NIESAMOWITA!!! Od bardzo dawna nie jadłam zupy pomidorowej z takim apetytem. Jest w niej to coś... pachnie, smakuje i jeszcze wygląda apetycznie :) Przepis z książki
Dzieje kuchennej Wiewióryczęść musicie zastąpić mięsem :). Składniki: 1 kg wątróbki indyczej 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 średnie cebule 0,5 - 0,7 kg tłustego podgardla 3 jaja 2 kromki chleba, może być czerstwy sól pieprz gałka muszkatołowa imbir papryka ostra Po przyprawy polecam zajrzeć do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w osolonej wodzie na pół(...)usmażeniu, a na koniec wątróbkę obsmażamy z dwóch stron lekko ja soląc. 2. W maszynce do mielenia mielimy wystudzoną wątróbkę, skwarki oraz cebulę, ugotowane warzywa, a na koniec chleb. Do zmielonej masy dodajemy resztę tłuszczu z patelni, jaja, mieszamy dłonią na gładka masę dosypując przypraw. Ilość gałki, pieprzu czy ostrej papryki dozujemy wg. własnych upodobać, ale żeby pasztet
Apetyczna babeczkaSkładniki: kromka chleba 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Na patelnię wylać oliwę z oliwek, chleb obtoczyć w oliwie tak aby po obu stronach kromki została wchłonięta, smażyć na delikatnym ogniu co chwile odwracając
PychotkaaaSkładniki: 1 kg buraków ćwikłowych 2 l wody kromka chleba razowego Wykonanie: Buraki wyszorować, opłukać, obrać i pokroić na plastry. Buraki włożyć do słoja lub kamiennego garnka dodać kawałki chleba wraz ze skórką wszystko zalać ciepłą wodą. Przykryć folia spożywczą lub papierem z nakłutymi dziurkami. Buraki pozostawić w temperaturze 18-20 stopni, kilka dni aż pojawi się kwaskowaty
Pychotkaaaciasta. Drożdżowy wierzch ciasta smaruje się roztrzepanym jajkiem, by ładnie błyszczało i rumieniło się na złoto-brązowy kolor. Ryziok pieczono w tych samych dużych prostokątnych (25x35 cm) brytfankach, co chleb. Zarówno ciasto, jak i ryż, przygotowywane są z dodatkiem cukru i choć bywało podawane na gościnny stół na różne uroczystości, to jedzono je głównie rano lub na wieczerzę. Na południowo(...)wschodnich krańcach Puszczy Sandomierskiej, na terenie gminy Raniżów zamieszkałej przez Lasowiaków, gospodynie domowe piekąc raz na kilka tygodni chleb, przygotowywały przy tej okazji inne specjały na bazie ciasta drożdżowego. Miało to swoje praktyczne uzasadnienie, ponieważ piec chlebowy był rozpalany tylko na tą okazję i wykorzystywano wówczas wszelkie jego możliwości, a dodatkowo ciepło, jakie dawał, sprzyjało wyrastaniu ciasta na drożdżach. Gospodyni
Trzeci talerzUwielbiamy gofry i jak tylko ktoś ma chęć na szybka przekąskę na słodko powstają gofry. Czekoladowe, cynamonowe, zwykłe jasne aż w końcu dyniowe. Przepis
Dzieje kuchennej WiewióryŚniadanie wyszło bardzo smaczne, polecam :) SKŁADNIKI: 1/2 świeżej żółtej papryczki chili 2 jajka 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1/4 małej czerwonej cebuli 1/2 limonki 1/2 awokado 2 kromki chleba żytniego z ziarnami oliwa sól pieprz A jak to zrobić: Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i wyciągnąć pestki. Drobno pokroić miąższ, doprawiając go oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i drobno posiekaną(...)garnku zagotować wodę, do lekkiego wrzenia. Włożyć jajka i gotować około 6 minut, aby środek był płynny, lub dłużej jeśli żółtka mają być bardziej ścięte. W tym czasie chleb delikatnie opiec, posmarować pastą z awokado, a na niej ułożyć pomidory. Ugotowane jajko wyjąć z folii i ułożyć na przygotowanym toście
Kuchnia w opałachPracuję w miejscu gdzie ludzie dużo myślą o jedzeniu. Może nawet niedługo wynikną z tego jakieś kulinarno-botaniczne warsztaty. Rozmawiamy o tym co jemy, częstujemy się
Dzieje kuchennej Wiewióryjest podstawą smaku tej sałatki. Spróbujcie tego :) Porcja: 2 talerze Składniki: 150g mix sałat lub duża główka sałaty lodowej 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 4 kromki razowego chleba, pokrojonego w kostkę 3 jaja 1/2 szklanki sera żółtego startego na tarce sos: 7 łyżek oliwy tłoczonej na zimno 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego żółtego sera 1 żółtko(...)sosu Worcestershire 1 filecik anchois ( opcjonalnie) 1 łyżka musztardy sarepskiej Wykonanie: Gotujemy jajka na twardo. Masło roztapiamy na patelni i wrzucamy pokrojony na plastry czosnek. Dodajemy chleb. Smażymy ok.5 minut, często mieszając. Grzanki powinny być chrupiące. Odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką masę. Jajko można wcześniej wyparzyć. Ja wrzucam
Apetyt na ZieloneParę dni temu była zupa krem z pieczonych ziemniaków , a teraz pora na pieczarkową. Ale nie taką zwykłą pieczarkową. Mianowicie pieczarkowa z kaszą pęczak. Pyszna pożywna
Marder&Marder Manufacturepowalił. Niby banalna rzecz, ot ser ale o tak cudownym smaku, że nie mogliśmy się od niego oderwać. Aksamitny, kremowy, w sam raz słony. Sklepowe kremowe serki do smarowania chleba zostają za nim daleko w tyle. A do tego robi się sam, ekspresowo i wychodzi tanio. Wystarczy dwa duże jogurty greckie wylać na sito i wymieszać z solą(...)jogurty około godziny 17 a rano następnego dnia serek był gotowy na śniadanie. Banalne, prawda? Taki serek wystarczy wymieszać ze szczypiorkiem i rzodkiewką i mamy zdrowe, przepyszne smarowidło do chleba. Samo zdrowie i kwintesencja smaku. Składniki: 2 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g) 1/2 łyżeczki soli (jeśli macie zamiar używać tego serka na słodko to dodajcie mniej soli
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejny domowy wyrób do chleba. Może nie jest to dodatek najbardziej dietetyczny, ale pyszny! Od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo. składniki ok 800 g chudego boczku bez skóry i kości 1 łyżeczka papryki w płatkach 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku w proszku sól przygotowanie Mięso umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich stron przyprawami, posolić(...)wyniesie 68 st C . Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Wystudzone mięso wyjąć z folii, przestudzić, wstawić na parę godzin do lodówki. Kroić w cienkie plastry, podawać z chlebem. Smacznego
Stare Garyprzepis koniecznie :) SKŁADNIKI 1 duży por 2 ziemniaki 200g serka topionego gouda 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz mielona gałka muszkatołowa 4 kromki chleba tostowego 2 łyżki oliwy z oliwek czosnek granulowany oregano 1/2 pęczka szczypiorku PRZYGOTOWANIE Pora czyścimy, odkrawamy górne ciemne liście - resztę kroimy w krążki. Ziemniaki obieramy i kroimy(...)kilka minut. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu 15-20 minut. W tym czasie robimy grzanki - kromki chleba kroimy w kostkę, Podsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, czosnku i oregano. Do gotowej zupy dodajemy serek topiony i całość miksujemy. Podajemy z grzankami i posiekanym
Moje Kuchenne RewelacjeDzień Niepodległości... przyznam Wam się szczerze, że mój patriotyzm objawia się raczej inaczej niż w postaci marszów i flag dlatego też wczorajszy dzień spędziłam rodzinnie i
Dzieje kuchennej Wiewióryzdejmujemy z ognia. Dodajemy musztardę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Mieszamy, aż się rozpuści. Orzechy wrzucamy do blendera wraz z chlebem. Miksujemy, aż do momentu kiedy z chleba będą drobne okruszki. Dodajemy czosnek, sól i starty bardzo drobno żółty ser, mieszamy. Makaron mieszamy z brokułem, szpinakiem i sosem serowym. Przekładamy do żaroodpornego
Gotowanie moimi oczami