chleb - 25827 przepisów (strona:772/1722)

Chleb w jajku 157

Składniki: 2 jajka 6 kromek chleba sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Jajka roztrzepać w miseczce. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Kromki chleba maczamy z obu stron w jajku i układamy na mocno rozgrzanej patelni. Smażyć do momentu zarumienienia na złoto. Można podawać z majonezem lub ketchupem

The Sweet Damsel
Tosty z serem, pieczarkami i rukolą 121

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: Chleb tostowy Masło Ser żółty Pieczarki (oczyścić i pokroić ) Natka pietruszki, rukola Ketchup Wykonanie: Chleb posmarować bardzo cienką warstwą masła, ułożyć na nim pokrojone   pieczarki, ser żółty, posiekaną natkę pietruszki i rukolę. Przykryć również posmarowaną masłem kromką. Proponuję posmarować kromki masłem   również po zewnętrznej stronie. Gotowe tosty podawać z ketchupem

The Sweet Damsel
Sałatka z młodymi buraczkami w sosie koperkowo - czosnkowym 158

buraków - 1 średnia młoda cebula - 1 cykoria - 1 pomidor malinowy duży - 2 mozzarelle 125 g - pół kalarepy - 1 awokado - kilka ziaren słonecznika opcjonalnie - łyżka octu jabłkowego - 3-4 kromki chleba Buraki oczyść i ugotuj w osolonej wodzie z łyżką octu jabłkowego, to pozwoli zachować piękny kolor buraków (około 40 min) do miękkości. Gdy już będą miękkie zlej je zimną wodą(...)zetrzyj na tarce i ułóż na talerzu. Teraz na nią ułóż w/g swojej fantazji pomidora, cebulę, awokado, cykorię i mozzarellę. Buraki pokrój i również dołóż do reszty kompozycji. Kromki chleba włóż do nagrzanego piekarnika na 200 °C termo obieg na około 5-6 minut. Przygotuj w tym czasie dressing  koperkowo - czosnkowy  przepis  tutaj . SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Muffinki kawowe z owocami i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.86 173

Jedziemy na wycieczkę bierzemy ze sobą latareczkę... łubianeczkę... i babeczkę...  Wycieczka do lasu wieczorowa porą? czemu nie!  Szczególnie gdy leśne owoce czekają, a gdy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Brokuly w slonecznikowym sosie 161

Dawno, dawno temu gdy Wiewióra była jeszcze młoda odkryła pewna stronę z przepisami... potem zaraz kolejną i jeszcze jedną... i tak przepis po przepisie odkryła, że

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z zielonego groszku 162

czosnek - 2 ząbki  - jogurt naturalny - 2 łyżki  - masło - 1 łyżeczka  - bulion warzywny - 2 szklanki  - szczypiorek  - gałka muszkatołowa, pieprz gruboziarnisty, szczypta soli  Grzanki:  - chleb pełnoziarnisty - 2 kromki  - czosnek - 1 ząbek  - oliwa - 2 łyżeczki - suszone zioła - 1/2 łyżeczki Sposób przygotowania: Cebulę siekamy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę oraz groszek, smażmy(...)całość zalewamy bulionem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Oliwę mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Polewamy kromki chleba, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Pieczemy przez 10 minut w 160 stopniach. Zupę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy. Krem z zielonego groszku podajemy ze szczypiorkiem oraz grzankami

Fit-amina
Pszenno gryczane nalesniki z lososiem, serem plesniowym i czeresniami 180

Dzieci zażyczyły sobie naleśników. Jak zwykle dżem truskawkowy poszedł w ruch ale ja nie miałam na niego ochoty. Wolałam wymyślić coś na wytrawnie i tak powstały

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ja i Final konkursu na Mistrza Wolowiny 153

Mam dla Was opowieść mrożącą krew w żyłach... W tym roku podobnie jak w roku ubiegłym  Dobra Wołowina zorganizowała konkurs na Mistrza Wołowiny. Zadaniem było

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaczana salatka z lososiem i chrzanem czyli Srodowe Rybki odc.58 178

Lekka ale sycąca. Pełna smaku i orzeźwiająca jednocześnie. Taka oto sałatka raczyłam się wczoraj i dzisiaj. Kanapki nadal mi nie w smak (oprócz tych z masłem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowe ciasto gryczane z zurawina czyli poWeekendowe Lakocie odc.94 174

Czytałam o nim już nie raz. Nim przyrządziłam je sama minęło trochę czasu. Intensywne, wilgotne, pachnie i kusi za każdym ugryzieniem. Czekoladowe, z owocowo orzechową nutą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne 87

Przeglądając ostatnio przepisy na różnego rodzaju chleby, trafiłam na blog "Szybkie gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż

Spektrum Smaku
Sałatka Cezar 152

Składniki: 1 główka salaty rzymskiej 2 pomodory 2 małe piersi z kurczaka 2-3 kromki chleba tostowego 2 łyżki startego sera (parmezan) olej do smażenia masło do smażenia sól, pieprz sos 100 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu zabek czosnku sól, pieprz, cukier Wykonanie: Sos- jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Pierś(...)kurczaka myjemy, czyścimy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju. Kromki chleba kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy na złoty kolor. Umytą sałatę, osączamy z wody, rwiemy na mniejsze kawałki i rozkładamy na talerzu. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, następnie mięso i grzankami. Na koniec posypujemy startym serem (ja użyłam żółtego). Przed

magiczna kuchnia Kasi
Beszamelowe puree z bakłażana z Grecji 192

ostatniej wizyty w Grecji.Zajadałam się nim wyjadając dosłownie palcem :)W Grecji zresztą wiele małych potraw zwanych mezze jada się palcami.Gdzie tak bardzo smakuje na przykład chrupiąca skórka żytniego chleba maczana w najlepszej oliwie z oliwek??? Puree ma konsystencję gęstego sosu i podaje się na nim wszystko co z morza czyli ośmiornice z grilla czy kalmary albo mątwę.Również białe(...)smakowitym sosie. Puree po wystygnięciu gęstnieje bo ale wciąż jest pyszne i znakomicie sprawdza się jako dip do chipsów lub frytek lub do maczania w nim skórek chleba lub tostów. SKŁADNIKI na sos dla 2-4 osób: 2 duże bakłażana lub 3-4 mniejsze 1 czubata łyżka masła 1 kopiasta łyżka maki 220 ml mleka lub więcej 50 g startego

Sztuka gotowania w/g Samiry
TORT CHLEBOWY 305

SKŁADNIKI: 1 okrągły chleb 30 dkg szynki 20 dkg pasztetu 50 dkg pieczarek ogórki konserwowe- 4 szt pieprz chrzan 2 cebule miękkie masło szczypiorek zielona pietruszka( 1 duża łyżka) woda majonez rzodkiewka bazylia wędzone plastry łosoia namoczone w soku z buraka Mielimy szynkę w maszynce lub miksujemy, dodajemy miękkiego masła ok 1 łyżkę, dobrze wymieszać, dolać 3 łyżki ciepłej wody(...)przyprawiamy pieprzem i solą. Robimy trzecią warstwę, pasztet miksujemy z niewielką ilością wody( zależy od twardości pasztetu) dodajemy łyżkę chrzanu i pokrojoną drobno zieloną pietruszkę, musi być dość ostra. Chleb kroimy w krążki, każdy smarujemy na przemian inną masą i na co drugą kroimy plastry ogórka. Gdy posmarujemy wszystkie krążki układamy jak tort a resztą mas obsmarowujemy boki oraz wierzch

harrisa
Ser piwny / Bierkäse 305

płaska łyżeczka soli 1 mała świeża papryczka chili pokrojona w cienkie plasterki i siekana zielona pietruszka do dekoracji 1 zimne wyraziste w smaku piwo  2 - 4 grzanki chlebowe (chleb smarujemy oliwą i na mocno rozgrzanej patelni opiekamy krótko z dwóch stron, aż się lekko podpieką - powierzchnia powinna być podpieczona i twarda, środek miękki)   1. Ser należy wyjąć kilka(...)Wymieszany ser jest gotowy do jedzenia: grzankę pocieramy przeciętym ząbkiem czosnku, nakładamy nieco piwnego sera i zjadamy popijając resztą zimnego piwa. 2. Piwno-serowa pasta do chleba smakuje jeszcze lepiej po kilku godzinach w lodówce - ser rozdrobnić w misce widelcem, dodać wszystkie przyprawy oprócz cebuli, chili i natki pietruszki, wyrobić mikserem na gładką masę, dodać resztę składników, wymieszać następnie

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania