub płynnego oleju kokosowego 20 g mąki kokosowej (opcjonalnie 10 g mąki kokosowej i 10 g odżywki bądź izolatu białka) wanilia mielona do smaku 5 g kawy Arabica 100% 20 ml wrzącej wody Składniki na polewę czekoladową: 45 g czekolady gorzkiej 81% 30 g oleju kokosowego 5 g kakao opcjonalnie(...)śmietanki. Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wrzącej wody. Esencję kawową oraz olej MCT dodać do kremu kokosowego i dokładnie wymieszać. Następnie dołożyć serek mascarpone, mąkę kokosową, wanilię oraz odrobinę mielonej kawy. Całość wymieszać dodając odpowiednia ilość mąki aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Z masy formować małe kuleczki. Pralinki umieścić w pojemniku i schłodzić w lodówce lub zamrażarce aż stwardnieją
Ola la LCHFcukinia 3 ziemniaki (o łącznej wadze 400 g) 1 biała papryka 1 żółta papryka 1 l bulionu warzywnego (użyłam koncentratu bulionu warzywnego Krakus) mały pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Kalafior umyć i obrać w różyczki. Ziemniaki obrać. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć wraz z różyczkami kalafiora do dużego(...)zmiękną. Od czasu do czasu warzywa wymieszać, tak aby wszystkie równomiernie się ugotowały. Całość zblendować na jednolitą masę (najlepiej przy pomocy blendera ręcznego) i dobrze doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gorącą zupę nalewać do talerzy lub miseczek i udekorować umytą i posiekaną natką pietruszki
Passions hobbies lifemielonego wołowego 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz, oregano 1 puszka krojonych pomidorów oregano, papryka ostra mielona, sól 1 ząbek czosnku Mięso dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) z pokrojoną drobno cebulą, jajkiem, posiekaną natkę pietruszki, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i oregano. Uformować niewielkie kulki. Obsmażyć krótko
Moje-pitraszenieJESIENNA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I KOMOSĄ RYŻOWĄ! Aromatyczna, treściwa, pachnąca mieloną kolendrą, sezamem, lekko słodka i po prostu pyszna sałatka jesienna. Sałatka, która sprawdzi się w roli dania głównego na obiad, do pudełeczka do pracy czy szkoły, czy też na niejedną domówkę ze znajomymi. Jest bardzo aromatyczna, głównym źródłem białka w tym posiłku jest brązowa soczewica, która w połączeniu(...)PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SOCZEWICĄ SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego awokado - 1 ogórek zielony - 2 garście rukoli - 100 g suchej komosy ryżowej - 4 łyżki migdałów blanszowanych - 4 marchewki - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki miodu - szczypta cynamonu - 15 daktyli bez pestek - 1 puszka soczewicy brązowej - 3 łyżki sezamu - 4 łyżki oleju z orzechów włoskich - 2 łyżki oleju sezamowego - 1 łyżka oliwy
SMYKWKUCHNImarchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 golonki wieprzowe pakowane próżniowo natarte przyprawami 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego mielony kminek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, golonki, zalewamy zimną wodą(...)czym dodajemy sok z kapusty (ilość zależna od preferencji smakowych). Gotujemy do miękkości warzyw. Mięso wyciągamy, dzielimy na mniejsze kawałki. Zupę doprawiamy do smaku mielonym kminkiem, solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G KitchenMiało być ciasto orzechowe ze śliwkami, ale jak to w życiu bywa...powstało ciasto migdałowe..., z braku mielonych orzechów. Ucierane, sezonowe, migdałowe ciacho z dodatkiem śliwek, a jakże... Pyszne, wilgotne, lekko chrupiące (kawałki migdałów), idealne do porannej kawki. Inspiracją był stary kajecik. Ja piekłam w mniejszej, ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm. Składniki: - 500g śliwek - 150g jogurtu naturalnego(...)orzechów laskowych (dałam 3/4 szkl. tartych migdałów- ok.80g) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - ok.30g płatków migdałów - 100g dżemu śliwkowego (dałam domowe powidła ) - cukier puder do oprószenia ciasta (dałam mielony ksylitol ) - szczypta cynamonu Miękkie masło ucieramy z cukrem (u mnie z cukrem trzcinowym i ksylitolem) na puch. Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku. Do masy dodajemy jogurt oraz
Smaczne Zdrowegruyere) łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Na talerzu ułóż sałatę, następnie buraki oraz ser. Całość polej oliwą z oliwek i posyp świeżo mielonym pieprzem
wysmienity