ciasto - 162020 przepisów (strona:759/10802)

Oszukany sernik z rabarbarem 139

Kruche ciasto w połączeniu ze śmietankową masą i kwaskowatym rabarbarem to doskonały deser do letniej kawy. Struktura masy śmietankowej przypomina w smaku sernik :) Ciasto wychodzi dosyć słodkie więc można zmniejszyć ilość cukru. Do ciasta można dodać dowolne owoce, np. truskawki, śliwki. Ciasto kruche: 2,5 szkl mąki pszennej 1 i 1/3 szkl cukru 2 op. budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku(...)łyżki śmietany 18% Masa śmietankowa: 5 białek 1,5 szkl cukru 500 ml śmietany 18% 1 budyń waniliowy 2/3 szkl kaszki manny 1 kg rabarbaru cukier puder do posypania ciasta   Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. 2/3 ciasta wylepić foremkę wyścieloną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i odstawić do lodówki. Resztę ciasta zawinąć w folię

Smakołyki Asi
Ciasto drożdżowe 67

Klasyk w kuchni babci i mamy. Trudno wyobrazić sobie dzieciństwo bez ciasta drożdżowego. Oczywiście najlepsze prosto z pieca, pachnące i z dużą ilością kruszonki Dzisiaj drożdżowe z jagodami. Dla mnie to najlepsza wersja owocowa. Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzeba trochę cierpliwości, ale opłaca się. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko i 2 żółtka 100 g masła(...)lekko mieszamy dużą (drewnianą) łyżką. Dodajemy następnie ubite jajka i znowu mieszamy. Następnie mleko, mieszamy i na koniec rozpuszczone masło. Całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie jednolite. Wyrobione ciasto przekładamy na blaszkę (30 cm x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowaną masłem. Odstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, żeby podrosło

Słodki sentyment
Rabarbarowa łąka 69

dzisiaj propozycja z rabarbarem Niech tradycji stanie się zadość. Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato. To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super kruszonką. Warto dać się skusić. Składniki na ciasto: 250 g mąki 3 żółtka (białka możecie wykorzystać na przykład na migdałowe beziki ) ½ łyżki kwaśnej śmietany(...)szczypta soli ½ kostki masła (100 g) 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wykrawam 10 małych kwiatuszków, a resztę wykładam na tortownicę 24 cm (lub blaszkę do tarty). Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do zamrażarki. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i bezpośrednio wstawiam do piekarnika na 15-20 minut

Słodki sentyment
Tort Red Velvet 74

Czas czytania: 2 min Tort Red Velvet wywodzi się z Ameryki. Przepis ten, to jedno z większych pozytywnych zaskoczeń kulinarnych, jak dla mnie! Amerykańskie ciasta nieprzypadły mi do gustu, ale to, jest wyborne ! Bardzo różni się od dobrze nam znanych lekkich biszkoptowych tortów . Mocno czekoladowe ciasto, dość ciężkie, wilgotne, z cudownie lekkim kremem z serka mascarpone. Może być bardziej(...)mocno czerwone . Barwniki w proszku są bardziej intensywne, warto takie kupić. Choć myślę, że kolor nie jest tu najistotniejszy, ale jednak pięknie wygląda. Tort nie wymaga nasączania , przepis na ciasto jest bogaty w masło i maślankę, co sprawia, że po upieczeniu jest wilgotne i długo świeże. Upiekłam go w formie o średnicy 23 cm i wyrósł pond nią, więc musiałam

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka z wiórkami kokosowymi 79

Dziś chcę zaproponować wam bardzo dobrą szarlotkę z wiórkami kokosowymi. Wiórki kokosowe nadają jej zupełnie innego, trochę egzotycznego smaku. Podczas pieczenia w domu unosi się piękny zapach cynamonowo-kokosowy. Ciasto jest przepyszne! Jakie jabłka wybrać? Raczej powinny być to jabłka kwaśne na przykład Szara Reneta, kwaśne jabłka będą wspaniale komponowały się z całością. Szarlotka jest bardzo prostym ciastem i łatwym(...)Course Deser Cuisine Polska Keyword jablka, wiórki kokosowe Prep Time 40 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour 20 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 1 szklanka mąki pszennej zwykłej 1 szklanka mąki krupczatki 3 żółtka 8 g cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 3 łyżki śmietany 1 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła Składniki

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta migdałowo-malinowa Bakewell 71

Czas czytania: 2 min Tarta migdałowo-malinowa Bakewell! Migdały i maliny, to jeden z najwspanialszych duetów, połączenie tych smaków jest idealne . Spód tarty jest bardzo delikatny, przypomina troszkę ciasto ucierane . Na podpieczonym spodzie rozsmarowana jest warstwa dżemu malinowego, a na dżem nałożona jest spora ilość świeżych malin . Wierzch wykończyłam fantastyczną masą migdałową. Ciasto można przygotować również bez malin w wielu(...)migdałów blanszowanych uzyskanie jaśniejszą mąkę i zmielicie je na drobny pył w młynku do kawy. To przepis, który trzeba koniecznie wypróbować! Tarta migdałowo-malinowa Bakewell to jedno z najlepszych ciasta. Z wyglądu zupełne nie wyglada na tak smaczne, ale zapewniam, że jest obłędne! Print Tarta migdałowo - malinowa Bakewell .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczna tarta

SprawdzonaKuchnia.pl
Piernik staropolski – odcinek II 92

Czas czytania: 3 min Dziś druga część odcinka pod tytułem – Piernik staropolski. Pieczenie. W pierwszym wpisie z tej serii zastanawiałam się czy długie leżakowanie ciasta jest konieczne do tego, aby piernik był wyśmienity i smaczny. Zapewniam Was, że kilka dni leżakowania surowego ciasta wystarczy, aby piernik wyszedł wspaniały. Niekoniecznie trzeba przygotowywać ciasto tak jak za dawnych czasów na kilka(...)tygodni przed świętami. Dziś dzielimy ciasto na trzy porcje i pieczemy, a następnie przekładamy powidłami i marcepanem. Marcepan trzeba rozwałkować na placek o wielkości wypieczonych pierników. Na pierwszym placku położyć marcepanowy plaster, a następnie posmarować powidłami, koniecznie śliwkowymi! Kiedy całość jest już złożona owijamy ogromny piernik pergaminem, a na jego wierzchu układamy deskę do krojenia i obciążamy. Tak przygotowany piernik

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z musem truskawkowym 66

Czas czytania: 3 min Dziś tarta z musem truskawkowym na spodzie z kruchego ciasta wypełniona pysznym delikatnym musem. Lekka typowo wiosenna tarta intensywnie truskawkowa wzbogacona o kremową konsystencję serka mascarpone. Pamiętajcie, że sezon truskawkowy nie trwa zbyt długo, trzeba więc korzystać z nich, póki są świeże i pachnące. Deser ten nie jest skomplikowany, raczej powiedziałabym, że należy do bardzo prostych(...)Przygotowanie polega na zrobieniu kruchego ciasta i prostego musu. Przygotowanie musu sprowadza się do zmiksowania składników, proste. Jeszcze tylko chwila chłodzenie i gotowe. Co do samych truskawek to, czy wiecie, że owoce te są efektem połączenia dwóch gatunków poziomek. Truskawki to owoce o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi 40. To powinno ucieszyć cukrzyków, a i osoby na diecie będą zadowolone

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta czekoladowo miętowa 87

tarta, tarta czekoladowo miętowa. Bardzo lubię połączenie czekolady i mięty i dziś postanowiłam wykorzystać te dwa smaki do przygotowania pysznego deseru. Spód tarty to po prostu bardzo czekoladowe kruche ciasto , a krem przygotowałam z dużej ilości mięty zaparzonej w mleku, mleko po 30 minutach nabiera lekko zielonego koloru i pięknego mocnego aromatu mięty. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta zaopatrzcie się(...)spodem, pycha! Course Desery Cuisine Polska Keyword kakao, truskawki Prep Time 35 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na kruche ciasto 100 g mąki pszennej krupczatki 80 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru pudru 1 szczypta soli 25 g kakao 1 średnie jajko 130 g masła 1 łyżka śmietany Składniki

SprawdzonaKuchnia.pl
Brownie z musem malinowym 98

Czas czytania: 2 min Jestem przekonana, że brownie z musem malinowym posmakuje wszystkim bez wyjątku ! Dzisiejszą zabawę zaczynamy od przygotowania mocno czekoladowego spodu, które można również upiec jako samodzielne ciasto i podać z polewą czekoladową, bitą śmietaną i na przykład sezonowymi owocami. W trakcie, kiedy brownie siedzi już w piekarniku możemy zabrać się za przygotowanie musu z malin, można zrobić(...)wystudzenia. W innym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę i mieszamy z dokładnie wystudzonym musem malinowym. Teraz możemy wylać tężejący mus na wierzch brownie, całość dokładnie schłodzić przed podaniem. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową lub posypać proszkiem kakao albo musem malinowym. Ciasto jest naprawę pyszne, do szczęścia przyda się jeszcze filiżanka dobrej kawy! Smaczengo:) Przygotowując brownie, pamiętajcie o temperaturze składników

SprawdzonaKuchnia.pl
Czekoladowe z musem truskawkowym 129

ciasto jest obłędne! Czekoladowy, wilgotny spód, delikatny mus truskawkowy i bita śmietana. To ciasto wpisuje na listę obowiązkowych ciast w sezonie truskawkowym.  Koniecznie spróbujcie, a gwarantuje że nie pożałujecie :-)  Składniki blaszka 23/33: Ciasto: jajka 2 szt, kefir 1 szklanka, olej 0,5 szklanki, zaparzona kawa rozpuszczalna (ostygnięta) 1 szklanka, mąka pszenna 260 g, soda 1 łyżeczka, proszek(...)łyżek zimnej wody, śmietanka 30 %  500 ml, bita śmietana: śmietanka 36% 500 ml, śnieżka w proszku 1 szt, dodatkowo: czekolada mleczna 8 kostek, Sposób przygotowania: Mokre składniki ciasta wymieszać  razem, następnie dodać cukier waniliowy, cukier kryształ oraz przesianą mąkę, sodę kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę

kulinarne odsłony pati
Ciasto czekoladowe z masą śmietanową i owocami 100

Połączenie doskonałe, mocno czekoladowe ciasto, waniliowa masa ze śmietany i mascarpone, a do tego świeże sezonowe owoce, chyba nie ma nic lepszego, szczególnie na gorące letnie dni. Przepis na ciasto jest bardzo łatwy, po upieczeniu jest ono wilgotne i smakuje trochę pomiędzy murzynkiem a brownie. Polecam ten przepis, mnie i mojej rodzinie bardzo przypadł do gustu. Czas przygotowania(...)Czas pieczenia: 25 min * Dodatkowo, czas potrzebny na studzenie ciasta   Składniki: (na blaszkę 21×21) Ciasto: pół szklanki mleka (100 ml) pół kostki masła (100 g) tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) szklanka mąki (160 g) 1 łyżka kakao (8 g) pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka pół szklanki cukru drobnego (110 g) Masa

Słodki Blog
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 665

Przepis na delikatne, puszyste i niezwykle smaczne bułeczki drożdżowe z serem. Bardzo przypominają mi smakiem te z dzieciństwa. Bardzo lekkie ciasto drożdżowe z pysznym serowym nadzieniem i słodką pomada. Pycha! SKŁADNIKI: CIASTO: 150 ML CIEPŁEGO MLEKA 300 G MAKI PSZENNEJ 2 ŁYŻKI CUKRU 1/3 ŁYŻECZKI SOLI 1 JAJKO 15 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY 30 G MASŁA MASA SEROWA: 150 G TWAROGU(...)ŁYŻKA MLEKA ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: DO MISKI WLAĆ CIEPLE MLEKO, WKRUSZYC DO NIEGO DROŻDŻE, DODAĆ CUKIER I DOBRZE WYMIESZAĆ. NASTĘPNIE DODAĆ JAJKO I PRZESIAĆ MAKE. ZACZĄĆ ZAGNIATAĆ CIASTO. CIASTO WYROBIĆ MOŻNA RĘCZNIE LUB MIKSEREM PLANETARNYM. KIEDY SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZA DO CIASTA WLAĆ ROZPUSZCZONE I WYSTUDZONE MASŁO. CIASTO WYRABIAĆ 10 MINUT. DO MOMENTU AZ PRZESTANIE SIĘ KLEIĆ DO RAK. GOTOWE

Pani M - kuchnia smakowita
Domowy pszenny chleb na zakwasie – chleb z gara 84

pieczenia chleba w żeliwnym garnku.  Taki chleb możemy również upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy, mimo wszystko polecam gar żeliwny, bo to inwestycja na długie lata. Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny. Dla przykładu podam grafik według którego przygotowuję(...)chleb: 07:00 – mieszanie zakwasu 17:00 – autoliza 17:30  – wyrabianie ciasta 18:00 – składanie 18:30 – składanie 19:00 – składanie 19:30 – składanie 20:00  – odpoczynek na desce 20:30 – formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce 07:00 – 12:00 – pieczenie Składniki na 1 bochenek LEVAIN

Tajemnice Smaku