Lekko kwaśne jagody, słodka beza i kokosowa kruszonka to przepis na idealne letnie ciasto. Wspaniale połączone smaki i kolory sprawiają że ciasto prezentuje się naprawdę efektownie. Najlepsze jest jeszcze ciepłe podane z gałką lodów waniliowych.. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 30 min Składniki: (na blaszkę 24×24) 400 g leśnych jagód 4 jajka 1/2 szklanki drobnego(...)cały cukier się rozpuści. * Polecam w tym momencie użyć miksera z misą lub robota planetarnego , które same będą ubijać pianę z białek, a w tym czasie można przygotować kruche ciasto. Mąki, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy przesiej i wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtka i wyrabiaj. W między czasie dodaj
Słodki BlogMagda Każdy kto już raz upiekł chlebek bananowy ten wie, że to ciasto wymaga minimum wysiłku, dosłownie jest to ciasto do zrobienia widelcem, bez miksowania, tylko wymieszać, przelać do formy i cierpliwie czekać, aż się upiecze. Do tego zawsze wychodzi, moje w trakcie pieczenia nawet raz wyszło z formy – pięknie rośnie, jest puszyste, a jednocześnie długo zostaje świeże(...)wersji letniej proponuje do ciasta dodać świeżych owoców – dla mnie maliny smakują pysznie w tym bananowym cieście, a biała czekolada…no cóż, świetnie łączy się z malinami Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm): 2 dojrzałe banany 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki stopionego oleju kokosowego 2 łyżki ekstraktu waniliowego – użyłam domowej roboty 4 łyżki cukru
Smaczna StronaBrownie z truskawkami to pyszne ciasto biszkoptowe , które smakiem i teksturą zachwyci każdego smakosza. Wilgotne, mocno czekoladowe, a do tego z truskawkami. Mmmmniam Uwielbiam takie połączenie. Jak widać nie tylko ja, bo blaszka ciasta zniknęła w mgnieniu oka. Nawet bita śmietana nie zdążyła porządnie stężeć. Na szczęście uratowałam dwa kawałeczki i przetrzymałam je trochę dłużej w lodówce, dzięki mam jako(...)takie zdjęcie, które mogę Wam pokazać. Wszystko o brownie z truskawkami Brownie to ciasto wywodzące się z kuchni amerykańskiej . Na całym świecie jest przygotowywany w różnoraki sposób i w sieci znajdziecie mnóstwo przepisów na różnego rodzaju brownie. Ja przedstawiam Wam ten, który lubię najbardziej. Cechą charakterystyczną brownie’s jest wilgotny środek ciasta, sprawiający wrażenie jakby niedopieczonego, trochę taki zakalec
SmartBake.pltakie ciasta teraz jest najlepsza pora. Pyszna i szybka krucha tarta z lekkim kremem budyniowym oraz świeżymi truskawkami to strzał w dziesiątkę na letni deser. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Ani za słodkie, ani za kwaśne — po prostu idealne. Można przygotować ją na klasycznym kruchym spodzie z TEGO przepisu, lub tak jak ja dzisiaj, podmienić część mąki na mielone płatki(...)owsiane. Sprawdzą się tu również zmielone na mąkę orzechy. Ciasto zyska jeszcze więcej smaku, a w dodatku będzie zdrowsze. Składniki Ciasto kruche owsiane 100 g mąki owsianej lub zmielonych drobno płatków owsianych (można podmienić na inną mąkę, zwykłą pszenną lub mielone orzechy) 150 g mąki pszennej 170 g zimnego masła 2 żółtka szczypta soli 50 g cukru pudru łyżka zimnej
Analiza SmakuKruche ciasto w połączeniu ze śmietankową masą i kwaskowatym rabarbarem to doskonały deser do letniej kawy. Struktura masy śmietankowej przypomina w smaku sernik :) Ciasto wychodzi dosyć słodkie więc można zmniejszyć ilość cukru. Do ciasta można dodać dowolne owoce, np. truskawki, śliwki. Ciasto kruche: 2,5 szkl mąki pszennej 1 i 1/3 szkl cukru 2 op. budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku(...)łyżki śmietany 18% Masa śmietankowa: 5 białek 1,5 szkl cukru 500 ml śmietany 18% 1 budyń waniliowy 2/3 szkl kaszki manny 1 kg rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. 2/3 ciasta wylepić foremkę wyścieloną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i odstawić do lodówki. Resztę ciasta zawinąć w folię
Smakołyki AsiKlasyk w kuchni babci i mamy. Trudno wyobrazić sobie dzieciństwo bez ciasta drożdżowego. Oczywiście najlepsze prosto z pieca, pachnące i z dużą ilością kruszonki Dzisiaj drożdżowe z jagodami. Dla mnie to najlepsza wersja owocowa. Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzeba trochę cierpliwości, ale opłaca się. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko i 2 żółtka 100 g masła(...)lekko mieszamy dużą (drewnianą) łyżką. Dodajemy następnie ubite jajka i znowu mieszamy. Następnie mleko, mieszamy i na koniec rozpuszczone masło. Całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie jednolite. Wyrobione ciasto przekładamy na blaszkę (30 cm x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowaną masłem. Odstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, żeby podrosło
Słodki sentymentdzisiaj propozycja z rabarbarem Niech tradycji stanie się zadość. Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato. To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super kruszonką. Warto dać się skusić. Składniki na ciasto: 250 g mąki 3 żółtka (białka możecie wykorzystać na przykład na migdałowe beziki ) ½ łyżki kwaśnej śmietany(...)szczypta soli ½ kostki masła (100 g) 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wykrawam 10 małych kwiatuszków, a resztę wykładam na tortownicę 24 cm (lub blaszkę do tarty). Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do zamrażarki. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i bezpośrednio wstawiam do piekarnika na 15-20 minut
Słodki sentymentCzas czytania: 2 min Tort Red Velvet wywodzi się z Ameryki. Przepis ten, to jedno z większych pozytywnych zaskoczeń kulinarnych, jak dla mnie! Amerykańskie ciasta nieprzypadły mi do gustu, ale to, jest wyborne ! Bardzo różni się od dobrze nam znanych lekkich biszkoptowych tortów . Mocno czekoladowe ciasto, dość ciężkie, wilgotne, z cudownie lekkim kremem z serka mascarpone. Może być bardziej(...)mocno czerwone . Barwniki w proszku są bardziej intensywne, warto takie kupić. Choć myślę, że kolor nie jest tu najistotniejszy, ale jednak pięknie wygląda. Tort nie wymaga nasączania , przepis na ciasto jest bogaty w masło i maślankę, co sprawia, że po upieczeniu jest wilgotne i długo świeże. Upiekłam go w formie o średnicy 23 cm i wyrósł pond nią, więc musiałam
SprawdzonaKuchnia.plDziś chcę zaproponować wam bardzo dobrą szarlotkę z wiórkami kokosowymi. Wiórki kokosowe nadają jej zupełnie innego, trochę egzotycznego smaku. Podczas pieczenia w domu unosi się piękny zapach cynamonowo-kokosowy. Ciasto jest przepyszne! Jakie jabłka wybrać? Raczej powinny być to jabłka kwaśne na przykład Szara Reneta, kwaśne jabłka będą wspaniale komponowały się z całością. Szarlotka jest bardzo prostym ciastem i łatwym(...)Course Deser Cuisine Polska Keyword jablka, wiórki kokosowe Prep Time 40 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour 20 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 1 szklanka mąki pszennej zwykłej 1 szklanka mąki krupczatki 3 żółtka 8 g cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 3 łyżki śmietany 1 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła Składniki
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Tarta migdałowo-malinowa Bakewell! Migdały i maliny, to jeden z najwspanialszych duetów, połączenie tych smaków jest idealne . Spód tarty jest bardzo delikatny, przypomina troszkę ciasto ucierane . Na podpieczonym spodzie rozsmarowana jest warstwa dżemu malinowego, a na dżem nałożona jest spora ilość świeżych malin . Wierzch wykończyłam fantastyczną masą migdałową. Ciasto można przygotować również bez malin w wielu(...)migdałów blanszowanych uzyskanie jaśniejszą mąkę i zmielicie je na drobny pył w młynku do kawy. To przepis, który trzeba koniecznie wypróbować! Tarta migdałowo-malinowa Bakewell to jedno z najlepszych ciasta. Z wyglądu zupełne nie wyglada na tak smaczne, ale zapewniam, że jest obłędne! Print Tarta migdałowo - malinowa Bakewell .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczna tarta
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Dziś druga część odcinka pod tytułem – Piernik staropolski. Pieczenie. W pierwszym wpisie z tej serii zastanawiałam się czy długie leżakowanie ciasta jest konieczne do tego, aby piernik był wyśmienity i smaczny. Zapewniam Was, że kilka dni leżakowania surowego ciasta wystarczy, aby piernik wyszedł wspaniały. Niekoniecznie trzeba przygotowywać ciasto tak jak za dawnych czasów na kilka(...)tygodni przed świętami. Dziś dzielimy ciasto na trzy porcje i pieczemy, a następnie przekładamy powidłami i marcepanem. Marcepan trzeba rozwałkować na placek o wielkości wypieczonych pierników. Na pierwszym placku położyć marcepanowy plaster, a następnie posmarować powidłami, koniecznie śliwkowymi! Kiedy całość jest już złożona owijamy ogromny piernik pergaminem, a na jego wierzchu układamy deskę do krojenia i obciążamy. Tak przygotowany piernik
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Dziś tarta z musem truskawkowym na spodzie z kruchego ciasta wypełniona pysznym delikatnym musem. Lekka typowo wiosenna tarta intensywnie truskawkowa wzbogacona o kremową konsystencję serka mascarpone. Pamiętajcie, że sezon truskawkowy nie trwa zbyt długo, trzeba więc korzystać z nich, póki są świeże i pachnące. Deser ten nie jest skomplikowany, raczej powiedziałabym, że należy do bardzo prostych(...)Przygotowanie polega na zrobieniu kruchego ciasta i prostego musu. Przygotowanie musu sprowadza się do zmiksowania składników, proste. Jeszcze tylko chwila chłodzenie i gotowe. Co do samych truskawek to, czy wiecie, że owoce te są efektem połączenia dwóch gatunków poziomek. Truskawki to owoce o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi 40. To powinno ucieszyć cukrzyków, a i osoby na diecie będą zadowolone
SprawdzonaKuchnia.pltarta, tarta czekoladowo miętowa. Bardzo lubię połączenie czekolady i mięty i dziś postanowiłam wykorzystać te dwa smaki do przygotowania pysznego deseru. Spód tarty to po prostu bardzo czekoladowe kruche ciasto , a krem przygotowałam z dużej ilości mięty zaparzonej w mleku, mleko po 30 minutach nabiera lekko zielonego koloru i pięknego mocnego aromatu mięty. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta zaopatrzcie się(...)spodem, pycha! Course Desery Cuisine Polska Keyword kakao, truskawki Prep Time 35 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na kruche ciasto 100 g mąki pszennej krupczatki 80 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru pudru 1 szczypta soli 25 g kakao 1 średnie jajko 130 g masła 1 łyżka śmietany Składniki
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Jestem przekonana, że brownie z musem malinowym posmakuje wszystkim bez wyjątku ! Dzisiejszą zabawę zaczynamy od przygotowania mocno czekoladowego spodu, które można również upiec jako samodzielne ciasto i podać z polewą czekoladową, bitą śmietaną i na przykład sezonowymi owocami. W trakcie, kiedy brownie siedzi już w piekarniku możemy zabrać się za przygotowanie musu z malin, można zrobić(...)wystudzenia. W innym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę i mieszamy z dokładnie wystudzonym musem malinowym. Teraz możemy wylać tężejący mus na wierzch brownie, całość dokładnie schłodzić przed podaniem. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową lub posypać proszkiem kakao albo musem malinowym. Ciasto jest naprawę pyszne, do szczęścia przyda się jeszcze filiżanka dobrej kawy! Smaczengo:) Przygotowując brownie, pamiętajcie o temperaturze składników
SprawdzonaKuchnia.pl