brokuł (500 g) 1 cukinia (500 g) 3 ziemniaki (500 g) 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 200 g wędzonego łososia mały pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i zalać dużą ilością wody. Włączyć palnik i gotować, aż ziemniaki zaczną już delikatnie(...)cukinię. Całość gotować do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyłowić liście laurowe i ziele angielskie, po czym zblendować warzywa (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z łososiem i posiekaną natką pietruszki. Uwagi: Moja zupa miała rzadką konsystencję, ale jeżeli wolicie, to można dodać mniej wody i zrobić zupę krem
Passions hobbies lifeSkładniki : 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, najlepsza grubo mielona 1/2 szklanki mąki tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ostra, mielona papryka - połowa płaskiej łyżeczki szczypta soli, pół łyżeczki cukru łyżka oleju 2 łyżeczki posiekanego koperku , najlepiej świeżego 1/2 szklanki mleka- u mnie ryżowe tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Łączymy mąki, proszek, sól, cukier, paprykę, koperek Dolewamy mleko
Proste Potrawymąki 500 ml rosołu drobiowego 3 kapelusze suszonych grzybów 10-15 szt marynowanych cebulek perłowych 2-3 marchewki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 główka czosnku mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pałki z kurczaka solimy. Pokrojony w kostkę boczek wrzucamy na rozgrzane masło (1/4 porcji), smażymy(...)powstały grudki. Zalewamy tym kurczaka, dodajemy suszone grzyby, cebulki, marchewki skrojone na cienkie plasterki, liść laurowy, ziele angielskie, przekrojoną na pół (nie obraną) główkę czosnku, oprószamy solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne przykrywamy, dusimy 60 min w temperaturze 170°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchencebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka kawaśnej śmietany 18% 1 łyżka posiekanej bazylii świeżo mielony pieprz 0,5 szklanki wody w której gotował się makaron Łosoś: 300 g filetu łososia 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyzka octu ryżowego 0,5 łyżki(...)chwili dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cukinię pokrojoną w kostkę i smażyć, aż cukinia delikatnie zmięknie. 6) Dodać sos sojowy, sok z limonki, miód, śmietanę i świeżo mielony pieprz do smaku (można użyć sosu spod łososia i wtedy doprawić wg uznania). 7) Następnie dodać ugotowany makaron, wodę, w której się gotował oraz posiekaną bazylię, a na koniec przygotowanego
Fitsweet.mekurczaka podwójny 1 puszka pomidorów 100 g makaronu np. Mini rurki 1 duża cukinia 10 plastrów sera żółtego np. Gouda Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie Bazylia Papryka mielona słodka i ostra Papryka chilli Czosnek granulowany Masło(...)duszenia PRZYGOTOWANIE : Cukinię myję i za pomocą obieraczki tnę w cienkie paski. Do garnka o grubym dnie, dodaję dwie łyżki masła a następnie cukinię. Dodaję paprykę mieloną, sól i pieprz oraz czosnek. Duszę ok 1 minuty. Przekładam do foremki do zapiekania. Kurczaka myję i kroję w kostkę. Do tego samego garnka wkładam kurczaka, dodaję przyprawy
Gotowanie Patkikuchennej ( od 50 do 80g na 1 kg mięsa ) - sól musi być czysta, można ją wyprażyć na suchej patelni lub w piekarniku 1/2 łyżki mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku suszonego 1 łyżka gorczycy (utłuczona w moździerzu ) 1 łyżka czerwonej wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru kilka pokruszonych listków laurowych siatka wędliniarska PRZYGOTOWANIE : Krok
Moja Książka Kucharskajest pyszna także po schłodzeniu w lodówce. Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 120 g masła 4 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli spora szczypta świeżo mielonego pieprzu Żółtka roztrzepać. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i tłuszcz posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż(...)dobrej śmietany 200 ml greckiego jogurtu 150 g sera typu feta 1 mała ostra papryczka 3 większe ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól do smaku szczypta świeżo mielonego pieprzu Bób przepłukać i obgotować przez około 10 minut. Nie solić wody. Odcedzić, wystudzić i obrać z łupinek. Jajka roztrzepać z jogurtem i śmietaną - przyprawić do smaku solą
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: makaron papardelle 1/2 opakowania, prawdziwki 3/4 kg, masło 1/4 kostki, cebula 1 duża, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana gęsta 200 ml, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka nóż Victorinox z ząbkami jest bardzo ostry, ząbkami noża można szybko oczyścić grzyby bez dużego ich ubytku: #MyVictorinox prawdziwki oczyścić, szybko opłukać, pokroić na kawałki, zalać wodą i gotować(...)grzyby z durszlaka, kostkę rosołwą, można dać z 3/4 szklanki wody i dusić na średnim ogniu z 15 minut wlać śmietanę i doprowadzić do zagotowania, na koniec dodać pieprz mielony makaron pappardelle ugotować wg opisu na opakowaniu, wylać na durszlak i krótko przelać zimną wodą podawać makaron z prawdziwkami, posypać koperkiem - najlepsze grzybowe danie obiadowe.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszklanki mąki 1 /3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 /2 szklanki jogurt naturalnego 110 g masła 1 łyżka proszku do pieczenia Szczypta soli 20 dag nektarynek 2 łyżki mielonych pistacji lub migdałów Kruszonka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki cukru np. trzcinowego 1 łyżka cukru wanilinowego PRZYGOTOWANIE: Do jednej miski wsypuję mąkę, sól oraz proszek(...)oraz jogurt. Miksuję. Na koniec dodaję mąkę z drugiej miski. Mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie układam obrane i pokrojone w plastry nektarynki. Kolejno posypuję mielonymi pistacjami można użyć również migdałów. Na koniec łącze składniki kruszonki i dokładnie posypuję ciasto. Piekę w 180 stopniach ok 50-60 min do tzw suchego patyczka. Ciasto studzę
Gotowanie Patkiłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/4 zmielonych godzików 1/4 zmielonej gałki muszkatołowej 1/4 zmielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju (użyłam oleju z orzechów włoskich) 2 roztrzepane jajka 1 szklanka migdałów posiekanych, lub płatków migdałowych 1/2 szklanki posiekanych ananasów - użyłam świeżych
Piekarz-Kucharz-Garkotłukheight: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 4 połówki piersi z kurczaka czubata szklanka, tartego żółtego sera , np. gouda szklanka bułki tartej sól , biały pieprz do smaku granulowany czosnek szczypta mielonej gałki muszkatołowej(...)też do smaku ) olej do smażenia 2 jajka Piersi z kurczaka delikatnie rozklepujemy , tylko trochę , tak ,żeby pozostały dość grube ( 0,5 cm ) . Doprawiamy solą , białym pieprzem , granulowanym czosnkiem , mieloną gałką ( odrobinę nie za dużo ,żeby nie zdominowała potrawy ) , odstawiamy na 30 minut . W miseczce roztrzepujemy jajka, jak do schabowych , do kolejnej miski wsypujemy bułkę tartą , a do ostatniej
Ogrodnik w podróżyindyka - wspomnienie z dzieciństwa. Szykujcie więc składniki i do roboty ;) Zróbcie przyjemność sobie i rodzince. SKŁADNIKI ( OK. 13 PULPECIKÓW ŚREDNIEJ WIELKOŚCI) · 500 g mielonego mięsa indyka · 1 mała czerstwa bułka · 1 mała cebula · 2 łyżki(...)PRZYGOTOWANIE: Bułkę włożyć do miski i zalać mlekiem lub wodą i odstawić do namoczenia na około 10 minut, odcisnąć. Do większej miski włożyć zmielone mięso ( może być ręcznie mielony indyk, lub gotowy ze sklepu), startą na tarce lub drobno posiekaną cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać dłonią
Calzonella.comteż przypadnie do gustu. Polecam. Składniki: 4 udka z kurczaka pozbawione skóry 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona Sól Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona Serek topiony – trójkąt śmietankowy 1 łyżeczka oleju woda Wykonanie: Paprykę kroimy na cztery lub sześć części, pieczemy ( ułożone skórką do góry ) przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym
Smaki EwySkładniki: 500 g batatów, 400 g cebuli czerwonej, 150 g marchewki, 2 łyżki oleju rzepakowego (smakowego) z papryką ostrą pomidorami i bazylią, 10 szt. Toruńskich Pierników „Uszatki”, ½ świeżo mielonej suszonej papryki chili, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala, ponadto: 2 łyżki czarnuszki. Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy: c ebulę w wiórka, batata w kostkę(...)blenderem), do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem z warzyw podczas duszenia niczym nie doprawiamy! W drugim rondelku, na dnie układamy pierniki, dodajemy, sól, garam masala i mieloną chili. Całość za lewamy 300 ml gorącej, przegotowanej wody. Pozostawiamy do czasy, aż pierniki wchłoną wodę, będą miękkie. Pierniki z przyprawami mieszamy i przelewamy do warzyw. Całość dokładnie miksujemy
Moniki Smakołykisosem piernikowo – piwnym 1 stek z rostbefu 3 pierniki katarzynki w czekoladzie + 1 drobno pokrojona do posypania sosu 1 szklanka piwa porter 2 łyżki miodu rzepakowego Świeżo mielony pieprz oraz(...)sól 3 kulki mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku Olej rzepakowy 3 łyżki masła klarowanego Płatki chili Stek wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed smażeniem, delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Szpinak gotujemy na parze. Gdy będzie już miękki, rozgrzewamy na małej patelni łyżkę oleju rzepakowego. Obieramy czosnek i kroimy drobno, przekładamy czosnek na patelnię i podgrzewamy, gdy zacznie
Kuchnia na wzgórzu