ciasto - 160568 przepisów (strona:778/10705)

Tarta bakewell 160

tarta, to jedno z dwóch ciast, które upiekłam na minioną niedzielę na deser. Jak byłam mała, nie znałam mielonych migdałów. Co innego mielone orzechy - z nich piekło się ( i piecze po dziś dzień) nasz tradycyjny rodzinny tort orzechowy. Orzechy mieliło się ręczną maszynką do mielenia czekolady na wiórki. Mam taką w domu do dzisiaj:) Jednak migdały, w siermiężnych latach osiemdziesiątych(...)występowały u mnie w domu tylko w całości (i to tylko od święta) jako dekoracja ciast i mazurków. Ułożone najczęściej na tle ciemnej polewy. Migdały za mojego dzieciństwa były wręcz ekskluzywne i chyba nie odważyłabym się ich wtedy tak po prostu zmielić;) Tak jak pomarańcze - były tylko na Święta i delektowaliśmy się każdą cząstką. Ilu ludziom żyjących w tamtych czasach

Posadzone i zjedzone
Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym 124

jest potrzebny. Tym bardziej, że Święta za pasem i wtedy wiem, że będzie tort :) Tradycyjnie makowy lub orzechowy, jak co roku. Ja na swoje urodziny przygotowuję swoje ulubione ciasta. W tym roku była to między innymi tarta z gruszkami i kremem śmietankowym, który smakuje jak najlepszy na świecie krem bawarski lub ekskluzywny krem budyniowy. Całość jest elegancka, lekka i pyszna(...)Krem znalazłam u Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem . Zapraszam na urodzinową tartę! Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko Gruszki: 3 gruszki 1 łyżka masła 1 kopiasta łyżka cukru Krem: 2 żółtka 60g cukru 1 op. cukru waniliowego 250ml śmietanki

Posadzone i zjedzone
Ciasto z rabarbarem i budyniem 79

Połączenie miękkiego, pulchnego ciasta półkruchego z aksamitnym maślanym budyniem i kwaskowatym rabarbarem smakuje wyśmienicie! Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, nawet poza lodówką i świetnie się je kroi. Dobrze jest poczekać aż ciasto całkiem wystygnie i budyń zgęstnieje. Wtedy możemy otrzymać zgrabne kawałki o czystej linii cięcia ;) Oprócz dzisiejszego ciasta z budyniem polecam jeszcze ciasto z rabarbarową bezą :) Też jest pyszne(...)Ciasto z rabarbarem i budyniem tortownica 23 -24  cm Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szkl. cukru pudru 70 g masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz: 500 g rabarbaru 2 torebki budyniu waniliowego bez cukru 3 szkl. mleka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka masła Piekarnik nagrzać

Posadzone i zjedzone
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką oraz "Poletko Pana Boga" 133

kończy się na jednym kawałku :) Składniki (na blachę 23 x 28 cm): Kruszonka 150 g mąki 100 g cukru 100 g miękkiego masła płaska łyżeczka mielonego kardamonu (zdecydowanie polecam!) Ciasto 2 jajka 160 g cukru 200 ml mleka 100 ml oleju 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki węgierki (u mnie ok. pół kilograma)  łyżka cukru(...)macie bardzo dojrzałe i słodkie śliwki, cukier można sobie darować) skórka otarta z połowy dużej pomarańczy  wrzątek Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry).  Śliwki umyć i przepołowić, usuwając pestki. Pomarańczę umyć, a następnie oblać wrzątkiem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Oszukany sernik ze śliwkami 212

Doskonałe połączenie delikatnej śmietankowej pianki, soczystych śliwek i chrupiącego kakaowego ciasta. Ciasto naprawdę warte wypróbowania. Polecam :) Ciasto kakaowe: 2,5 szkl maki pszennej 1 i 1/3 szkl cukru 2 op. budyniu czekoladowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g margaryny 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18% Masa śmietankowa: 5 białek 1,5 szkl cukru 500 ml śmietany(...)budyń śmietankowy 2/3 szkl kaszki manny 500 g śliwek cukier puder do posypania ciasta Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. 2/3 ciasta wylepić foremkę wyścieloną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i odstwaić do lodówki. Resztę ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika. Masa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Pianę

Smakołyki Asi
Ciasto drożdżowe z jagodami 154

Ciasto drożdżowe z jagodami… Ciasto drożdżowe wydawało mi się najłatwiejsze do zrobienia… Złamałam rękę i to w dodatku prawą, a lewą niestety nie umiem władać. Wszystkie składniki na drożdżowe wrzuciłam do misy kuchennego asystenta, który potem wykonał resztę pracy. Teraz jak nigdy doceniam mój kuchenny sprzęt… 4 tygodnie w gipsie, a tu zaledwie minęło 6 dni. Powoli(...)wracam do codzienności, choć wszystko co robię wymaga dodatkowego czasu. Tak czy inaczej upiekłam drożdżowe z jagodami . Na szczęście się udało! Ciasto drożdżowe Składniki: 2 podłużne foremki 15 cm x 30 cm 500 g pszennej mąki 120 g cukru 25 g świeżych drożdży 60 g masła, miękkiego 200 ml mleka, lekko podgrzanego 1 cytryna, otarta skórka 2 żółtka szczypta soli

codojedzenia
Drożdżowe orkiszowe z kruszonką z jagodami i rabarbarem 131

Rabarbar w tym roku rozrósł się u mnie w ogródku i tym razem ciasto wyszło mi mocno rabarbarowe ;) Wersja z jagodami to klasyk, który w lecie jest u mnie obowiązkowy. Wiem, że część z was lubi drożdżowe na puszystym, wysokim cieście, ale ja zazwyczaj piekę niskie, za to z dużą ilością owoców, bo takie najchętniej zjadamy ;) Z tego przepisu wyjdą(...)nieco wyższe ciasta - ja upiekłam dwie blaszki i dodatkowo dwie duże jagodzianki. Ciasto mimo użycia mąki pełnoziarnistej pięknie rośnie. Tym razem chciałam dodać jakiś aromatyczny akcent i wykorzystałam do ciasta skórkę z limonki, która fajnie podkreśla smak owoców, więc na pewno nie był to ostatni raz, kiedy użyłam skórki z cytrusów do drożdżowego. Dodatkowo w cieście można znaleźć też mąkę

FitKot
Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami 117

zestawieniem wydawało się pomieszać jagody i brzoskwinie. I taki miks okazał się strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo tarta nie jest zbyt słodka, ani zbyt kwaskowa, jak to często bywa z ciastami z owocami. Żeby owoce nie popsuły nam ciasta, dodałam do nich mąkę ziemniaczaną i chwilę podsmażyłam na patelni. Wyszła taka masa przypominająca coś pomiędzy dżemem a kisielem. Jeśli użyjecie mało(...)soczystych owoców, możecie je wyłożyć bezpośrednio na ciasto. W przypadku bardziej soczystych, ja stosuję właśnie taki trick. Dzięki tej sztuczce, ciasto jest zawsze dobrze wypieczone. Drukuj Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g mąki pszennej 125 g masła 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 100 g cukru pudru 2-3 łyżki b. zimnej wody

Mieszam w Garnku
Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką 184

Mamy Dominika wiedziałam, że powstanie z nimi jakieś drożdżowe ciacho, a ponieważ jeszcze czuję klimat festiwalu kokosa, to postanowiłam dodać do niego kokosowego akcentu - wyszło super! :)   To ciasto uwielbiam za to, że naprawdę długo pozostaje świeże - wystarczy owinąć blachę folią spożywczą i przez przynajmniej 3-4 dni można cieszyć się smakiem drożdżowego placka, który wciąż jest miękki i puszysty(...)Jeszcze jedną ogromną zaletą placka jest fakt, że jest bardzo puszysty i "mięsisty" zarazem, więc idealny na śniadanie czy podwieczorek, bo potrafi nasycić. Kokosowy akcent w cieście spełniły wiórki i mleko kokosowe, więc ciasto jest subtelnie kokosowe w smaku, ale pachnie nieziemsko. Polecam z borówkami, jagodami czy innymi owocami, które macie pod ręką. :) Ciasto drożdżowe : 500 g mąk 2 opakowania

Cooking Monster
Daktylowe ciasto z toffi, sticky date pudding in England 123

Bardzo popularne i pyszne ciasto w Anglii. Pierwszy raz jak je jadłam nie mogłam się nadziwić jaki super smak. Gwarancja murowana na sukces, każdy kto jadł był zachwycony. Ostatnio miałam gości z Polski, byli również zachwyceni tym ciastem. Przepis na thermomix na dole. Sos toffi – Do garnuszka wlać śmietanę, dodać cukier, masło. Podgrzewać i mieszać, aż wszystko się połączy(...)Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać cały czas mieszając 2 minuty. Zdjąć z ognia i przelać masę do dzbanka. Masę toffi później jak już podaję ciasto podgrzewam w mikrofali. Daktyle – usunąć pestki z daktyli, pokroić je drobno i zalać wodą, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Odstawić na bok. Ciasto – Masło

Kuchnia Pokoleń
Murzynek - proste ciasto czekoladowe 216

Potrzebowałam szybko zrobić nieskomplikowane ciasto. Zapytałam Piotrka co upiec i usłyszałam: "Błagam coś zwykłego". Wszystko dlatego, że mój mąż jest wielkim fanem zwykłych ciast bez mas i kremów i skomplikowanych warstw. Jedyny wyjątek stanowią ciasta z masą kajmakową - pozostałe ciasta z masami są wg niego przekombinowane. Ciasto miało być szybkie w przygotowaniu i zwykłe i w ten sposób powstał Murzynek(...)ciasto, które chyba każdy zna i lubi.    Dla kogo: dla fanów zwykłych ciast dla kochających czekoladowe klimaty dla szukających szybkich przepisów Składniki: 4 łyżki kakao 250g masła 4 łyżki mleka szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Wykonanie:  Rozpuścić masło w rondelku. Dodać cukier i wymieszać - najlepiej by cukier się rozpuścił

Mania Wypiekania
Karpatka 205

Karpatka jest ciastem idealnym. Słodka, kremowa z chrupiącym ciastem. Pychota! Jest wspaniała zarówno w zimie - do gorącej kawy jak i w lecie - wyjęta z podkręconej lodówki - schłodzona jak lody. Pyszna po prostu. Długo nie mogłam się zebrać aby zrobić ten deser gdyż bałam się jego ciasta. Powszechnie uważa się, że ciasto parzone jest bardzo trudne gdyż lubi opadać(...)wychodzi bardzo gęsta, kremowa. Dodałam do niej jeszcze łyżkę skórki z cytryny dla podkręcenia smaku i był to strzał w dziesiątkę - masa jest słodka ale nie przesłodzona, orzeźwiająca. Karpatka ciasto: 250 ml wody 100 g masła szczypta soli 200 g masła 6 jajek masa: 3 szklanki mleka 250 g masła/margaryny 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 kopiaste

sierotka maRysia w kuchni
Puszysty placek owsiano-jogurtowy z rabarbarem i malinami 95

Przepis na ciasto ucierane mam już o kilku lat, ale nie mam pojęcia, skąd. Ten placek z ciasta ucieranego jest modyfikacją tego najprostszego przepisu, zdrowszą i wydaje mi się, że dużo lepszą. Dawno nie robiłam pierwszej wersji, bo po kilku sukcesach miałam parę porażek i nieco się zraziłam. Jednak sezon na maliny i porzeczki dopiero się zaczyna, więc jeszcze pokażę(...)ciasta ucierane z owocami w różnych wersjach. Tymczasem sprawdźcie, jak puszyste i wilgotne może być ciasto z jogurtem. Dodałam go pierwszy raz do ciasta i byłam zachwycona. Po 3 dniach ciasto dalej wilgotne, świeże i pyszne. Mimo, że upiekłam dużą blachę i niewiele rozdałam (może 1/3?), szybko zniknęło. Bo jak się nie oprzeć słodko-kwaśnemu ciastu z rabarbarem i malinami

Anioszek w kuchni
Kruche ciasto z jagodami i bezą 263

Kruche ciasto z jagodami i bezą to chyba najlepsze ciasto jakie ostatnio zrobiłam. Cienki, wyjątkowo kruchy spód, mnóstwo jagód i słodka, chrupiąca beza. Cudowności. Ja zrobiłam placek w formie na tartę, więc w rzeczy samej wyszła mi tarta jagodowa, ale równie dobrze możemy użyć niewielkiej, prostokątnej blaszki. Ciasto robi się szybko, więc jak nie macie pomysłu na swoje jagody(...)kruche ciasto z jagodami może być najlepszym rozwiązaniem! Kruche ciasto z jagodami i bezą: 400 – 500 g świeżych, nieuszkodzonych jagód 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej / jasnej orkiszowej (200 g) 1/2 kostki masła (100 g) 2 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu 2 duże, ekologiczne jajka 1 łyżka dowolnej galaretki (np. owoce leśne, porzeczka, truskawka) 1 i 1/2 łyżki

Poezja smaku
Prosty placek z jagodami 531

powiecie na bardzo prosty a zarazem pyszny placek z jagodami? Nawet jeśli twierdzicie, że nie macie umiejętności to dacie radę Ciasto jest idealne, do robienia np z dziećmi. Nie zagniatamy tutaj tradycyjnego ciasta, a robimy kruszonkę, która stanowi zarówno spód jak i górę ciasta. Składniki na kruszonkę wystarczy wymieszać palcami na drobne „farfocelki” – nawet małe, dziecięce rączki(...)potrafią Możecie jako nadzienia użyć samych jagód lub mieszanki ulubionych owoców. Oprócz jagód sprawdzą się maliny czy borówka amerykańska. Polecam dodać naprawdę dużo owoców, wtedy ciasto jest jeszcze lepsze. Placek jest na tyle prosty, że nie ma możliwości powstania zakalca czy innej wtopy. Bardzo dobrze się kroi. Polecam bo nie tylko pyszny w smaku ale i prosty i szybki

Mieszam w Garnku