ciasto - 162020 przepisów (strona:742/10802)

Proste ciasto z truskawkami 39

Proste ciasto biszkoptowe na oleju z dodatkiem truskawek, takiego właśnie się mi chciało. Ciasto jest szybkie i puszyste. Wystarczą podstawowe składniki + truskawki, by cieszyć się smakiem prawdziwie letniego ciasta z truskawkami 1 szklanka = 250 ml Ciasto: 6 dużych jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 1 op. cukru wanilinowego, 16 g (można pominąć) 2/3 szkl. oleju 3-4 łyżki mleka(...)swoją objętość) . Cały czas miksując, wlewamy cienkim strumieniem olej oraz mleko. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy na najmniejszej mocy miksera lub składniki mieszamy szpatułką (ciasto będzie dużo gęstsze, niż typowy biszkopt, tak by utrzymało truskawki). Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm), wyrównujemy szpatułką. W trakcie ubijania jajek myjemy truskawki, usuwamy szypułki, odstawiamy

Smaki Na Talerzu
Placki jogurtowe z truskawkami 234

mała! Być może pamiętasz nasze racuchy drożdżowe z truskawkami , które są wręcz obowiązkowym punktem na kulinarnej mapie wiosennych słodkości z owocami. Równolegle z naszym przepisem na delikatne i wilgotne ciasto jogurtowe z truskawkami oraz ciasto widelcem mieszane z owocami tworzą garść prostych pomysłów na wiosenno – letnie desery. Zapraszamy zatem do naszej kuchni i przygotujmy razem delikatne placki z jogurtu(...)truskawkami ! Placki jogurtowe z truskawkami Składniki: Na ciasto: mąka pszenna: 1 i 1/3 szklanki jogurt naturalny: 250 g jajka: 2 szt. olej: 2 łyżki cukier: 2 łyżki soda oczyszczona: 1 łyżeczka proszek do pieczenia: 1 łyżeczka odrobina soli Oraz: truskawki: 200 g olej do smażenia Placki jogurtowe z truskawkami przepis Przygotowanie: Do przygotowania placków jogurtowych oprócz w/w składników, będziesz potrzebować

Kuchnia Na Wypasie
Placek z rabarbarem z Albigowej – kuchnia podkarpacka 39

Placek z rabarbarem z Albigowej – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Albigowa, gmina Łańcut, powiat łańcucki  Ciasta z rabarbarem to smak późnej wiosny i początku lata. To, które proponuję dzisiaj, jest dość nietypowe. Zarówno ze względu na ciasto, jak i na sposób przygotowania masy rabarbarowej. Wyjątkowość ciasta wiąże się z tym, że składa się ono nie tylko z mąki pszennej(...)ziemniaczanej. Dodaje się też do niego odrobinę amoniaku, który wpływa korzystnie na strukturę ciasta i przedłuża jego świeżość. Rabarbar natomiast wymieszany jest z budyniem ugotowanym na soku z rabarbaru, dzięki czemu masa jest zwarta, a sok nie wsiąka w ciasto. Po upieczeniu masa rabarbarowa robi się przejrzysta i ładnie się kroi. Przyznam szczerze, że miałam wątpliwości co do ilości rabarbaru

Trzeci talerz
Ciasto Francuskie na Słodko – TOP 15 Najlepszych Przepisów Które Musicie Wypróbować 69

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie na słodko to idealny pomysł na smaczną przekąskę, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Ciasto francuskie to idealny składnik, do wielu smacznych przekąsek. Możemy przygotować je w wersji na słodko i na słono. W dzisiejszym wpisie pod lupę weźmiemy tę pierwszą opcję. Przy użyciu ciasta francuskiego możemy przygotować smaczne drożdżówki, ciasteczka, zawijaki i wiele innych(...)przekąsek, które z pewnością Wam posmakują. Poniżej zaprezentujemy Wam ciasto francuskie na słodko w 30 niesamowicie smacznych wariantach. Takie przekąski będą idealnym wyborem na śniadanie do pracy, a także smaczny deser, kiedy spodziewamy się gości. 1. Rogaliki z ciasta francuskiego z twarożkiem Przepis na: kuchniabreni.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Tarty z ciasta francuskiego z morelami Przepis na: winiary.pl 3. Szybkie

Damusia.pl
Eklery z kremem budyniowym 48

miało się zaledwie kilka lat Ten deser trzeba koniecznie zrobić w domu. Z podanych składników wyjdzie około 10 sztuk około 12 cm eklerów. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto parzone: ½ szklanki wody 2 łyżki masła 1 szczypta soli ½ szklanki mąki 3 średnie jajka Przygotowanie: Wodę i masło zagotowuję, następnie dodaję na raz mąkę i energicznie mieszam, aż utworzy się(...)kulka ciasta, która będzie odchodzić od brzegów garnka. Ściągam garnek z kuchenki i od razu dodaję jedno jajko. Miksuję i odstawiam ciasto do przestygnięcia. Do przestygniętego ciasta dodaję po jednym jajku, za każdym razem mieszam do całkowitego połączenia się składników. Teraz odstawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia – to ważne Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Całkowicie zimne ciasto przekładam do worka cukierniczego

Słodki sentyment
Topfenstrudel czyli strudel serowy 104

Topfenstrudel czyli strudel serowy ma w Austrii swoją długą tradycję. Topfenstrudel możecie przygotować ze specjalnego ciasta na strudel, ale również na cieście francuskim. Ta wersja jest szybsza i równie pyszna. I dzisiaj zaproponuję Wam strudel serowy właśnie w takim wydaniu (Przepis pochodzi ze strony gutekueche.at, ale przeszedł drobne zmiany ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 jajka 1 szczypta(...)masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 garście rodzynek (jeśli lubicie, ja pomijam) 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 2 łyżki kaszy manny Żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Ciasto wyciągam 30 minut wcześniej z lodówki i rozkładam je na papierze do pieczenia. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka , twaróg, rum, rozpuszczone masło, cukier waniliowy

Słodki sentyment
Sernik na kakaowym spodzie 182

masy serowej: 1 kg sera z wiaderka (ja używam Piątnicy) 100 g miękkiego masła 250 g cukru 6 jajek 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego Składniki ciasta: 235 g mąki (typ 500) 15 g kakao 80 g cukru 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 100 g masła 150 g jogurtu naturalnego 1 jajko Wykonanie ciasta(...)papierem do pieczenia. Wszystkie składniki masy serowej wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Do miski wrzucamy mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło. Składniki ciasta rozcieramy w rękach, aby masło połączyło się ze składnikami suchymi. Ciasta nie zagniatamy. Po roztarciu w rękach ciasto powinno być sypkie.  Dodajemy jogurt oraz jajko i dopiero teraz ciasto

Smak mojego domu
Gruszkowiec bez pieczenia 53

Lekkie, delikatne i puszyste takie cechy posiada gruszkowiec bez pieczenia, który zagościł w naszym domu. Ciasto jest niesamowicie lekkie, orzeźwiające i smaczne. Nie posiada w swoim składzie ciężkich mas na maśle, lecz lekki delikatny krem na bazie budyniu, galaretki i śmietanki kremówki. Całość przełożona jest herbatnikami oraz biszkoptami i wzbogacona o gruszkę w galaretce. Ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Ciasto przygotowałam w małej blaszce 20×20 cm, ale jeśli chcecie przygotować je w tradycyjne dużej formie, należy podwoić wszystkie składniki. Gruszkowiec bez pieczenia to idealny deser na święta, świetny dodatek do kawki, czy poczęstunek, kiedy odwiedzą nas znajomi. GRUSZKOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 1 galaretka cytrynowa

Przepiski.pl
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami 63

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami to kolejny wyśmienity wypiek, który smakuje i wygląda obłędnie. Połączenie kakaowego biszkoptu z czekoladowym kremem i brzoskwiniami zatopionymi w galaretce to prawdziwa uczta dla podniebienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto czekoladowe z brzoskwiniami nie jest skomplikowany i z łatwością każdy sobie z nim poradzi. Wystarczy tylko odrobina cierpliwości i chęci. Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami doskonale(...)sprawdzi się na święta, urodziny i inne wyjątkowe okazje. Z pewnością zachwyci gości i zapadnie im w pamięć. CIASTO CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI PRZEPIS Składniki Biszkopt 120 g mąki pszennej 150 g cukru 5 jajek (temp. pokojowa) 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa czekoladowa 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 100 g czekolady

Przepiski.pl
Gruzińskie Chinkali 44

gruzińskiego słowa oznaczającego „pieróg” i jest uważane za jedno z najpopularniejszych dań w Gruzji. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie jest trudne. Składa się z przepisu na ciasto pierogowe, tylko w trochę inny sposób zawiniętego. Najlepsze pierogi chinkali to takie, gdzie w środku mamy odrobinę rosołu, albo bulionu i mięso nie jest aż tak suche. Na moim blogu(...)smaki to koniecznie sprawdźcie przepis na pierogi z truskawkami i ricottą. Jeśli wcześniej nie mieliście okazji spróbować to polecam Wam również pierogi z kaszą gryczaną. Gruzińskie Chinkali składniki na ciasto Gruzińskie Chinkali składniki na farsz Gruzińskie Chinkali przepis Przygotowanie pierożków zaczynamy od farszu. W tym celu do miski przekładamy mięso. Możecie wykorzystać już gotowane mięso mielone, albo zmielić ugotowane wcześniej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto Trzy Smaki 41

ciasto było hitem w mojej rodzinie jakieś 25 lat temu. Makowiec, sernik i orzechowe w jednym. Mama zawsze piekła je na każde święta czy imprezy rodzinne. Ciasto trzy w jednym, które długo nie miało nazwy, więc nazywaliśmy je trójkolorowym mazurkiem, chociaż z klasycznym mazurkiem nie miało nic współnego. Odgrzebałam stary przepis i upiekłam ciasto, które jest bezglutenowe, bez dodatku mąki(...)pszennej. Zmniejszyłam też ilość cukru, chociaż i tak wyszło słodkie. Jest trochę pracochłonne, bo to trzy różne ciasta, ale efekt smakowy wynagradza poniesiony trud. Składniki: Ciasto makowe ? 1/2 puszki masy makowej – 450 g ? 5 jajek ? 1/2 szklanki cukru pudru ? 2 łyżki mąki ziemniaczanej ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 1 łyżka kakao Ciasto serowe ? 500 g białego sera mielonego

To co kocham
Kruche z rabarbarem 44

sukcesie szarlotki z kruszonką, która stała się naszym rodowym ciastem, postanowiłam jabłka zastąpić rabarbarem. Ciasto wyszło lekko kwaskowe z pyszną pianką o smaku waniliowym i chrupiącą kruszonką. Polecam w sezonie rabarbarowym, bo teraz smakuje najbardziej i nieodłącznie kojarzy się z końcem wiosny i początkiem lata. Później już tak nie smakuje, bo jest całe mnóstwo innych owoców, które go godnie zastępują(...)Składniki: Ciasto kruche ? 2 szklanki mąki pszennej ? 250 g masła ? 5 żółtek ? 2 łyżki cukru ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar ? 5 łodyg rabarbaru ? 1 budyń waniliowy ? 4 łyżki wiórek kokosowych Beza ? 5 białek ? 1 szklanka cukru ? 2 budynie waniliowe ? cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche ? Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. ? Na tarce

To co kocham
Ciasto Kopiec vel Łąka kreta 37

Każdy z Was pewnie zna lub słyczał o cieście Kopiec kreta. Przepis na to charakterystyczne ciasto, które kojarzy się najbardziej w wersji pudełkowego miksa, łatwo i szybko można przygotować samodzielnie. W moim cieście nie ma tradyjnego kopca, tylko raczej łąka kreta. Ciasto jest lekkie, kakaowe, o smaku murzynka, z bananami i bitą śmietaną typu straciatella z czekoladą. Składniki: Ciasto kakaowe(...)pieczenia Krem śmietanowy ? 1 litr śmietany 30% ? 1 szklanka cukru pudru ? 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody ? 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce ? 7 bananów Wykonanie: Ciasto kakaowe ? Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. ? Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając. Następnie wymieszać z kakao. ? Na koniec wsypać przesiane mąki, sodę i proszek

To co kocham
Ciasto EUFORIA-czekoladowe z makiem i orzechami-pyszne, idealne na każdą okazję +FILM 48

Cześć Kochani, witam Was po krótkiej przerwie spowodowanej awarią komputera :) Komputerek już wrócił od doktora i może dalej pracować. Przychodzę do Was dziś z przepisem na przepyszne ciasto, którego musicie spróbować-jest to moja wersja ciasta Euforia :) Jest to ciasto biszkoptowe z orzechami, makiem i   kremem czekoladowym. Polane polewą czekoladową. Pyszne, leciutkie i bardzo dobre. Idealnie nada się(...)święta czy po prostu spotkanie rodzinne. Zapraszam Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku :)  SKŁADNIKI *blaszka ok 25x35cm *używam szklanki 250ml BISZKOPT KAKAOWY -6 jajek -3/4 szkl cukru -niepełna szkl mąki pszennej tortowej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2,5 łyżki kakao -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej  CIASTO MAKOWO-ORZECHOWE -4 jajka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chleb dla poczatkujących, uniwersalny przepis na ciasto. 185

Bardzo łatwy przepis na ciasto, które ma uniwersalne zastosowanie. Dzisiaj pokazuje Wam jak można z niego upiec chleb, ale możecie je również wykorzystać do wypieku bulek, spodu do pizzy lub ślimaczków cynamonowych. Składniki: około 450 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżeczki cukru 320 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżeczka(...)drożdże, dodać do nich cukier. Wodę a następnie lekko wymieszać i do miski dodać sól oraz jajko. Następnie do miski przesiać 400 g mąki. Całość wymieszać łyżką na luźne ciasto. Na stolnice wysypać resztę maki i wylać na nią ciasto z miski. Powoli, ugniatając wrobić w ciasto tyle mąki aby przestało się ono kleić do rąk. Mąkę lepiej dodawać powoli

Pani M - kuchnia smakowita