czerwone pachnące latem, i słońcem truskawki... czy to możliwe, żeby taki duet do siebie pasował ? Tak, tak i jeszcze raz tak 💓. Do kremu truskawkowego i do nasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów czarnego bzu - czarny bez nadał im cudnego letniego aromatu. Ciasto jest lekkie, puszyste i znika w tempie ekspresowym ! A poza tym pięknie się prezentuje na talerzu(...)Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu
Kulinarne przygody GatityKolejne łatwe i szybkie do przygotowania, a do tego bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Smak ciasta Snikers przypomina smak popularnych batoników, jednak jest o wiele mniej słodkie. Taki prosty deser przypadnie do gustu osobom, które nie lubią piec ciast, a lubią je jeść. Dlaczego warto zrobić ciasto Snikers na deser? Zachętą do przygotowania tego ciasto jest na pewno fakt(...)piec, co w okresie letnim jest na pewno dużym plusem. Dodatkowym jego walorem jest krem budyniowy, który nie wymaga studzenia, gdy łączymy go z masłem. Uważam również, że takie ciasto ze względu na to, że jest mniej słodkie i zawiera dużo mleka, jest zdrowsze i polecam je dzieciom. Do wykonania można użyć tylko czekoladowych herbatników, wtedy warstwy będą bardziej się
Kuchcik gotujeCiasto czekoladowe Składniki : na blaszkę o wymiarach 20x35 cm 12 dkg miękkiego masła 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy ( mały ) 2 duże jajka 10 dkg gorzkiej czekolady 3 dkg ciemnego kakao 26 dkg mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki(...)asło utrzyj ( lub zmiksuj ) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając ( miksując ). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudzoną wlej do ciasta, wymieszaj. Następnie wlewaj stopniowo mleko, cały czas mieszając. Na końcu wsyp mąkę , wymieszaj delikatnie, aby nie było grudek, najlepiej kuchenną rózgą. Gotowe ciasto wylej na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia
Przepisy i porady kulinarneZielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym jest bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przygotowywać spód ze świeżego szpinaku, dzięki czemu nasze ciasto będzie dobrze wyrośnięte. Kilkukrotnie używałam mrożonego i niestety nie wyrasta tak ładnie ze względu na dużo większą zawartość wody. Do przygotowania swojego spodu użyłam formy do tarty z podwyższonym dnem (28cm) , aby po odwróceniu ciasta było(...)wgłębienie. Oczywiście możecie przygotować je w normalnej formie i nałożyć na nie krem, jednak ciasto nie będzie miało tak ładnych brzegów. Polecam także przepis na tartę szpinakową z dżemem i truskawkami Przepis na zielone ciasto z kremem truskawkowym Drukuj przepis Porcji: 14 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 120 g świeżego szpinaku sok z połowy cytryny 100 g cukru 1 małe
Kuchnia Bazyliiskrócie opisałabym tradycyjny przekładany placek z jabłkami, jaki pieką od pokoleń podkarpackie gospodynie z Ziemi Brzozowskiej. Sekretem tego smaku jest połączenie cieniutkich placków pieczonych na amoniaku ze smażonymi jabłkami. Ciasto pod wpływem soku z jabłek staje się miękkie, a galaretka dodana do owoców sprawia, że całość jest stabilna i warstwy nie rozjeżdżają się. Warto czasem wrócić do tradycji i prostych(...)Smaki Ziemi Brzozowskiej” wydanej przez LGD Ziemia Brzozowska, a jego autorkami są panie z KGW Haczów. Przekładany placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 25 x 35 cm: Ciasto (na 5 cienkich placków): 750 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 150 g smalcu 7 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka amoniaku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Trzeci talerzdworze. Jedni spędzają ten czas aktywnie inny zamieniaj ten czas na relaks i spotkania ze znajomymi. Ja właśnie postanowiłam trochę odpocząć i spędzić czas rodzinne przy dobrym obiedzie, cieście i kawie na kocyku. Przygotowuję wszystko rano, a potem zabieram wszystko w koszyk i weekend spędzamy razem na działce. Pamiętajcie żeby zabrać ze sobą dużo wody, świeże owoce(...)pyszne ciasto :) Składniki: biszkopt 7 jajek 1,5 szklanki cukru 1,1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao szczypta soli 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik gotowany 750 g sera twarogu 2 jajka 3 łyżki kakao 40 g masła 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego do dekoracji polewa czekoladowa, świeże
Niezły MłynekDelikatny biszkopt z dodatkiem budyniu waniliowego przełożony twarogowym kremem z białą czekoladą i cytrynową galaretką. Zatopione w nim borówki idealnie dopełniają całość. Ciasto jest lekkie, owocowe i z chęcią sięga się po kolejny kawałek. BISZKOPT BUDYNIOWY: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 łyżki oleju SEROWY KREM: 250 g zmielonego twarogu z wiaderka(...)natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Krem. Jedną galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży
https:KKuchniaMniamTradycyjnie składa się z 2 parzonych ciast (takiego jak na ptysie) przełożonych pysznym budyniowym kremem. Swoją nazwę prawdopodobnie zawdzięcza swojej niepowtarzalnej „urodzie”. Jej ciasto ma pofałdowaną i nieregularną strukturę po upieczeniu, co kojarzy się z górami:) KARPATKA Składniki Ciasto: 1 szklanka wody 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek Margarynę i wodę umieszczamy w garnku, zagotowujemy mieszając przez(...)minuty. Dodajemy szklankę mąki, mieszamy (energicznie tak, aby ciasto się nie przypaliło), ciągle gotujemy przez około 1 minutę. Masa ma być gęsta, szklista, bezgrudkowa i odchodząca od brzegów garnka. Następnie wyłączamy ogień i pozostawiamy do ostudzenia. Do dobrze wystudzonej masy dodajemy jajka (pojedynczo!) i dobrze mieszamy po każdym dodaniu za pomocą miksera. Ciasto rozkładamy na dwie prostokątne blachy (u mnie
PatiGotujeŚwięta, święta i po świętach Teraz czas rozpocząć przygotowania do Sylwestra i Nowego Roku. Moja propozycja na tę sylwestrową noc to ciasto bounty. Jest fenomenalne i smakiem naprawdę nie ustępuje batonikowi! W mojej ocenie jest nawet lepsze !!! Idealnie będzie pasowało do kieliszka szampana i na pewno umili Wam czekanie na 2017 rok. Ja wypróbowałam ten przepis przez święta. Co roku(...)staram się upiec chociaż jeden nowy placek przed świętami i go przetestować. Tym razem się udało i ciasto wyszło fenomenalne. Moja rodzina była zachwycona, w sumie to cudem udało mi się dorwać kawałek Jako, że składniki są dość uniwersalne ciasto można wykorzystać na różne okazje. W oryginalnym przepisie ciasto polewało się polewą z czekolady mlecznej, ja użyłam serka mascarpone
PatiGotujeprzygotowaniu torcik z polewą karmelową, który wygląda obłędnie. Cukierki świetnie nadają się na polewę karmelową i są bardzo smaczne. Polewa z torciku będzie spływała delikatnie przez dłuższy czas. Ciasto jest mocno czekoladowe, trochę kawowe i waniliowe. Na wierzchu możemy poukładać inne owoce jagodowe jak maliny, truskawki. Polecam… (przepis autorki) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków Składniki: Ciasto: 150g masła 150g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 100ml gorącej wody 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru 180-200g jasnego brązowego cukru 2 duże jajka 2 łyżki
Mała CukierenkaKostka truskawkowa to pyszne ciasto na biszkoptowym spodzie z truskawkami, lekką pianką truskawkową i musem... również truskawkowym ;) Powoli zaczyna się sezon na truskawki, więc ciasto z truskawkami koniecznie musi być :) Tym razem postawiłam na ciasto mega truskawkowe. Puszysty biszkopt, lekka, rozpływająca się w ustach pianka i mus ze świeżych truskawek to połączenia idealne. Ciasto bardzo szybko znikło ze stołu(...)cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. Moja rada
Zrób to smacznieskładniki na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 2 łyżki śmietany, kwaśnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła, schłodzonego wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier puder, żółtka, śmietaną oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zgniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części(...)spód ciasta i 1/3 do starcia na wierzch na kruszonkę). Ciasto na spód rozwałkowujemy, przekładamy do foremki i podpiekamy. Pozostałe ciasto wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. składniki na wkładkę orzechową: 250 g orzechów włoskich, zmielonych 2 łyżki cukru 125 ml mleka 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki masło, roztopionego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mleko
Domowy Smak JedzeniaBułeczki z czekoladą to drożdżówki najeżone dużą ilością kawałków czekolady. Do wykonania bułeczek wykorzystałam ciasto drożdżowe z dodatkiem jogurtu. Nadaje on ciastu szczególną delikatność, a bułeczki dość długo zachowują swoją świeżość. Z poniższego przepisu można upiec 10 sztuk . Bułeczki drożdżowe z czekoladą Składniki: 360g mąki pszennej 200g jogurtu naturalnego 75g cukru pudru 15g drożdży 2 łyżki domowego cukru waniliowego(...)jajko szczypta soli 30g masła 130g mlecznej czekolady 1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - w osobnym naczyniu przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, wymieszać z połową jogurtu, dodać 1 łyżkę cukru pudru oraz 3 łyżki mąki, wszystko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - czekoladę pokroić w kostkę
Smakołyki Berenikizaplanowało. Najpierw kupa imprez rodzinnych a potem dwa tygodnie na antybiotykach. Życie. Dlatego nie miejcie mi za złe mojej nieobecności. Na przeprosiny mam dla Was przepyszne ciasto, które większość z Was pewnie zna. Pani Walewska tudzież Pychotka to klasyka ciast z kremem. Kruche blaty z dżemem porzeczkowym i bezą i aksamitnym kremem. To musi smakować. I smakuje. Ja skorzystałam(...)przepisu stąd (klik) ale krem zrobiłam po swojemu. I moja rada - nie trzymajcie ciasta w lodówce, wtedy blaty idealnie zmiękną i nie będzie problemu z ich pokrojeniem. Jeśli jednak nie macie innego wyjścia, wyjmijcie ciasto na pół godziny przed podaniem z lodówki. Mała blaszka o wymiarach 25x30 cm Składniki: Ciasto kruche: 500 g mąki 1 łyżeczka proszku
My simple kitchenPyszna krucha szarlotka z dodatkiem budyniu. Ciasto proste i bardzo lubiane. Jedyny minus to to że trzeba poczekać aż szarlotka dobrze wystygnie i nie da się podjeść kawałka na ciepło bo budyń się rozpływa. składniki: kruche ciasto 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie 3 budynie(...)łyżek cukru ( jeśli wolimy bardziej słodkie można dać więcej cukru) 1 l mleka 1 kg jabłek (6 średnich jabłek) Blaszkę 36x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną
Monia miesza i gotuje