też przypadnie do gustu. Polecam. Składniki: 4 udka z kurczaka pozbawione skóry 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona Sól Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona Serek topiony – trójkąt śmietankowy 1 łyżeczka oleju woda Wykonanie: Paprykę kroimy na cztery lub sześć części, pieczemy ( ułożone skórką do góry ) przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym
Smaki EwySkładniki: 500 g batatów, 400 g cebuli czerwonej, 150 g marchewki, 2 łyżki oleju rzepakowego (smakowego) z papryką ostrą pomidorami i bazylią, 10 szt. Toruńskich Pierników „Uszatki”, ½ świeżo mielonej suszonej papryki chili, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala, ponadto: 2 łyżki czarnuszki. Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy: c ebulę w wiórka, batata w kostkę(...)blenderem), do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem z warzyw podczas duszenia niczym nie doprawiamy! W drugim rondelku, na dnie układamy pierniki, dodajemy, sól, garam masala i mieloną chili. Całość za lewamy 300 ml gorącej, przegotowanej wody. Pozostawiamy do czasy, aż pierniki wchłoną wodę, będą miękkie. Pierniki z przyprawami mieszamy i przelewamy do warzyw. Całość dokładnie miksujemy
Moniki Smakołykisosem piernikowo – piwnym 1 stek z rostbefu 3 pierniki katarzynki w czekoladzie + 1 drobno pokrojona do posypania sosu 1 szklanka piwa porter 2 łyżki miodu rzepakowego Świeżo mielony pieprz oraz(...)sól 3 kulki mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku Olej rzepakowy 3 łyżki masła klarowanego Płatki chili Stek wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed smażeniem, delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Szpinak gotujemy na parze. Gdy będzie już miękki, rozgrzewamy na małej patelni łyżkę oleju rzepakowego. Obieramy czosnek i kroimy drobno, przekładamy czosnek na patelnię i podgrzewamy, gdy zacznie
Kuchnia na wzgórzuzamienić na brzoskwinię lub nektarynkę) 2 łyżki cukru brązowego (ja zastąpiłam stewią, można sięgnąć też po inne słodziki, np. syrop klonowy) 3 łyżki ciepłej wody laska cynamonu lub szczypta mielonego cynamonu 1 butelka (750 ml) czerwonego, wytrawnego wina 80 ml mocnego alkoholu, np. rumu lub koniaku (można pominąć) schłodzona woda gazowana do dopełnienia (około szklanki) Przygotowanie klasycznej sangrii(...)obierania) pokrój na małe kawałki. Pokrojone owoce włóż do dzbanka z sokiem. Cukier lub inny słodzik rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj do dzbanka. Dorzuć laskę cynamonu lub cynamon mielony. Dolej czerwone wino. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a nawet na dłużej. Przed podaniem dodaj do sangrii mocny alkohol i dopełnij dzbanek gazowaną wodą. Podawaj schłodzoną
Chilli Czosnek i Oliwaspód, kwaskowe śliwki i delikatna, krucha beza. Znika bardzo szybko z blaszki. Składniki ciasta: 150 g mąki pszennej (typ 500) 50 g mąki migdałowej (polecam Skworcu ) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 80 g cukru 80 g zimnego masła 4 krople olejku migdałowego 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka 180 g cukru Ponadto: 350 g śliwek węgierek(...)płaska łyżka mąki ziemniaczanej 50 g blanszowanych migdałów siekanych Wykonanie: Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, mąkę migdałową, mieloną wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka oraz olejek migdałowy i całość zagniatamy. Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około
Smak mojego domubaldachów dojrzałego bzu czarnego 25 dkg cukru 100 ml wody 1 łyżeczka posiekanego na cienkie plasterki świeżego korzenia imbiru 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Sposób wykonania : B ez czarny obierz z baldachów za pomocą widelca, opłucz na sicie lub cedzaku, odczekaj kilka minut, aż nadmiar wody ocieknie. Wsyp
Przepisy i porady kulinarnepestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, 1 łyżeczka gorczycy, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kolendry, po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonego kminku, czarny pieprz do smaku garstka natki pietruszki około 500 ml bulionu lub wody 3 łyżki jogurtu lub około 50 – 75 ml śmietany (roślinnej lub zwierzęcej) kiełki lub rzeżucha
Even Better Foodświeżą bazylią. Na końcu każdy talerz gorącej zupy pomidorowej dekoruję świeżymi listkami bazylii i kleksem chudej, słodkiej śmietanki. Porcje dla dorosłych dodatkowo oprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz mielonymi płatkami chilli. Ku mojemu zdziwieniu córcia zajada się zupką i potrafi zjeść cały, wielki talerz. Oczywiście nie mówię jej, że na obiad jest „zupa pomidorowa” (bo wtedy
Moja Delicjamacie pomysłu na kalafiora, to polecam Wam pyszną sycącą zapiekankę. Takie danie jednogarnkowe z piekarnika. Na blogu znajdziecie więcej przepisów na to smaczne warzywo. Szczególnie polecam kalafior faszerowany mięsem mielonym . Mega! Jeśli ktoś(...)skorzysta z mojego przepisu to proszę o podzielenie się opinią w komentarzu. Składniki 1 średni kalafior Kalafiora ugotować w posolonej wodzie na półtwardo. Pulpety 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Do miski włożyć mięso, pokrojoną drobno cebulę, wbić jajko. Dodać
O kuchni z uczuciemząbków) 1 szklanka wody 1 pęczek ziela lubczyku 1 pęczek natki pietruszki 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka soli 1 łyżeczka pieprzy czarnego mielonego 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Warzywa korzeniowe czyli marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach lub używając robota z odpowiednią tarczą. Ostrym nożem posiekać cebulę, pora, łodygi selera naciowego, natkę
https:KKuchniaMniamPapryka faszerowana z mięsem mielonym, ryżem z dodatkiem ostrego ketchupu. Składniki: 500 g mięsa mielonego 3 woreczki ryżu (po 100 g) 2 cebule 12 czerwonych papryk 200 g żółtego sera ostry ketchup (np. Jamar ) majeranek, sól, pieprz, ostra papryka Wykonanie: Gotujemy ryż na pół twardo, wysypujemy ryż do dużej miski i dodajemy do niej: surowe mięso, pokrojoną
W Moim Magicznym DomuSkładniki: kiwi 5 sztuk, kawa rozpuszczalna 8 łyżeczek, woda gorąca 1 szklanka, kardamon mielony 1/2 łyżeczki, stewia(...)łyżka, kostki lodu 10 sztuk, mleko 3/4 litra kawę rozpuszczalną wsypać do szklanki i zalać gorącą wodą, wymieszać kiwi obrać ze skórki i wrzucić pokrojone do blendera, wsypać kardamon mielony i stewię w proszku dodać do blendera kostki lodu, wlać kawę i mleko zimne wszystko dobrze zmiksować, blender Beko ma noże do kruszenia lodu, podawać od razu do picia
W Mojej Kuchni Lubięłyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia FARSZ: 4 duże jabłka 1 łyżka cukru * 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilionowego * 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 - 4 sproszkowane goździki PIANKA: 3 białka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 duży budyń waniliowy 1/3 szklanki oleju płatki migdałowe do posypania * w zależności od słodkości jabłek
Kuchnia od dwojgaczerstwa bułka, namoczona w mleku i dobrze odciśnięta 1 kg mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego) 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki majeranku suszonego Dodatkowo: kminek do posypania farszu mięsnego kilka plasterków chudego boczku do wyłożenia formy lub tłuszcz
Moja Książka Kucharskaszklanki octu winnego 1 łyżka soli 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki przyprawy do spaghetti 2 łyżki ziół prowansalskich 1 opakowanie naturalnej pektyny ok. 20g PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pomidory kroję na kawałki, wrzucam do większego garnka, oprószam cukrem - odparowuję
Moja Książka Kucharska