ciasto - 160568 przepisów (strona:767/10705)

KOKOSOWY SERNIK ZE ŚMIETANY 155

Świetne ciasto , przypominające w smaku sernik .Jednak w w tym cieście nie ma ani grama sera . Jednak swoją konsystencją przypomina prawdziwy sernik . 5 szklanek mąki 1/2 szkl.cukru 5 jajek 1 kostka margaryny 1 mały proszek do pieczenia 2 budynie waniliowe 15 dag.wiórków kokosowych 1 cukier waniliowy Zapach waniliowy 3 śmietany 18% po 400 g. Czekolada roztopiona do polania(...)Kolorowa posypka *********************************** Ciasto - białka oddzielić od żółtek. Z mąki , cukru  , żółtek  , margaryny ,   proszku do pieczenia ,  zrobić ciasto kruche  można dodać jedną łyżkę śmietany  , gdy ciasto jest zbyt sypkie , wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto . Podzielić na dwie części , jedną większą drugą mniejszą .Oba ciasta schłodzić w lodówce przez jedną godzinę.  Standardową formę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gwiazda makowiec 132

Mój pierwszy makowiec - ciasto drożdżowe, puszyste i maślane, w kształcie gwiazdy. Bardzo ładnie wygląda na świątecznym stole. Składniki: ok 350 g mąki, 70 g cukru, 3 łyżki masła, ok 100ml mleka, 15-17 g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, szczypta soli masa makowa z puszki ok 350g, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy, Przygotownie: Mleko podgrzewamy. Dodajemy łyżkę cukru, drożdże(...)oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową. Następnie ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą część na wielkość okrągłej formy (ok 26 cm). Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia. Zdejmujemy obręcz. Wykładamy pierwszą część ciasta

Lena Gotuje
Szybki makowiec 108

propozycja dla osób, które tak jak ja, w tym roku nie mają zbyt dużo czasu na długie stanie w kuchni i przygotowanie skomplikowanych potraw. Ja zdecydowałam się na to ciasto także dlatego, że jest bardzo urokliwe Jeśli chcecie to zamiast ciasta francuskiego możecie przygotować choinkę z ciasta drożdżowego, również będzie pyszna Szybki makowiec 2 opakowania ciasta francuskiego domowa masa makowa(...)jajko Ciasto francuskie rozwiń i połóż je na stolnicy. Następnie za pomocą ostrego noża wytnij z niego trójkąt równoramienny, a przy jego podstawie odetnij niewielkie prostokąty, tak aby ciasto kształtem przypominało choinkę. Na tak otrzymany spód ciasta wyłóż masę makową, rozsmaruj ją po całej powierzchni i przykryj drugą częścią ciasta (wyciętego w kształ choinki). Na koniec ponacinaj boki ciasta

365 dni dookoła kuchni
Drożdżowy wieniec z makiem i lukrem 175

Delikatne i puszyste ciasto dopieszczone drożdżowe z wilgotną masą makową Helio z bakaliami. Wspaniały świąteczny wypiek, który wspaniale smakuje i pięknie wygląda. Drożdżowy wieniec nie jest trudny do przygotowania, a prezentuje się wspaniale, robi wrażenie. Smacznego i Wesołych Świąt!     Przepis znalazłam na stronie Mojej Delicji, lekko go zmodyfikowałam – dodałam 100 g więcej masy makowej, zamiast suszonej żurawiny(...)misy przesiać mąkę, wlać spienione drożdże, dodać cukier, sól, wbić jajo i żółtko, wlać pozostałe mleko oraz roztopione lekko ciepłe masło. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Następnie miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, tak by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto chwilę powyrabiać a następnie rozwałkować na stolnicy

Zasmakuj Kuchni
Pijana śliwka -ciasto 138

Ciasto pijana śliwka jest bardzo popularne w sieci. Przymierzałam się do jego zrobienia bardzo długo. Upiekłam i jedynie co mogę Wam powiedzieć to koniecznie musicie upiec. Bardzo smaczne.! Nie jest to ciasto dla dzieci ze względu na dużą zawartość alkoholu, ale dla dorosłych idealne. W zakładce CIASTA na moim blogu znajdziecie przepisy na inne smaczne ciacha, które Wam polecam. Dodatkowo(...)wolnym ogniu około 5--6 minut. Zdjąć rondelek z palnika i wlać rum. Odstawić całość najlepiej na całą noc. śliwki odsączyć na sicie, a zalewę pozostawić do nasączenia ciasta. Ciasto 5 jajek rozm M 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mleka Jajka utrzeć z cukrem

O kuchni z uczuciem
Ruloniki z ciasta francuskiego z szynką i serem 177

Ruloniki miały być rogalikami ale w trakcie robienia plan się zmienił Ruloniki z ciasta francuskiego z szynką i serem Uwielbiam ciasto francuskie bo napradę można z niego zrobić mnóstwo pysznych rzeczy. Czy na słodko czy na słono, nie ma znaczenia. Wiadomo za to, że będzie szybko. W obecnych czasach kiedy wszyscy gdzieś pędzimy, ciasto francuskie jest niezastąpione w niejednej kuchni(...)idealna propozycja przekąski, którą można podać w trakcie przyjęcia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Ruloniki z ciasta francuskiego z szynką i serem Składniki. 1 i 1/2 opakowania ciata francsuskiego (jedno opakowanie miało wagę 275 gramów) 6 plastrów sera Ementaler (duże kawałki 10×10 centymetrów) 8 plastrów szynki

mecooks
Kruche ciastka z orzechami + film 80

przekąską na świątecznym stole, sprawdzą się również na inne okazje. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, orzechy czy pestki.     składniki na formę 22 na 28 cm ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 150 g zimnego masła szczypta soli masa orzechowa 150 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 4-5 łyżek miodu(...)prażonych orzechów ziemnych bez soli przepis ciasto Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, żółtko oraz starte na tarce o dużych oczkach zimne masło. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach, na dno formy posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem

Smakowite Dania
CZEKOLADOWE CIASTO WALENTYNKOWE 222

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na czerwone ciasto ( keksówka 24x12cm): 150g masła ¾ szklanki drobnego cukru 30g cukru waniliowego 5 średnich jajek 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 18% czerwony barwnik użyłam barwnika(...)proszku Składniki na czekoladowe ciasto: 200g gorzkiej czekolady 180g miękkiego masła 250g mąki pszennej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka ekstrakty waniliowego 3 duże jajka ( osobno żółtka i białka) 150ml mleka lub śmietanki kremówki Wykonanie: Ciasto czerwone:   masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, na jasną i puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy po jednym

Słodkie zapomnienie
Piernikowa rolada z marcepanem i śliwkową czekoladą 221

Miękkie i aromatyczne ciasto zawinięte razem z masą marcepanową i powidłami śliwkowymi z dodatkiem czekolady. Idealne połączenie smaków w roladzie ozdobionej polewą czekoladową i piernikowymi pralinkami. 1/3 szklanki cukru brązowego 100 g miodu prawdziwego 50 g masła 1/2 szklanki maślanki 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku(...)masy marcepanowej 300 g powideł śliwkowych 50 g czekolady gorzkiej cynamon mielony POLEWA: 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka żelatyny PRALINKI PIERNIKOWE: 150g ciasta piernikowego 50 g czekolady gorzkiej 50 g masła orzechy włoskie mielone Miód, masło, cukier umieścić w garnuszku i mieszając rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać

https:KKuchniaMniam
Ciasto drożdżowe z żurawiną i migdałami 135

Święta kojarzą się raczej z makowcem i sernikiem, niż ze skromnym, zwykłym ciastem drożdżowym, ale dla mnie to kwintesencja domowego smaku. Poza tym możemy wzbogacić je bakaliami, czyniąc z niego królewską ucztę. Ciasto drożdżowe często gości na świątecznych stołach w rodzinach, gdzie ktoś jest chory i nie może sobie pozwolić na bardziej słodkie i ciężkie specjały a też chce mieć(...)jakiś dobry deser. Kochają je też miłośnicy zero waste, bo kiedy podeschnie można przerobić je na tosty franuckie albo bostocki . Ciasto drożdżowe jadło się także w biedniejszych domach, bo wystarczy trochę mąki, mleka i drożdzy. Łatwo się wyrabia i piękne rośnie, więc wydaje się, że jest go więcej. Niedoścignionym ideałem pozostaje włoskie ciasto drożdżowe z bakaliami panettone, które nie czerstwieje

Ugotowane pozamiatane
Muffinki a’la brownie z kremem orzechowym 123

słodkiej śmietanki. Przepis na muffinki a’la brownie z kremem orzechowym nie należy do dietetycznych, ale raz na jakiś czas każdy może pozwolić sobie na małe co nieco. Składniki: ciasto 300 g mąki(2 niepełne szklanki) 100 g masła(1/2 kostki) 100 g czekolady 100 g cukru 30 ml wody 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) 20 g proszku

Ciasta z tradycjami
Krem angielski czyli sos do ciast i deserów – praktyczne porady 136

jest to dosyć prosty, ale zarazem wymagający uwagi krem. Konsystencja kremu angielskiego zbliżona jest to budyniu. Krem angielski stanowi doskonałą bazę do wszelkich sosów, które wykorzystujemy w deserach czy ciastach. Składniki: 250 ml mleka 3,3% 20 g cukru (2 łyżki) 10 g cukru waniliowego (1 łyżka) 3 -4 żółtka Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. odstawiamy do przestudzenia. Żółtka ucieramy

Ciasta z tradycjami
Bajaderka z zakalca 201

Chyba każdemu z nas nie raz i nie dwa przytrafił się zakalec. Zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy pieczenia jest naprawdę dużo, zdarza się to często. Nawet jeśli ciasto wyjdzie dobre, często odcinamy brzegi, albo wyrzucamy pozostałości. A to błąd! Zarówno z zakalca, jak i "resztek" naszych świątecznych wypieków możemy zrobić pyszną bajaderkę. Im więcej różnych ciast zmieszamy ze sobą(...)smaczniej! Nasza dzisiejsza bajadera powstała głównie z ciasta czekoladowego z sernikową masą. Niestety coś poszło nie tak i powstał zakalec. Jak się okazuje dodatek sernika naprawdę robi dobrą robotę i doskonale skleja całą masę. SKŁADNIKI: ok. 1 kg zakalca bez masy (mogą być to resztki ciast, skrawki, ciasteczka) * 150 g herbatników 125 g margaryny 1/2 szklanki mleka 1/ 4 szklanki

Kuchnia od dwojga
Łatwy makowiec w cieście biszkoptowym 420

każde święta nie może zabraknąć makowca, taka już tradycja. Jednak zwykły makowiec jak dotąd zawsze zostawał po świętach. Było tak dopóki nie trafiliśmy na przepis na makowiec w cieście biszkoptowym. Ten zawsze znika ze stołu, po prostu nie można mu się oprzeć. Co prawda w przepisie jest gotowa masa makowa, myślę jednak że czasami można sobie ułatwić sobie życie(...)woli dać połowę porcji masy makowej ze zwykłego makowca. Sekret tego ciasta to ciasto biszkoptowe.  Polecam z całego serca, robiony u mnie w domu już wiele razy. Pychotka Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki śmietany 2 łyżeczki proszku do śmietany 3 jajka 2 żółtka Masa makowa

Cukiernia Pychotki
Babka marmurkowa (bezglutenowa) 179

Przedstawiam przepis na znane ciasto - babkę marmurkową, ale oczywiście w wersji bezglutenowej. Wcześniej, będąc na diecie glutenowej i chorując, wypiekałam to ciasto z mąki krupczatki. Zastanawiałam się czym zastąpić taką "piaskową", sypką mąkę i wpadłam na pomysł, że mąka z ziaren amarantusa świetnie się spisze w tej roli i nie pomyliłam się. Ciasto jest mięciutkie, delikatne i zwarte(...)pieczenia oraz wanilią- cały czas miksując, ale tym razem na najmniejszej prędkości. 4. Następnie ze szczyptą soli z pozostałych białek ubijamy pianę na sztywno a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. 5. Formę z kominem smarujemy masłem a następnie obsypujemy bezglutenową bułką tartą lub mąką z ziaren amarantusa i wlewamy część ciasta. 6. Do pozostałego ciasta dodajemy dwie łyżeczki kakao

Kawa z mlekiem