mielone - 47549 przepisów (strona:758/3170)

Zupa koperkowa z marchewkowymi pulpetami i makaronem 191

Składniki: 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzowa) 1 sucha bułka pszenna 3-4 średnie marchewki 1 większy pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego drobno lubczyku 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego makaron Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć. Marchew obrać lub dobrze wyszorować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek drożdżowy z owocami lata 151

pełna ciepłego mleka (200ml) ½ litra mieszanych owoców lata(porzeczka czarna i czerwona, agrest) Kruszonka: 15 dag mąki pszennej 13 dag masła 10 dag cukru pudru 50 g mielonych orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania ciasta: Mąkę pszenną mieszam ze szczyptą soli oraz suchymi drożdżami, wbijam całe jajka, dodaję żółtka, wsypuję cukry, zalewam ciepłym(...)gładkie, wierzch ciasta posypuję delikatnie mąką, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło. W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę: Mąkę mieszam z mielonymi orzechami oraz wiórkami i cukrem pudrem, dodaję wiórki zimnego masła i rozcieram w palcach do momentu aż powstanie kruszonka. Wyrośnięte ciasto wykładam na wyłożoną pergaminem blachę, posypuję suchymi owocami

Wanilia i Kardamon
Pesto z bobu z makaronem 176

dekoracji 3/4 szklanki liści bazylii 4 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 3 łyżki tartego parmezanu Łyżka natki pietruszki Ząbek czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente zostawiając ½ szklanki wody z gotowania. W między czasie w misce blendera umieszczamy bób, bazylię, nasiona

Kolizje Smaków
Mięso pieczone w soli na kanapki 1535

karczku, ok 1 kg boczku sól ok 2 kg(może być kamienna lub morska) łyżka suszonego majeranku, łyżka suszonego czosnku łyżeczka papryki słodkiej mielonej łyżeczka papryki wędzonej mielonej Przygotowanie: Mięsko wymyłam,osuszyłam. karczek przyprawiłam czosnkiem suszonym i majerankiem,boczek paprykami, w żaroodpornym naczyniu wysypałam ok 1 cm soli na dno,na to ułożyłam mięsko i przysypałam solą ,żeby

Swojskie jedzonko
Ziołowe kotlety z indyka 155

całej rodziny. Za sprawą zmiany dodatków, każdego dnia będzie inaczej. Jak widać, u mnie były w towarzystwie młodych ziemniaków i leczo.  Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 3-4 ząbki czosnku garść świeżego oregano i tymianku 1 jajko łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego sól i pieprz mąka pszenna olej roślinny 1 cebula - opcjonalnie Przygotowanie: Kupuję już zmielone mięso(...)prawda? W wielu miejscach można wybrać sobie kawałek mięsiwa i poprosić o zmielenie. Jako, że indyk jest delikatny, to do wyrobu kotletów nie dodaję już bułki, jak w przypadku mielonych z wieprzowiny. A zatem wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy odpowiadającej wielkości kotlety. Jeśli zbyt się nam kleją do rąk, to polecam moczyć ręce w zimnej wodzie przed każdym kolejnym

Karczma Honorietty
Zielone fusilli z krewetkami 136

jarmużu 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 50 g liści kalarepy 5 ząbków czosnku 40 g liści bazylii 400 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie z dodatkiem orkiszu) sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Krewetki odmrozić, przełożyć na sitko i opłukać zimną wodą. Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać krewetki i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut(...)instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do potrawy. Dodać krewetki, skropić całość odrobiną oliwy i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym

Passions hobbies life
ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ, TWAROGU I CUKINII 199

Ceniona jako pokarm rozgrzewający. Może stanowić pełnowartościowe danie.  SKŁADNIKI: 1 mała cukinia  200 g twarogu półtłustego 1 woreczek kaszy gryczanej garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek) świeżo mielony pieprz, sól  1 jajko SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej. W tym czasie myjemy cukinię i ścieramy na grubej tarce; solimy i odstawiamy na 15 minut(...)cukinii zielonej. W oddzielnej misce rozgniatamy twaróg widelcem, mieszamy z roztrzepanym wcześniej jajkiem. Dodajemy ugotowaną już kaszę gryczaną, odciśniętą cukinię, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Składniki

wege i kropka
ZUPA Z GROSZKU I CUKINII 133

kostek lub według własnego przepisu) 450 g mrożonego groszku 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek odrobina masła garść zieleniny (pietruszka, koperek) sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, chili cayenne - do smaku garść pestek słonecznika śmietana 12 % SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W litrze bulionu gotujemy groszek oraz pokrojoną cukinię. Na patelni(...)rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła i podsmażamy posiekany czosnek (aż zacznie skwierczeć). Wrzucamy go do bulionu z groszkiem i cukinią. Następnie dodajemy garść zieleniny. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz chili cayenne. Przed zmiksowaniem można wydobyć z zupy garstkę groszku do udekorowania. Całość miksujemy za pomocą blendera. Na oddzielnej patelni podsmażamy słonecznik. Przygotowaną zupę podajemy z dodatkiem

wege i kropka
QUINOA Z MARCHEWKĄ, KALAFIOREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 175

sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego imbiru sos sojowy świeżo mielony pieprz, sól lubczyk curry natka selera natka pietruszki oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Quinoa gotujemy od 20-30 minut (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu) z dodatkiem oliwy i szczyptą(...)podsmażamy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, różyczki kalafiora, rozdrobnione orzechy włoskie, następnie dodajemy starty świeży imbir, poszatkowaną natkę selera i natkę pietruszki. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, lubczykiem oraz curry. Smażymy chwilę (nie za długo) tak aby warzywa pozostały al dente. Na koniec łączymy z ugotowaną quinoa. Wychodzi porcja max dla 2 osób

wege i kropka
CANNELLONI Z WARZYWAMI 209

około 1 cm świeżego imbiru  curry pieprz czarny pieprz cytrynowy sól olej np. ryżowy SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: 500 g przecieru pomidorowego mała cebula pęczek świeżej bazylii świeżo mielona sól, pieprz czarny EWENTUALNE DODATKI: ulubiony ser rukola SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zaczynamy od przygotowania farszu. Na tarce na grubych oczkach ścieramy marchewkę i seler(...)kroimy drobno cebulę oraz czerwoną paprykę. Wszystko podsmażamy na oleju (np. ryżowym), dodajemy liście laurowe, ścieramy około 1 cm świeżego imbiru, doprawiamy curry, pieprzem czarnym, pieprzem cytrynowym oraz świeżo mieloną solą. W momencie, gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ugotowaną czerwoną soczewicę. Wszystko razem mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Najprostsza wersja - na patelni zeszklić cebulę, dodać przecier pomidorowy, dużo

wege i kropka
KRUPNIK NA BOGATO 177

liść laurowy, 2 ziela angielskie kawałek papryki zielonej 1 mały por (biała część) 1 mały pomidor 1 łyżka masła papryka słodka, papryka cayenne, świeżo mielony pieprz czarny, świeżo mielona sól morska kilka listków natki pietruszki kilka listków natki selera koperek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki wrzucamy do około 1 litra wody zaczynając od tych, które gotują się najdłużej

wege i kropka
RYŻ Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANEM 205

więcej do szczęścia nie potrzebuję :) SKŁADNIKI (2 porcje): 1 mała cukinia żółta 1 mały bakłażan 2 pomidory 1 ząbek czosnku 1 mała cebula przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, papryka słodka olej rzepakowy 1 łyżeczka masła 150 g ryżu ugotowanego w wodzie z solą, curry i kurkumą SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie warzywa kroimy

wege i kropka
MAKARON Z CUKINIĄ I KAPARAMI 192

żółta) kapary (2 łyżki lub w ilości jaka nam odpowiada) 1 duży ząbek czosnku garść natki pietruszki  koperek ok. 20 g masła oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy curry, słodka papryka do smaku(...)ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na patelni podgrzewamy masło z dodatkiem oliwy z oliwek. Dorzucamy pokrojoną cukinię i chwilę smażymy aż nabierze szklistego wyglądu. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Dodajemy starty czosnek, kapary, garść natki pietruszki, koperek, doprawiamy curry i słodką papryką. Wszystko mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem. I gotowe! ;) Smacznego

wege i kropka
KAPUŚNIAK Z KMINEM RZYMSKIM 175

SKŁADNIKI: 20 g masła 1 cebula 1 duża marchewka 2 duże ziemniaki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 1,5 litra bulionu warzywnego oliwa z oliwek 300 g kapusty kiszonej z marchewką (przepłukana(...)wodą) 0,2 litra białego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W dużym garnku rozgrzewamy masło i smażymy kolejno cebulkę, marchewkę i ziemniaki. Doprawiamy kminem rzymskim, oregano, słodką papryką, solą i świeżo mielonym pieprzem. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy połową bulionu. Dodajemy miód i sos sojowy. Dusimy wszystko pod przykryciem. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, na której smażymy kapustę. Po chwili smażenia

wege i kropka
Migdałowe ciasto z rabarbarem i białą czekoladą 179

miękkiego masła 125 g cukru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 2 jajka 190 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g mielonych migdałów 100 ml jogurtu naturalnego 150 g białej czekolady na wierzch: 200 g rabarbaru 1 łyżka cukru dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą, jasną masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania