szklanki przecieru pomidorowego z butelki 3 czubate łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki soli ziołowej 1 łyżeczka sproszkowanych liści laurowych 4 kulki ziela angielskiego około 1/3 szklanki wody czarny mielony pieprz do smaku Do podania polecam kaszę jęczmienną średnią wiejską Rubi Przygotowanie: Piersi kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki. W garnku rozpuszczamy(...)margarynę, podsmażamy posiekaną czerwoną cebulę, a następnie dodajemy nasze pokrojone piersi z kurczaka. Podsmażamy co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy przyprawy (słodką paprykę, sól ziołową i doprawimy całość czarnym mielonym pieprzem), jeszcze chwilę podsmażamy mieszając. Kolejno dodajemy nasz przecier pomidorowy, łyżeczkę sproszkowanych liści laurowych i ziele angielskie, mieszamy. Gotujemy chwilę pod przykryciem, po czym dolewamy około 1/3 szklanki wody
Słodkie okruszkigęstej śmietany sól i biały, mielony pieprz do smaku sos: szklanka kwaśnej kremówki łyżka tartego chrzanu (może być ze słoika) sok z cytryny cukier sól kopiasta łyżeczka mielonej żelatyny 2 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Pasztet ucieramy ze śmietaną (farsz powinien być jednolity
Moja Książka Kucharskaszklanki mąki chlebowej 1/2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki drożdży instant 3/4 łyżeczki drobnej soli morskiej 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni - do posypania (u mnie sezam) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W misce umieszczamy mąkę żytnią, chlebową oraz wodę, mieszamy, aby powstało nierówne ciasto, przykrywamy czystą
Moja Książka Kucharskacukru 1 główka czosnku 1 płaska łyżka mielonej papryczki chilli * 8 łyżek oleju * przy tej ilości chilli zalewa będzie naprawdę ostra, możecie oczywiście dodać trochę mniej papryczki, lub mieloną zastąpić suszonymi płatkami. Do zalewy nie dodajemy wody. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki i zasypujemy solą. Odstawiamy na około 6 godzin, aby ogórki puściły
Moja Książka Kucharskagalaretkę : jajka na twardo, pokrojone w plasterki (po jednym plasterku do każdej) zielony groszek konserwowy marchew z wywaru pokrojona w kostkę czerwona papryka pokrojona w kostkę spora ilość mielonego czarnego pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekane same listki, bez łodyżek) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy do garnka. Krok 2. Warzywa obieramy, płuczemy(...)ugotowanego na twardo, oprószamy czarnym pieprzem, następnie dodajemy po 1 łyżeczce groszku konserwowego, pokrojoną drobno marchewkę z wywaru oraz czerwoną paprykę, rozkładamy mięso, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem mielonym. Zalewamy wszystkie salaterki wywarem z kurczaka - odstawiamy do wystudzenia, przechowujemy w lodówce. Smacznego
Moja Książka Kucharskacebulek dymek ze szczypiorkiem 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1/4 pęczka posiekanej świeżej mięty 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego mielony kumin do smaku 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i świeżozmielony pieprz do smaku sok z 2-3 cytryn 1/4 szklanki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy. Po kilku minutach
Moja Książka Kucharskatego ciekawiej prezentują się w przekroju. Tak przygotowane jajka można podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę/przekąskę. składniki: 650 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 8 małych jajek mała bułka namoczona w mleku 250 g szpinaku(...)mrożonego rozdrobnionego sól, pieprz olej Rapso do smażenia Zamrożony szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, wystudzić. 7 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa mielonego dodać wystudzony szpinak, surowe jajko, odciśniętą bułkę i dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Mięsną masę podzielić na mniej więcej 7 równych części. Następnie każdą część rozpłaszczyć
Monia miesza i gotujełyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego Galeo, 1 płaska łyżeczka chili pieprzu z cayenne Galeo, 1 płaskie łyżeczki mielonej papryki słodkiej Galeo, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego Galeo, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 350 g mrożonego szpinaku, 400 ml wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki suszonej natki pietruszki Galeo, 400 g kaszy gryczanej palonej
Moniki Smakołykiwyjęciu 10 minut, aby znikły :D Polecam gorąco :D) Składniki na ciasto: 100 g mąki ziemniaczanej 65 g mąki owsianej (bezglutenowej) 65 g mąki ryżowej 50 g mielonego siemienia złocistego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki gumy ksantan 50 g cukru trzcinowego lub muscovado 200 ml ciepłej wody 60 g margaryny bez laktozy (Benecol Classic) 1 łyżeczka cynamonu(...)bułeczek Lukier 1 50 g cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody Na początek należy margarynę rozpuść i ostudzić lekko. Wszystkie mąki przesiej, połącz z siemieniem lnianym mielonym, proszkiem do pieczenia, oraz gumą ksantan. Następnie dodaj cukier, cynamon oraz wanilię. Dodaj połowę wody i rozpocznij wyrabianie ciasta. Dodawaj pozostałą wodę i masło. Wyrabiaj
Lajtkraft food intolerancePlacuszki: 3 bataty 3 ząbki czosnku (dodałam pieczone) 3 jajka 4 łyżki mąki (dodałam żytnią) mielony kminek, czerwona papryka w proszku, pieprz, sól Chili con carne: 500 g mielonej wołowiny 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 1,5 dużej papryki lub 2 małe puszka pomidorów puszka czerwonej fasoli zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej 1 łyżeczka
Czerwień i błękitDrób zawsze na czasie ;) Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 200 g brązowych pieczarek 3 cebule 1 łyżka soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżki pieprzu mielonego 1 łyżeczka suszonego czosnku 70 ml oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżki sambal oelek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
R'n'G Kitchenzwykle makaron staje na wysokości zadania. Składniki 300 g makaronu spaghetti 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 łyżki oleju 500 ml passaty pomidorowej sól czosnkowa estragon sól(...)pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy. Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę razem z mięsem mielonym. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy mięso. Następnie dodajemy passatę oraz groszek. Lekko redukujemy sos, do smaku doprawiamy solą czosnkową, estragonem, solą i pieprzem. Do sosu przekładamy makaron, dokładnie
R'n'G Kitchenmini 50 ml wytrawnego białego wina 1 płaska łyżka klarowanego masła 1 cebula dymka ze szczypiorem Ziarna sezamu do posypania Rozkłócone jajko do posmarowania Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Farsz: Por kroimy na pół krążki, cukinię w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, szklimy pod przykryciem, wlewamy(...)wino podsmażamy chwilę aż por zmięknie a wino odparuje, dodajemy pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka. Mieszamy zestawiamy z ognia. Doprawiamy farsz do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozwałkowane ciasto francuskie dzielimy radełkiem lub nożem na kwadraty, układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, nakładamy po porcji farszu, na wierzchu kładziemy plasterki sera pleśniowego. Brzegi ciasta
Wanilia i Kardamontapioki 100 gram oleju kokosowego 100 gram cukru kokosowego 2 łyżki wiórków kokosowych 5 jajek 2 serki Apetina Papaja i Curry 3 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli pół startego ziarna bobu tonka (można zastąpić wanilią) 2 grube plastry ananasa 1 świeża figa 2 łyżki płatków kokosowych 4 łyżki ziarenek granatu 1 dojrzałe
Quinoa Raz!zimnej wody farsz: 1 kg. mięsa mielonego np. karkówki(mięso ma być tłuste i świeże) 1 pęczek świeżej kolendry 3 cebule średnie około szklanki wody sól, pieprz świeżo mielony WYKONANIE: mieszamy produkty na ciasto i długo wyrabiamy, aby było elastyczne, mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą oraz posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy
Kuchnia Beaty