mleko ciepłe 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, mąka tortowa 2 łyżki NADZIENIE KISIELOWE: dżem 300 ml, konfitura niskosłodzona 200 ml, jabłka 3 sztuki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie duże CIASTO: mąka tortowa 6 szklanek, żółtka 8 sztuk "L", jajka 1 sztuka "L", cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 15 dag, sól - szczypta, aromat rumowy 2 krople, cukier puder(...)miejscu, zaczyn wyjątkowo mocno urósł, prawie do 3/4 pojemności misy, użyłam drożdże babuni do zaczynu wsypać przesianą mąkę tortową dodać żółtka, jajko, cukier, sól, aromat i hakami robota wyrabiać ciasto margarynę stopić w garnuszku, do stopionej wlać zimne mleko i dolewać do ciasta w trakcie wyrabiania, ciasto wyrabiać z 10 minut ciasto posypać po wierzchu trochę mąką, misę nakryć talerzem
W Mojej Kuchni LubięKiedyś, będąc w restauracji zamówiłam do kawki czekoladowe ciasto. Jakież było moje zdziwienie, gdy była w nim wyczuwalna nuta bazylii! Wówczas było to dla mnie coś nieco dziwnego, kubeczki smakowe wręcz szalały. Oczywiście pozytywnie. Ostatnio naszła mnie ochota, by powrócić do tego smaku. Ciasto w wykonaniu jest łatwe, miałam jedynie problem, gdyż forma do ciasta, którą posiadam była nieco większa(...)niż powinna, tak więc spodziewałam się, że ciacho wyjdzie odrobinę niższe. Ponadto w przepisie jest uwzględnione, by do ciasta dodać aż 5 łyżek bazylii! Wbrew pozorom, po skrojeniu wydawało jej się bardzo dużo. W obawach, by nie przeholować, dodałam połowę (ok. 2,5 łyżki). Teraz wiem, że moje obawy okazały się bezpodstawne. Naprawdę do ciasta śmiało można dodać jej więcej
Mojewlasne.plszpinakiem i jajkiem . Są za to przepisy z jajka i z jajem :) - potrawy nawiązujące do śródziemnomorskiej tradycji wpisujące się z charakter polskich świąt. Jak te inspirowane Grecją roladki z ciasta filo z twarożkiem i suszonymi owocami - pyszny deser bez cukru. Przepis na roladki pochodzi z książki Lyndey Milan Lyndey and Blair's Taste of Greece . Jest inspirowany greckimi składnikami(...)podanymi w nowoczesnej formie. Chrupiące zawijaski z ciasta filo kryją w sobie delikatny twarożek, słodkie suszone owoce, ziemiste orzechy i odświeżającą miętę. W oryginale wykorzystano tu ser manouri, o którym przeczytacie w uwagach pod przepisem. Ja jednak chciałam sprawić, aby każdy bez specjalnych zakupów mógł powtórzyć ten przepis w domu, dlatego zastąpiłam go kozim twarożkiem kupionym w Auchanie. Roladki robi
Chilli Czosnek i Oliwaraczej wcześnie. Zależy, z której strony spojrzeć. Tymczasem z pracy dostałam zadanie domowe. Tak, tak, okazuje się, że uczeń ma się uczyć . Ha! To dopiero nowość... Niemniej, miałam przygotować ciasto inspirowane wiosną. I przygotowałam. Najpierw kombinowałam z czymś zielonym, ale gdy koleżanka wspomniała o herbatce z hibiskusa, którą niedawno piła i która bardzo jej smakowała, natchnęło mnie(...)czekoladą - a to wszystko dla zrównoważenia kwaskowatego, malinowo-hibiskusowego musu w bajecznym kolorze. Wierzch oblałam polewą lustrzaną - na drugim zdjęciu widać, jak się w niej wszystko pięknie odbija. Udekorowałam ciasto bezikami posypanymi liofilizowanymi malinami oraz świeżymi owocami. I choć oblewanie nie wyszło mi tak dobrze, jakbym sobie tego życzyła, to i tak z ciasta zadowolona jestem. Uroczo różowe, tchnie optymizmem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProste ciasto bez pieczenia Co powiecie na takie czyste szaleństwo bez pieczenia? Ciasto super szybkie które idealnie nada się na każdy weekend i nie tylko. No właśnie, w niedzielę miałam urodziny i postanowiłam sobie sprawić coś takiego czekoladowego. Uwielbiam połączenie banana z czekoladą, a chrupiący spód ciasteczkowy idealnie dopasował całość. Na pewno znacie popularną tartę banoffee pie , ma praktycznie(...)zastygnie szykujemy bitą śmietanę. Bita śmietana: – 150 ml śmietanki kremówki 36% + 1 łyżeczka cukru pudru Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem i ubitą przekładamy na zastygniętą masę czekoladową. Ciasto najlepiej przed podaniem potrzymać chwilę w lodówce. Na zdjęciach widzicie porcję ciasta po godzinie w lodówce. Im dłużej schłodzone tym ciasto będzie bardziej zwarte. Z foremki wykroiłam 10 małych porcji
RelaxtimeDzień dobry :-) Czy macie już plany jakie ciasto zrobicie na weekend? Jeśli nie macie zbytnio czasu na przygotowanie pracochłonnego ciacha to polecam prostego ucierańca. Do takiego ciasta możecie użyć dowolne owoce. Moje ulubione ciasto ucierane jest z truskawkami, ale pobuszowałam trochę w zamrażarce mojej mamy i zamiast truskawek znalazłam śliwki...ale wyszło równie smaczne! 😊 Ciasto przygotujemy(...)będziemy mogli cieszyć się domowym ciastem do kawki lub herbatki. Zapraszam na przepis:-) Składniki: jajka 5 szt, mąka 3 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier waniliowy 1 opakowanie, skórka z cytryny 1 łyżeczka, olej 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, dodatkowo: śliwki mrożone 50 dag, cukier puder do posypania ciasta, kruszonka: mąka pszenna 5 dag, cukier 5 dag, masło
kulinarne odsłony patiCiasto fale Dunaju jest bardzo znane i lubiane. Jest złożone z dwóch warstw ciasta i owoców, do tego krem i czekolada. Pyszne połączenie, polecam. SKŁADNIKI(...)PRZYGOTOWANIE : Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodajemy żółtka. Wsypujemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy i po chwili ubite białka. 3/4 ciasta wykładamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 25/30, następnie 1/4 ciasta mieszamy z kakao. Ciemne ciasto rozkładamy na jasnym cieście lekko je wyrównując. Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w paski rozkładamy
Kulinarne Fantazje MarioliPlacek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Szarlotka to ładna, apetyczna nazwa, która każdemu dobrze się kojarzy, jednak nie jest „nasza”. Polskie gospodynie piekły kruche lub półkruche ciasta z jabłkami na długo przed tym, zanim usłyszały nazwę szarlotka. W kuchni podkarpackiej ciasto takie nazywa się plackiem z jabłkami, jabłecznikiem, a nawet jabczokiem (Korczyna) czy jabczyniakiem (Żurawica). Mój dzisiejszy przepis na delikatny(...)kruchy placek z jabłkami pochodzi z Ziemi Kolbuszowskiej, z gminy Nowa Wieś (źródło: „Smaki Kolbuszowszczyzny”, LGD Siedlisko). Placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę wielkości 25x35 cm: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny (lub masła) 1 duża łyżka smalcu
Trzeci talerzGluten, sam w sobie nie posiada żadnych wartości odżywczych, jednak w przemyśle piekarniczym, bardzo ceni się kilka jego charakterystycznych właściwości jak sprężystość, elastyczność, lepkość i plastyczność. To dzięki niemu ciasto jest klejące i łatwe do formowania. Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu ciągliwą konsystencję. Dwutlenek węgla zostaje(...)wtedy uwięziony w strukturze ciasta, i uzyskujemy efekt spulchnienia. Poza tym gluten bardzo łatwo wiąże tłuszcz z wodą, emulguje i stabilizuje strukturę ciasta. Dodatkowo jest niezastąpionym nośnikiem aromat ów i przypraw. Nietolerancja glutenu występująca u 3% populacji jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmk ów jelitowych. Jest to tzw. celiakia, choroba najprawdopodobniej związana
Moja Mama Gotujekilka podstawowych składników, które na pewno macie w domu. Ciekawa jestem czy Wam uda się osiągnąć tzw. zebrę, u mnie wyszło średnio 😈😈 ;) Zdradzę Wam tylko, że to ciasto będzie wieloetapowe więc proponuję pierwszy raz przeczytać cały przepis a następnie przystąpić do działania;) Składniki: baza ciasta: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku(...)łyżeczka soli 4 jajka 1 szklanka oleju roślinnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka mleka Przygotowanie: W dużej misce mieszamy suche składniki do bazy ciasta tj.mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce mieszamy jajka, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dodajemy mokrą mieszankę do suchej mieszanki, ciągle mieszając, aż będzie gładka
Życie zaczyna się w kuchnikapiącą czekoladą – dobre wrażenie zostanie na długo! BISZKOPT Szykujemy biszkopt dzień wcześniej. Ja zrobiłam mały tort na 8 porcji, w tortownicy o średnicy 18cm, do przekrojenia na trzy blaty. Ciasto szykujemy wcześniej po to, żeby dobrze się kroiło. Dokładny opis jak naszykować biszkopt znajdziecie w TYM WPISIE . Gotowy, upieczony, wystudzony i wycięty z formy biszkopt na drugi dzień kroimy(...)ubitej śmietany dodajemy cukier puder, cappuccino w proszku i serek mascarpone. Całość jeszcze chwilę miksujemy – tylko do połączenia! SKŁADANIE Na kartonowym podkładzie lub na paterze rozkładamy dolne piętro ciasta. Nasączamy biszkopt delikatnie (albo i wcale, według gustu) – mieszanką mocnej esencji herbacianej, cukru i rumu lub koniaku. Część kremu przekładamy do rękawa cukierniczego bez nałożonej ozdobnej końcówki i równomiernie wyciskamy
Karo in the KitchenSMAKU AJERKONIAKU I WAFELKÓW LUSETTE Ten tort je się oczami! Uwielbiam takie torty jak ten, jest on przygotowany nie na biszkopcie, ale na przepysznym wilgotnym i mocno czekoladowym cieście, którego smak wprowadza mnie od razu w dużo lepszy humor. Delikatny, lekko kremowy krem o smaku ajerkoniaku, przełamany chrupiącymi kawałeczkami wafelków mocno czekoladowych Lusette. Całość dała spektakularny efekt. Ciasto warte grzechu(...)Ciasto warte zapisania i koniecznie wypróbowania. Jest to świetny pomysł na torcik dla całej rodziny na zbliżający się weekend. Ma tylko jeden mały minus- znika w oka mgnieniu ;-))) Gorąco Was zapraszam na ten wpis! http://lusette.pl/ Czekoladowy tort CIASTO: - 250 ml oleju rzepakowego - 4 jajka rozmiar L - 1 białko - 350 g mąki tortowej - 2 łyżki kakao
SMYKWKUCHNIOpis: Ciasto francuskie a zwłaszcza ciasteczka z ciasta francuskiego należą do moich ulubionych wypieków. Ciastka francuskie z czekoladą są łatwe do przygotowania. Ciasto możemy kupić gotowe lub zrobić samemu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem an ciasto francuskie również na mojej stronie. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 tabliczka gorzkiej czekolady (może być mleczna) 1 łyżka masła 1 łyżka cukru(...)brązowego 20 ml mleka Opis przygotowania: Na początku w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do tego masło i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Odstawiamy do ostudzenia. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąciki. Każdy prostokącik smarujemy masą z czekolady. Ciasto zwijamy i sklejamy brzegi, podobnie jak przy robieniu pierogów. Wierzch ciastek smarujemy masłem i posypujemy delikatnie brązowym cukrem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury
Ciastka i ciastaCiasto z herbatników, z owocami i pomarańczową galaretką. Pyszne ciasto bez pieczenia. Edyta Guhl. Pyszne ciasto z herbatników z galaretką pomarańczową i domowym kremem budyniowym nie należy do ciast pracochłonnych. Pomysł na ciasto znalazłam w Mikserze Kulinarnym na blogu: Przepisy Kulinarne ze zdjęciami, krem jest z przepisu na ciasto rafaello, a pod galaretką jest warstwa pokrojonych
dolcevitainmykitchenWyczekiwane bardziej niż święta ciasto oreo z tym cudownym kremem, to czasochłonne aczkolwiek bardzo proste do przygotowania ciasto. Ale warte jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 2 opakowania ciasteczek oreo (32 szt * 25 ciasteczek do ciasta 7 do dekoracji) 3 jajka 100 g cukru 1 łyżka kakao 1 roztopiona gorzka czekolada 1 kostka roztopionego masła(...)mąki pszennej Do przygotowania kremu : Krem z ciasteczek oreo (25 szt * ciasteczka do ciasta a nadzienie do kremu) 1 biała czekolada 250 g serka mascarpone szczypta soli gruboziarnistej Przygotowanie ciasta to nic specjalnie trudnego, jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystego kremu, dodajemy masło ciągle ubijając i roztopioną czekoladę, następnie przesiana mąka i kakao. Na sam koniec dodajemy
Kuba Gotuje