ciasto - 160568 przepisów (strona:780/10705)

Wilgotne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami i kruszonką. Jedno z łatwiejszych. 168

Takie ciasta przypominają mi o moim dzieciństwie. Wypieki drożdżowe czyniła moja babcia i mama kiedy tylko pojawiał się w ogródku pierwszy rabarbar, a potem przez cały okres letni wymyślaliśmy jako dzieci pomysły co dodać do drożdżówek i ciast. A potem gdy wyczekane wypieki były gotowe, biegaliśmy po podwórku co chwilkę kukając do kuchni i łapiąc co lepsze kąski. Bardzo dlatego(...)cieszę się, że jest w końcu ciepło, że w moim ogródku rośnie rabarbar z którym teraz sama wypiekam ciasta i mogę podać je swoim dzieciom z kubkiem domowego kompotu we własnym ogrodzie. Mieszkanie na wsi ma swoje plusy, zdecydowanie :-) Ciasto drożdżowe nie jest wymagające i łatwo stworzyć własny przepis znając kilka podstawowych zasad. A tak wyglądała szkoła mojej babci

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kruche ciasto z rabarbarem i kiesielową pianką 194

Piękny rabarbar wyrósł w moim warzywniaczki więc trzeba z niego korzystać. Przygotowałam z jego udziałem pyszne kruche ciasto z pianką. Podobne ciasto piekłam już z truskawkami tylko wtedy do pianki dodałam budyń. składniki: kruche ciasto 250 g masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek kisielowa pianka 5 białek 1 szklanka(...)szklanki oleju oraz ok 500 g rabarbaru 3 łyżki cukru Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jadna większa ok 2/3 ciasta i druga mniejsza ok 1/2 ciasta. Ciasto zawinąć we folię spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do lodówki lub zamrażarki

Monia miesza i gotuje
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami 148

było bardzo ciepłe, dodać jajko, cukier, olej kokosowy, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąki, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości(...)piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po godzinie jest już wyrośnięte. Rabarbar umyć, pokroić w 1 cm kawałki. Jagody przebrać. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Wyłożyć na formę, wyrównać. Posypać połową cukru, wyłożyć owoce, posypać resztą cukru i cynamonem. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze

moj przepis na
Ciasto cytrynowo-jagodowe 186

warstwami super kremu i mega dekoracjami na wierzchu. Obchody imienin taty wypadły akurat w jeden z niewielu moich dni wolny. Po przyjściu z pracy szukałem jakiejś inspiracji na fajne ciasto. Na coś, co na pewno mu zasmakuje. Pamiętałem jak zajadał się babeczkami cytrynowymi, które kiedyś robiłem. Dlatego więc, to właśnie ciasto cytrynowe postanowiłem wziąć na bazę „tortu(...)było pod ręką. Przypominam, iż po ponad 12 godzinach pracy w kuchni nie zrobiłem absolutnie żadnych zakupów. W zamrażarce znalazłem jednak jagody i już pomysł był gotowy. Tak powstało ciasto-tort cytrynowo-jagodowe. Fajne połączenie smaków, lekko orzeźwiające i trochę inne od tradycyjnych słodkich tortów robionych do tej pory. Składniki: Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe: 200g masła 4 jajka 1 szklanka cukru

Jacob Tastes
Kurczak w cieście francuskim 391

Kurczak w cieście francuskim. Na niedzielny obiad proponuję przygotować Kurczaka Wellington. Kurczaka a la polędwica Wellington to nic innego jak pierś z kurczaka z pieczarkami i szpinakiem w cieście francuskim . Przepis został zaczerpnięty z ostatnich warsztatów kulinarnych, gdzie światowe dania były przygotowywane w tańszej, domowej wersji. My często przygotowujemy piersi kurczaka w cieście francuskim, ale bez dodatku farszu. Dodatek dwóch(...)rodzajów farszu w tym daniu dodatkowo podnosi jego walory smakowe i wizualne, można faktycznie porównywać to danie do światowego oryginału. Kurczak w cieście francuskim : Składniki: 2 piersi z kurczaka wędzone plastry boczku 2 szalotki 1 op. ciasta francuskiego 120 g pieczarek 50 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 1 jajko olej rzepakowy sól, czarny pieprz, papryka, czosnek granulowany do smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie 134

Dostałam ten przepis od mojej siostrzenicy Luizki, już następna młoda osoba założyła własną rodzinę i zaczyna smodzielnie gotować i piec. Brawo Przepis na Thermomix na dole Ciasto kruche- wszystkie skłdniki wrzucić do miski i za pomocą miksera zmiksować szybko na jednolitą masę. Podzielić masę na dwie części, zawinąć w folię i na dwie godziny wstawić do lodówki. Ciasto musi być(...)twarde, żeby można było je zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kruche ciasto jest rewelacyjne Masa serowa – masło utrzeć z cukrem bardzo dokładnie, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym jajku. Dodać proszek budyniowy i cukier waniliowy. Jak już masa z jajami jest dokładnie utarta dodawać po kilka łyżek twarogu i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć

Kuchnia Pokoleń
Tarta z ricottą, białą czekoladą i malinami 230

zapasy. Z takich mrożonych malin przygotujemy frużelinę do niebiańsko pysznej tarty z ricottą i białą czekoladą. Namówiłam Was ? No to do dzieła. Składniki: ( na blachę średnicy 18 cm ) kruche ciasto: 120 g mąki tortowej   75 g zimnego masła   40 g cukru pudru     1 żółtko 1/3 łyżeczki soku z cytryny   krem ricotta: 100 g serka(...)malin ( mogą być mrożone ) 1/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka żelatyny + 1/4 szklanki wody  1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody Wykonanie: Przygotować kruche ciasto. Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko i sok z cytryny - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Dla ułatwienia: ciasto można

kolorowotorcikowo
Lingontårta - tarta z borówką leśną 250

Szwedzka kuchnia to dla mnie nieustające źródło pomysłów kulinarnych :-) Tym razem w oko wpadła mi lingontårta czyli kruche ciasto, warstwa kwaskowej konfitury lub dżemu borówkowego i gruba warstwa puszystej bitej śmietany posypana płatkami białej czekolady i suszoną żurawiną. Pycha! To jedna z najprostszych tart i tu doskonale sprawdza się powiedzenie "w prostocie jest siła" :-). Tartę odkryłam podczas niedawnej wizyty(...)Kucharz potwierdził przypuszczenia moich kubków smakowych co do składników więc pozostało mi jedynie kupić dżem borówkowy.  Kto jeszcze nie spróbował połączenia kwaśnej borówki ze słodką śmietanką i kruchym ciastem ten doprawdy nie wie co stracił. Tartę można również wykonać z konfiturą z żurawiny, jest równie smaczna. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto: 195 g mąki pszennej 125 g zimnego masła

maniapieczenia
szybie ciasto czekoladowe 115

przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do masy czekoladowej dodajemy przesiane suche składniki oraz masę jajeczną i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy), wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 min w 175 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto(...)tortownicy przez ok. 20-30 min. a następnie wyciągamy ciasto. składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 60 g masła wykonanie: W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i masło. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
szarlotkowa tarta 109

temperaturze pokojowej), mąkę,  jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy  do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto.  Dzielimy ciasto na dwie części w proporcjach 1/3 do 2/3  i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Następnie wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto ( tą większą część) i wałkujemy(...)stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy ( osoby które czują się mniej pewnie w wałkowaniu i przenoszeniu ciasta, formują ciasto, od razu po wyjęciu z lodówki, w foremce w której będą piekły tartę) W foremce dociskamy  mocno ciasto ( możemy użyć

Miód i pieprz
Drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką. 173

Dziś mam dla Was wspaniały przepis na pyszne, puszyste, rustykalne ciasto drożdżowe z soczystym nadzieniem z jabłek i dżemu z dyni. Podobne ciasto piekła moja babcia i wspominam je z ogromnym sentymentem. Do dzisiaj kojarzy mi się ono z sielską, polską wsią i najlepszymi na świecie wakacjami. Jego zaletą jest to, że nawet dwa dni po upieczeniu zachowuje świeżość(...)nawet smakuje lepiej niż zaraz po upieczeniu, a to za sprawą jabłek, dzięki którym nabiera wyjątkowej soczystości. Idealnym dodatkiem, współgrającym ze smakiem ciasta, jest cynamonowa kruszonka nadająca całości głębi i wyjątkowości. Bardzo polecam!!! Składniki na drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką:  na standardową blachę z piekarnika (o głębokości co najmniej 2 cm) CIASTO DROŻDŻOWE: 150 g mąki orkiszowej

Rozpustne gotowanie
Słodkie ciasto z radicchio (Torta dolce al radicchio) 121

Jeszcze kilka lat temu nie myślałam,  ż e będę piekła słodkie ciasta z warzywami. Nie przypuszczałam,  ż e mogą być aż tak smaczne. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, dlatego p o cieście z cukini ą , marchewk ą , burakami, przyszedł  czas(...)Radicchio pieczone w formie lasagne a nawet grillowane. To tylko niektóre potrawy, jakie można przygotować z tym warzywem. Dzi ś  przygotowałam  ciasto z radicchio, które w og ó le nie jest wyczuwalne w cieście. Całkowicie zatraca swój gorzkawy posmak. A ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne i bardzo

La grande e la piccola cuoca
Sernik Straciatella. 117

Jakiś czas temu dostałam słodką i pachnącą paczkę od Delecty. Były w niej same cuda dzięki którym jeszcze przez długi czas będę przygotowywać pachnące i zapewne pięknie wyglądające ciasta i desery. Ciasto które zaraz Wam przedstawię upiekłam także z myślą o  konkursie PIECZ... OT TAK...PROSTO Z SERCA.... Jednak ciasto przede wszystkim powstało dla moich świątecznych gości. Chciałam(...)był zbyt słodki a to za sprawą gorzkiej czekolady której użyłam do polewy oraz do sera. Ten wypiek dedykowany był dla panów którzy nie bardzo przepadają za ciastami od których podczas świąt czy innych imprez okolicznościowych stoły się uginają. Tłumacząc się ,nie dziękuję - nie przepadam za słodkim! Tym razem było inaczej! ciasto bardziej przypadło do gustu panom, więc chyba odkryłam

Radość kipiąca uśmiechem.
Czekoladowa strucla z serem i gruszkami 147

Żeby wyszło dobre ciasto zawsze trzeba włożyć w pieczenie całe serce również dlatego że pieczemy je z myślą o kimś kto ma się nim zachwycać i myśleć o nas. Ja moją struclę upiekłam z myślą o moim partnerze który uwielbia wszelkie nowości które mu serwuje i może się nimi zachwycać zwłaszcza po ciężkim dniu w pracy. Gdy przychodzi zmęczony, zły(...)temperaturze pokojowej lub lekko letniej. Dodajemy do mąki i mieszamy drewnianą łyżką. Gdy składniki będą dobrze połączone przekładamy na tortownicę, lekko posypaną mąką i ugniatamy przez 10 minut aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i nie będzie się przyklejać do rąk.  Dzielimy ciasto na dwie części i robimy z nich dwie kule. Zostawiamy je na posypanej mąką stolnicy i przykrywamy

Kulinarne życie
Kora orzechowa wg Aleex 131

książki. Wkrótce nadejdzie czas, aby ją przeczytać. Nadszedł też czas na wypróbowanie w mojej kuchni przepisu, który wygrał jeden z konkursów urodzinowych. Do oryginalnej receptury wprowadziłam małe modyfikacje, aby ciasto było idealne. I jest takie, naprawdę. Ciekawy smak ciasta bakaliowego doskonale współgra z orzeźwiającą delikatnością masy i chrupkością czekolady. Brzoskwinie świetnie uzupełniają całość, która jest naprawdę pyszna. Gorąco polecam(...)wszystkie okazje. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Ciasto bakaliowe: • 8 jajek • 3/4 szklanki cukru • 10 dag posiekanych orzechów włoskich • 10 dag rodzynek (zastąpiłam żurawiną) • 10 dag wiórek kokosowych • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: • 1 puszka brzoskwiń • 2 budynie waniliowe bez cukru • 1 łyżka mąki pszennej • 250 dag masła • 3/4 szklanki cukru Poncz

W mojej kuchni