ciasto - 162020 przepisów (strona:772/10802)

Ciasto Grudniowe 165

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}   Cześć! Dziś kolejny przekładaniec nazwany przeze mnie roboczo ciastem grudniowym, gdyż powstał zaledwie kilka dni temu. Kruchutkie, oblane deserową polewą, zapiekany z szarlotkowym nadzieniem i  przełożony kawowym kremem. Bardzo polecam osobom , które kochają gorzką czekoladę w kawowej asyście(...)Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 0,5 szklanki cukru kryształu 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Dzielimy na 3 części. Jabłka: 6 sporych jabłek ½ szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do piernika  Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia

Domowe ciasta
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem 176

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem – to pomysł na szybką przekąskę z ciasta francuskiego, idealną na imprezę, np. na Sylwestra. Taka przekąska również świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Można ją zajadać samodzielnie lub w towarzystwie sosu czosnkowego . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z ciasta francuskiego z łososiem – Składniki: pół opakowania ciasta francuskiego(...)łososia wędzonego 3 czubate łyżeczki koziego serka kilka gałązek szczypiorku 1 żółtko sezam i czarnuszka do oprószenia ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na roladki z ciasta francuskiego z łososiem: Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki. Lekko je rozwałkować. Ciasto wysmarować serkiem kozim, posypać posiekanym szczypiorkiem, a na połowie ułożyć wędzonego łososia. Następnie lekko zwinąć

Kulinarne Przeboje
Pierś kurczaka w cieście francuskim 137

Pierś kurczaka w cieście francuskim to niezwykle efektowne danie. Wymaga nieco więcej pracy niż klasyczne kotlety z kurczaka lub kotleciki z kurczaka z serem i majonezem , jednak warto ten czas poświecić. Mięso kurczaka nadziane pieczarkami, posypane serem i owinięte w ciasto francuskie, staje się niezwykle miękka i soczysta. Jedna taka pierś w cieście jest dość duża i sycąca, dlatego też(...)towarzystwie świeżych warzyw. Szczerze zachęcam Was do przygotowania tego efektownego, obiadowego dania. Smacznego Zobacz też: Nuggetsy z kurczaka – pieczone Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą Przepis na pierś kurczaka w cieście francuskim Drukuj przepis Porcji: 2-4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 piersi z kurczaka opakowanie ciasta francuskiego - 275 g 100 g pieczarek 150 g żółtego sera (ostrzejszego) mała cebula ząbek

Kuchnia Bazylii
Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem i serem 1420

Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem – to pyszna i szybka przekąska na imprezę . Z własnego doświadczenia wiem, że na imprezach właśnie najlepiej sprawdzają się przekąski z ciasta francuskiego oraz przekąski z tortilli , a także wszelkiego rodzaju szybkie koreczki imprezowe . Tak więc co zrobić z ciasta francuskiego? A no właśnie ślimaczki, które polecam szczególnie jako przekąskę na Sylwestra , który zbliża(...)się wielkimi krokami. Z podanych składników wychodzi ok. 15-16 ślimaczków. Można je zajadać od tak po prostu lub z ulubionym sosem, np. czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem – Składniki: ok. 200g boczku wędzonego 1 bardzo duża cebula – ok. 220g ok. 250g sera mozzarella 1 duże opakowanie ciasta francuskiego – 375g 1 czubata łyżka

Kulinarne Przeboje
Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem. 151

Witam cieplutko :) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym kremem, który najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki miodowe zmiękną od kremu. Idealne ciasto z filiżanką aromatycznej kawy. Na podwieczorek i świąteczny stół. Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 jajko 10 dag masła lub margaryny 1 łyżka oleju(...)szklanka zmielonych orzechów włoskich Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy odrobina masła lub margaryny ( do posmarowania tortownicy ) pół szklanki zmielonych orzechów włoskich Wykonanie pysznego miodownika z kremem orzechowym: 1. Ciasto: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko dajemy do garnka i roztapiamy, następnie garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy, masę studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej

Izabelawkuchni
Ciasteczka świąteczne - 3 przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii 276

Ostrzegam tylko, że montecados łatwo się kruszą, dlatego w Hiszpanii pakuje się je pojedynczo w papierki niczym cukierki.  W krajach śródziemnomorskich oliwa to tłuszcz pierwszego wyboru i również ciasta i ciasteczka pieczone są z jej wykorzystaniem. Ja zresztą totalnie uzależniłam się od oliwy w mojej kuchni i jak już Wam pisałam, nie tylko piekę na niej ciasta i muffinki(...)ciasteczka tradycyjne przygotowywane w Grecji w okresie Bożego Narodzenia. Smakują cytrusami i cynamonem. Są bardzo słodkie i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom baklavy czy innych greckich specjałów, jak ciasto ravani . Melomakarona powstają z mąki lub semoliny, z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, cukru i często odrobiny alkoholu, jak koniak czy raki. Ich aromat dopełnia cynamon oraz mielone goździki. Upieczone

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik kajmakowy na cieście orzechowym 152

Dzień dobry :-) Ostatnio czasu jakoś bardzo mało, szczególnie na wymyślanie ciast. Na weekend musiałam zrobić, więc sięgnęłam po przepis z bloga Kasi Guzik Gotuję bo lubię . Jak szukam ciasta tak żeby coś wybrać na szybko, to zaglądam właśnie tam. Ciasta wychodzą i są pyszne. Tym razem padło na sernik gotowany z kajmakiem na spodzie orzechowym. Przepis zmodyfikowałam nieco, bo zmniejszyłam(...)przekrawałam spodu na dwa blaty, tylko zostawiłam jeden, potem dałam ser, ciastka petitki i na wierzch ser, który przed podaniem posypałam kakao, nie dodawałam też alkoholu i kawy, bo ciasto jadły dzieci. Ciasto naprawdę pyszne, polecam, idealne na święta :-) Blaszka 22x32 cm Składniki ciasto orzechowe: 6 jajek 250 g zmielonych orzechów 150 g cukru 70 g mąki pszennej tortowej

kruche babeczki
KARITHOPITA CZYLI GRECKIE CIASTO ORZECHOWE 121

Też lubicie wracać wspomnieniami do wakacyjnych chwil? Prócz zdjęć te chwile przypominają mi potrawy przygotowane w domu. W Grecji bardzo popularnym ciastem na Boże Narodzenie jest Karithopita czyli orzechowe ciasto na bazie wysuszonego pieczywa i z nutą przypraw korzennych. Ciasto dzięki cynamonowi goździkom i gałce muszkatołowej w smaku przypomina piernik. Ciasto zamiast mąki posiada posiekane orzechy oraz pokruszone pieczywo czerstwe(...)Ciasto jemy ze słodki syropem, który sprawia, ze ciasto wilgotnieje. Ciasto idealnie sprawdzi się na świątecznym stole dzięki przyprawom korzennym. Składniki: 400 g orzechów włoskich wyłuskanych 2 łyżki pestek dyni 180 g czerstwego chleba lub bułki tartej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków 200 g miękkiego masła 170 g cukru

Kuchnia w oparach
Makowiec z wiśniami 106

Tego przepisu byłam bardzo ciekawa. Gdzie się na niego nie natknęłam, wszędzie był mocno chwalony. Ciasta z dodatkiem wiśni bardzo lubię, więc postanowiłam go wypróbować. Ostatecznie mnie na kolana nie rzuciło, ale wszystko to rzecz gustu. Może jednak komuś z Was zasmakuje? Ciasto: 500 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g cukru 250 g masła 1 jajko(...)sicie. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią ciasta wykładamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm

Smaki Na Talerzu
Ciasto z jabłkami bez pieczenia 445

Ciasto z jabłkami bez pieczenia składa się z małej ilości składników i jest bardzo łatwe do wykonania. Pyszne ciasto na prosty deser z jabłkami i kremem z serka mascarpone na pewno posmakuje osobom, które lubią niezbyt słodkie ciasta. Uwielbiam ciasta z jabłkami i jesienią robię je bardzo często, gdyż o tej porze roku jabłka są najsmaczniejsze i w miarę tanie(...)Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i nie ma w nim nic takiego, co może sprawić trudność nawet osobom mało doświadczonym w robieniu ciast. Do ciasta najlepiej użyć jabłek twardych, które całkowicie się nie rozpadną podczas gotowania, a ich kawałeczki będą wyczuwalne w galaretce po zastygnięciu. Jeśli chodzi o cukier to jego ilość, należy dostosować do kwaśności jabłek i dodawać

Kuchcik gotuje
Kruche ciasto z orzechami. 157

pojechał do szkoły zadeptał połowę trawnika, dając namacalne świadectwo swojej dzisiejszej obecności w ogrodzie. Nic to, siedzę oparta o parapet, w ręku kubek gorącej kawy, na talerzyku okruchy ciasta, wpatruję się w niczym nie zmąconą biel drugiej części trawnika. Myśli leniwie plączą się, skrzętnie wyplatając plan na dziś. Ale to za chwilę. Teraz napawam się tą bielą, tym spokojem, grubymi(...)iskierkę radości. Tak, Boże Narodzenie już wkrótce. Od tej pory wypieki nabierają świątecznej nuty, pachną piernikiem lub cynamonem. Świetnie sprawdzają się również orzechy. Z włoskich przygotowałam nadzienie do tego ciasta. Wyszło obłędne. Kruche blaty, skrywające słodkie orzechy to naprawdę świetna propozycja. Jak się okazało ciasto jest jeszcze lepsze na następny dzień po przygotowaniu (a że kolejnego dnia doczekał tylko jeden

Rozpustne gotowanie
Szarlotka pełnoziarnista z dynią - fit 162

ciacho. Ponieważ jabłecznik to ulubiony jesienno-zimowy wypiek, dlatego warto pokusić się o małe urozmaicenie. Dodatek dyni to bardzo trafiony pomysł, bo nie tylko dodał koloru, ale i wzbogacił ciasto w składniki odżywcze. Ciasto jak wszystkie inne na moim blogu upiekłam z mąki orkiszowej, ponadto dodatek mąki orkiszowej pełnoziarnistej to zwiększona porcja błonnika. Bez wyrzutów sumienia możesz zajadać moją szarlotkę(...)Domowe ciasto, które nie zawiera tylko pustych kalorii. Składniki na foremkę 24 cm: 300 g mąki orkiszowej (jasna+pełnoziarnista) 150 g masła 3 łyżki zmielonego ksylitolu/cukru 1 jajko L nadzienie: 1,200 g jabłek (szara/złota reneta) 400 g dynii Hokkaido 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu skórka otarta z cytryny 2 łyżki ksylitolu/cukru 1-2 łyżki bułki tartej Przygotowanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsze ciasto z marchewką, jabłkiem i orzechami 175

częściej spędza się czas w domu. Kiedy leje, kiedy wieje, kiedy pogoda szaleje i zamyka nas w czterech ścianach. Taki jesienny, domowy czas można sobie urozmaicić, przygotowując smakołyk jak ciasto z marchewką, jabłkiem i orzechami. Już samo przebywanie w pachnącej owocami kuchni wyciszy nas i zdecydowanie poprawi humor. Przecież kulinaria to idealny sposób na jesienne humory. Zwłaszcza gdy mamy więcej(...)czasu, żeby pobawić się i pocieszyć smakami. Może znajdziecie ten czas właśnie dziś? Czas na zrobienie domowego ciasta. Smakołyk w zdrowszym wydaniu Ciasto z marchewką jest naprawdę pyszne, wilgotne, aromatyczne. Klasyczne połączenie marchewki, jabłka i orzechów to przywołanie jesienno-zimowych impresji. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc przypadnie do gustu osobom, które nie lubią przesłodzonych deserów. Jeśli zaś preferujemy więcej

KulinarneImpresje.pl
Drożdżówka z gruszkami i śliwkami. 157

Puszyste, miękkie ciasto drożdżowe wypełnione soczystymi gruszkami i najeżone śliwkami to idealna propozycja na wietrzne, jesienne popołudnie. Bardzo polecam. Składniki na drożdżówkę z gruszkami i śliwkami na formę 12x24 : ROZCZYN: 1,5 szklanki mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1/8 szklanki letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 1 duże jajko 1/4 szklanki ciepłego mleka 1/8 szklanki cukru 1 łyżka(...)pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy

Rozpustne gotowanie