ciasto - 160568 przepisów (strona:781/10705)

,,Śnieżne kule zatopione w cieście’’ 4007

Zapraszam na smaczne ucierane ciasto z niespodzianką w środku! Cały urok ciasta dają kulki serowe z nutą kokosową, które skryły się w trzykolorowym wilgotnym cieście pokryte lekką pierzynką z dodatkiem mascarpone. Ciasto: 6 jaj 2 szkl. mąki 1 margaryna 6 łyżek oleju 1 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 kisiel czerwony lub barwnik czerwony 1 szkl. maku Masa serowa(...)składniki dokładnie ze sobą mieszamy, gdyby była zbyt rzadka dodajemy więcej kaszy. Następnie odstawiamy do chłodzenia na ok. 10 minut. Po tym czasie formujemy kulki i wstawiamy do lodówki. Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po 1 żółtku. Do dobrze utartej masy dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę

Podróż w kulinaria
Babka z likierem kawowym 185

Ciasto mocno kawowe, aromatyzowane naparem z kawy oraz likierem kawowym Dlaczego babki piecze się w kominach ? Czy wieńce są tylko dla ciekawego kształtu ciasta? Carla Bardi w książce Babki i wieńce - Ponad 50 sprawdzonych przepisów , w prosty sposób wyjaśnia dlaczego użycie tortownicy z tuleją - zwanej też wieńcem, jak również formy do pieczenia babki - z kominem, jest przy niektórych wypiekach nieodzowne(...)takiej formie można upiec każde ciasto, lecz niektóre nadają się do tego lepiej niż inne. Do takich należą babki z gęstego, ciężkiego ciasta, do którego używa się dużej ilości masła oraz ciasta, które się krótko pieką, takie jak lekkie biszkopty. Dzięki wewnętrznej tulei ciepło jest rozprowadzane do środka ciasta, zapewniając równomierne pieczenie. To samo ciasto w zwykłej formie często pozostaje

Grunt to przepis!
Marchewkowo jabłkowe słodkości dla mojej podwójnej miłości. Pyszne ciasto i opowieść o króliczku. 132

Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne marchewkowo jabłkowe ciasto. Upiekłam je w dwóch mniejszych keksówkach specjalnie dla moich dzieci, aby każde miało coś dla siebie i w miarę swoich możliwości pomogło mamie przy ozdabianiu lub po prostu przy zjadaniu tejże słodkości.  Zawsze moje wypieki i wszystko co tworzę w kuchni miało ten magiczny składnik SERCE. Ale wraz(...)serca i radości jest o wiele więcej. Kocham przygotowywać słodkości i inne pyszności z moimi skarbami. Mniejsze jeszcze nie może pomóc, ale większe czynnie uczestniczy we wszystkim. Te małe ciasta sprawdzają się w każdej kryzysowej sytuacji - są wspaniałym lekarstwem na nudę mojej większej pociechy, idealnym rozwiązaniem na spędzenie czasu, gdy ukochana zjeżdżalnia moknie od deszczu, a błoto nie pozwala

Słodkie okruszki
PIJANY CHAŁWOWIEC 161

pyszne ciasto, które możemy przygotować ukochanej osobie na walentynki: słodka chałwa przełamana kwaśnymi wiśniami, a wszystko oblane czekoladą, uczta dla podniebienia. Uwaga!!! ciasto tylko dla dorosłych SKŁADNIKI Ciasto: 1 budyń czekoladowy, mąka pszenna, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka, ½ szkl. cukru Krem: 1 szkl. mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki cukru, 1 kostka masła(...)chałwy waniliowej Polewa: ¼ kostki masła, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki kakao Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych w syropie, 1/4 szkl. wódki WYKONANIE Ciasto: blaszkę o wymiarach 23x32 cm wykładamy pergaminem. Do szklanki o pojemności 250 ml wsypujemy budyń, kakao, proszek i tyle mąki aby szklanka była pełna. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy

słodki bratek
Cappuccino z kokosem Siostry Anastazji. 218

Witajcie :) mamy weekend więc musi być pyszne ciasto do kawy:) Dzisiaj mam dla Was kakaowe ciasto  przekładane kremem cappuccino i ciastem kokosowym. Przepis znalazłam w Wielkiej księdze przepisów Siostry Anastazji jednak troszeczkę go zmieniłam. Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutkie i nie za słodkie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 szklanka cukru 170 g mąki pszennej(...)łyżki kawy cappuccino orzechowe Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku,mąkę z proszkiem i kakao. Blaszką wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Składniki na ciasto kokosowe : 200 g wiórek kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem

Sama słodycz i szczypta chili
Mazurek czekoladowo marcepanowy 117

Mazurek czekoladowo marcepanowy to jeden z moich ulubionych mazurków. Kruche ciasto z dodatkiem marcepanu i rozpływająca się w ustach czekolada z odrobiną likieru amaretto… Pycha! Oczywiście, w wersji dla dzieci nie dodajemy likieru, też będzie pyszny. Ciasto ozdobiłam uprażonymi płatkami migdałowymi i kurczaczkami z masy marcepanowej . Polecam Składniki: Kruchy spód: 1 i 3/4 szklanki mąki 140 g masła(...)cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy startą na małych oczkach masę marcepanową. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt o wymiarach około

Oryginalny smak
Drożdżowe zajączki 138

Dzieci w kuchni to nie zawsze kłopoty i bałagan ;) Kreatywna zabawa z ciastem drożdżowym może zaowocować np. słodkimi bułeczkami nawiązującymi do zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Zabawne drożdżowe zajączki zachęcają do jedzenia i są fajnym dodatkiem do konfitur i serków, nie tylko dla dzieci ;)  Porcja: 10  Czas przygotowania: 30 minut Składniki*: 500 g mąki T480 220 ml mleka(...)Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zrobią się płynne, dodaj letnie mleko roztrzepane z jednym jajkiem, wanilię, roztopione i przestudzone masło, przesianą mąkę, sól, wymieszaj składniki. Odłóż ok. 1/5 porcji ciasta, resztę wyrób robotem. W między czasie do mniejszej porcji dodaj kakao, wyrób ręcznie, podziel na 10 kawałków i uformuj kulki.  Z białego ciasta uformuj wałek, odetnij końcówki(zachowaj

SzczyptaSmaQ
Mazurek z kremem czekoladowym i bakaliami 124

tyle dobry by mógł czekać prawie rok na publikację? Poniżej znajdziecie odpowiedź. Ten mazurek to gwiazda poprzednich Świąt Wielkiej Nocy. Niezbyt słodki, z dużą ilością bakalii i pysznym kruchym ciastem. Przepis nie tyle co czekał cały rok ale i dorobił się nowych zdjęć. Coś czuję, ze wykonam go jeszcze kolejny raz, gdyż jest przepyszny! Składniki: Ciasto kruche: 200 gram masła(...)mascarpone dwie łyżki masła   Do ozdoby: suszone daktyle suszone figi migdały: w całości lub płatki suszone morele, śliwki, żurawina słodkie kuleczki ozdobne i inne dostępne w sklepach ozdoby Ciasto kruche: Ważne! Żółtko, śmietana i masło muszą być schłodzone wcześniej w lodówce. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą nożem, następnie zagniatamy dłonią, krótko lecz intensywnie aż wszystkie składniki się połączą. Masa

Mango Papaja
Drożdżowe babeczki cytrynowe 203

Drożdżowe babeczki cytrynowe to kolejna propozycja na małe słodkości, które mogą urozmaicić Waszą święconkę lub znaleźć się wśród świątecznych wypieków. Babeczki przygotowane są z ciasta drożdżowego, ale podobnie jak wielkanocna babka drożdżowa , nie jest to zwyczajne ciasto jak do bułeczek, ale przygotowane na żółtkach, ze sporą ilością masła i cukru. Ciasto na babeczki wzbogaciłam o dodatek soku i skórki(...)cytryny oraz lukier cytrynowy, aby ich smak był wyrazisty. Samo ciasto nie jest zbyt mocno słodkie, więc nie należy rezygnować z lukru. Z poniższego przepisu przygotowałam 6 babeczek w formie na muffiny (można do pieczenia wykorzystać małe foremki na babeczki). Drożdżowe babeczki cytrynowe Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 60ml mleka 40g masła 35g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 żółtka

Smakołyki Bereniki
Baba drożdżowa 117

Dzisiaj pierwsze z trzech ciast, których uczyliśmy się na warsztatach wielkanocnych z Lidlem :) Baba... ale nie taka zwykła bo z małym bonusikiem, którego zastosowanie pozwoli nam cieszyć się dłużej świeżością babki <3 Składniki:  50 g drożdży  110 ml mleka (lekko podgrzanego)  ok. 400 g mąki pszennej typu 405, przesianej przez sito(...)łyżek soku z pomarańczy Przygotowanie: Z podanych wcześniej składników odważyć: 100 g mąki, 50g masła, 50 ml mleka.  Mleko zagotować z masłem i dodać mąkę - zaparzyć tak jak ciasto parzone.  Mąkę przesiewamy do miski. Mleko w rondelku podgrzewamy z nasionkami z laski wanilii do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy w miseczce z 1 łyżką cukru. Następnie do rozpuszczonych

Malinowo w kuchni
Warzywne ciasto, wersja beta ;) 120

Pamiętacie warzywne ciasto kakaowo-kokosowe ? Dziś warzywne ciasto w wydaniu owocowym. Do ciasta wykorzystujemy wiórki po wyciśnięciu buraka i marchewki – zbieramy je osobno, by nie mieszać kolorów. Możemy też użyć całych warzyw, startych na tarce o małych oczkach. Wtedy zmniejsza się ilość wody lub mleka użytej do ciasta. Ilość użytej wody lub mleka do wykonania takiego ciasta różni się(...)sokowirówki, czy wyciskarki. Wyciskarka wyciska więcej soku, wiórki są bardziej suche i wymagają dolania większej ilości płynu. Ja używam wyciskarki, więc jeśli macie sokowirówkę użyjcie mniej wody lub mleka. Ciasto składa się z dwóch warstw – ciemnej, z buraka i jasnej, z marchewki. Ciemne ciasto z buraka: ok. 150 g wiórków buraka 100 ml wody lub mleka 130 g 100% wiśni

Kucharzyca
Babka piaskowa 126

Babki nieodłącznie kojarzą mi się ze Świętami Wielkiej Nocy. To w zasadzie wtedy piekę ciasta o tym kształcie. Babka piaskowa – puszysta babka o charakterystycznym smaku, niewątpliwie należy do naszych ulubionych. Idealna z zimnym mlekiem. W moim wydaniu, babka jest dwukolorowa, z paskiem ciasta kakaowego, ale z powodzeniem możecie zrobić ją jednokolorową – będzie również pyszna. Ciasto piaskowe jest(...)tyle pyszne, że piekę je również w ciągu roku, jednak wtedy zwykle w keksówce lub tradycyjnej blaszce. Jest idealne z kawą. Ciasto możecie wykończyć ulubionym lukrem, polewą np czekoladową czy po prostu posypać cukrem pudrem. Jeśli użyjecie lukru lub polewy, ciasto dłużej pozostanie świeże. Ale kto by się tym martwił, skoro jest tak pyszne, że szybko znika ze stołu. Ciasto

Mieszam w Garnku
mazurek z ajerkoniakową panna cottą 110

składniki na ciasto: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 100 g masła, schłodzonego 25 g cukru pudru wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Przekładamy(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wzdłuż krawędzi odcinamy ok. 1 cm ciasta, formujemy niego wałek i przyklejamy go do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc rant aby nie wylała nam się masa. Całość ponownie schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 st. przez ok. 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy cisto do całkowitego wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek orzechowy 531

jego dekoracją, gdyż warstwa orzechowa jest wystarczająco strojna. Mazurek można przygotować w dowolnym kształcie, jednak w formie jajka na pewno będzie wyglądać efektownie na Waszych stołach. Mazurek orzechowy Składniki: CIASTO 280g mąki pszennej 160g masła 60g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 200g powideł śliwkowych POLEWA ORZECHOWA 150g orzechów włoskich 50g masła 50g miodu Wykonanie: CIASTO - masło(...)żółtka i woda do ciasta powinny być zimne - mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka oraz zimną wodę (można pominąć, jeśli ciasto dobrze się klei) - składniki wymieszać za pomocą noża lub mikserem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - z papieru do pieczenia odrysować i wyciąć szablon w kształcie jajka

Smakołyki Bereniki
Tarta z kremem custard i gałką muszkatołową 131

Tarta na kruchym cieście z nadzieniem z przepisu z miesięcznika Good Food. Tarta mi smakowała i na pewno jeszcze kiedyś ją zrobię, jednak tym razem użyje ceramicznej lub metalowej formy, ponieważ z sylikonowej wylałam trochę nadzienia przy wstawianiu ciasta do pieca. forma: forma na tartę o średnicy ok. 25 cm. Składniki: kruche ciasto: 300 g mąki 120 g  cukru(...)duże jajka 30 g rodzynek skórka starta z 1 pomarańczy starta gałka muszkatołowa (ok. 1,5 łyżeczki lub więcej) olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii Wykonanie: Przygotować kruche ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko

Mama Gotuje