ciasto - 160568 przepisów (strona:751/10705)

Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem 117

Pięknie prezentuje się to ciasto, prawda? Na kruchym spodzie. Z białkową pianką, owocami w postaci malinowego musu, a także alkoholowym akcentem zawartym w masie budyniowej. Warstwowe. Kolorowe. Aczkolwiek, nie ukrywajmy, troszkę pracochłonne. Ale pyszne, więc warte czasu włożonego w przygotowanie. Ciasto kruche: 3 żółtka 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego(...)proszkiem do pieczenia. Mieszamy z cukrem wanilinowym. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki zimne masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozprowadzamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm), nakłuwamy w kilku miejscach

Smaki Na Talerzu
Truskawkowe niebo 122

Truskawkowe niebo To ciasto wprost rozpływa się w ustach! Świetne połączenie delikatnego kakaowego biszkoptu oraz pysznej masy truskawkowej i śmietankowej. Do wykonania ciasta używamy mrożonych truskawek, więc jest to spokojnie wypiek całoroczny. Polecam!     Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Masa truskawkowa(...)jajkami i wszystko delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy wodę i jeszcze krótko mieszamy *** *** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 24x30cm ) i wylewamy do niej gotowe ciasto *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy przez około 15-20 minut – do suchego patyczka. ciasto odkładamy do wystudzenia *** *** Następnie przygotowujemy masę

Blog z Apetytem
drożdżowe ciasto z kurkumą i jagodami... 128

mąki, 1/2 szklanki mleka i zostawić na 20 minut, do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól, wlać mleko ze stopionym masłem, wbić 2 jajka i 1 żółtko (białko do smarowania ciasta), wsypać kurkumę i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut. Do ciasta wsypać skórkę kandyzowaną i rodzynki, połączyć składniki. Miska większa posypana ciut mąką, do miski włożyć ciasto, wierzch posypać(...)ciut mąką, nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto podzielić na porcje, każdą rękoma na blacie zrolować rulon, rozpłaszczyć i ułożyć w formie okrągłej z kominkiem silikonowej 28 cm, na wierzchu rozsmarować jagody (trochę zostawić jagód do lukru), drugą porcję ciasta zrobić tak samo, położyć na jagody i lekko docisnąć, tak samo zrobić w drugiej

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Milky Way 316

Opis Ciasto Milky Way : Ciasto Milky Way to idealne ciasto na każdą okazję. Ciasto to możemy potocznie nazwać mleczną kanapko, ponieważ jest to ciemny biszkopt z kakao z dodatkiem bardzo mlecznej i puszystej masy. Smakiem bardzo przypomina znanego batona Milky Way. Z pewnością swoim smakiem zachwyci każde dziecko jak i dorosłego. Dużym plusem jest to, że nie jest trudny(...)wykonaniu i dosyć szybko się go robi. Z pewnością sprawdzi się również na Waszych stołach. Przekona niejednego miłośnika słodyczy. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki na ciasto: 5 jajek 70 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g drobnego cukru 2 łyżki oleju Składniki na masę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Focaccia z nocnego ciasta na winie, z pomidorkami i rozmarynem 61

rodzaj pieczywa, które pochodzi z włoskiej Ligurii. Stolicą focacci jest Genua, a znana “focaccia genovese” to tradycja miejscowej kuchni. Focaccię możemy piec od razu po wyrośnięciu ciasta, ja jednak wolę ciasto tzw. nocne. Składniki na ciasto łączę i zagniatam wieczorem, wkładam do lodówki i dopiero na drugi dzień przygotowuję focaccię. Składniki 500 g mąki do pizzy(...)oraz focacci przed pieczeniem dwie kiście pomidorów koktajlowych gałązka świeżego rozmarynu Wykonanie Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, wino, wodę, oliwę, cukier i sól. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Miskę smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto, formując kulę, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki*. Na drugi dzień, na 2 godziny przed pieczeniem wyjmujemy miskę z ciastem z lodówki

Tajemnice Smaku
Drożdżowe plecione bułeczki z czekoladową kruszonką 52

zachęcić dzieci do wspólnego przygotowania posiłków? Wystarczy wyrobić drożdżowe ciasto i pozwolić maluchom bawić się nim, tak jak bawią się plasteliną, czy bardziej popularną dzisiaj ciastoliną. A kiedy nauczycie je jeszcze zaplatać tak urocze bułeczki, będzie mnóstwo śmiechu, wspólnej zabawy i … bałaganu. I o to chodzi! Składniki CIASTO JASNE 500 g mąki 25 g drożdży 50 g miodu(...)jaja 200 ml mleka 50 g miękkiego masła szczypta soli CIASTO CIEMNE 500 g mąki 20 g kakao 25 g drożdży 50 g miodu 2 jaja 200 ml mleka 50 g miękkiego masła szczypta soli KRUSZONKA 50 g mąki 10 g kakao 30 g cukru 30 g masła Dodatkowo 1 jajko do smarowania bułeczek Wykonanie KRUSZONKA Mąkę, kakao, cukier

Tajemnice Smaku
Pączki na zakwasie 73

Gotuje, bo lubi , czyli Cała w mące . Kiedy pierwszy raz przeczytałam ten przepis… pogubiłam się. Pomyślałam, po co tyle zachodu, kombinacji, skoro można przygotować szybko proste drożdżowe ciasto i już. Ale, że lubię wyzwania nie poddałam się. Było warto, pączki są obłędnie pyszne i cytując Monikę “… z pierwszym gryzem planujemy już następny raz, kiedy zrobimy(...)Wzięłam kartkę i zaczęłam planować: Czwartek wieczór – dokarmianie zakwasu (odstawić na 12 godzin). Piątek rano – przygotować zaczyn i levain (odstawić na 8 godzin). Piątek wieczór – przygotować ciasto właściwe (odstawić do lodówki na 12 godzin, na noc) Sobota – Pączkowanie! Składnik i na 12 dużych pączków ZAKWAS (12 godzin) 1 łyżka aktywnego zakwasu 2 łyżki mąki pszennej

Tajemnice Smaku
Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą 86

Rustykalna tarta to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Nie potrzebujemy foremek, wystarczy rozwałkować  ciasto, obłożyć owocami, zawinąć brzegi i gotowe. Tym razem proponuję tartę z sezonowymi owocami, czyli z truskawkami i rabarbarem oraz ekstra dodatkiem, serkiem ricotta. * Składniki CIASTO 230 g mąki(...)cukier i otarta skórka z 1/2 pomarańczy.  Zimne kawałki masła, koniuszkami palców rozcieramy z mąką, podobnie jak na kruszonkę. Dodajemy ocet, zimną wodę, krótko wyrabiamy. Ostrożnie zlepiamy z ciasta dysk, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.   Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy papierem do pieczenia a folią na placek o średnicy około 35 cm, zdejmujemy folię

Tajemnice Smaku
Rafaello jaglane z czekoladą bez pieczenia 112

słynnego ciasta Rafaello zamiast słodkich i ciężkich mas, świetnie nadaje się tutaj kasza jaglana. Przygotowanie: 25 minut Koszt: tanie Ostatnio bardzo polubiłam ciasta na zimno i to w jak najbardziej zdrowej wersji. Szukam zamienników do słynnych ciast, w których jest mnóstwo słodkiej i ciężkiej masy. Tym razem wpadłam na pomysł, aby poszaleć z Rafaello. Każdy zna małe białe kulki(...)zdrowszych lub nieco innych wariantach, to czego by nie spróbować z ciastem. Co najlepsze do tego deseru nie jest wymagana duża ilość składników oraz jest tanie w kosztach, co więcej jest banalnie proste do wykonania. Ciasto jest dość sycące, dzięki czemu nie zjecie za dużo takiego deseru, a druga dobra wiadomość to to, że Wasz cukier nie wystrzeli w kosmos

zdrowo i aktywnie
Rafaello jaglane z czekoladą bez pieczenia 85

słynnego ciasta Rafaello zamiast słodkich i ciężkich mas, świetnie nadaje się tutaj kasza jaglana. Przygotowanie: 25 minut Koszt: tanie Ostatnio bardzo polubiłam ciasta na zimno i to w jak najbardziej zdrowej wersji. Szukam zamienników do słynnych ciast, w których jest mnóstwo słodkiej i ciężkiej masy. Tym razem wpadłam na pomysł, aby poszaleć z Rafaello. Każdy zna małe białe kulki(...)zdrowszych lub nieco innych wariantach, to czego by nie spróbować z ciastem. Co najlepsze do tego deseru nie jest wymagana duża ilość składników oraz jest tanie w kosztach, co więcej jest banalnie proste do wykonania. Ciasto jest dość sycące, dzięki czemu nie zjecie za dużo takiego deseru, a druga dobra wiadomość to to, że Wasz cukier nie wystrzeli w kosmos

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto drożdżowe na mące owsianej z jabłkami 82

ważny dzień dla wszystkich, którzy mają to szczęście, że mogą go spędzić z dziatkami 👵👴 Może więc zamiast kupować czekoladę lepiej samemu przygotować dla nich coś słodkiego, np. pyszne ciasto z jabłkami? 😉 Ja co prawda nie mam tego szczęścia i nie spędzę dzisiejszego dnia z babcią ani jutrzejszego z dziadkiem, ale tak się składa, że akurat w Dzień Babci mam imieniny(...)więc i tak przygotowałam coś słodkiego 😄 Ciasto drożdżowe na mące owsianej z jabłkami - przepis na 16 porcji Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować: 400g mąki owsianej, 100g mąki pszennej, 230ml mleka, 70g ksylitolu + 2 łyżki do posypania, 80g miękkiego masła, 40g drożdży, pół łyżeczki cukru, jajko, żółtko, duże jabłko, łyżeczkę soku z cytryny, pół łyżeczki cynamonu. 1. Mleko podgrzej

Z notatnika dietetyka
Tarta z kruszonką i kremem z ricotty (Sbriciolata alla ricotta) 137

SKŁADNIKI Ciasto kruche 300 g m ą ki pszennej 150 g cukru 100 g masła 1 jajko szczypta soli Krem z ricotty 500 g ricotty 150 g cukru 1 laska wanilii 1 cytryna **** INGREDIENTI Pasta frolla 300 g di farina 150 g di zucchero 100 g di burro un pizzico di sale 1 uovo Crema di ricotta(...)ricotta 150 g di zucchero 1 bacca di vaniglia 1 limone PRZYGOTOWANIE Ciasto kruche   Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni i wyłożenia papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 20 cm. W mikserze miksujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki

La grande e la piccola cuoca
Warstwowiec jogurtowy 121

Warstwowiec jogurtowy to taki rodzaj sernika na zimno. Zrobiłam go jedynie z jogurtów i galaretek. Moje dzieci uwielbiają takie ciasta i ciągle upominają się o galaretki. Z resztą nie tylko dzieci, inni domownicy też wolą ciasta na zimno od tych tradycyjnych pieczonych. Dzieci dodatkowo ciągle pytają, czy będziemy robić jakieś ciasto, bo lubią pomagać. Ostatnio więc goszczą(...)zmianę ciasteczka lub ciasta z galaretek. Oto przepis na to ciasto: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 360g jogurtu naturalnego 150g jogurtu brzoskwiniowego 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Foremkę o wymiarach ok. 12x22cm wyłożyłam folią spożywczą i odstawiłam. Jogurt naturalny podzieliłam sobie na dwie równe połowy, czyli po 180g. Galaretkę

Waniliowe Improwizacje
Szarlotka z pianką 249

Szarlotka to tradycyjne polskie ciasto, jedno z najbardziej popularnych, obok sernika czy makowca. Robimy je nie tylko w sezonie jesiennym gdy najwięcej jabłek, ale również całym rokiem. Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Można zrobić szarlotkę z tartych jabłek, szarlotkę z prażonych jabłek ze słoika, z jabłek krojonych na plasterki tzw. tatrzańską. Można zrobić szarlotkę warstwową tzw. sypaną, można zrobić szarlotkę(...)biszkopcie, szarlotkę bez pieczenia, lub szarlotkę z pianką. Ja właśnie zdecydowałam się dziś na tą ostatnią, czyli szarlotkę na kruchym cieście, z tartymi jabłkami i pianką kisielową. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4szkl. cukru pudru 0,5szkl. cukru kryształu 5 jajek 200g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 2kg jabłek np. antonówka

Waniliowe Improwizacje
Orkiszowa tarta z jabłkami i bezą 88

Szarlotki, jabłeczniki i wszystkie ciasta z jabłkami należą do moich ulubionych, zaraz po sernikach. Zauważyłam również, że chyba właśnie dlatego królują one u mnie na blogu, a Wy najczęściej z tych przepisów korzystacie. Mam nadzieję, że dzisiejszy przepis skradnie Wasze serca równie bardzo jak i moje, kiedy pierwszy raz przyrządziłam to ciasto kilka lat temu. Od czasu do czasu chętnie(...)wracam do tego przepisu, dlatego wciąż dziwię się, że od tylu lat zwlekam z jego publikacją. Ciasto w przygotowaniu jest niezwykle proste, mimo że może na takie nie wyglądać a w smaku… to istny raj, którego musicie spróbować. Nie czekajcie, do dzieła! Składniki na spód o średnicy 25 cm: – 200g mąki orkiszowej 630 lub 700 – 100g zimnego

Be Fit Be Strong