pieczeń powstał bardzo spontanicznie. Połączenia mięsa z owocami nie każdemu przypadnie do gustu ale warto chociażby spróbować. Delikatny indyk i kwaśne jabłko to duet doskonały. Składniki 500 g mielonej piersi z indyka 1 kwaśne jabłko 2 łyżki domowego rosołu 2 jajka 1 łyżka(...)suszonego szczypiorku Tradismak ok. 1 łyżeczka przyprawy Pasztet- typ kogutek Tradismak przyprawa Smaczuś- pikantny Tradismak pieprz 1 łyżeczka miodu 3-4 listki bazylii aluminiowa foremka Tradismak 1. Do mielonego mięsa dodajemy jajka, przyprawę do pasztetu, smaczuś i suszony szczypiorek. Masę dokładnie mieszamy. Dolewamy rosół i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. 2. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatylimonkowej z pieprzem. I kolejny raz dodanego twarogu półtłustego nie mieliłam i nie żałuję. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: spód: 150g herbatników, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka kardamonu, 5 łyżek słodkiej herbaty, 5 łyżek konfitury (ja użyłam gruszkowo-limonkowej z pieprzem) masa: 500g ricotty, 200g twarogu półtłustego (niemielonego), 3 jajka, 2/3 szkl cukru pudru, 2/3 opakowania budyniu(...)połączenia się składników. Gotową masą herbatnikową wylep dno tortownicy (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na masę herbatnikową wyłóż konfiturę masa: Ricottę przełóż do miski, pokrusz twaróg. Twarogu nie mielę, aby całość nie była zbyt rzadka. Ricotta świetnie łączy się z grudkowatym twarogiem. Wbijaj po jajku i miksuj. Dodaj cukier, esencję, olejek i na końcu budyń. Zmiksuj do połączenia się składników
Raj dla Podniebieniablogu. Składniki: spód: 1 paczka biszkoptów 1 łyzka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego 1 łyżka mielonych migdałów masa: 700g twarogu półtłustego mielonego 250g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki kremówki 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 2 żółtka, 1 łyżeczka esencji waniliowej, sok z 1 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 7 łyżek
Raj dla Podniebieniasoku z cytryny pasta migdałowa 100 g migdałów bez brązowych osłonek 2 – 3 łyżki oleju winogronowego 2 łyżki cukru pudru wierzch 2 – 3 łyżeczki pasty pistacjowej garść mielonych migdałów pokruszona beza Wykonanie Przygotowujemy krem z migdałów. Migdały umieszczamy z cukrem w blenderze, rozdrabniamy, następnie wlewamy olej i ucieramy całość na krem. Krem może mieć małe grudki. Tortownicę(...)sernik przez 15min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140-150C i pieczemy przez 50 minut. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Brzegi sernika smarujemy pastą pistacjową, posmarowaną część posypujemy mielonymi migdałami, aby przykleiły się do pasty. Kruszymy bezę i dekorujemy sernik. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez min.4-5h. Smacznego! Sernik jest przepyszny! Artykuł Sernik migdałowo – pistacjowy
Raj dla Podniebieniacebula - 6 ząbków czosnku - sól morska, świeżo mielony pieprz - liście bazylii - dwie łyżki oliwy - pojedynczy filet z kurczaka marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól morskai pieprz czarny mielony do smaku - 2 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka ostrej papryki - ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół greckich do kurczaka) Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i p rzekrajamy
Cook&Loveszparagów z oliwą i octem winnym oraz świeżo mielonym pieprzem. Składniki: ∙ szparagi ∙ oliwa (u mnie z oliwek, ale można zastąpić inną) ∙ ocet winny (lub sok z cytryny) ∙ świeżo mielony pieprz ∙ sól i cukier do gotowania szparagów Sposób przygotowania: Autor dokładnie opisuje jak ugotować szparagi: "Uwaga dotycząca gotowania szparagów: najlepiej robić to w ten sposób: szparagi po oskrobaniu
Gocha gotuje!słodkie - 2 budynie waniliowe bez cukru lub 80g mąki ziemniaczanej - kilka kropli dobrego olejku waniliowego - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - szczypta soli - 2 łyżki kakao (używam bardzo ciemnego) Dodatkowo: - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta przed podaniem Żółtka oddzielić od białek (najlepiej do dwóch misek: białka do większej, żółtka do małej). W misie miksera ucieramy na puch miękkie(...)przy opadaniu i nożem delikatnie chować je w formę (gdyby wychodziły poza nią). Po upieczeniu wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na min.12h. Przed podaniem oprószamy mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem. Smacznego
Smaczne Zdrowecebulką 1/2 szklanki bulionu sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 3 torebki ryżu (300 g) 2 łyżki oliwy sól, pieprz 1/2 papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili Wykonanie: Brokuła dzielimy na różyczki i myjemy na sitku. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie paski. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy(...)myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. W woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy przez około 5-7 min., aż lekko zbrązowieje. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką mieloną oraz chili. Następnie zdejmujemy go z patelni, a na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę, paprykę, szczypiorek oraz różyczki brokuła. Podsmażamy około 15 min., co jakiś czas mieszając. Mieszamy
Kuchnia MagdaLenyJakie to jest smaczne ‼️‼️ Wegańskie danie aromatyczne, pełne smaku, zaskakujące i niepowtarzalne. Jest tyle zamienników mięsa mielonego, które w wersji klasycznej jest podstawą sosu, że można spokojnie wybrać coś dla siebie. Ja użyłam tym razem soczewicy czerwonej, która nadała gęstości sosowi. Przepis niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Porcja na 4 osoby, bo jak zostanie to na kolejny dzień(...)koncentratu pomidorowego garść bazylii posiekanej ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka majeranku suszonego PODAJEMY: oliwa tłoczona na zimno, pieprz mielony i bazylia. Wykonanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Około 5 minut. ( głęboka patelnia) Dodajemy następnie
Apetyt na Zieloneosób dbających o linię lub będących na diecie. Kotleciki drobiowe wraz z lekką wiosenną sałatką idealnie sprawdzą się do zabrania w pudełku do pracy. Składniki : 500g mięsa mielonego drobiowego 2 szalotki drobniutko posiekane 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 1 mała cukinia starta na tarce o dużych oczkach(...)garście) sok z połowy cytryny 2 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki papryki szczypta pieprzu kajeńskiego (lub trochę więcej wg uznania) 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 małe jajko sól, pieprz Przygotowanie : Mięso włożyć do dużej miski. Szalotkę i czosnek przesmażyć na niewielkiej ilości oliwy lub masła, tylko chwilę, aby cebulka się zeszkliła. Chwilę przestudzić
Codzienne Gotowaniemrożonego 0.5 szklankę.mleczka kokosowego Olej kokosowy 1 łyżeczka czosnku mielonego 0.5 łyżeczki chilli ( można mniej) 0.5 łyżeczki trawy cytrynowej 1 łyżeczka suszonej kolendry na czubku łyżeczki kolendry mielonej 0.5 cm.startego imbiru 0.5 łyżeczki kozieradki 2 szczypty kuminu 2 szczypty kurkumy Sól Biały pieprz ****************************** Na patelni rozgrzać olej kokosowy,wrzucić kostki mrożonego szpinaku i mieszać ,aż szpinak
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiduża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 3 ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka chrzanu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogon wołowy myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około
R'n'G KitchenSkładniki : ok. 50 dag mięsa indyczego 1 cebula mała marchew, taka sama żółta papryka, mały kiszony ogórek mąka, sól, pieprz, liść laurowy, mielona papryka tłuszcz do smażenia ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Pokrojone miso obsmażyć na tłuszczu, przełożyć do garnuszka z małą ilością wody z liściem laurowym i kilkoma ziarnami pieprzu czarnego, dołożyć startą marchew, pokrojoną w paski(...)koniec gotowania pokrojony ogórek Zrobić zasmażkę z łyżki mąki i dodać do mięsa, wymieszać i dogotować. Można ewentualnie dodać łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Doprawić do smaku pieprzem i mieloną papryką. Tak przygotowane mięso w sosie podałam do kaszy pęczak
Proste Potrawygęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka drobno startego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 łyżeczki płatków chili sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy lub oleju 2 płaskie łyżeczki soli Sposób wykonania: Do dużej miski wlać jogurt, olej
Gosia gotujeporcje: 1 średnia cukinia (około 30-40 cm długości) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki soli czarnej 1/4 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu Cukinię obierać jak ziemniaki, obieraczką do warzyw, lub specjalną obieraczka do wiórków julienne lub spiralną, do momentu aż pojawią się ziarenka cukinii. Cebulę, czosnek obieram, cebulę posiekać, czosnek(...)content='1 średnia cukinia (około 30-40 cm długości) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki soli czarnej 1/4 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu'; document.write
moj przepis na