przypominającego włoskie tiramisu . Zajrzyj również: Rolada z kremem kokosowym i marakują Rolada orzechowa Rolada z masą z mleka w proszku Rolada z kremem ciasteczkowym Rolada z budyniem kokosowym Ciasto tiramisu Rolada tiramisu to rolada biszkoptowa ze śmietaną kokosową, z dominującym smakiem kawy i kakao. Śmietana kokosowa w roladach to mój sprawdzony sposób na przepyszny krem śmietanowy. Śmietany kokosowej(...)zrobi się nam masło, zamiast pysznej ubitej śmietany. Nie musimy jej niczym usztywniać, jej sprzymierzeńcem jest niska temperatura. Rolada biszkoptowa to bardzo szybki sposób na pieczony deser. Samo ciasto ubija się dosłownie kilka minut, w piekarniku spędza ono max 10 minut, a studzenie i rolowanie to formalność. Rolada może się wydawać trudnym ciastem, ale żeby Was do nich przekonać
MamaOskarkaPiankowiec bezowy z malinami Lekka jak piórko bezowa pianka z pyszną frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach! Ciasto jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po pieczeniu pączków lub faworków Polecam! Składniki: Spód: 100g zimnego masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru(...)malinowa: 0,5kg malin (mogą być mrożone) 50g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Pianka bezowa: 7 białek 7 łyżek drobnego cukru *** Wykonujemy spód: wszystkie składniki zagniatamy razem *** *** Ciastem wykładamy spód tortownicy (moja ma średnicę 22 cm), tworząc mały rant po bokach. Ciasto nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny *** *** Po tym czasie spód podpiekamy
Blog z Apetytemcieście francuskim pisałam już niejednokrotnie, że doskonale się sprawdza zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej, do tego jest dziecinnie proste do przygotowania. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować przekąskę, która sprawdzi się w każdej sytuacji i dla każdego, zarówno dla dzieci, na kinderparty - możesz wtedy dać się ponieść fantazji i zrobić np. parówki mumie w cieście francuskim(...)imprezę dla dorosłych jako eleganckie rogaliki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2-3 parówki ser mozarella (najlepiej starty) ketchup jajko sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy w trójkąty, wielkość dopasowujemy indywidualnie. Smarujemy każdy trójkąt odrobiną ketchupu, omijając brzegi. Nakładamy ser oraz pokrojone parówki Zawijamy ciasto tak jak rogaliki. Jajko rozbijamy w szklance i je roztrzepujemy dodając do smaku sól, pieprz - możemy
Kuchnia Pełna PasjiJutro walentynki. Moja córeczka razem z babcią piecze dzisiaj ciasteczka-serduszka (oczywiście według przepisu swojej ciotki Agaty). W całym domu pachnie wspaniale! Jutro każdy dostanie smaczną walentynkę. Albo ciasto marchewkowo-bananowo-orzechowe, które Agata proponuje jako zdrowszą wersję walentynkowego deseru. Marchewka doskonale komponuje się tutaj z bananem. Jeśli przygotujemy ciasto z polewą, wówczas nabierze ono bardziej odświętnego charakteru. Agata poleca(...)trzeba przygotowywać romantyczną kolację, ale na przykład słodki poczęstunek dla przyjaciółki albo dla dzieci. A może coś tylko dla siebie samej (samego)? Dlaczego nie. Przepis na udane walentynki poniżej.:) Ciasto marchewkowo-bananowo-orzechowe Składniki: 5 łyżek orzechów włoskich (55 g) 2 marchewki (175 g) 2 dojrzałe banany (waga przed obraniem 200 g) ¾ szklanki cukru (170 g) 3 jajka niecałe ¾ szklanki
KulinarneImpresje.plSzarlotka na kruchym cieście Prosta w wykonaniu i do tego bardzo smaczna, po prostu rozpływa się w ustach. Szarlotkę robi się szybko i myślę, że prawie każdemu uda się ją przygotować. Składniki : Ciasto: żółtka jaj - 4 szt mąka - 3 szkl śmietana kwaśna - 1 łyżka cukier waniliowy - 1 opak cukier - 0,5 szkl margaryna lub masło - 250 g proszek do pieczenia(...)łyżeczka Dodatkowo : jabłka ( szara reneta ) - 1,80 kg cukier - 3 łyżki cynamon - 1 łyżka tłuszcz do formy cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem. Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą
Kuchnia DanusiCiasto Kokosowe Bounty – Bardzo lubię batonika bounty i jest to jeden z moich ulubionych batoników. Postanowiłam więc przygotować pyszne ciasto zainspirowane jego smakiem. Upiekłam wilgotny, kakaowy biszkopt i przygotowałam, gęstą, trochę kremową masę kokosową. Na koniec ciasto polałam wspaniałą polewą czekoladową. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się przegryzą. Z przepisu uzyskamy sporą(...)blaszkę, polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Kokosowe Bounty Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 40g kakao bez cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g jasnego brązowego cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100ml oleju Do nasączenia
Mała Cukierenkajeden z typowych rarytasów Majorki. Zwykle serwowane na śniadanie do kawy z mlekiem, ensaimada stanowi nieodłączny widok maleńkich piekarni. Zwinięte w ślimaki ensaimada to coś pomiędzy drożdżówką, a ciastem francuskim. Są niezwykle delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Ciasto powstaje na bazie mąki, drożdży, wody, jajek, cukru – sekretem jest doskonałej, jakości smalec, od którego zresztą pochodzi nazwa tego wypieku(...)drożdże. Wlewamy ciepłe mleko, nie mieszając zostawiamy na 5 minut, aż drożdże „ruszą” i pojawi się pianka. Jajka roztrzepujemy z żółtkiem, wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne – można za pomocą robota z hakiem. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i jeszcze chwilę zagniatamy (właściwie rozciągamy) ciasto, aż będzie można
mojewypiekiinietylkowsiadajcie po tym cieście za kierownicę;) Jest mocno alkoholowe. Ciasto może nie jest wybitne w smaku, ale daje radę. Samo ciasto kruche jest jak dla mnie zbyt zbite. Lekko mięknie około 2 dni po przygotowaniu. Ciasto: 250 g masła 4 żółtka 2 i 1/2 szkl. mąki 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 200 g masła(...)wstawiamy na noc do lodówki. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części, wkładamy do woreczków foliowych i wstawiamy na około godzinę do lodówki. Jedną część schłodzonego ciasta przekładamy do formy (21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy
Smaki Na Talerzulubi być fotografowany, tylko jedzony. Nie lubi czekać, nie lubi pozować. Lubi za to pomruki zadowolenia i zachwytu nad jego smakiem. I wcale nie bez powodu. Chrupiące z wierzchu ciasto kryje jabłkowe nadzienie, a dodatek lodów czy sosu waniliowego czyni każdy kęs prawdziwą ucztą. Strudel jabłkowy Składniki: ciasto: 150g mąki 75ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie(...)tartej 80g masła cukier puder i płatki migdałów do posypania Żółtko rozmącić w wodzie z solą i olejem. Mąkę przesiać zrobić wgłębienie, wlać wodę z żółtkiem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przykryć i pozostawić na 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Bułkę tartą zrumienić na patelni, ostudzić, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Masło roztopić. Ciasto rozwałkować cienko, następnie trzymając
Obiad gotowyWalentynkowe ciasto bez pieczenia Proste i mega smaczne piankowe ciasto z czerwonymi serduszkami oraz chrupiącym czekoladowym spodem. Jest bardzo efektowne i pięknie prezentuje się na stole. Idealne na dzień zakochanych oraz jako deser do każdej romantycznej kolacji Ciasto nie wymaga pieczenia, więc jest w miarę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Spód: 1/2 opakowania sucharków – 150 gram(...)zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut. Następnie żelatynę podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty mleka i mieszamy *** *** Na ciasto bardzo delikatnie za pomocą łyżki wylewamy mleko z żelatyną, tak aby pokryć przestrzenie między serduszkami. Najlepiej zrobić to gdy ciasto jest w lodówce, aby podczas przenoszenia mleko nie rozlało się
Blog z ApetytemWitam Was cieplutko :) Kto nie jadł jeszcze takiej kremówki to polecam upiec. Nie jest to co prawda ciasto francuskie, ale za dużo z nim zachodu, ale ta receptura na ciasto półfrancuskie które mam idealnie się sprawdza i w cieście wychodzi wiele warstw. Taka kremówka jest pyszna i bardzo słodka, idealna do kawy. Bardzo łatwa w wykonaniu i zawsze się udaje(...)Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 25 dag mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki gęstej śmietany 18 % Na krem: 2 żółtka 1 jajko 1 szklanka cukru 2 i pół szklanki mleka 5 łyżek mąki tortowej 2 cukry waniliowe najlepiej z prawdziwą wanilią Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier
IzabelawkuchniOpis Ciasto z truskawkami: Ciasto z truskawkami to obowiązkowy przysmak w truskawkowym sezonie. Jest wspaniałym sposobem na oryginalne i smaczne zaserwowanie tych bogatych w witaminy i pysznych owoców. Nasze ciasto jest orzeźwiające, soczyste, w sam raz na upalne, letnie dni.. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki na biszkopt: 4 jajka ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru(...)żółtek. Ubić sztywną pianę z białek, dodać cukier w połowie ubijania. Następnie, delikatnie mieszając, dodawać stopniowo żółtka. Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do ciasta cały czas mieszając. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i oprószyć lekko mąką. Ciasto wlać do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneBardzo prosty przepis na szybkie ciasto bananowe z pomarańczami. Kiedy mam ochotę na upieczenie czegoś słodkiego najczęściej wybór pada na ciasto bananowe. Po pierwsze dlatego, że zawsze wychodzi pyszne, wilgotne, naturalnie słodkie. Po drugie jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Wszystkie składniki wystarczy zblendować w jednej misce i gotowe. I po trzecie, ciasto bananowe to świetna baza(...)najróżniejszych modyfikacji smakowych. Poprzez wybór dodatków za każdym razem możemy stworzyć zupełnie nową wersję. Tym razem wybór padł na pomarańcze. A inspiracją było popularne ciasto upside down, czyli odwrócone ciasto, w którym owoce przed upieczeniem układamy na dnie foremki, a po upieczeniu odwracamy ciasto do góry spodem. Ciasto bananowe upieczone jest na mąkach orkiszowej, kokosowej i kukurydzianej. Dobrze sprawdzi
HealthyCreations