Słonecznikowiec to niezwykle smaczne ciasto na kakaowym biszkopcie z masą na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem kajmaku oraz prażonego słonecznika. Całość wręcz rozpływa się w ustach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto słonecznikowiec jest bardzo proste do zrobienia, nie jest pracochłonne. Możecie zabrać się za jego przygotowanie, nawet jeśli nie jesteście mistrzami cukiernictwa. Stosując się do poniższych wskazówek(...)deser, który idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Pięknie prezentuje się na stole a co najważniejsze, świetnie smakuje. Zapraszam na przepis! CIASTO SŁONECZNIKOWIEC – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 5 jajek 140 g mąki 120 mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA 500 ml śmietanki kremówki 1/2 puszki masy kajmakowej
Przepiski.plŚwiąteczny na wskroś makowy miodownik to cudowne połączenie dwóch ulubionych ciast na Boże Narodzenie. Tutaj w wersji z białym makiem (został mi po zrobieniu rogali marcińskich ), ale ciasto będzie pyszne również z tradycyjnym makiem niebieskim. Zobaczcie, ile pyszności jest w tym cieście Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 jajka 150 g masła(...)łyżki miodu 1 łyżeczka sodki Przygotowanie: Z podanych składników zagniatam ciasto i dzielę na 3 części. Każdą część należy rozwałkować, ułożyć na blaszce (25 cm x 30 cm) i upiec w temperaturze 170 na jasny brąz, tj. około 15 minut (otrzymam trzy blaty ciasta), które odkładam i zabieram się za masę. Składniki na masę makową: 200 g masła 3 szklanki
Słodki sentymentBardzo smaczne ciasto z jabłkami i masą orzechową. Maślane blaty ciasta świetnie się komponują z tymi masami. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i efektowne, polecam przepis. JABŁKA : 1,2 kg jabłek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej MASA ORZECHOWA : 250 g orzechów włoskich(...)mleka 200 g masła 1/2 szklanka cukru CIASTO : 200 g masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej śmietany
Kulinarne Fantazje MarioliKostka piernikowa bez pieczenia to ciasto przygotowane na herbatnikach kakaowych przełożonych powidłami śliwkowymi oraz masą piernikową. Ciasto jest warstwowe i składa się z czterech warstw herbatników, dwóch warstw powideł śliwkowych oraz czterech warstw masy piernikowej. Masa piernikowa wykonana została z serka macarpone, śmietanki kremówki, cyanomu oraz dużej ilości pokruszonych pierniczków. Wierzch ciasta zdobi ostatnia warstwa masy piernikowej oraz drobno pokruszone(...)pierniczki lukrowane. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - zajmuje nie więcej niż 30 minut. Składa się z niewielu składników, a w smaku jest naprawdę świetne i spokojnie może konkurować z innymi świątecznymi wypiekami. Ma wspaniały korzenny aromat i smak, przełamany słodko-kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Jedyną wadą tego ciasta jest to, że nie może zbyt długo stać w temperaturze
Kuchnia MagdaLenyJesienią w słonecznej kuchni prym wiedzie dynia :) W tym sezonie była już gorąca sałatka z dynią i dyniowy pudding z croissantów , który idealnie sprawdzi się na śniadanie, dlatego dziś ciasto! Chlebek dyniowy od lat zdobywa rzesze fanów i z początkiem sezonu na pomarańczowe, krągłe warzywo, dumnie przewodzi jesiennym wypiekom niemal na równi z szarlotką i jabłecznikami. Kilka zwinnych ruchów mikserem(...)trzepaczką wystarczy, by po chwili kuchnia wypełniła się ciepłym zapachem domowego ciasta pod sam sufit. Wilgotne i bardzo mięciutkie ciasto z mnóstwem korzennych przypraw otula coraz bardziej zziębnięte podniebienie. Kremowe nadzienie na bazie twarożku rozświetla smaki i tworzy kolejną warstwę tekstury w cieście. Każdy kęs to czysta oda do jesiennych przytulności, zwłaszcza w Listopadzie, który jest chyba jednym z najmniej
Kuchnia w Słońcu Skąpanazawsze tak samo doskonały smak. Baklawa to deser z kuchni Bliskiego Wschodu. Szczególnie lubiana jest w Turcji, Grecji, Bułgarii, na Bałkanach… To mnóstwo pysznych orzechów i miodu ukrytych w cieście filo . Można się zakochać Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 opakowanie ciasta filo (u mnie 300g) ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki drobno siekanych pistacji, ½ szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych(...)szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 120 g masła Przygotowanie: Ciasto wyciągam pół godziny wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej. Orzechy i migdały mieszam w miseczce. Masło rozpuszczam i odstawiam do wystygnięcia. Cukier mieszam z cynamonem. Blaty ciasta filo kroję na pół. Dobieram blaszkę do wielkości przekrojonych blatów. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam pierwszy blat ciasta i smaruję
Słodki sentymentKajmakowiec to rewelacyjne ciasto na herbatnikach przełożone delikatną masą śmietankową z dodatkiem kokosa oraz warstwy krakersów przełożonych masą kajmakową. Całość, gdy postoi razem odpowiedni czas w lodówce i smaki się przegryzą smakuje obłędnie! Ciasto kajmakowiec jest bardzo łatwe w przygotowaniu i szybko się je robi. Nawet jeśli macie dwie lewe ręce do pieczenia, śmiało możecie się zabrać(...)przygotowania. Ciasto na pewno wyjdzie Taki deser to idealny dodatek do ulubionej kawy, a także świetna przekąska dla gości na różnego rodzaju okazje. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWIEC BEZ PIECZENIA Składniki 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 100 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody 100 g czekolady mlecznej 1/2 puszki masy
Alle Dobre!Ciasto Miodowe lata to połączenie kruchych placków miodowych, delikatnego waniliowego sera i orzeźwiających jabłek. To ciasto nie tylko pięknie wygląda ale jest tak pyszne, że każdy prosi o dokładkę. Polecam zwłaszcza na wyjątkowe okazje. Ciasto miodowe: 3 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 250g margaryny 2 łyżki miodu jajko(...)waniliowego Galaretka jabłkowa: 4 duże jabłka 2 galaretki agrestowe sok z 1/2 cytryny Polewa: 1/4 kostki masła 4 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny Ciasto miodowe: Suche składniki wymieszać, posiekać z margaryną. Dodać jajko, miód i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić
Smakołyki AsiDawno już nie piekłam ciasta drożdżowego, że już musiałam je zrobić. Dlatego też mam dla Was przepis na ciasto drożdżowe z serem . Jest puszyste, lekkie, miękkie i delikatne, a do tego biały ser wewnątrz. Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek, piknik czy jako przekąska w czasie przerwy w szkole lub w pracy. Ciasto drożdżowe od zawsze przywołuje u mnie wspomnienia(...)dzieciństwa i tak naprawdę piekę je co jakiś czas. Z kubkiem mleka lub kakao smakuje wybornie :) Ciasto drożdżowe z serem - składniki na jedną struclę o długości 35 cm: Ciasto drożdżowe: * 340 g mąki pszennej * 150 ml letniego mleka * 25 g świeżych drożdży (zamiennie 7 g drożdży suchych) * 30 g cukru * 50 g roztopionego masła * 1 jajko Nadzienie serowe
Zrób to smaczniepochodzące podobno ze Szwajcarii ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym zabierze nas w pyszną podróż, bo cóż może być lepszego, niż poznawanie nowych miejsc i smaków… Ciasto jest łatwe i bardzo smaczne. Wystarczy zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że zajadamy je wśród cudownych szwajcarskich górskich szczytów, ech… No to zaczynamy… Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 szklanki(...)połowy cytryny 200 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam, formuję kulkę i wkładam ją do lodówki na 30 minut. Blaszkę 25 x 40 cm smaruję tłuszczem i posypuję mąką. Ciasto rozwałkowuję i wykładam do blaszki tworząc 2,5 cm rant z każdej strony. Ciasto wstawiam do zamrażarki i nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam blaszkę z zamrażarki i wstawiam bezpośrednio
Słodki sentymentmakowiec japoński z jabłkami . Niezwykle smaczny, wilgotny i aromatyczny . Z rodzynkami, jabłkami, amaretto i aromatem migdałowym tworzy niepowtarzalny smak. Blaty makowca przełożone są kremem śmietankowo serowym, a środek ciasta wypełniony jest wkładką z prażonych jabłek usztywnionych galaretką. Całość wykończona polewą z białej czekolady. Przepis znalazłam u Eweliny , lecz delikatnie go zmodyfikowałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MAKOWIEC JAPOŃSKI(...)JABŁKAMI SKŁADNIKI: (na tortownicę 24 cm.) Ciasto Makowe : jajka (4 szt.) cukier mak (200 g) rodzynki ( 100 g) masło (130 g) jabłka starte na grubych oczkach tarki (2 duże = 360 g) aromat migdałowy (10 ml.) likier amaretto (2 łyżki) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) grysik (8 łyżek) mąka ziemniaczana (2 łyżki) woda wrząca do zalania maku i rodzynek
RITA food channelPrzepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy ( dziękuję Basiu :) ). Choć proste i szybkie w wykonaniu, to uważam, że bardzo ciekawe, nietuzinkowe. No i wyłącznie dla dorosłych, mamy tu bowiem sporą ilość rodzynek namoczonych w rumie, procenty więc są wyraźnie wyczuwalne ;). W przepisie w ogóle nie używamy mąki, ciasto składa się praktycznie z samych orzechów, dzięki czemu jest przyjemnie(...)jest naprawdę pyszne - w moje kubki smakowe trafiło od razu. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Polecam :). Podane przeze mnie proporcje składników są na niewielką formę. Jeśli chcielibyście zrobić to ciasto w standardowej, dużej blaszce, to możecie spokojnie nawet podwoić ilość składników. Składniki: Ciasto I: 150 g zmielonych orzechów włoskich 100 g cukru 6 żółtek pół łyżki kakao pół łyżeczki
Opowieści z piekarnikadeser . Jest to proste danie jarskie , które przygotować można w miarę szybko i które nie wymaga wykorzystania nie wiadomo jak wyszukanych składników. Przygotowanie naleśników zaczynam od zrobienia ciasta naleśnikowego, w którym łączę mąkę z jajkiem, cukrem, solą, wodą oraz mlekiem. Składniki ubijam tak długo, aż w cieście nie ma grudek, po czym odstawiam je na chwilę, aby mąka wchłonęła(...)zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na naleśniki z jabłkami . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Naleśniki Składniki na naleśniki z jabłkami. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka “L” 20 dkg mąki pszennej 200 ml mleka 200 ml wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli masło do smażenia Jabłka prażone: 60 dkg jabłek pokrojonych
MeCooksmyślałam był to imponujący wypiek. Prezentuje się na prawdę elegancko i w smaku jest doskonale skomponowana, lekko kwaskowe jabłka połączone ze słodką lekką pianką, a do tego kruche ciasto, pyszna! Czas przygotowania: 45 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na tortownicę 20 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na inne foremki) Ciasto kruche: 100 g mąki krupczatki 100 g mąki tortowej(...)białka szczypta soli 100 g cukru Masa jabłkowa: 400-500 g jabłek (antonówki lub szara reneta) 30 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 1 łyżka kaszy manny Przygotowanie: Ciasto kruche: Sypkie składniki przesiej do miski Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach, obtaczając w mącę żeby się nie kleiło Rozdrobnij masło i rozetrzyj z sypkimi składnikami do powstania
Słodki BlogSzarlotka bez pieczenia z budyniem na spodzie z płatków owsianych! To przepis na zdrowe ciasto z jabłkami w wersji wegańskiej – czyli bez jajek, bez mleka i innych produktów odzwierzęcych. Szarlotkę możesz przygotować w wersji niskokalorycznej – wystarczy, że jako słodzika użyjesz erytrytolu. Jak zrobić zdrową wegańską szarlotkę? Przygotowanie fit szarlotki to bardzo prosta sprawa! Spód ciasta zrobisz z płatków(...)pieczenia – prosty przepis Szarlotka bez pieczenia na spodzie z płatków owsianych Via Gusto Szarlotka bez pieczenia z budyniem na spodzie z płatków owsianych! To przepis na zdrowe ciasto z jabłkami w wersji wegańskiej… Drukuj Proporcje na: formę o średnicy 18 cm Czas przygotowania: 25 min Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki Proporcje podane są na formę
Via Gusto