mielone - 47549 przepisów (strona:752/3170)

Makaron na zielono w sosie śmietanowym 207

masła 1 kulka mozzarelli 400 g piersi z kurczaka 400 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami oliwa 1 puszka zielonego groszku konserwowego 400 g śmietany 30% sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Na niewielkiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak i przeciśnięte(...)przez praskę ząbki czosnku, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparuje nadmiar wody. Na koniec dodać rozdrobnioną kulkę mozzarelli, wymieszać i doprawić całość solą i świeżo mielonym pieprzem. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, po czym przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Mięso smażyć do momentu

Passions hobbies life
Tarta z ciasta francuskiego z botwinką i kozim serem 249

Składniki: ∙ 1 opakowanie ciasta francuskiego ∙ pęczek botwinki ∙ 100 g sera koziego dojrzewającego ∙ 1 łyżka oliwy z oliwek ∙ 1 łyżka miodu (u mnie ze spadzi iglastej) ∙ sól morska ∙ świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 2. Botwinkę myjemy, odcinamy korzonek, kroimy buraczki na plastry, łodygi i liście na kawałki. 3. Buraczki, łodygi i liście mieszamy mieszamy(...)pieczenia, pieczemy 10 minut. 4. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia, zawijamy brzegi. 5. Upieczoną botwinkę wykładamy na ciasto francuskie, posypujemy serem kozim, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. 6. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe :) Przepis inspirowany poniższym: http://whiteplate.com/2014/04/blyskawiczna-tarta-z-botwinka-miodem-i-serem-feta/

Gocha gotuje!
Makaron kokardki na zielono – ze szparagami, pok czoi i groszkiem 192

efekcie bardzo ciekawe,  szybkie  danie powstało :).   Składniki: 1 szt. pok czoi, 1 garść zielonych szparagów, 2 ząbki czosnku, 2 szczypty mielonego pieprzu cytrynowego, świeżo mielony pieprz czarny do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 200 g makronu kokardki, 100 g groszku mrożonego, sól do smaku, ½ łyżeczka cukru, świeży tymianek, ser grana padano. Przygotowanie: Z opłukanych szparagów

Moniki Smakołyki
Burgery z serem halloumi i pieczarkami 219

cebula; Małe opakowanie mieszanki sałat (50 g, u mnie Fit & Easy ) 6 łyżek kaszy manny; 1 jajo; 6 łyżek oleju; Sól; Pieprz. Sos do burgerów:  1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 4 łyżki miodu (u mnie lipowy); 3 łyżki cukru(...)trzcinowego; 4 łyżki jasnego sosu sojowego; 2 łyżki sosu sriracha.   1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Przygotować sos do burgerów. Wszystkie składniki sosu tj. mielony imbir, sos sojowy, cukier trzcinowy, miód i sos sriracha wlać/wsypać do rondelka i gotując na średnim ogniu, bardzo często mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną ), doprowadzić do wrzenia. Następnie

Gospodyni Miejska
Steki z tuńczyka z rozmarynem i kolorowym pieprzem 195

grubości) 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cytryny świeżo mielony kolorowy pieprz sól morska PRZYGOTOWANIE Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, rozmarynem i świeżo mielonymi przyprawami. Smarujemy steki z obu stron i odstawiamy na pół godziny do lodówki.  Patelnię grillową/grill mocno rozgrzewamy i smażymy steki z obu stron po około

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka na gorąco ze szparagami i grillowanymi warzywami 171

Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 papryka czerwona 1 cebula biała 10 szt. pomidorków koktajlowych 1 cytryna sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami(...)grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Paprykę i cebulę grillujemy z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Ugotowane szparagi (aldente) układamy na talerzu i wykładamy na nie grillowane warzywa. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Prosto i smacznie. Na zdrowie

kulinarnyJa
makaron parppadelle ze szpinakiem, mascarpone i jajkami sadzonymi... 180

łyżeczka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, serek mascarpone 250 gram, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, jajka 10 sztuk na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule posypane cukrem do złocistej cebuli dodać wyciśnięte z praski ząbki czosnku i z 1 minutę podsmażać aby czosnek

W Mojej Kuchni Lubię
Botwinka buraczkowa fit 182

ugotowanych buraczków czerwonych  1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera kawałek pora 5-6 łyżek zakwasu z buraków 2 ząbki czosnku woda sól himalajska pieprz świeżo mielony   Przygotowanie : Warzywa obieramy, kroimy w plasterki bądź kostkę wg uznania. Botwinę płuczemy i siekamy.  Do garnka przekładamy marchewkę, pietruszkę, seler, pora - zalewamy wodą (powinna porządnie przykrywać warzywa), solimy(...)Ugotowane buraki kroimy w kosteczkę bądź ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku dolewając sok z kiszonych ogórków i dwa ząbki czosnku oraz świeżo mielony pieprz. Podajemy z posiekanym szczypiorem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bigos wegański z młodej i kiszonej kapusty z dodatkiem wędzonej soli 165

ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych owoców jałowca 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli wędzonej grubo mielonej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku (nasiona) świeżo mielony pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE składników na bigos wegański w aromacie wędzonej soli Młodą kapustę szatkujemy, kiszoną możemy przepłukać i pokroić (ja osobiście nie płuczę, lubię kwaśne bigosy). Marchewkę, seler

kulinarnyJa
Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową 173

minut). Odcedzić. Przelać zimną wodą. Pozostawić na sicie do odsądzenia. Do miski wrzucić zeszkloną dymkę. Dodać plasterki cukinii i odsączoną, ugotowaną fasolkę. Wymieszać wszystko, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Ciasto kruche podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt większy niż średnica małych tartaletek. Wyłożyć foremki ciastem, dociskając dobrze ciasto. Wyłożyć papierem, obciążyć suchą fasolą, suchym ryżem(...)góra-dół). Tarty włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Następnie ściągnąć papier wraz z obciążeniem i dopiec kolejne 5 minut. Jaja zmiksować ze śmietanką, szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem, 1 łyżką posiekanych listków świeżego oregano (z 1 sporej gałązki) i 1 łyżką listków świeżego tymianku. Na podpieczone tartaletki wyłożyć farsz z cukinią i fasolką. Wylać jaja

Moja Delicja
pieczone udka w jogurcie na ostro... 137

Składniki: udka kurczaka całe 4 sztuki/duże, jogurt naturalny 400 ml, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, czosnek granulowany 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, tymianek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka jogurt wlać do naczynia żaroodpornego, wsypać wszystkie przyprawy oprócz przyprawy w płynie i wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Smażone warzywa z jajkiem i serem korycińskim 250

Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 1 porcję) około 3 garście azjatyckiej mieszanki warzyw na patelnię około 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego (u mnie Woj-len ) 1 jajko M świeżo mielony czarny pieprz mała szczypta soli ziołowej (pamiętajcie, że ser jest słony) ser koryciński – u mnie z czarnuszką Ser Koryciński Swojski Bielec(...)polecam!) około 1 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Na oleju podsmażamy warzywa do miękkości, doprawiając je pod koniec małą szczyptą soli ziołowej (pamiętajcie, że ser jest słony) i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie wbijamy jajko i cały czas mieszając np. drewnianą łyżką smażymy całość do czasu aż jajko ładnie się usmaży (jak na jajecznicę, jajko ma „oblepić

Słodkie okruszki
Pascha miód i czekolada 184

wodnej (opcjonalnie) 3 żółtka (opcjonalnie) pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik) pół opakowania serka mascarpone (ok. 125 g) po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i mielonego cynamonu 3 czubate łyżki miodu + łyżka do dekoracji   100 g wędzonych śliwek bez pestek lub 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) lub muślin

Ugotowane pozamiatane
WIOSENNY SERNIK Z TRUSKAWKAMI 182

spodzie z herbatników i korzennych ciasteczek speculoos. Przygotowanie: 40 min Pieczenie: 1 godz. Chłodzenie: 4 godz.   Dla 6-8 osób: ● 250 g truskawek ● 500 g twarogu sernikowego mielonego z wiaderka lub serka homogenizowanego o smaku naturalnym ● 30 cl gęstej śmietany* ● 4 jajka ● 100 g masła ● 100 g herbatników ● 80 g herbatników korzennych speculoos ● 160 g cukru ● 1 opakowanie(...)wymieszaj całość. Tak przygotowaną masę wylej na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa stwardniała.   W misce wymieszaj mielony twarożek sernikowy (lub serek homogenizowany), śmietanę, 130 g cukru, cukier wanilinowy, dodaj ubite jajka, i dokładnie wymieszaj całość. Wylej uzyskaną masę sernikową na schłodzony spód ciasteczkowy. Truskawki umyj, osusz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 256

cebuli ( dwie średnie cebule albo jedna duża) 15 dag jabłek ( jedno twarde, kwaskowe małe jabłko - np. szara reneta, antonówka ) 2 dag mąki ( jedna czubata łyżka mąki, czasami pomijam ) kminek mielony lub majeranek woda ( lub cydr ) do podlania mięsa sól ( i pieprz ) do smaku Przygotowanie Polędwiczki wieprzowe płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą, pieprzem i mąką. Bardzo mocno obsmażam(...)tłuszczu. Dodaję drobno posiekaną cebulę, zmniejszam płomień do średniego i jeszcze 2-3 minuty podsmażam. Jabłko obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję na ósemki i dodaję do mięsa. Całość obsypuję mielonym kminkiem lub roztartym w dłoniach majerankiem, podlewam kilkoma łyżkami wody lub cydru i włączam wolnowar. Czas wolnowarzenia   opcja low - około 6 do 8 godzin opcja high - około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata