mielone - 47549 przepisów (strona:764/3170)

makaron parppadelle ze szpinakiem, mascarpone i jajkami sadzonymi... 155

łyżeczka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, serek mascarpone 250 gram, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, jajka 10 sztuk na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule posypane cukrem do złocistej cebuli dodać wyciśnięte z praski ząbki czosnku i z 1 minutę podsmażać aby czosnek

W Mojej Kuchni Lubię
Botwinka buraczkowa fit 159

ugotowanych buraczków czerwonych  1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera kawałek pora 5-6 łyżek zakwasu z buraków 2 ząbki czosnku woda sól himalajska pieprz świeżo mielony   Przygotowanie : Warzywa obieramy, kroimy w plasterki bądź kostkę wg uznania. Botwinę płuczemy i siekamy.  Do garnka przekładamy marchewkę, pietruszkę, seler, pora - zalewamy wodą (powinna porządnie przykrywać warzywa), solimy(...)Ugotowane buraki kroimy w kosteczkę bądź ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku dolewając sok z kiszonych ogórków i dwa ząbki czosnku oraz świeżo mielony pieprz. Podajemy z posiekanym szczypiorem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bigos wegański z młodej i kiszonej kapusty z dodatkiem wędzonej soli 149

ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych owoców jałowca 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli wędzonej grubo mielonej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku (nasiona) świeżo mielony pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE składników na bigos wegański w aromacie wędzonej soli Młodą kapustę szatkujemy, kiszoną możemy przepłukać i pokroić (ja osobiście nie płuczę, lubię kwaśne bigosy). Marchewkę, seler

kulinarnyJa
Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową 157

minut). Odcedzić. Przelać zimną wodą. Pozostawić na sicie do odsądzenia. Do miski wrzucić zeszkloną dymkę. Dodać plasterki cukinii i odsączoną, ugotowaną fasolkę. Wymieszać wszystko, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Ciasto kruche podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt większy niż średnica małych tartaletek. Wyłożyć foremki ciastem, dociskając dobrze ciasto. Wyłożyć papierem, obciążyć suchą fasolą, suchym ryżem(...)góra-dół). Tarty włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Następnie ściągnąć papier wraz z obciążeniem i dopiec kolejne 5 minut. Jaja zmiksować ze śmietanką, szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem, 1 łyżką posiekanych listków świeżego oregano (z 1 sporej gałązki) i 1 łyżką listków świeżego tymianku. Na podpieczone tartaletki wyłożyć farsz z cukinią i fasolką. Wylać jaja

Moja Delicja
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 412

wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka kminku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki 3 łyżki kwaśnej śmietany (np. jogurtową 10%) przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu świeżo mielony czarny pieprz Cebulę obrać, pokroić w kostkę razem z boczkiem. W dużym płaskim garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i boczek i smażyć kilka minut na małym ogniu. Kapustę umyć(...)dodać nieco przyprawy warzywnej, kminek i majeranek. Dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie kapustę oprószać mąką, mieszając. Dodać kwaśną śmietanę i dobrze połączyć z kapustą. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie dosolić. Podawać na ciepło

Czerwień i błękit
pieczone udka w jogurcie na ostro... 112

Składniki: udka kurczaka całe 4 sztuki/duże, jogurt naturalny 400 ml, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, czosnek granulowany 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, tymianek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka jogurt wlać do naczynia żaroodpornego, wsypać wszystkie przyprawy oprócz przyprawy w płynie i wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Smażone warzywa z jajkiem i serem korycińskim 219

Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 1 porcję) około 3 garście azjatyckiej mieszanki warzyw na patelnię około 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego (u mnie Woj-len ) 1 jajko M świeżo mielony czarny pieprz mała szczypta soli ziołowej (pamiętajcie, że ser jest słony) ser koryciński – u mnie z czarnuszką Ser Koryciński Swojski Bielec(...)polecam!) około 1 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Na oleju podsmażamy warzywa do miękkości, doprawiając je pod koniec małą szczyptą soli ziołowej (pamiętajcie, że ser jest słony) i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie wbijamy jajko i cały czas mieszając np. drewnianą łyżką smażymy całość do czasu aż jajko ładnie się usmaży (jak na jajecznicę, jajko ma „oblepić

Słodkie okruszki
Pascha miód i czekolada 166

wodnej (opcjonalnie) 3 żółtka (opcjonalnie) pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik) pół opakowania serka mascarpone (ok. 125 g) po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i mielonego cynamonu 3 czubate łyżki miodu + łyżka do dekoracji   100 g wędzonych śliwek bez pestek lub 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) lub muślin

Ugotowane pozamiatane
WIOSENNY SERNIK Z TRUSKAWKAMI 158

spodzie z herbatników i korzennych ciasteczek speculoos. Przygotowanie: 40 min Pieczenie: 1 godz. Chłodzenie: 4 godz.   Dla 6-8 osób: ● 250 g truskawek ● 500 g twarogu sernikowego mielonego z wiaderka lub serka homogenizowanego o smaku naturalnym ● 30 cl gęstej śmietany* ● 4 jajka ● 100 g masła ● 100 g herbatników ● 80 g herbatników korzennych speculoos ● 160 g cukru ● 1 opakowanie(...)wymieszaj całość. Tak przygotowaną masę wylej na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa stwardniała.   W misce wymieszaj mielony twarożek sernikowy (lub serek homogenizowany), śmietanę, 130 g cukru, cukier wanilinowy, dodaj ubite jajka, i dokładnie wymieszaj całość. Wylej uzyskaną masę sernikową na schłodzony spód ciasteczkowy. Truskawki umyj, osusz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 235

cebuli ( dwie średnie cebule albo jedna duża) 15 dag jabłek ( jedno twarde, kwaskowe małe jabłko - np. szara reneta, antonówka ) 2 dag mąki ( jedna czubata łyżka mąki, czasami pomijam ) kminek mielony lub majeranek woda ( lub cydr ) do podlania mięsa sól ( i pieprz ) do smaku Przygotowanie Polędwiczki wieprzowe płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą, pieprzem i mąką. Bardzo mocno obsmażam(...)tłuszczu. Dodaję drobno posiekaną cebulę, zmniejszam płomień do średniego i jeszcze 2-3 minuty podsmażam. Jabłko obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję na ósemki i dodaję do mięsa. Całość obsypuję mielonym kminkiem lub roztartym w dłoniach majerankiem, podlewam kilkoma łyżkami wody lub cydru i włączam wolnowar. Czas wolnowarzenia   opcja low - około 6 do 8 godzin opcja high - około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karkówka z serem Korycińkim 192

karkówka 1.1/2 kg ser koryciński z pomidorem,bazylią i czosnkiem 200 g pomidory suszone 15 plasterków sól himalajska zmielona do doprawienia karkówki pieprz ziołowy do smaku papryka czerwona mielona słodka do natarcia karkówki Dodatkowo: ziemniaki z wody koperek marynowane pikle  w zalewie korniszonowej ( Tego nie kupicie w sklepie, sama robię wiec można zamiast pikli dać korniszony(...)końca, moja grubość miała każdego plastra 1.1/2 cm możecie zrobić 1 cm jeśli chcecie cieńsze mieć. Każdy plaster oraz całe mięsko nacieramy solą.pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką.Po między plastry mięsa wkładamy ser koryciński pokrojony w plastry i pomidory suszone.Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i przekładamy nasze mięsko.Zawijamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy

Różowa kuchnia
MIZERIA CAŁKIEM INACZEJ 206

szalotka lub mała cebulka (można pominąć) - 1-2 ząbki czosnku - pęczek koperku - 200-250g kwaśnej śmietany, lub śmietany z jogurtem naturalnym lub samego jogurtu naturalnego - sól i świeżo mielony pieprz(...)Cebulę drobno kroimy w kostkę, lekko solimy i odstawiamy. Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki. Ścieramy na tarce, na cienkie plastry. Przekładamy do miski z cebulą, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, dokładnie mieszamy (ja podduszam jeszcze trochę dłońmi, by szybciej zmiękła) i odstawiamy na ok.10 minut. Śmietanę z jogurtem (lub samą śmietanę lub sam jogurt) mieszamy z obranym, przeciśniętym

Smaczne Zdrowe
Leczo z mielonym mięsem i cukinią 146

Leczo to potrawa, którą zna chyba każdy. Ja proponuję Wam troszkę zmodyfikowany przepis z mielona łopatką i podsmażaną cukinią(...)Myślę, że smak miło was zaskoczy. Leczo podaję z ryżem lub kaszą. Składniki: 2 duże cebule olej do podsmażania składników (proponuję rafinowany olej kokosowy Skworcu ) 500 g mielonej łopatki sól i pieprz 500 g pieczarek 1 czerwona papryka 500 g pomidorów lub puszka pomidorów 2 czubate łyżki keczupu 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki

Smak mojego domu
Filet z kurczaka w sosie cebulowym z podkarpacką bryndzą 322

mięso idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków. W sam raz na letni obiad :) 2 filety z kurczaka sól pieprz czarny mielony czosnek granulowany papryka słodka mielona 2 cebule 1 łyżka mąki pszennej 160 g bryndzy podkarpackiej (2 opakowania) 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypiorek olej rzepakowy z oliwą

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania