Pierwszy raz miałam okazje robić coś z pigwy. Spontanicznie powstała marmolada. Lubicie takie smaki? a może by nadała się do szarlotki zamiast jabłek? Marmolada z pigwy ok 1 kg owoców pigwy cukier do smaku (ok. 3/4 szklanki) woda ew. ziarenka z wanilii do smaku Owoce myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, nie musimy obierać. Kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy szklanka wody. Gotujemy aż pigwa się rozpadnie. Słodzimy i gotujemy jeszcze jakiś czas by marmolada uzyskała pożądaną konsystencję. Jeśli... czytaj dalej...
Ruda, z zamiłowaniem do wypieków kulinarnych i nie tylko, potraw makaronowych i różnistych egzotycznych, a także ceramiki najchętniej własnego wyrobu, dobrych książek i filmów z klimatem. Mama Blondyneczki i Blondasa, do niedawna niania a teraz po prostu pełna pasji podwójna Mama Wiewiórka :)