wydarzeniem było tak duże, że przy wielu stoiskach zabrakło produktów i potraw - pozostawiono wyłącznie ostatnie kęski dla jury. Oprócz degustacji małych porcji można było zakupić większe partie - od ciast, chlebów, zup, serów, rozmaitych wędlin, pasztetów, po naturalne soki owocowe, nalewki, wina. W trakcie tego wydarzenia zorganizowano także pokazy kulinarne , koncerty muzyki ludowej czy kiermasz produktów regionalnych. Nie zapominając(...)smak potraw kusił niesamowicie. Musiałem wybrać i skusiłem się na kilka rzeczy - palce lizać! Na mojej liście degustacyjnej znalazły się między innymi: placki i pączki kapuściane, amoniaczki, rogacze, chleb krzczonowski, kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej. kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej Jednak moim faworytem były dzisiaj: zupa sałacianka, pierogi z bobem, kotlet z łosia z kaszą gryczaną, ciasto
Right Behind The Kitchenmielone. Tak oczyszczone mięso z nóg oraz piersi kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia - dwukrotnie na najgrubszych oczkach, raz na najmniejszych. Przez maszynkę także przepuszczamy chleb żytni na naturalnym zakwasie - 2-3 kromki wraz ze skórką, który uprzednio moczony był w mleku lub po prostu w zimnym rosole (chleb można zastąpić zwykłą bułką pszenną). Średniej wielkości
Right Behind The Kitchengotowanych do uszek) i przyprawić. Składniki: 1 kg buraków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kminek (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć) kromka razowego chleba przegotowana letnia woda Buraki umyć, obrać i zetrzeć na grube wiórka. Umieścić w słoju lub glinianym naczyniu. Dodać przyprawy i czosnek. Zalać letnią, przegotowaną wodą tak, aby przykryła buraczki. Woda(...)powinna sięgać nie wyżej niż do 3/4 wysokości naczynia. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Przykryć gazą i związać. Odstawić w ciepłe miejsce. Po około 4 dniach zdjąć wytworzoną na wierzchu pianę a barszcz przecedzić. Przelać do szczelnie zamykanych butelek i przechowywać w spiżarni
Maślane ciasteczkoSkładniki: 1 kg batatów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 150-200 ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%) 2 łyżki masła sól do smaku dodatkowo: szczypiorek po 1 kromce chleba na porcję odrobina oleju Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Bataty obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli i czosnku. Wszystko razem mieszając dusić przez(...)miękkości. Zupę zblendować lub przetrzeć przez sito. Dodać śmietankę, ewentualnie odrobinę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Pamiętajcie jednak, że zupy-kremy powinny być bardziej gęste niż rzadkie ;) Chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Szczypiorek posiekać. Zupę podawać z grzankami i szczypiorem. Lubicie bataty
Codzienna kuchnia niecodziennasię dzisiejszym śniadaniem. Książka podzielona została na dziewięć rozdziałów. Część wydaje się dość oczywista, jak jajka, zupy, sałatki, dodatki, czy wypieki słodkie i słone. Mniej spodziewałam się past do chleba, klopsów oraz „curry, ryże, makarony, placki”, co tylko udowadnia, że patrzę na pudełka z drugim śniadaniem nie dość szeroko. Dodatkowo Grażyna Bober-Bruijn podpowiada, które z jej przepisów najlepiej sprawdzą(...)dość nierówny. Z jednej bowiem strony czuć powiew świeżości, potencjalne urozmaicenie diety, dzięki propozycjom takim, jak: różne formy curry, czy placuszki (np. z buraka, ryżowe krakersy Sanbei) albo zamiana chleba na pitę lub naan. Z drugiej zaś sałatki ze wszystkiego, kopiec z zającem (mielone z jajkiem w środku) czy kanapki z kotletem, to już rzeczy znane od dawna
Życie zamknięte w smakuOdkurzyliśmy nasz szynkowar i porobiliśmy w nim parę rzeczy. Niezbyt często go używamy, zwykle wędliny wędzimy lub pieczemy. Ale szynkowar to fajne urządzenie, warto mieć je
Marder&Marder ManufactureMiałam co do nich wiele wątpliwości ale okazały się pyszne. Długo świeże i bardzo pachnące :) Nasz hit sprzed dwóch weekendów. Podpatrzone u Anny
Dzieje kuchennej Wiewiórywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja ze strony: kuchnianawzgorzu.pl. Zrobiłam z połowy proporcji podanych na stronie i nieznacznie zmieniłam ilość oraz niektóre składniki. Chleb wyszedł przepyszny, ładnie się kroi i nie rozsypuje. Dodatki można modyfikować wg własnego gustu. Bardzo długo zachowuje swoją świeżość (wg autorki blogu nawet tydzień). (średnia keksówka) 1/2 kg mąki ( u mnie 300g żytniej z Młynów Gdańskich(...)Piec około 1 godziny w 190 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika lub ostudzić w jego wnętrzu (skórka wtedy będzie chrupiąca). (Jamie Oliver poleca smarowanie chleba wodą z mlekiem - nie będzie robił się twardy po upieczeniu
Di gotujeWspaniałe wspomnienie z ubiegłego tygodnia. Niesamowicie aromatyczna i sycąca zupa do wykonania w pół godziny. Obawiałam się trochę czy domownicy zjedzą zupę z rybą na szczęście
Dzieje kuchennej Wiewiórymoże, to tutaj zdecydowanie polecam wołowinę albo ulubioną kiełbaskę! :) Jak to z gulaszem bywa, każdy dodatek komponuje się dobrze, niezależnie od tego czy to będzie ryż, kasza czy pajda chleba. Ja osobiście preferuję kaszę (do gulaszu zazwyczaj jęczmienną), mąż jednak pajdę chleba (wrrrrr!) :) 3-4 porcje: * biała fasola- puszka (lub świeża*) * pieczarki- 200 g * marchewka- 1 średnia szt. * cebula
Kraina Miodem Płynącazmysły. Spróbujcie odrzucić nudę ze swoich stołów, bo tak nie wiele potrzeba do takiej pozytywnej zmiany. Składniki : 1 duża czerwona papryka 5-6 nie za dużych jajek kilka kromek chleba tostowego 2-3 średnie pomidory sól i pieprz zioła prowansalskie 1/2 łyżki margaryny do smażenia Sposób przyrządzenia : paprykę myjemy, od góry usuwamy gniazdo nasienne i kroimy 5-6 krążków(...)się za bardzo nie przypaliły rozgrzewamy patelnię, dodajemy pół łyżki margaryny, układamy krążki, do których następnie wbijamy ostrożnie po jednym jajku w międzyczasie możemy w opiekaczu przygotować kilka kromek chleba tostowego jajka w paprykowych krążkach smażymy na delikatnym ogniu aż się zetną - żółtko może pozostać nieścięte niczym w jajku sadzonym całość wykładamy na podgrzane w piekarniku talerze
zobacz ich smakSzybkie, awaryjne słodkości. Składniki praktycznie zawsze ma się pod ręką a jak nie to osiedlowy sklep zaopatrzy :) przepis z październikowej KUCHNI. U nas zniknęły w
Dzieje kuchennej Wiewiórysłone fileciki z sardeli europejskiej. Przez intensywność smaku i słoność, anchois są używane wyłącznie jako dodatek lub przyprawa do potraw. Nadają smaku każdej potrawie, doskonale komponują się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Różni się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech — świeża, na Dalekim Wschodzie — suszona. W Hiszpanii filet z sardeli(...)podaje się na kromce chleba skropiony oliwą z oliwek. Sardela jest bogata w żelazo i wapń. Jest też bardzo kaloryczna - 100 gram sardeli z oleju to aż 380 kcal. Polecam również moją wersję kanapki z anchois. MASŁO CZOSNKOWO KOPERKOWE Z ANCHOIS Pokroiłam dwie cebule na plasterki. Posoliłam, posypałam rozmarynem i pieprzem. Starłam ząbek czosnku, wymieszałam i smażyłam aż cebula
potrawyregionalneszczęście odkryłam jogurt wegański i znowu będę mogła robić nieskończenie wiele wariacji na temat quiche Ps. Można iśc jeszcze bardziej na łatwiznę, i zamiast zagniatać ciasta wykorzystać chleb, odciąć skórki, potraktować kromki wałkiem do ciasta, szybko taż żeby chleb się nie odkształcił wylepić nim formę do pieczenia, zalać masą jogurtową, upiec volia! Podane składniki są wystarczające na formę średniki
greenscarfzdecydowanie serowe. Moje francuskie tosty z przypieczonym żółtym serem. Złote tosty – moje śniadanie mistrzów. Tostów francuskich nie wynaleziono ani nie wymyślono we Francji, jak mogłaby wskazywać ich nazwa. Chleb był podstawowym pożywieniem wielu kultur, a że i wtedy, i dziś, nikt nie lubi marnować jedzenia, trzeba było znaleźć sposób na to, by czerstwe pieczywo było smaczne. Maczanie go w mleku(...)sposób odświeżania pieczywa przyjęła w średniowieczu cała zachodnia Europa. W samej Francji (ale też w Nowym Orleanie, Nowej Funlandii i Kongo) potrawa ma nazwę „pain perdu”, co dosłownie znaczy „chleb utracony”. Książka „Why Do Donuts Have Holes” ma świetne wytłumaczenie skąd nazwa ‚french tosts’ wzięła się w Stanach Zjednoczonych. W 1724 swoją potrawę nazwał tak kucharz Joseph French
Karo in the Kitchen