gałązka koperku – opcjonalnie PRZYGOTOWANIE : Bagietkę pokroić na małe kromki i podgrzać je w grilu elektrycznym bądź w piekarniku. Posmarować kromeczki dość grubą warstwą serka kremowego i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Umyć dokładnie sałatę, porwać na mniejsze kawałki i układać na kromeczkach. Kawałki makreli wędzonej wyskubać palcami lub widelcem wyciągając przy tym ości jeśli się trafią i ułożyć
kuchniabellissima.wordpress.comziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych owoców jałowca 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli wędzonej grubo mielonej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku (nasiona) świeżo mielony pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE składników na bigos wegański w aromacie wędzonej soli Młodą kapustę szatkujemy, kiszoną możemy przepłukać i pokroić (ja osobiście nie płuczę, lubię kwaśne bigosy). Marchewkę, seler
kulinarnyJaPorcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 papryka czerwona 1 cebula biała 10 szt. pomidorków koktajlowych 1 cytryna sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami(...)grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Paprykę i cebulę grillujemy z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Ugotowane szparagi (aldente) układamy na talerzu i wykładamy na nie grillowane warzywa. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Prosto i smacznie. Na zdrowie
kulinarnyJalitry, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżki, ziemniaki 8 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, szczaw siekany Smak 560 gram, śmietana gęsta 200 gram, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk pierś kurczaka zagotować i zebrać szumy-pianę, wsypać włoszczyznę startą na tarce grubsze oczka, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę(...)miękkości mięsa, pod koniec wsypać kucharka i dodać 2 słoiczki szczawiu, gotować z 5 minut dodać śmietanę 12%, krótko zagotować i zdjąć z ognia, na koniec wsypać pieprz mielony, podawać z kawałkiem piersi i jajkami ugotowanymi na twardo - zupa jest pyszna na dość szybki obiad..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, po 2 łyżeczki słodkiej i wędzonej czerwonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kminku, czarny pieprz i ostra papryka do smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 – 2 łyżki suszonego majeranku, świeży koperek lub pietruszka do podania 1 l bulionu warzywnego
Even Better FoodJemy dopiero po całkowitym wystudzeniu. SUCHA MISECZKA 250g mąki typ 500-550 140g drobnego białego cukru 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki mielonego imbiru 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki soli MOKRA MISECZKA 240ml gęstej kwaśniej śmietany 12-18% lub jogurtu naturalnego, gęstego 2 jajka L 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego na alkoholu lub olejek waniliowy – kilka kropli
Karo in the Kitchenporcje) 300g ryzo do risotto 2 twarde gruszki 500ml bulionu warzywnego 1 biała cebula kieliszek białego wytrawnego wina 150g serka kremowego (do smarowania) 2 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz, sól do podania: pomidorki koktajlowe rukola Sposób przygotowania : Cebule siekamy w drobną kosteczkę. Gruszki obieramy ze skórki, rozkrawamy na ćwiartki a następnie każdą z ćwiartek kroimy(...)dodajemy do ryżu. Przesmażamy razem aż ryż będzie „al dente” a gruszka nadal pozostanie nieco twardawa. Zdejmujemy patelnie z kuchenki i dodajemy kawałki kremowego serka i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Łączymy składniki. Serwujemy z dodatkiem porcji świeżych pomidorków koktajlowych i rukoli
Pyry na GazMini kofty to pomysł na imprezową przekąskę - taką na jeden kęs, bo to one sprawdzają się najlepiej. Nie wymagają długich przygotowań i są bardzo smaczne. Kofty: 300g mięsa mielonego 1 mała cebula 1 małe(...)jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, oregano, tymianek Sos: 300 ml jogurtu greckiego 1 duży ogórek gruntowy przyprawa tzatziki 1. Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną drobno cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy do smaku. 2. Z mięsa formujemy małe ruloniki, które nadziewamy na wykałaczki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Szefowa kuchninutą cynamonu. Składniki warstwy ryżowej (4 porcje): 300 ml mleka 200 ml śmietanki 30% cukier brązowy do smaku (ja dałam 50 g) 100 g białego ryżu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii lub 1 laska wanilii (polecam Skworcu ) 10 g budyniu waniliowego bez cukru (1/4 torebki) Składniki warstwy jabłek: 3 jabłka 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka(...)masła 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Wykonanie: Przygotowanie ryżu: Garnek przelewamy wodą, nie wycieramy. Wlewamy 200 ml mleka i 200 ml śmietanki. Dodajemy cukier, wanilię i ryż. Jeśli nie macie mielonej wanilii, wyskrobcie nasiona z 1 laski wanilii. Całość zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy do czasu, aż ryż zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy ryż jest miękki
Smak mojego domumasła 1 kulka mozzarelli 400 g piersi z kurczaka 400 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami oliwa 1 puszka zielonego groszku konserwowego 400 g śmietany 30% sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Na niewielkiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak i przeciśnięte(...)przez praskę ząbki czosnku, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparuje nadmiar wody. Na koniec dodać rozdrobnioną kulkę mozzarelli, wymieszać i doprawić całość solą i świeżo mielonym pieprzem. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, po czym przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Mięso smażyć do momentu
Passions hobbies lifeSkładniki: ∙ 1 opakowanie ciasta francuskiego ∙ pęczek botwinki ∙ 100 g sera koziego dojrzewającego ∙ 1 łyżka oliwy z oliwek ∙ 1 łyżka miodu (u mnie ze spadzi iglastej) ∙ sól morska ∙ świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 2. Botwinkę myjemy, odcinamy korzonek, kroimy buraczki na plastry, łodygi i liście na kawałki. 3. Buraczki, łodygi i liście mieszamy mieszamy(...)pieczenia, pieczemy 10 minut. 4. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia, zawijamy brzegi. 5. Upieczoną botwinkę wykładamy na ciasto francuskie, posypujemy serem kozim, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. 6. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe :) Przepis inspirowany poniższym: http://whiteplate.com/2014/04/blyskawiczna-tarta-z-botwinka-miodem-i-serem-feta/
Gocha gotuje!efekcie bardzo ciekawe, szybkie danie powstało :). Składniki: 1 szt. pok czoi, 1 garść zielonych szparagów, 2 ząbki czosnku, 2 szczypty mielonego pieprzu cytrynowego, świeżo mielony pieprz czarny do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 200 g makronu kokardki, 100 g groszku mrożonego, sól do smaku, ½ łyżeczka cukru, świeży tymianek, ser grana padano. Przygotowanie: Z opłukanych szparagów
Moniki Smakołykicebula; Małe opakowanie mieszanki sałat (50 g, u mnie Fit & Easy ) 6 łyżek kaszy manny; 1 jajo; 6 łyżek oleju; Sól; Pieprz. Sos do burgerów: 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 4 łyżki miodu (u mnie lipowy); 3 łyżki cukru(...)trzcinowego; 4 łyżki jasnego sosu sojowego; 2 łyżki sosu sriracha. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Przygotować sos do burgerów. Wszystkie składniki sosu tj. mielony imbir, sos sojowy, cukier trzcinowy, miód i sos sriracha wlać/wsypać do rondelka i gotując na średnim ogniu, bardzo często mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną ), doprowadzić do wrzenia. Następnie
Gospodyni Miejskagrubości) 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cytryny świeżo mielony kolorowy pieprz sól morska PRZYGOTOWANIE Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, rozmarynem i świeżo mielonymi przyprawami. Smarujemy steki z obu stron i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Patelnię grillową/grill mocno rozgrzewamy i smażymy steki z obu stron po około
Moje Kuchenne RewelacjePorcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 papryka czerwona 1 cebula biała 10 szt. pomidorków koktajlowych 1 cytryna sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami(...)grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Paprykę i cebulę grillujemy z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Ugotowane szparagi (aldente) układamy na talerzu i wykładamy na nie grillowane warzywa. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Prosto i smacznie. Na zdrowie
kulinarnyJa