chleb - 25827 przepisów (strona:771/1722)

Drożdżowy chlebek z marchewką i orzechami włoskimi 151

mają wspaniały, intensywny smak, idealnie zatem sprawdzają się jako dodatek do wypieków. Użyłam mąki orkiszowej typu 700, ale równie dobrze nada się każda inna mąka, także ta pełnoziarnista, wówczas chleb może mieć nieco cięższą fakturę. Dla ułatwienia użyłam drożdży instant. Oczywiście możesz użyć tych świeżych, sięgnij wówczas po ½ kostki (50g), przygotuj rozczyn w ciepłym mleku sojowym, pozostaw(...)pieczenia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz kilkakrotnie zagnieć, uformuj w bochenek i przełóż do przygotowanej formy. Ponownie przykryj i odłóż jeszcze na 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 190 °C. Wierzch chleba za pomocą pędzelka posmaruj mlekiem sojowym. Włóż do piekarnika na środkową półkę a obok postaw miseczkę z wodą. Piecz 40-45 minut. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia

Roślinna - blog wegański
Chleb pszenny z chia i ostropestem 139

będą. Jako, że nie wyrzucam jedzenia myślałam co by tu wykombinować z chia aby było smacznie i aby zjedli z apetytem. No i co tu dużo myśleć, upiekłam chleb. Chleb wyszedł smaczny i oczywiście chłopaki jedli go z samym masłem. Tak więc plus dla mnie, chia wykorzystane a nie wyrzucone. Zajrzyjcie do przepisu. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Lekko wilgotny chleb ziemniaczany 130

tego chleba miałam kilka podejść i zawsze coś mi nie pasowało, zmieniałam proporcje i piekłam od nowa. Wreszcie jestem zadowolona i z czystym sumieniem mogę Wam podać przepis, piekłam go już dwukrotnie i wychodzi bez zarzutu. Miękisz sprężysty i pięknie wyrasta, skórka rumiana i chrupiąca, dodatek ziemniaka sprawia , że jest chleb szybko nie wysycha i długo utrzymuje świeżość. Składniki

Apetyczna babeczka
Meksykanskie chili wolowe z salsa 149

Do Jamiego O. mam taka sama słabość jak do bułeczek cynamonowych i wołowiny :) tym razem połączyłam dwie miłości czyli przygotowałam danie z wołu wg przepisu sprytnego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Omlet z grzankami 115

Omlet z grzankami Składniki: - 2 kromki chleba - 3 jajka - 2 łyżki mleka - 1 łyżka mąki pszennej - sól ziołowa (sól morska, cebula, papryka słodka, pieprz czarny mielony, bazylia, cząber) - oregano, majeranek dodatki: - pomidor - cebula - margaryna roślinna do smażenia Przygotowanie: Z chleba odkrawam skórki i kroję go na kwadraty. Do miski wrzucam jajka, mleko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie roztrzepuję wszystko. Smażę

Kuchnia co dnia
Zapiekana kanapka z serem i pesto pietruszkowym 176

Zapiekana kanapka z serem i pesto pietruszkowym w sosie musztardowym Składniki: - 2 kromki chleba - pesto pietruszkowe (natka pietruszki, ząbek czosnku, pestki dyni, jedna łyżeczka soku z cytryny, oliwa z oliwek, sól, mielony czarny pieprz) - plaster pomidora - plaster sera żółtego (u mnie Edam) - sos musztardowy (u mnie Reypol) Przygotowanie: Przygotowuję pesto, wszystkie składniki miksuję w blenderze, u mnie tylko lekko rozdrobnione(...)chleba usuwam skórki. Jedną kromkę smaruję sosem musztardowym, drugą pesto.  W środek wkładam ser i pomidora. Kanapkę umieszczam w opiekaczu, u mnie typu Panini. Zapiekam do uzyskania rumianego koloru. Gotową kanapkę kroję w trójkąty. Można podać z sosem lub ketchupem

Kuchnia co dnia
Chleb Pistokku z Sardynii 93

kupiłam chleb Pistokku na Sardynii. Czy macie jakieś doświadczenie z tym chlebkiem. Jak go przyrządzić? Podzielcie się ze mną . Blaty chleba  są twarde i duże ok 25cm x 15 Pistokku Bianco

AZgotuj!
Pajda wiejskiego chleba z serem korycińskim kontra bruscetta 114

Polacy nie gęsi i swoją... pajdę mają. W menu dobrych restauracji można znaleźć bruscetta la la la . Brzmi dumnie. A ja mówię : pajda wiejskiego chleba z polskim malinowym pomidorem i serem korycińskim. Z natką pietruszki. Składniki: Wersja polska(...)Wersja włoska: Pajda chleba zgrilowana                                               bruscetta pomidor

AZgotuj!
Pieczone figi z octem balsamicznym 99

twarogiem. Wczoraj zachwyciłam się polskim twarogiem z ekologicznego mleka.  Rwałam go palcami. Kremowy. Pyszny. Już myślę o nim. 5 fig ocet kremowy balsamiczny cukier trzcinowy kromki wiejskiego chleba ser kozi lub twarogowy  miód akacjowy orzechy włoskie posiekane uprażone na suchej patelni kilka listków mięty Umyj figi, przetnij na ćwiartki. Włóż do naczynia do zapiekania. Polej kremowym octem balsamicznym(...)posyp cukrem trzcinowym. Zapiekaj pod przykryciem z folii aluminiowej ok 20 minut w 200 stopniach. Potem zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 5 minut. Z chleba zrób grzanki, pokrusz ser, ułóż figi, polej miodem i posyp uprażonymi orzechami. Posyp posiekanymi listkami mięty

AZgotuj!
Bezglutenowy chleb z samych ziaren 135

Obiecuje, że po 14 dniach mam poczuć się lepiej. Trzymam za słowo. A póki co nakupowałam mnóstwo dziwnych produktów. Żeby mieć co zjeść. Obsesyjnie myślę o bułce. Upiekłam sobie chleb bezglutenowy, których przepisów pełno w sieci.  Trzymałam się dość mocno proporcji, bo składniki nie tanie. Nie chciałam, żeby wylądował w koszu.  Do chleba zrobiłam masło z orzechów włoskich

AZgotuj!
Mleczna kanapka z lnianym żywym chlebem 138

Zdecydowałam się: omijam gluten. Mało żelaza we krwi. Witamina D ... niedobór. W moim postanowieniu pomaga mi przetrwać chleb lniany niepieczony  - żywy Habżyki. Jak dobrze, że jest:) Habżyki występują w 3 smakach. Naturalne słonecznik i len, pomidor - bazylia, cebula- czosnek To nowość na polskim rynku. Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom(...)naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały. Chlebek jest bezglutenowy, w 100% surowy, bezmleczny, bez GMO dla wegan. Więcej można przeczytać na  Habżyki  . Chleb lniany żywy. Można tez polubić je na Chcę żyć zdrowo   . Ostatnio doskwiera mi brak deserów. Postanowiłam zrobić mleczną kanapkę, bezglutenową i udało się:)  opakowanie Habżyków  opakowanie serka

AZgotuj!
Krem z selera z grzankami czosnkowymi 127

pokroić w kostkę. Dodać do pora wraz z bulionem. Gotować pod przykryciem przez 20 minut. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami. W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. W misce połączyć czosnek, olej, zioła i sól. Dodać grzanki, dokładnie wymieszać. Rozgrzać suchą patelnię. Dodać chleb i zrumienić

Moja Galeria Smaku
Sałatka z cieciorki z grzankami 151

mięty Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cieciorkę odcedzić. Czerwoną cebulę posiekać. Listki mięty porwać. Całość przełożyć do miski. Grzanki: 2 kromki chleba 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy garam masala szczypta chilli Na patelni rozgrzać masło. Chleb pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę

Moja Galeria Smaku
Sałata z mozzarellą i orzeszkami pinii 124

mozzarelli 2 łyżki orzeszków piniowych 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki oliwy + 1 łyżka oliwy do grzanek 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz świeże oregano i tymianek kilka kromek chleba Sałatę porwać na kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Mozzarellę pokroić w kostkę. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Przygotować dressing: oliwę, ocet, cukier, sól i pieprz wymieszać. Na patelni polanej(...)łyżka oliwy usmażyć grzanki z chleba. Do miski przełożyć sałatę, mozzarellę pomidorki. Dodać orzeszki piniowe, oregano i tymianek. Polać dressingiem. Wymieszać. Podawać z grzankami

Moja Galeria Smaku
Kotlety mielone z serkiem topionym 1405

ogórkiem małosolnym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 kotletów: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kromka chleba, namoczona w mleku szczypta chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 6 trójkącików ulubionego serka topionego bułka tarta do obtaczania tłuszcz do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM(...)rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Wrzucamy cebulkę i smażymy przez 5 minut, aż zmięknie. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund. Zdejmujemy z ognia. W dużej misce mieszamy mięso, jajko, kromkę chleba dokładnie odciśniętą z mleka i podsmażaną cebulkę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i słodką papryką. 2. Na duży talerz wysypujemy bułkę tartą. Mięso dzielimy na 6 równych części. Każdy trójkącik serka

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania